Jortt voor de startende ondernemer

Ben je net begonnen met je eigen bedrijf dan komt er heel veel op je af. Het minst favoriete onderdeel van ondernemen is vaak het administratieve deel. Met Jortt wordt het doen van je administratie echter een stuk eenvoudiger en leuker! Om jou te helpen, hebben wij een aantal controles ingebouwd en doet onze Boekhoudbot al een deel van je administratie voor je.

Hieronder leggen we uit hoe je start in Jortt, wat Jortt voor je doet en wat je zelf doet.

Vul je Bedrijfsinstellingen volledig in.

.

Geef je rechtsvorm aan, of je een auto van de zaak hebt, of je personeel hebt en of je btw plichtig bent, of vrijgesteld of deels vrijgesteld bent van btw. Jortt past zich zo aan bij jouw bedrijf, zodat je alleen nog maar ziet wat op jou van toepassing is.

Klik hiervoor rechtsboven op Instellingen > bedrijfsinstellingen.

Btw-plichtig

Na inschrijving van je bedrijf bij de KvK ontvang je van de Belastingdienst een brief waarin wordt aangegeven of je btw-plichtig bent. Ben je btw-plichtig dan moet jij je klanten facturen met btw te sturen. Het maakt niet uit of je klant vrijgesteld is en of je klant particulier of zakelijk is. Verstuur je een factuur aan een zakelijke klant in het buitenland dan zal jouw klant een btw-verlegd factuur van je willen ontvangen. Omdat je btw voor de Belastingdienst int, mag je ook de btw van de kosten die je maakt terugvragen.

Lees hier verder over:
Btw verlegd

Vrijgesteld

Ben je volgens de Belastingdienst vrijgesteld van btw, dan mag je geen btw over je diensten rekenen. Je maakt facturen zonder btw. Omdat je geen btw voor de belastingdienst int, mag je ook de btw van de kosten die je maakt niet terugvragen. Je hele administratie wordt dus zonder btw gevoerd. Heb je je aangemeld voor de KOR (kleine ondernemingsregeling) dan geef je aan dat je vrijgesteld bent voor de btw. Ga je over de €20 000 omzet dan mag je niet meer aan de KOR meedoen en moet je in Jortt bij de bedrijfsinstellingen weer aangeven dat je btw-plichtig bent.

Lees hier verder over:
KOR Kleine ondernemersregeling

Deels vrijgesteld

Lever je goederen en diensten waarvan sommige vrijgesteld zijn van btw dan kies je voor de instelling Deels vrijgesteld. Per factuur kun je nu aangeven of je een factuur met btw of zonder btw wil maken. Maak je kosten voor je werkzaamheden waar je btw over betaalt, dan mag je ook de btw aftrekken. Maak je kosten voor je werkzaamheden waar je geen btw over vraagt, dan mag je de btw niet terugvragen.

Koop je goederen (bijvoorbeeld auto’s of meubelen) in van particulieren en verkoop je die weer, dan heb je te maken met de margeregeling. Voor reisbureaus geldt de reisbureauregeling.

Lees hier verder over:
Margeregeling
Reisbureauregeling

Koppel je bankrekeningen

.

Start vanaf 1 januari 2021

In Jortt boek je aan de hand van je bij- en afschrijvingen. Zet al je zakelijke betaal- en spaarrekeningen bij Geldzaken in Jortt. Rekeningen van Nederlandse banken kun je koppelen met een PSD2 koppeling. Deze koppeling is gratis en verleng je elke 90 dagen. Afhankelijk van je bank kun je ook je spaarrekening(en) koppelen. Is een koppeling niet mogelijk, download dan een MT940 bestand bij je bank en upload de bij- en afschrijvingen in Jortt. Voor enkele banken kun je de spaarrekening alleen als een handmatige rekening in Jortt zetten. Een overzicht van de mogelijkheden voor de banken vind je hier: Boekhouding aan je bank koppelen.

Heb je een webshop of winkel en ga je gebruik maken van Mollie of een andere betaaldienst (bijvoorbeeld Stripe) dan moet je deze toevoegen bij Geldzaken.

Lees hier verder over:
Bankrekening koppelen
Mollie koppeling met boekhouding
Tussenrekening toevoegen
Importeren van bij- en afschrijvingen met MT940 bestand Boekhouden met een privérekening

Offerte en factuur maken

.

Je kunt het uiterlijk van de offertes en facturen en alle e-mails die standaard in Jortt zitten aanpassen aan je eigen huisstijl. Dit doe je via Instellingen > Factuur en offerte aanpassen.

Heb je de stijl aangepast dan kun je facturen en offertes gaan maken voor je klanten. Heb je meerdere handelsnamen, dan kun je voor elke handelsnaam een eigen logo of huisstijl gebruiken.

Lees hier verder over:
Offerte en factuur uiterlijk aanpassen
Persoonlijk e-mailsjabloon maken
Factuur maken
Meerdere handelsnamen

Categorieën voor kosten en opbrengsten aanmaken

.

Wil je je omzet uitsplitsen voor verschillende diensten of producten, dan kun je zelf categorieën in Jortt toevoegen. Maak je een factuur of opbrengsten boeking dan kun je bij de factuurregel aangeven op welke categorie je deze opbrengst wil hebben. Op dezelfde manier kun je dat ook doen voor je kosten. Met de categorieën die nu in Jortt zitten voldoe je aan de vereisten van de Belastingdienst.

Lees hier verder over:
categorieën toevoegen of wijzigen

Verwerken van je bij- en afschrijvingen

.

