Opstartkapitaal voor je BV

Gestort kapitaal

Om het gestorte kapitaal correct te boeken, zoals aangegeven in de oprichtingsakte, dient je dit te registreren onder Balans > Gestort Kapitaal. Het kapitaal dat tegenwoordig gestort wordt is vaak €1,20. Daar kom je niet ver mee.

Rekening courant

Als je meer kapitaal wilt storten om bijvoorbeeld het eerste jaar te financieren, is het aan te raden voor elke vennoot een Rekening Courant aan te maken. Deze rekeningen functioneren als een lening aan of van de vennoten, afhankelijk van de specifieke situatie.

Stort je meer dan € 17.500, dan kun je beter een lening aanmaken in Jortt.

Rente over een Rekening courant

Het extra gestorte geld kan later aan de vennoten terugbetaald worden. Een belangrijk aandachtspunt is dat als het saldo van de rekening courant op enig moment in het jaar €17.500 overstijgt, er een zakelijke rente (ongeveer 6%) over het volledige bedrag berekend moet worden. Dit is vereist om te voldoen aan fiscale regelgeving.

Verschil tussen lening en rekening-courant

Wat is een rekening-courant?

Een rekening-courant is een aparte rekening van je bv. Op deze rekening boekt de bv bedragen die over en weer gaan tussen jou en je bv.

Hoe verschilt een rekening-courant van een lening?

Via een rekening-courant worden kleine bedragen over en weer geboekt. Deze bedragen worden doorlopend met elkaar verrekend. Stel je voor, je laat een eigen rekening door de bv betalen en betaalt dit bedrag korte tijd later weer terug aan de bv. Of je betaalt even een rekening voor de bv en krijgt het geld snel weer terug. Deze kleine bedragen worden alleen even voorgeschoten en daarom wordt een rekening-courant niet beschouwd als een lening waarover rente wordt berekend.

Wat zijn 'kleine bedragen'?

Bij bedragen tot €17.500 hoeft geen rente te worden berekend. Dit geldt alleen voor bedragen die je opneemt van of overmaakt naar de rekening-courant. Het totale saldo op de rekening-courant mag het hele jaar nooit meer zijn dan €17.500. Zodra het saldo op de rekening-courant hoger is dan €17.500, moet er over het hele bedrag rente worden berekend.

Andere woorden voor opstartkapitaal zijn: Startkapitaal, Beginkapitaal, initiële investering, Aanvangskapitaal, Startgeld,Seed funding (of zaadkapitaal), Startfinanciering, Aanvangsinvestering, Oprichtingskapitaal en Opstartfinanciering.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.