Factuur voor aanbetaling

Een aanbetaling kun je niet zomaar op een factuurregel zetten. Wij hebben de volgende situaties:

  • Klant heeft nog geen aanbetaling gedaan
  • klant heeft aanbetaling gedaan en je gaat een factuur maken

Klant heeft nog geen aanbetaling gedaan

.

Ga jij goederen of diensten leveren aan jouw klant en vraag je hier een aanbetaling voor? Stuur dan een factuur voor de aanbetaling en daarna een factuur voor het restbedrag. Ben je btw-plichtig, dan moeten allebei de facturen met btw gemaakt worden. Je koppelt de betalingen van de klant aan iedere factuur.

Heb je eerst een offerte voor je klant gemaakt met heel veel factuurregels? Zet op je offerte dat je een aanbetaling van x % vraagt. Maak dan een aparte factuur voor alleen de aanbetaling. In de factuurregel vermeld je dat het om een aanbetaling gaat en verwijs je naar het offertenummer. Stuur daarna de factuur met alle factuurregels en voeg een regel toe voor het bedrag van de aanbetaling met een - ervoor. De aanbetaling wordt dan weer van de factuur afgehaald.

Klant heeft aanbetaling gedaan en je gaat een factuur maken

.

Heb je al een aanbetaling gehad van je klant, dan maak je een factuur voor het volledige bedrag. Voeg een regel toe voor het bedrag van de aanbetaling met een - (negatief) ervoor. De bijschrijving op je bankrekening voor de aanbetaling boek je met een opbrengstenboeking in. De betaling voor de factuur koppel je aan de factuur.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.