De beste administratie voor een webshop

Een webshop met Mollie en een koppeling met je webshop

Krijg je inkomsten uit een webshop en weet je niet precies hoe je deze moet verwerken? Dan is er maar één passend antwoord: Boekhoudprogramma Jortt. Met Jortt doe je eenvoudig de administratie voor je webshop. Of eigenlijk: onze slimme boekhoudbot doet de administratie voor je. Zo ben je altijd bij, voldoe je aan de regels van de Belastingdienst én heb jij meer tijd voor andere zaken.

Met Jortt combineer je het beste van je webshopsoftware met onze boekhoudsoftware. Je webshop beheert je voorraad, handelt de betalingen af en incasseert het geld. Jortt boekt de opbrengsten en kosten én verwerkt de btw. Jortt maakt je winst-en-verliesrekening, je balans en zelfs je jaarrekening. En met het rapport aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting doe je je belastingaangifte ook eenvoudig zelf. En worden er facturen aangemaakt met Jortt, dan houdt Jortt zelfs de EU-btw bij die je aangeeft via het Eénloketsysteem bij de Belastingdienst.

Wil je zo weinig mogelijk werk? Wil je voldoen aan de vereisten van de Belastingdienst? En wil je inzicht in je cijfers? Dan is dit het plan van aanpak. Kies het Jortt Plus abonnement, laat je klanten met Service Payment Provider Mollie betalen en zorg voor een koppeling met je webshop. Die koppeling kan direct met je webshop zijn of via Webwinkelfacturen. Zo kun jij je administratie optimaal automatiseren. Wanneer het proces eenmaal is opgestart hoef je zelf niets meer te doen!

Natuurlijk zijn er meerdere mogelijkheden om je administratie te doen. Je klanten betalen bijvoorbeeld op een andere manier, je hebt geen koppeling met je webshop of je gebruik Jortt MKB. Ook dan kun je Jortt gebruiken, maar kun je minder automatiseren. Lees in dat geval hoe je de boekhouding doet voor:

Webshop met Mollie en zonder koppeling webshop Webshop zonder Mollie en met koppeling webshop Webshop zonder Mollie en zonder koppeling webshop

Administratie met Mollie en met koppeling webshop

Door een directe koppeling met je webshop of een koppeling met Webwinkelfacturen wordt er een factuur aangemaakt in Jortt voor elke order in je webshop. Zo weet Jortt je omzet en hoeveel btw je daarover moet afdragen, in Nederland of in het buitenland. Na betaling van je klant via Mollie worden deze facturen automatisch op betaald gezet en worden de uitbetalingen en kosten van Mollie automatisch geboekt. Met Jortt Plus wordt ook het boeken van je kosten geautomatiseerd. Onze boekhoudbot weet wat er gedaan moet worden en welke regels er van toepassing zijn. Je administratie wordt elke dag bijgewerkt en jij kunt je richten op je bedrijf.

Wat heb je nodig?

Een Jortt Plus abonnement

Met een Jortt Plus abonnement worden je bij- en afschrijvingen automatisch door onze boekhoudbot geboekt. Doe het één keer voor en geef aan dat de boekhoudbot hem voortaan voor je mag maken. Vanaf nu hoef jij deze bij- en afschrijvingen niet meer zelf te boeken.

Nog geen Plus abonnement? Upgrade dan je Jortt abonnement via account upgraden.

Verkoop je via je webshop aan particulieren in andere landen binnen Europa voor meer dan € 10.000 en wil je via Jortt gebruik maken van het EU eenloketsysteem? Upgrade dan naar een Jortt Plus abonnement. Vervolgens vink je in Jortt aan Mijn bedrijf moet ook aangifte doen via het EU-btw éénloketsysteem. Doe dit bij Instellingen > Bedrijfsgegevens. Jortt maakt dan ook het rapport EU-btw éénloketsysteem aangifte voor je, waarmee je zelf de btw-aangifte kunt doen voor de verkopen vanuit je webshop aan particulieren binnen Europa.

Een koppeling met je webshop

Koppel je webshop aan Jortt. Jortt werkt met diverse platforms samen. Gebruik je een platform waarmee we nog niet samenwerken dan kun je Webwinkelfacturen gebruiken of het APIcenter of zelf een koppeling bouwen. Jortt heeft hiervoor een API beschikbaar. Door de koppeling wordt er een factuur in Jortt aangemaakt voor elke order die iemand in je webshop plaatst. Zo komen precies de gegevens die je nodig hebt in Jortt: de klantgegevens, de opbrengsten en de btw die je hierover moet afdragen. Zo weet je zeker dat je administratie compleet is. Indien nodig kun je deze factuur via Jortt ook automatisch naar je klant versturen.

