Betalingstermijn instellen in Jortt

Wettelijke betalingstermijn bedrijven en overheid

.

De standaard betalingstermijn in boekhoudprogramma Jortt is 30 dagen. De reden hiervan is dat dit ook de wettelijke betalingstermijn is tussen bedrijven onderling alsmede die van bedrijven naar overheden.

Wanneer je aan bedrijven factureert en niet expliciet voor of tijdens de overeenkomst hebt aangegeven wat je betalingstermijn is, moet je dus een termijn van 30 dagen hanteren.

Een betalingstermijn aan bedrijven mag korter of langer zijn dan 30 dagen, mits dit expliciet voor of tijdens de overeenkomst is vastgelegd.

Een betalingstermijn langer dan 60 dagen is in zeer uitzonderlijke situaties mogelijk en alleen wanneer dit voor beide partijen aantoonbaar geen nadeel geeft.

Een betalingstermijn gaat pas lopen wanneer de factuur is ontvangen, niet wanneer deze is verzonden. Verstuur je facturen dus bij voorkeur per e-mail.

Wettelijke betalingstermijn particulieren

.

Op een factuur naar particulieren (consumenten) is geen wettelijke termijn vastgelegd. Hier mag je dus altijd zelf de termijn bepalen.

Betalingstermijn instellen

.

In Jortt kun je de betalingstermijn op 3 niveaus instellen:

  • Op administratieniveau, de standaard voor alle nieuwe klanten.
  • Op klantniveau, de standaard voor alle nieuwe facturen naar deze klant.
  • Op factuurniveau, één uitzondering, alleen voor één factuur.

Betalingstermijn instellen administratieniveau

Dit is je standaard betaaltermijn zoals je deze ook in je algemene voorwaarden hebt staan. Alle klanten die je aanmaakt in boekhoudprogramma Jortt krijgen standaard deze betalingstermijn mee (en dus standaard ook alle facturen die je aanmaakt voor deze klanten).

Pas het standaard betaaltermijn aan door rechtsboven te klikken op Instellingen en dan op Voorkeuren. Pas hier de standaard betaaltermijn aan. In dit scherm kun je ook aangeven of Jortt standaard een UBL factuur (XML) moet meesturen.

Wanneer je de betalingstermijn op administratieniveau aanpast, geldt deze instelling alleen voor je nieuwe klanten. Wanneer je de betalingstermijn ook voor je bestaande klanten wilt aanpassen, moet je dat bij de klantgegevens doen.

UBL factuur

Een UBL factuur is een digitale variant van je factuur, bedoeld voor machines. Voor mensen is deze onleesbaar. Dankzij UBL facturen kunnen boekhoudprogramma's informatie met elkaar uitwisselen, waardoor de boekhouding meer en meer wordt geautomatiseerd.

Verstuur je voornamelijk facturen aan bedrijven? Stuur dan een UBL factuur mee. Verstuur je voornamelijk facturen aan particulieren? Stuur dan geen UBL factuur mee.

betaaltermijn instellen

Betalingstermijn instellen klantniveau

Dit is je standaard voor één specifieke klant. Alle facturen die je aanmaakt voor deze klant krijgen standaard deze betalingstermijn mee.

Selecteer je klant, klik op het pennetje (wijzig) en wijzig de betalingsperiode voor deze klant.

betaaltermijn klant instellen

Betalingstermijn instellen per factuur

Wil je voor één factuur een aangepaste betalingstermijn instellen? Dan doe je dat in de factuur zelf. Klik bij het aanmaken van de factuur bij het Factuur- en leverdatum blok op wijzig en pas de betalingstermijn aan.

betaaltermijn factuur instellen

Door de betalingstermijn op de factuur aan te passen, pas je niet de betalingstermijn van je klant of je administratie aan.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.