Btw verlegd

Elke ondernemer die niet is vrijgesteld van btw, betaalt btw over zijn omzet. Betaal je btw over de omzet, dan kun je de btw over de zakelijke kosten die je maakt, terugkrijgen van de Belastingdienst. Je kunt de btw echter alleen terugkrijgen in het land waar je deze ook betaald hebt. Daarom is het handig dat je de ‘btw kunt verleggen’, zodat je de btw in je eigen land kunt betalen en weer terug kunt krijgen. Op onderstaande manier komt de btw goed op je btw-aangifte te staan

Factuur maken met btw verlegd

.

Jouw buitenlandse (Europese) klant zal de btw naar hem verlegd willen hebben. Jij berekent de klant dan geen btw. De klant betaalt zelf de btw in zijn eigen land en krijgt deze daar dan ook weer terug. Dit kan alleen naar een klant die over een btw-nummer beschikt. Wanneer je de facturen met Jortt maakt, vind je deze intracommunautaire diensten terug op het btw-formulier bij punt 3.

Naar particulieren kun je de btw niet verleggen. Klanten zonder btw-nummer stuur je een factuur met daarop de Nederlandse btw.

Op een btw verlegd factuur moet staan:

  • Het btw-nummer van je klant, binnen de EU controleert Jortt dit nummer voor je
  • De opmerking dat de btw verlegd is

Jortt maakt facturen met btw verlegd voor je wanneer je bij de klantgegevens aanvinkt ‘btw verlegd’ en het btw-nummer van de klant hebt ingevoerd. Lees hier in detail hoe je een factuur met btw verlegd maakt in boekhoudprogramma Jortt.

Btw verlegde klant

In sommige branches, zoals bijvoorbeeld de bouw, kan het voorkomen dat ook binnen Nederland de btw verlegd wordt.

Boeken van omzet met btw verlegd

.

Wanneer je jouw facturen met Jortt maakt, wordt je omzet automatisch geboekt en neemt Jortt het btw-nummer van de klant over in het overzicht van de opgaaf ICP. Opbrengsten met btw verlegd, waarvoor geen factuur in Jortt is gemaakt, kun je in Jortt niet rechtstreeks boeken met een Opbrengsten boeking. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan opbrengsten die je via Google Adsense en Amazon krijgt. Om deze goed in je administratie te verwerken, moet je hiervan een factuur aanmaken in Jortt.

Zie hier hoe je omzetfacturen met btw verlegd maakt in Jortt.

Btw naar jou verleggen

.

Jij wil voor je inkoopfacturen de btw naar jou verlegd hebben. Zorg dan dat de factuur die je ontvangt aan twee eisen voldoet:

  • Er staat op btw verlegd (VAT reverse-charged)
  • Je btw-nummer staat op de factuur

De ontvanger van de inkoopfactuur is de verantwoordelijke, kloppen de gegevens niet dan moet je dit bij de leverancier aangeven en vragen om een creditfactuur en nieuwe factuur.

Sommige internationale bedrijven zoals Google, Amazon en Twitter sturen geen factuur maar alleen een betaalbewijs. De kosten van deze bedrijven boek je ook gewoon alsof de btw naar jou verlegd is. Afhankelijk van de vestigingsplaats van het bedrijf kies je voor leverancier binnen of buiten de EU.

Sinds 1 juli 2021 hebben veel buitenlandse bedrijven een Nederlands btw nummer. Kijk dus altijd op de factuur of er een Nederlands of Europees btw nummer staat. Staat er een Nederlands btw nummer dan kun je deze leverancier gewoon inboeken met Leverancier in Nederland.

Meer info over het boeken vind je bij Hoe boek je Google Adwords, Twitter Ads en Facebook Ads in boekhoudprogramma Jortt.

Twijfel je of je leverancier een rekening met btw verlegd heeft gemaakt, kijk dan of er btw of VAT op de factuur staat. Staat dit erop dan is de btw niet naar jou verlegd.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.