Kosten en lasten die niet of gedeeltelijk niet aftrekbaar zijn voor de vpb

Bij het invullen van de vennootschapsbelasting (VPB) moet je aangeven of je kosten en lasten hebt die niet of gedeeltelijk niet aftrekbaar zijn. Deze worden opgeteld bij je fiscale winst waardoor je over een hoger bedrag vennootschapsbelasting moet betalen.

Niet aftrekbare kosten zijn onder andere:

Belastbaar bedrag

Het belastbaar bedrag is het bedrag waarover de vennootschapsbelasting wordt berekend. Deze is gelijk aan je fiscale winst (je winst en verlies), plus bijtellingen, min aftrekken.

Kosten en lasten die niet of gedeeltelijk niet aftrekbaar zijn, zijn kosten die je wel in je winst en verlies als kosten hebt geboekt maar niet als kosten afgetrokken mogen worden voor het belastbaar bedrag (het bedrag waarover je vennootschapsbelasting betaalt).

Een voorbeeld is een boete voor te laat betaalde btw. Dit zijn kosten voor je bedrijf maar dit is niet aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting.

Niet aftrekbare kosten invoeren bij de aangifte vennootschapsbelasting

Jortt heeft alle Niet aftrekbare kosten al klaar staan onder Rapporten | Winst en verlies. Deze staan onder Overige kosten | Andere kosten | Niet aftrekbare kosten. Je kan deze dus zo overnemen bij de aangifte vennootschapsbelasting.

Niet aftrekbare kosten in de Winst en verlies

Invoeren aangifte:

 1. Ga naar het onderdeel Belastbaar bedrag.
 2. Zet een vinkje bij Niet of gedeeltelijk niet aftrekbare kosten en lasten.
  Selecteer Niet aftrekbare kosten bij invullen vpb
 3. Klik op [Akkoord].
 4. Vul bij Van aftrek uitgesloten boeten het bedrag in dat in Jortt staat bij Boetes en bekeuringen.
  Invullen van de Niet aftrekbare vpb
 5. Vul bij Overige kosten die niet of gedeeltelijk niet aftrekbaar zijn het bedrag in dat in Jortt staat bij Gedeeltelijke privé uitgave en/of het bedrag dat staat bij Lunch en diner / representatie kosten. Maak indien nodig een nieuw invulveld aan.
 6. Klik op [Akkoord].

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.