Hoe maak ik een self-billing factuur?

Bij selfbilling maakt niet de leverancier een factuur voor de opdrachtgever, maar wordt dit proces omgedraaid. De opdrachtgever maakt een factuur voor zijn leverancier. Deze manier van werken wordt veel toegepast bij bemiddelingsbureaus, bedrijven die met zelfstandigen werken, zorgorganisaties en door organisaties die met vrijwilligers werken. Ook affiliate opbrengsten of bonussen worden vaak op die manier gefactureerd. Ondanks dat de leverancier de factuur niet maakt, blijft hij aansprakelijk voor de juistheid van de factuur en voor de te betalen btw. De factuur moet op naam van de leverancier staan.

In Jortt kun je in twee stappen eenvoudig een selfbilling factuur maken.

Stap 1: Kies bij de de factuurregel de categorie Inkoop of Uitbesteed werk in plaats van Omzet uit facturen en maak het bedrag negatief door er een min voor te zetten. Hierdoor weet Jortt dat dit geen opbrengsten voor je organisatie zijn maar kosten.

Factuurregel toevoegen:

 1. Ga naar Facturen en offertes links in het hoofdmenu.
 2. Klik op Facturen.
 3. Klik op Factuur.
 4. Voeg de klant toe.
 5. Klik op de Factuurregels.
 6. Geef de omschrijving op en aantal.
 7. Geef het bedrag op en maak dit negatief door er een minteken voor te zetten, en selecteer het juiste btw percentage.
 8. Selecteer bij de categorie nu Inkoop (goederen/ materialen) of Uitbesteed werk (mensen/ uren).
 9. Klik op Opslaan.

Stap 2: Op de factuur moet staan ‘Factuur uitgereikt door afnemer’. Deze regel kun je ingeven bij de opmerkingen boven de factuurregel.

Factuur uitgereikt door afnemer op de factuur zetten:

 1. Klik op Referentie en opmerking.
 2. Type bij Opmerkingen boven de factuurregels de volgende zin: Factuur uitgereikt door afnemer.
 3. Kies Opslaan.

Maak de factuur af en bekijk het voorbeeld. Klik op Naar versturen om te kiezen hoe je de factuur naar je klant wil gaan versturen.

Op de Winst-en-verliesrekening vind je nu onder Inkoop of Uitbesteed werk, afhankelijk van wat je gekozen hebt, het bedrag van de factuurregel terug. Heb je ook ‘gewone’ factuurregels op de factuur staan dan komen die opbrengsten gewoon onder Opbrengsten op de Winst-en-verliesrekening te staan.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.