Wat is Eigen Vermogen op de Balans?

Het eigen vermogen in een balans van een eenmanszaak vertegenwoordigt de waarde van alle bezittingen van de onderneming minus de schulden. Het is een cruciale financiële indicator die aangeeft wat de ondernemer daadwerkelijk bezit.

Is Eigen Vermogen hetzelfde als geld op de bank?

Nee, het eigen vermogen is niet hetzelfde als het geld dat momenteel op de bankrekening van de onderneming staat. Veel mensen maken deze verwarring, maar hier is een duidelijke uitleg:

  • Eigen Vermogen: Dit omvat alle bezittingen zoals onroerend goed, voorraden, debiteuren, etc., minus alle schulden (zoals leningen, crediteuren). Het is een netto waarde die verandert met de winst van de onderneming en andere financiële transacties.
  • Bankrekening: Dit toont het daadwerkelijke bedrag aan liquide middelen dat beschikbaar is op de bank. Dit bedrag varieert afhankelijk van dagelijkse zakelijke transacties zoals klantbetalingen, betalingen aan leveranciers, etc.

Waarom is dit belangrijk?

Het begrijpen van het verschil tussen eigen vermogen en het geld op de bank is essentieel voor het maken van geïnformeerde financiële beslissingen. Dit helpt ondernemers om hun bedrijf effectief te beheren en te plannen voor de toekomst.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.