Via Webwinkelfacturen kun je diverse webshops koppelen:

 1. WooCommerce
 2. Bol.com
 3. Amazon
 4. JouwWeb
 5. Magento
 6. Mijnwebwinkel
 7. Opencart
 8. PrestaShop
 9. CCV shop
 10. Lightspeed
 11. Shopify
 12. Ecwid
 13. Etsy

Maak een koppeling met Webwinkelfacturen. Bij Webwinkelfacturen geef je aan hoe de factuur in Jortt moet komen. Er zijn twee mogelijkheden:

 1. factuur als verstuurd
 2. factuur als concept, zodat je hem zelf nog kunt versturen naar je klant via Jortt

Aan het gebruik van Webwinkelfacturen en het APIcenter zijn kosten verbonden. Je betaalt deze kosten rechtstreeks aan Webwinkelfacturen of het APIcenter. De kosten die Webwinkelfacturen berekent, vind je hier: Webwinkelfacturen prijzen.

Een koppeling met Mollie

Voordat je met Mollie kunt koppelen, moet je eerst een account bij Mollie aanmaken.

Koppel je je Mollie account met Jortt, dan worden de betalingen van je klant, de uitbetalingen van Mollie op je bankrekening en de kosten van Mollie automatisch geboekt. Alle transacties die via Mollie lopen kun je volgen op de Mollie rekening die in Jortt bij geldzaken wordt aangemaakt.

Aan het gebruik van Mollie zijn kosten verbonden. Deze kosten worden door Mollie automatisch verrekend met de uitbetalingen. De tarieven voor het gebruik van Mollie vind je hier: tarieven Mollie.

Automatische verwerking webshop verkopen

Doet een klant een aankoop in je webshop dan wordt er een factuur aangemaakt in Jortt. Je vindt deze factuur bij facturen en offertes. Via Mollie komen dan de volgende transacties binnen die automatisch worden verwerkt:

 • Je webshopverkopen (Mollie orders). Deze worden weergegeven als: Datum, Betaalmethode (iDEAL, PayPal, etc), unieke order ID of factuurnummer. Deze Mollie order vormt de betaling voor de door webwinkelfacturen gemaakte factuur.
 • webshop verkoop boeking
 • De Mollie kosten. Je betaalt een kleine vergoeding aan Mollie voor de betalingen die je klanten doen. Deze worden automatisch geboekt door de boekhoudbot op Kosten > Verkoopkosten met 21% btw.
 • webwinkel verkoopkosten boeking
 • De Mollie uitbetalingen (Mollie naar de bank). Mollie betaalt in één keer meerdere opbrengsten uit. Van de opbrengsten zijn de kosten van Mollie al afgehaald. Deze worden automatisch geboekt door de boekhoudbot op Balans > Kruisposten.
 • Betalen je klanten ook met PayPal, dan wordt dit niet door Mollie uitbetaald maar door PayPal. Lees hieronder PayPal en Mollie.
 • webshop uitbetaling
 • De Mollie uitbetalingen (Op de bank ontvangen van Mollie). Deze worden automatisch geboekt door de boekhoudbot op Balans > Kruisposten.
 • webshop bank uitbetaling

Webshop retouren verwerken in administratie

Stuurt je klant een artikel retour, stort dan via Mollie het geld terug naar je klant. In Jortt komt dan een Mollie refund binnen. De refund boek je in met een negatieve opbrengstenboeking.

Doe je aangifte via het EU-btw éénloketsysteem en gaat het om een refund aan een particulier binnen Europa dan maak je een creditfactuur. Alleen zo wordt de btw gecorrigeerd via het EU-btw éénloketsysteem.

Maken van een negatieve opbrengstenboeking:

 1. Ga naar Nog te doen links in het hoofdmenu.
 2. Selecteer bij Bij- en afschrijvingen de Mollie rekening.
 3. Klik op de Mollie refund.
 4. Klik bij Mogelijke koppelingen op Maak boeking. Er wordt een paneel geopend voor een nieuwe boeking.
 5. Kies als boeking soort Opbrengsten en als categorie Diverse omzet of een subcategorie die je hebt gemaakt.
 6. Controleer de btw en pas deze indien nodig aan
 7. Klik op Opslaan.

Crediteren van de factuur:

 1. Ga naar Facturen en offertes links in het hoofdmenu.
 2. Klik op Facturen. Er wordt een lijst getoond met je facturen.
 3. Klik op de factuur die je wil crediteren.
 4. Hangen er bij de Koppelingen betalingen aan de factuur, verwijder deze dan eerst door op Ontkoppel te klikken bij de betaling(en). De betaling(en) komt dan weer bij Nog te doen.
 5. Klik in het nu geopende factuurpaneel op Crediteren. Er wordt een nieuwe creditfactuur geopend.
 6. Verzend de creditfactuur.

Koppel de oorspronkelijke betaling weer aan de originele factuur. Koppel de refund aan de credit factuur.

Webshop kosten boeken

Uiteraard heb je ook je bankrekening(en) gekoppeld. Zo komen ook de kosten die je maakt voor je webshop in Jortt. Lees hier hoe je de bij- en afschrijvingen verwerkt: boekingen maken.

