Wat is een DGA?

DGA staat voor Directeur Grootaandeelhouder. Je bent een DGA wanneer je 5% of meer van de aandelen in een bv hebt.

In de meeste gevallen ben je als DGA in loondienst van je eigen holding. Vanuit de holding ontvang je je salaris. In de administratie van de holding geef je aan dat de holding personeel in dienst heeft:

  1. Ga naar Instellingen rechts bovenaan.
  2. Klik Bedrijfsgegevens
  3. Zet een vinkje bij Ik heb personeel in dienst.
  4. Klik op Opslaan.

Gebruikelijk loon

Wanneer je een DGA bent, dan geldt de gebruikelijkloonregeling. De Belastingdienst verwacht dat je jezelf een bepaald bedrag aan loon uitkeert. Lees meer over de Gebruikelijkloonregeling.

Werknemersverzekeringen

Een DGA is niet verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Dit houdt in dat een DGA niet verplicht is om sociale premies af te dragen. Draag je geen premies af, dan heb je ook geen recht op een eventuele uitkering bij ziekte en/ of werkloosheid. Om dit risico af te dekken, beslis je zelf of je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit.

Verschil DGA en 'gewone' werknemer

Waar de DGA niet verplicht verzekerd is voor de werknemersverzekeringen, is de 'gewone' werknemer dit wel. Het loon voor een DGA wordt dan ook op een andere manier berekend.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.