Hoe verloopt een incasso via Online Incasso?

Niets vervelender dan een klant die ondanks herhaaldelijke herinneringen niet betaalt. Boekhoudprogramma Jortt biedt je de mogelijkheid om via onze partner Online Incasso een online incassotraject op te starten voor een vast laag bedrag van € 19,95 exclusief btw. Hiermee zorg je ervoor dat je het incassotraject volgens alle wettelijke regels doorloopt. De kans dat je klant alsnog betaalt, wordt zo aanzienlijk verhoogd. Betaalt je klant nu nog niet, dan heb je een solide dossier opgebouwd waarmee je naar de rechter kunt gaan voor een volgende stap.

Wet incassokosten (WIK)

Wanneer je klant een particulier of zzp’er is, ben je wettelijk verplicht om eerst nog een laatste aanmaning per e-mail en brief te sturen, zonder de verhoging met incassokosten. Deze aanmaning noemt men ook de WIK-brief of 14-dagen brief.

Online Incasso kan deze laatste aanmaning, oftewel een pre-incassobrief, voor je versturen. Deze pre-incasso kost € 2,50 exclusief btw.

Jortt adviseert altijd van de pre-incassobrief gebruik te maken, zowel voor particulieren als voor bedrijven.

Betaalt je klant na het versturen van de pre-incassobrief nog niet, pas dan start je het minnelijke incassotraject. Hiermee zorg je dat je altijd voldoet aan alle eisen van de wet incassokosten en laat je zien dat jij er alles aan hebt gedaan je klant niet op onnodige kosten te jagen.

Aanmelden bij Online Incasso

Je meldt je eenvoudig via Jortt:

 1. Klik op Instellingen rechtsboven
 2. Ga naar Koppelingen
 3. Klik op Online Incasso koppelingen
 4. Maak een account aan bij Online Incasso en ga weer terug naar Jortt
 5. Klik in Jortt op de knop Activeer koppeling met Online Incasso

Nadat je de koppeling hebt geactiveerd, verschijnt er bij de verlopen facturen een knop Start incasso waarmee je een automatische incassozaak kan starten.

Online incassotraject starten voor factuur

 1. Ga in het hoofdmenu naar Facturen en offertes en klik hierop.
 2. Klik op Facturen.
 3. Klik op de factuur die verlopen is.
 4. Klik op Alle opties.
 5. Klik op Start incasso.
 6. Door het vinkje aan te klikken geef je Jortt toegang om je info aan Online Incasso te geven.
 7. incassotraject starten
 8. Je zaak is nu aangemeld bij Online Incasso en te zien en te volgen op het dashboard bij Online Incasso. Via Zoeken kun je je zaak kiezen. Je ziet via het Overzicht van openstaande zaken in welke fase je zaak is en in het Actieoverzicht zie je wat je moet doen.
 9. incassotraject

Meerdere facturen van één klant

Heeft je klant meerdere facturen niet betaald, dan zet je slechts een factuur door via de knop Start incasso. De andere facturen ga je in Online incasso toevoegen aan de nu aangemaakte zaak. Dit doe je als volgt:

 1. Klik in het actieoverzicht op Conceptzaken starten.
 2. Klik nu op de knop Vorige - facturen toevoegen.
 3. In het nieuwe scherm kun je nu je andere facturen gaan toevoegen voor deze zaak.
 4. Heb je al je facturen toegevoegd dan kies je voor Gegevens controleren en komt zo weer terug in het overzicht van je zaak.

Online incassotraject

Via Online Incasso doorloop je het zogenaamde minnelijke incassotraject. Je factuur wordt verhoogd met de incassokosten en via Online Incasso verzonden. Dit traject duurt gemiddeld 45 dagen.

Heeft je klant daarna nog niet betaald dan kun je het nu opgebouwde dossier doorzetten naar een deurwaarder om via hen naar de rechter te gaan. Online Incasso kan je doorverwijzen naar een aantal deurwaarders, maar het is ook mogelijk om je dossier te downloaden en de vervolgstap met een eigen deurwaarder te zetten.

De wettelijke incassokosten worden in rekening gebracht bij je klant en bij betaling van de factuur ontvang jij die. Je kunt ook besluiten dat je ze kwijtscheldt wanneer je klant alsnog betaalt.

Verloop van het incassotraject

Je bepaalt zelf de doorloop van het traject en hoe je je klant op de nog openstaande factuur wilt wijzen. Via het platform van Online Incasso kun je met je klant communiceren en het incassoproces initiëren en volgen.

Zo kun je de aanmaning via Online Incasso per mail, post, sms of door middel van een belrobot doorzetten. Je kunt het proces ook stopzetten of pauzeren wanneer het erop lijkt dat je klant gaat betalen.

Je start het traject door op Conceptzaken te klikken en daar op het nummer van je zaak te klikken.

incassotraject verloop

Per zaak zie je op de tijdlijn wat er gebeurd is en kun je brieven, e-mails etc. inkijken.

online incassotraject

Contactgegevens Online Incasso

Jortt heeft geen invloed op het proces dat bij Online Incasso loopt. Wanneer je hier vragen over hebt, kun je contact opnemen met Online Incasso op nummer: 085-065 7181.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.