Van vof naar eenmanszaak

Heb jij een vof en ga je verder als eenmanszaak? En neemt de eenmanszaak alle bezittingen, vorderingen, schulden en verplichtingen over van de vof? Dan heeft dit gevolgen voor je boekhouding. De eenmanszaak krijgt een eigen btw-nummer en een eigen KvK-nummer.

In dit artikel beschrijven we de situatie waarin je doorwerkt in de administratie van de vof en je met ingang van 1 januari verder gaat als eenmanszaak.

Ga je gedurende het jaar over van vof naar eenmanszaak? We adviseren je om voor de eenmanszaak een nieuwe administratie aan te maken. Werk je namelijk door in de administratie van de vof, dan wordt het doen van je aangifte inkomstenbelasting een uitdaging. Je moet dan zelf alle bedragen die op je balans en winst-en-verliesrekening staan splitsen zodat je cijfers hebt voor je vof en voor de eenmanszaak.

Btw-aangifte

Wanneer je rechtsvorm wijzigt, ontvang je van de Belastingdienst een nieuw btw-nummer en een nieuw KVK-nummer. Het nieuwe btw-nummer gebruik je voor de btw-aangiften van de eenmanszaak. Je past de nummers aan bij je Instellingen:

 1. Ga rechtsboven naar Instellingen.
 2. Klik op Bedrijfsgegevens.
 3. Vul je nieuwe KvK-nummer en btw-nummer in.
 4. Wijzig de rechtsvorm naar eenmanszaak.
 5. Klik op Opslaan.

Pas het btw-nummer aan met ingang van 1 januari zodat het juiste btw-nummer op jouw facturen staat.

Ga jij de btw-aangifte over het vierde kwartaal (en dus op naam van de vof) indienen? Zorg er dan voor dat je het btw-nummer bij Instellingen | Bedrijfsgegevens tijdelijk terugzet naar het btw-nummer van de vof. Heb je de aangifte ingediend, dan vul je het btw-nummer van de eenmanszaak weer in.

Eigen vermogen en privé opname / storting

In een vof heeft elke vennoot een eigen vermogen (kapitaal). Dit bestaat uit de categorieën Eigen vermogen en Privé opname/ storting. Bij een eenmanszaak bestaat het eigen vermogen alleen uit jouw eigen vermogen.

De categorieën die je voor het eigen vermogen hebt aangemaakt voor de vennoot die stopt, moeten op nul komen te staan. Op de datum dat de vof wordt ontbonden stel je vast wat het eigen vermogen is per vennoot. Vaak wordt het positieve eigen vermogen van de vertrekkende vennoot uitbetaald of stort de vennoot het negatieve saldo van het eigen vermogen terug. Dit gebeurt veelal in het jaar nadat de vof is ontbonden.

Heeft de vertrekkende vennoot, in ons voorbeeld vennoot X, een positief eigen vermogen en maak jij het saldo over vanaf de zakelijke bankrekening? Dan maak je de volgende boeking:

 1. Ga naar Nog te doen links in het hoofdmenu.
 2. Selecteer bij Boek de bij- en afschrijvingen de juiste rekening.
 3. Klik op bij de Afschrijving van de betaling aan de vertrekkende vennoot.
 4. Klik op Maak boeking in de geopende Afschrijving. Er wordt een paneel geopend voor een nieuwe boeking.
 5. Kies als boeking soort Balans en als categorie Eigen vermogen vennoot X.
 6. Klik op Opslaan.

Het saldo van het eigen vermogen van vennoot X staat nu op nul.

Openingsbalans / inbrengbalans

Omdat je doorwerkt in de administratie van de vof, hoef je geen openingsbalans / inbrengbalans in te boeken.

Mollierekening

Heeft de vof een Mollierekening? Informeer dan tijdig bij Mollie wat te doen om Mollie te kunnen blijven gebruiken. Een Mollie-account is namelijk gekoppeld aan een KvK-nummer. De eenmanszaak krijgt een nieuw KvK-nummer, dus heb je ook een nieuw Mollie-account nodig. Lees hoe je een nieuw Mollie-account koppelt.

Overig

Heb jij overeenkomsten gesloten met leveranciers of klanten? Laat je dan goed informeren over de (juridische) gevolgen van de overgang naar de eenmanszaak. Een leverancier of klant heeft immers een overeenkomst met de vof, en niet met de eenmanszaak. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een huurovereenkomst, verzekeringen of automatische incasso.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.