Factuur zonder btw voor diensten buiten de EU (geen goederen)

Diensten buiten de EU

.

Lever je diensten aan klanten (zowel bedrijven als particulieren) buiten de EU, dan zijn deze diensten soms niet belast met Nederlandse btw. Controleer via het hulpmiddel van de Belastingdienst of je Nederlandse btw op je factuur moet zetten: Btw op factuur?

Bij de Belastingdienst wordt een onderscheid gemaakt tussen verkoop van goederen of diensten buiten de EU. Verkoop je goederen buiten de EU, dan wilt de Belastingdienst dit graag zien in de btw-aangifte bij 3a. Zijn het diensten, dan geef je deze omzet niet in de btw-aangifte op.

In Jortt kun je tijdens het maken van een factuur (nog) niet aangeven of het om goederen of diensten gaat, hierdoor komen facturen waarbij het om diensten gaat onterecht in 3a in de btw-aangifte. Lees hoe je een factuur zonder btw maakt voor diensten buiten de EU, zodat deze niet bij 3a in de btw-aangifte komt.

Instellingen aanpassen bij bedrijfsgegevens

.

Om een juiste factuur aan te maken voor diensten buiten de EU pas je tijdelijk je bedrijfsgegevens aan. Je geeft aan dat je vrijgesteld bent van btw en kunt nu een factuur zonder btw maken:

  1. Klik op Instellingen rechtsboven.
  2. Klik op Instellingen.
  3. Kies in het onderste blok bij Mijn bedrijf is btw-plichtig of (gedeeltelijk) vrijgesteld voor Ik ben vrijgesteld van btw.
  4. Klik op Opslaan.

Vergeet niet om na het maken van de factuur je bedrijfsgegevens weer aan te passen naar Ik ben btw-plichtig.

Maak een factuur zonder btw voor diensten buiten de EU

.
  1. Ga naar Facturen en offertes links in het hoofdmenu.
  2. Klik op Facturen en kies Factuur.
  3. Kies een klant of maak een nieuwe klant aan.
  4. Vul de factuurregels in, je ziet dat de factuur zonder btw gemaakt wordt en sla de factuurregels op.
  5. Ga naar Ga naar versturen om de factuur te verzenden.

Omdat de factuur geen btw heeft, vind je de factuur niet terug in de btw-aangifte.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.