Administratie voor webshop met Mollie koppeling

Webshop orderafhandeling

Heb je een boekhouding voor je webshop nodig en betalen je klanten via Mollie? Dan is Jortt het ideale programma voor je administratie. Wij adviseren iedereen met een webshop om Jortt Plus te gaan gebruiken.

Met Jortt Plus worden je omzet van je webshop, de uitbetaling van Mollie en de kosten van Mollie automatisch geboekt. Je hoeft zelf niets meer te doen als het proces opgestart is!

Je webshop software (Lightspeed, WooCommerce, Mijnwebwinkel, Magento, Shopify, etc) beheert de voorraad, verstuurt de factuur en handelt via Mollie de betaling af. Webshopprogramma's zijn erg goed in deze taken. Laat deze dus vooral door je webshop uitvoeren.

Als je wilt weten of de rode of blauwe producten beter verkopen (als voorbeeld), dan is de webshopsoftware dé plek om deze informatie op te halen. Probeer deze gedetailleerde informatie uit je administratie te houden. Het maakt het administratie onnodig complex en je zult nooit zoveel gedetailleerde informatie in je boekhoudprogramma krijgen als je webshop met de standaardrapportage al geeft.

Webshop administratie koppelen

Dankzij de koppeling tussen boekhoudprogramma Jortt en Mollie worden je verkopen automatisch ingelezen in Jortt. In de omschrijving wordt ook het unieke order- of factuurnummer meegenomen. Dit ordernummer is de verwijzing in je administratie naar de factuur die verstuurd is via je webshop.

Daarmee heb je voldoende informatie in je administratie om te voldoen aan alle eisen van de Belastingdienst. Je hoeft dus geen facturen van je webshop op te slaan in Jortt.

Verkoop je buiten je webshop om nog producten of diensten? Deze kun je dan gewoon met Jortt factureren. Je hebt dan twee factuurreeksen naast elkaar lopen. Dat is geen probleem en volledig toegestaan door de Belastingsienst (Art. 35a lid b.). Wel moeten beide nummerreeksen ieder aaneensluitend en opeenvolgend zijn.

Webshop verkopen verwerken in administratie

Koppel je Mollie account aan Jortt

Koppel als eerste je Mollie account zoals beschreven in het supportartikel Mollie koppeling met boekhoudprogramma Jortt.

Jortt maakt nu een Mollie rekening voor je aan bij Mollie. Hier worden alle transacties van Mollie weergegeven. De Mollie transacties zijn:

 • Je webshopverkopen. Deze worden weergegeven als: Datum, Betaalmethode (iDEAL, PayPal, etc), unieke order ID of factuurnummer. Voor iedere verkoop wordt een taak aangemaakt bij Nog te doen. Laat deze automatisch boeken door de Boekhoudbot.
 • webshop verkoop boeking
 • De Mollie kosten. Deze worden automatisch geboekt door de Boekhoudbot op Kosten > Verkoopkosten met 21% btw.
 • webwinkel verkoopkosten boeking
 • De Mollie uitbetalingen (Mollie naar de bank). Deze worden automatisch geboekt door de Boekhoudbot op Balans > Kruisposten.
 • webshop uitbetaling
 • De Mollie uitbetalingen (Op de bank ontvangen van Mollie). Deze worden automatisch geboekt door de Boekhoudbot op Balans > Kruisposten.
 • webshop bank uitbetaling

Heb je Jortt Plus dan doet de Boekhoudbot alle boekingen helemaal automatisch voor je!

Webshop verkopen boeken (alle verkopen hetzelfde btw percentage)

Je verkopen die via de webshop zijn gedaan, staan bij Nog te doen. Kies Boek de bij- en afschrijvingen voor Mollie. Hier staan in het rekeningoverzicht al je webshop verkopen bij elkaar.

Je boekt je webshop verkopen in bulk (50 per pagina). Zo ben je razendsnel klaar met de webshop administratie.

Verkoop je al je producten met maar één btw percentage (dus alleen met 21% btw of alleen met 9% btw) dan kun je deze boekingen eenvoudig door de Boekhoudbot laten maken. Dit doe je als volgt:

 1. Ga naar Nog te doen links in het hoofdmenu.
 2. Selecteer Boek de bij- en afschrijvingen voor Mollie.
 3. Klik op Inboeken bij de Bijschrijving van een Mollie order.
 4. Klik op Maak boeking in de geopende Bijschrijving. Er wordt een paneel geopend voor een nieuwe boeking.
 5. Kies als boeking soort Opbrengsten en als categorie bijvoorbeeld Diverse omzet.
 6. Klik op Opslaan.
 7. Na het maken van de boeking vraagt Jortt of je hier een regel van wil maken.
 8. Klik op Ja Graag.
 9. Jortt laat je nu het Regel-paneel zien. Je kunt hier eventueel de regel verder aanpassen. Lees hiervoor Zo pas je een regel verder aan.
 10. Wil je niets aanpassen dan kies je direct voor Ga naar activeren.
 11. Jortt laat je nu zien welke bij- en afschrijvingen er nog openstaan, die ook met deze regel gedaan kunnen worden.
 12. Klik op Activeer en boek in en de regel wordt geactiveerd en alle getoonde orders worden nu direct geboekt.

Webshop verkopen boeken (verkopen zowel 21%, 9% gemengd)

Wanneer je via je webshop zowel producten met 21% als 9% btw samen verkoopt, is het lastig om deze orders in te boeken. Je moet dan immers voor elke order precies aangeven hoeveel 21% btw en hoeveel 9% btw erin zit. Het is in dit geval makkelijker om met een tussenrekening te gaan werken en je omzet per week of maand in te boeken en daar je orders aan te koppelen. Je hoeft dan niet meer per order de btw aan te geven.

Verder wordt je Mollie rekening gewoon gebruikt op de manier zoals hierboven beschreven. Het verschil is dat je de ontvangen orders inboekt op deze tussenrekening en een extra stap maakt met de Omzet webshop tussenrekening.

Hoe doe je dit precies:

 1. Maak bij Geldzaken een overige rekening aan en noem deze bijvoorbeeld Omzet webshop. Ontvang je een order, zoals een iDEAL betaling, dan boek je deze in als Balans > Omzet webshop rekening en niet als Opbrengsten. Het saldo op je rekening neemt toe. Deze boeking kun je activeren en voortaan door de Boekhoudbot laten doen.
 2. Per maand of week maak je één Opbrengsten boeking waarin je de omzet boekt voor die periode en je geeft precies de 9% btw en de 21% btw aan. Gebruik hiervoor een uitdraai van je webshop en voeg die uitdraai in de boeking toe.
 3. Deze Opbrengsten boeking geef je aan als betaald met de Omzet webshop rekening. Je ziet dat het saldo nu weer afneemt. Eens per maand staat deze weer op € 0,-. Daarnaast gebruik je gewoon je Mollierekening zoals hierboven al beschreven bij opbrengsten.

Webshop btw-aangifte

Jortt zorgt volledig automatisch voor een correcte btw-berekening, winst-en-verliesrekening, maakt de balans voor je en sluit automatisch je jaar af. Zelfs je jaarrekening komt automatisch uit Jortt.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.