Factuur met btw verlegd

Btw verlegde factuur

Wanneer je een factuur stuurt naar een bedrijf in Nederland of het buitenland dan kun je de btw verleggen naar je klant. Dit betekent dat je de klant geen btw in rekening brengt. De klant betaalt dan zelf de btw (en kan deze ook weer terugkrijgen).

Je mag alleen de btw verleggen naar bedrijven met een btw-identificatienummer en dus niet naar particulieren. In sommige gevallen kan ook de btw van facturen naar Nederlandse bedrijven worden verlegd bijvoorbeeld in de bouw branche, schoonmaakbedrijven en bij hoveniers.

Een factuur waarvan je de btw verlegd moet voldoen aan de volgende eisen:

 • Het btw-nummer van je klant moet op de factuur staan
 • De tekst 'btw verlegd' moet duidelijk op de factuur staan

Stel 'btw verlegd' in bij je klant

.

Het instellen van btw verlegd doe je bij de instellingen van je klant. Wanneer je dit hebt ingesteld, worden alle facturen die je voor deze klant maakt automatisch btw verlegd -facturen.

 1. Ga naar Klanten in het hoofdmenu.
 2. Maak een nieuwe klant aan of bewerk een bestaande klant.
 3. Vul bij Factuurinstellingen het Btw-nummer van je klant in.
 4. Zet een vinkje bij Btw verlegd.
 5. Optioneel: stel de taal in waarin de factuur verstuurd moet worden.
 6. Klik op Opslaan.
Btw verlegd factuur

Maak een 'btw verlegd' factuur

.
 1. Ga in het hoofdmenu Facturen en offertes en klik op Factuur.
 2. Kies een klant waar 'btw verlegd' is aangevinkt of maak een nieuwe klant aan (zoals hierboven beschreven).
 3. Je kunt nu de factuur verder afmaken in de gewenste taal (Nederlands, Engels, Duits, Frans of Spaans). Er is nu een factuur gemaakt met daarop de tekst Btw verlegd (in de taal van je klant) en het btw-nummer van je klant. Er worden geen btw-bedragen en btw-percentages getoond op deze factuur.
 4. Verstuur de factuur.

Wanneer je de btw verlegt ben je verplicht het btw-nummer op de factuur te zetten en dit btw-nummer te controleren (is dit een geldig btw-nummer dat hoort bij je klant). Wanneer je het btw-nummer invult, wordt deze automatisch voor je gecontroleerd door Jortt.

Btw verlegd factuur in de btw-aangifte

.

De verstuurde btw verlegd factuur wordt door Jortt bij een betaald abonnement automatisch meegenomen in de btw-aangifte. Afhankelijk van het land van je klant, wordt de btw automatisch geplaatst in rubriek 1e (Nederland), 3a (buiten de EU) of 3b (binnen de EU) van de btw-aangifte.

Lever je met btw verlegd aan bedrijven in Europa dan moet je naast de btw-aangifte ook een ICP opgave doen. Bij Rapporten staat hiervoor het rapport Opgaaf ICP voor je klaar.

Met terugwerkende kracht btw verlegd facturen maken

.

Begin je met Jortt en ga je met terugwerkende kracht je boekhouding doen? Wanneer je btw verlegd opbrengsten hebt dan kun je deze opbrengsten alleen goed boeken door daarvoor in Jortt een btw-verlegd factuur te maken.

Maak alleen btw verlegd facturen voor de perioden waarmee je nog via Jortt de btw-aangifte wil doen. In de oudere perioden kun je de opbrengsten gewoon boeken als opbrengsten zonder btw.

Doe dit als volgt:

 1. Maak je klant aan in Jortt, geef het btw-nummer op en vink aan btw-verlegd.
 2. Open een nieuwe factuur en kies de klant.
 3. Zet op de factuurregel: Btw-verlegd factuur xxx (nummer uit je oude administratie) en geef alleen het totaalbedrag op.
 4. Zet de factuurdatum op de datum van de factuur uit je oude administratie en stel de leverdatum in.
 5. Kies na Ga naar versturen en geef aan dat je de factuur Zelf verstuurd.
 6. De btw-verlegd opbrengsten worden zo goed in de btw-aangifte meegenomen.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.