Wat is een handelsnaam?

Als je bedrijf aan het handelsverkeer gaat deelnemen, dus als je facturen gaat versturen of inkopen gaat doen voor je bedrijf, dan moet je je bedrijf presenteren met een naam: de handelsnaam. Om misbruik of verwarring te voorkomen, is er in Nederland de handelsnaamwet.

De handelsnaam is 'de naam waaronder een onderneming is ingeschreven'. De handelsnaam ontstaat al door het feitelijk gebruik ervan. Dus op het moment dat je een factuur maakt, moet je een handelsnaam gaan gebruiken. Het gebruik van de handelsnaam verplicht je weer deze naam in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

Een handelsnaam mag niet verwarren. Een eenmanszaak mag dus niet afsluiten met de letters bv. Ook mag een handelsnaam niet in strijd zijn met het merkrecht van een ander.

Wanneer je gaat boekhouden met Jortt en je eerste factuur gaat versturen, vraagt Jortt je je handelsnaam in te voeren. Je kan er ook voor kiezen een logo te gebruiken samen met je handelsnaam.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.