Webshop btw-aangifte

Jortt zorgt volledig automatisch voor een correcte btw-berekening. Bij Btw-aangifte, links in het menu, staat de aangifte klaar voor de Nederlandse btw, die je met één druk op de knop indient bij de Belastingdienst. Het overzicht voor de EU-btw aangifte staat voor je klaar bij Rapporten, links in het menu. Hiermee doe je eenvoudig zelf de aangifte via het éénloketsysteem van de Belastingdienst.

Meerdere webshops en Mollie

Per Jortt administratie kun je één Mollie-account koppelen. Heeft jouw bedrijf meerdere webshops? Dan kun je binnen Mollie met verschillende Websiteprofielen werken. Jortt leest alle gegevens van het gekoppelde Mollie-account in. Dus ook wanneer je meerdere Websiteprofielen gebruikt. Per webshop moet je een koppeling met webwinkelfacturen maken.

PayPal en Mollie

Betalen je klanten via Mollie ook met PayPal in je webshop, maak dan in Jortt een PayPal rekening aan. Het geld dat je klanten via PayPal betalen, wordt door Mollie doorgestort naar je PayPal rekening en dus niet door Mollie uitbetaald.

PayPal rekening aanmaken:

Omdat PayPal geen goed bestand verstrekt kun je je PayPal rekening niet koppelen of inlezen in Jortt.

 1. Ga naar Geldzaken links in het hoofdmenu.
 2. Klik bij Kas en bank op Toevoegen en kies PayPal.
 3. Geef een naam en omschrijving op voor je PayPal rekening.
 4. Klik op Opslaan.

Beginsaldo boeken PayPal

Heb je een saldo op je PayPal rekening staan van voordat je met Jortt begon?

 1. Ga naar Geldzaken links in het hoofdmenu.
 2. Klik bij Kas en bank op je PayPal rekening.
 3. Klik op Wijzig beginbalans en geef in het geopende paneel de beginstand op en het jaar.

Mollie uitbetaling naar PayPal boeken

De Mollie uitbetaling naar PayPal boek je als volgt:

 1. Ga naar Nog te doen links in het hoofdmenu.
 2. Selecteer bij Bij- en afschrijvingen de Mollie rekening.
 3. Klik op de Afschrijving van de betaling naar PayPal.
 4. Klik bij Mogelijke koppelingen op Maak boeking. Er wordt een paneel geopend voor een nieuwe boeking.
 5. Kies als boeking soort Balans en als categorie PayPal rekening.

Doe hem één keer voor en kies Ja, graag en onze boekhoudbot boekt hem voortaan voor je wanneer je een Jortt Plus abonnement hebt.

PayPal uitbetaling op de bank

Laat je het geld van PayPal uitbetalen naar je bankrekening dan boek je de bijschrijving op je bank als volgt:

 1. Ga naar Nog te doen links in het hoofdmenu.
 2. Selecteer bij Bij- en afschrijvingen de juiste rekening.
 3. Klik op de Bijschrijving van PayPal.
 4. Klik bij Mogelijke koppelingen op Maak boeking. Er wordt een paneel geopend voor een nieuwe boeking.
 5. Kies als boeking soort Balans en als categorie PayPal rekening.

Doe hem één keer voor en kies Ja, graag en onze boekhoudbot boekt hem voortaan voor je wanneer je een Jortt Plus abonnement hebt.

Kosten van PayPal en betalingsverschil boeken

Je betaalt aan PayPal ook kosten voor het gebruik van PayPal. Het is het eenvoudigste om deze kosten aan het eind van het jaar te boeken. Omdat PayPal een bank is, wordt er geen btw gerekend over de kosten van PayPal.

Kosten Paypal boeken:

 1. Ga naar Boekingen links in het hoofdmenu.
 2. Klik op Boeking. Er wordt een paneel geopend voor een nieuwe boeking.
 3. Kies als boeking soort Kosten en als categorie Rente en bankkosten.
 4. Voer zelf de Omschrijving (bijvoorbeeld kosten PayPal), Datum, Totaalbedrag incl. btw en laat de Totaal aan btw leeg.
 5. Klik op Opslaan.
 6. Klik in de boeking bij Mogelijke koppelingen op Betaald met.
 7. Klik op PayPal rekening.

Controleer of het saldo wat nu in Jortt op je Paypal rekening staat overeenkomt met het saldo wat op je account in PayPal staat. Zit er een klein verschil in het saldo dan komt dit waarschijnlijk door afrondingsverschillen met buitenlandse valuta. Je kunt dit betalingsverschil wegboeken:

 1. Ga naar Boekingen links in het hoofdmenu.
 2. Klik op Boeking. Er wordt een paneel geopend voor een nieuwe boeking.
 3. Kies als boeking soort Opbrengsten en als categorie Betalingsverschillen.
 4. Voer zelf de Omschrijving (betalingsverschillen PayPal), Datum, Totaalbedrag incl. btw en laat de Totaal aan btw leeg.
 5. Klik op Opslaan.
 6. Klik in de boeking bij Mogelijke koppelingen op Betaald met.
 7. Klik op PayPal rekening.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.