Factuur met btw verlegd

Btw verlegde factuur

Wanneer je een factuur stuurt naar een bedrijf in Nederland of het buitenland dan kun je de btw verleggen naar je klant. Dit betekent dat je de klant geen btw in rekening brengt. De klant betaalt dan zelf de btw (en kan deze ook weer terugkrijgen).

Je mag alleen de btw verleggen naar bedrijven met een btw-identificatienummer en dus niet naar particulieren. In sommige gevallen kan ook de btw van facturen naar Nederlandse bedrijven worden verlegd (onderaanneming en personeel uitlenen).

Een factuur waarvan je de btw verlegd moet voldoen aan de volgende eisen:

 • Het btw-nummer van je klant moet op de factuur staan
 • De tekst 'btw verlegd' moet duidelijk op de factuur staan

Stel 'btw verlegd' in bij je klant

Het instellen van btw verlegd doe je bij de instellingen van je klant. Wanneer je dit hebt ingesteld, worden alle facturen die je voor deze klant maakt automatisch btw verlegd -facturen.

 1. Ga naar Klanten in het hoofdmenu.
 2. Maak een nieuwe klant aan of bewerk een bestaande klant.
 3. Vul bij Factuurinstellingen het Btw-nummer van je klant in.
 4. Zet een vinkje bij Btw verlegd.
 5. Optioneel: stel de taal in waarin de factuur verstuurd moet worden.
 6. Klik op Opslaan.
Btw verlegd factuur

Maak een 'btw verlegd' factuur

 1. Ga in het hoofdmenu Facturen en offertes en klik op Factuur.
 2. Kies een klant waar 'btw verlegd' is aangevinkt of maak een nieuwe klant aan (zoals hierboven beschreven).
 3. Je kunt nu de factuur verder afmaken in de gewenste taal (Nederlands, Engels, Duits, Frans of Spaans). Er is nu een factuur gemaakt met daarop de tekst Btw verlegd (in de taal van je klant) en het btw-nummer van je klant. Er worden geen btw-bedragen en btw-percentages getoond op deze factuur.
 4. Verstuur de factuur.

Wanneer je de btw verlegt ben je verplicht het btw-nummer op de factuur te zetten en dit btw-nummer te controleren (is dit een geldig btw-nummer dat hoort bij je klant). Wanneer je het btw-nummer invult, wordt deze automatisch voor je gecontroleerd door Jortt.

Inboeken btw verlegd factuur

De verstuurde btw verlegd factuur wordt volledig automatisch ingeboekt. Afhankelijk van het land van je klant, wordt de btw automatisch geplaatst in rubriek 1e (Nederland), 3a (buiten de EU) of 3b (binnen de EU) van de btw aangifte.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.