Ga je je administratie doen dan begin je in Jortt altijd bij Nog te doen. Daar staan bovenaan de bij- en afschrijvingen klaar om verwerkt te worden. Bekijk Verwerken van je bij- en afschrijvingen om te zien hoe je dit doet. Ontvang je een betaling voor een factuur die je met Jortt gemaakt hebt, dan koppel je de bijschrijving aan de factuur. Betalen je klanten met contant geld dan kies je bij de koppelingen voor Kas.

Probeer zoveel mogelijk te automatiseren zodat jij tijd overhoudt voor andere zaken. Vraagt Jortt na het maken van een boeking of hij dit voortaan voor je zal doen, kies dan voor Ja graag. De Boekhoudbot maakt dan een Eigen regel voor je aan en maakt vanaf nu deze boekingen voor je. Je hebt hiervoor een Jortt Plus abonnement nodig.

Zorg dat je de boekingen direct op de juiste categorie maakt. In het artikel Op de juiste categorie boeken leggen we uit waar welke kosten horen.

Heb je iets aangeschaft van meer dan €450 dan moet je hiervoor een bedrijfsmiddel aanmaken omdat je van de belastingdienst deze kosten niet in een keer als kosten mag opvoeren. Je maakt het bedrijfsmiddel aan met een Bedrijfsmiddelen boeking. Jortt gaat dan automatisch je bedrijfsmiddel afschrijven in het aantal jaar dat je opgeeft. Daar je meestal maar 20% per jaar mag afschrijven, worden de meeste bedrijfsmiddelen in 5 jaar afgeschreven. Voor sommige zaken gelden echter andere termijnen. Omdat je start mag je de eerste drie jaar ook meer afschrijven en kun je een product zelfs in een keer afschrijven.

Aanloopkosten

Vergeet ook de Aanloopkosten niet, de kosten die je hebt gemaakt nog voordat je bedrijf officieel gestart is. Je mag nog kosten opvoeren tot maximaal 5 jaar voor de datum dat je je bedrijf gestart bent. Vaak heb je deze toen met privé geld betaald. Maak dan een kosten boeking in de maand dat je gestart bent en geef aan dat deze betaald is via Privé opname/storting.

Lees hier verder over:
De Boekhoudbot
Verwerken van je bij- en afschrijvingen
Op de juiste categorie boeken
Bedrijfsmiddelen en afschrijven

Nog te doen boekingen

.

Bij Nog te doen staat alles wat jij nog moet doen in je Jortt administratie. Is alles hier weg dan is je hele boekhouding up to date.

Lees hier verder over:
Nog te doen boekingen

Btw-aangifte doen

.

Ben je btw plichtig dan moet je na afloop van een btw periode aangifte doen. Je hebt een maand de tijd om aangifte te doen en moet er ook voor zorgen dat je betaling in die maand bij de Belastingdienst binnen is.

Elke factuur en elke opbrengsten of kosten boeking die je maakt wordt door Jortt direct in de btw verwerkt. Zo kun je op elk moment bij Btw-aangifte zien wat je aan btw moet betalen of terugkrijgt. Ook wanneer er 0 btw staat, moet je aangifte doen! Stuur je ook facturen met btw verlegd, dan moet je na je aangifte ook de ICP opgave doen bij de Belastingdienst. Hiervoor log je apart in bij de Belastingdienst. Bij Rapporten staat het Opgaaf ICP rapport voor je klaar dat je alleen maar hoeft over te nemen bij de Belastingdienst.

Lees hier verder over:
Btw-aangifte doen
ICP aangifte

Belastingaangifte doen

.

Aan het eind van het jaar maakt de Boekhoudbot voor jou op basis van je administratie, een jaarrekening en een rapport aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Met dit rapport kun je eenvoudig zelf je aangifte doen.

Bij een eenmanszaak wordt er geen onderscheid gemaakt tussen je privé geld en je zakelijk geld. De winst is volledig van jou, maar je moet er wel nog inkomstenbelasting over betalen.

Lees hier verder over:
Jaarrekening opstellen
Aangifte inkomstenbelasting
Aangifte vennootschapsbelasting
Hoe boek ik mijn eigen 'loon' bij een eenmanszaak

KvK jaarrekening deponeren

.

Heb je een bv dan moet je een KvK jaarrekening bij de KvK deponeren. Deze KvK jaarrekening maak je eenvoudig met de Boekhoudbot en kun je daarna zo overnemen bij de KvK.

Lees hier verder over:
KvK jaarrekening deponeren

Bonnen toevoegen

.

Met de Jortt app op je telefoon kun je eenvoudig je bonnen toevoegen aan je boekingen. Je kunt ook een speciaal Inbox adres aanmaken waar je je bonnen vanuit je eigen e-mailadres naar toe kunt sturen.

Lees hier verder over:
Jortt Inbox
Uploaden van bonnen met de Jortt scanner app

Boekhouder

.

Met Jortt doe je je hele administratie zelf. Heb je toch liever ook een boekhouder, kies er dan een die bekend is met Jortt. Op onze site vind je deze via: Ik zoek een boekhouder. Nodig je boekhouder uit voor je administratie via Instellingen > Gebruikers. Je boekhouder maakt zijn eigen inlogaccount aan en kan zo in je administratie. Zeg je de samenwerking op dan hoef je alleen maar zijn uitnodiging in te trekken.

Lees hier verder over:
Gebruikers toevoegen en beheren

Jortt Help

.

Met Jortt doe je eenvoudig zelf je administratie. Wil je weten hoe je dingen moet doen dan klik je rechtsboven op Help en kom je in de Help. Geef een zoekwoord in en Jortt laat je de Help artikelen zien die hij hierover heeft. Kom je er niet uit dan mag je ons een e-mail sturen of kun je contact opnemen met onze supportafdeling.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.