Lening of hypotheek aanmaken aan een aandeelhouder

Het aanmaken van een lening voor of van een aandeelhouder in Jortt kan in enkele stappen worden uitgevoerd:

Stap 1: Lening aanmaken

 1. Ga naar 'Geldzaken' in het hoofdmenu.
 2. Klik bij 'Leningen' op 'Toevoegen'.
 3. Kies als lening ‘Langlopende verstrekte lening aan aandeelhouder of deelneming’.
 4. Geef bij 'Omschrijving' de naam van de lening op, bijvoorbeeld "Lening van [naam aandeelhouder]" of "Lening aan [naam aandeelhouder]".
 5. Sla de lening op.

Stap 2: Hoogte van de lening instellen

 1. Ga naar 'Nog te doen' links in het hoofdmenu.
 2. Selecteer bij 'Boek de bij- en afschrijvingen' de juiste rekening.
 3. Klik op de 'Afschrijving' van de lening.
 4. Klik op 'Maak boeking' in de geopende Afschrijving. Er wordt een paneel geopend voor een nieuwe boeking.
 5. Kies als boeking soort 'Balans' en als categorie de net aangemaakte lening.
 6. Klik op 'Opslaan'.

Belangrijke informatie over leningen aan aandeelhouders:

Leningsovereenkomst

Het is belangrijk om te onthouden dat leningen aan of van aandeelhouders zorgvuldig moeten worden gedocumenteerd. Zorg ervoor dat je een leningsovereenkomst opstelt waarin de voorwaarden van de lening, zoals het rentepercentage en de terugbetalingstermijn, duidelijk zijn vastgelegd. Doe je dit niet, dan kan de Belastingdienst de lening zien als een dividendopname en hier dividendbelasting over rekenen.

Hypotheekakte

Laat bij het opstellen van een hypotheek altijd een hypotheekakte bij de notaris passeren. Anders ziet de Belastingdienst dit als een dividendopname.

Excessief lenen

Als de totale schuld aan je bv meer is dan €500.000, kan dit worden belast als inkomen uit aanmerkelijk belang. Zorg dat je hier rekening mee houdt bij het plannen van je financiën.

Regelgeving excessief lenen

Regels voor Lenen van je BV

Leen je, of lenen jij en je fiscale partner samen meer dan € 500.000 van je bv? Dan wordt alles boven deze grens belast als inkomen uit aanmerkelijk belang (box 2).

Schulden en Vorderingen

Bij het bepalen van je totale schuld aan je bv, tellen alle schulden mee, behalve de schulden voor je eigen woning, mits hier een hypotheekrecht voor je bv op rust. Als je eigenwoningschuld al vóór 31 december 2022 bestond, geldt deze eis niet. Alle schulden bij verschillende bv's worden opgeteld.

Drempel en Voorbeelden

De drempel voor lenen bij je bv is € 500.000. Overschrijd je deze drempel, dan wordt het meerdere meegerekend als inkomen uit aanmerkelijk belang in het volgende jaar.

 • In 2023 is je drempel € 700.000. Je hebt eind 2023 een lening van € 800.000 van je bv. Dit is hoger dan de drempel, dus geef je € 100.000 aan als inkomen uit aanmerkelijk belang in je belastingaangifte.
 • In 2024 is je drempel € 600.000. Eind 2024 heb je een lening van € 850.000, dus geef je € 250.000 aan als inkomen uit aanmerkelijk belang.
 • In 2025 is je drempel € 850.000. Je lost € 125.000 af, waardoor de drempel daalt naar € 725.000. Je lening is nu gelijk aan de drempel. In je belastingaangifte voor 2025 kun je dit negatieve fictief reguliere voordeel van € 125.000 verrekenen met je inkomen uit aanmerkelijk belang.

Hoewel een deel van de lening belast kan worden, blijft de gehele lening bestaan en moet je bv rente blijven berekenen over het volledige bedrag. De ontvangen rente wordt belast met vennootschapsbelasting en alle zakelijke voorwaarden van de lening blijven geldig, zoals het rentepercentage en de aflossingsvoorwaarden. Er hoeft geen dividendbelasting ingehouden te worden over het deel van de lening dat belast wordt als inkomen uit aanmerkelijk belang.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.