Van start met boekhoudprogramma Jortt

Aan de slag met boekhoudprogramma Jortt

Bekijk het webinar over starten met Jortt. Volg daarna de 10 onderstaande tips en je hebt een vliegende start.

  1. Vergeet alle ingewikkelde dingen over boekhouden Jortt is niet het zoveelste boekhoudprogramma waarmee je kunt boekhouden, Jortt doet de boekhouding voor je! Laat je leiden door Jortt en probeer niet in Jortt op een traditionele manier te boekhouden. Alles wat je moet weten, kun je vinden door rechtsboven op Help te klikken.
  2. Koppel je bankrekening(en) met Jortt Koppel je bankrekening(en) met Jortt zodat al je bij- en afschrijvingen in Jortt staan. Boekhouder Jortt gaat aan de hand van deze bij- en afschrijvingen boekingen voor je maken. De bij- en afschrijvingen die je zelf nog moet doen staan bij Nog te doen voor je klaar. Boek ze in en/of maak er eigen regels voor aan, zodat deze bij- en afschrijvingen in de toekomst automatisch geboekt worden. Gebruik je een rekening voor je privé zaken dan moet je deze niet aan Jortt koppelen!
  3. Voeg kosten categorieën toe In Jortt boek je op de Categorieën die de belastingdienst hanteert. Het minimum aantal categorieën staat al in Jortt, je kunt hier zelf subcategorieën aan toevoegen. Bedenk waar je inzicht in wil hebben en voeg alleen die categorieën toe. Maak geen wildgroei aan categorieën aan: dit maakt het lastiger om je boekingen te automatiseren. Je moet je dus afvragen of een extra categorie echt een beter inzicht geeft in je bedrijf.
  4. Voeg opbrengst categorieën toe Alle facturen worden standaard op Omzet uit facturen geboekt en alle opbrengst boekingen op Diverse omzet. Via Instellingen > Categorieën kun je zelf subcategorieën aan de categorie Diverse omzet toevoegen. Deze subcategorieën kun je dan ook gebruiken op je factuur. Wil je de opbrengsten van een klant allemaal op een bepaalde subcategorie dan kun je deze subcategorie ook ingeven op je klantenpaneel. Maak je een factuur voor de klant, dan zet Jortt alle factuurregels op deze subcategorie.
  5. Maak pas later een beginbalans Je hoeft in Jortt niet te beginnen met een beginbalans. Een deel van je beginbalans ontstaat door simpelweg je boekhouding te doen. De nog ontbrekende zaken op je balans hoef je dan alleen nog maar toe te voegen.
  6. Nooit facturen opnieuw in Jortt maken Wanneer je je facturen met een ander systeem maakt of met terugwerkende kracht je boekhouding gaat doen, moet je nooit de facturen opnieuw in Jortt maken. Je boekt deze omzet door de bijschrijving op je bankrekening als een opbrengsten boeking te boeken. Je kunt de factuur als bijlage in de boeking opslaan.
  7. Importeer je klantenbestand Met de speciale Jortt klanten template kun je eenvoudig je klantenbestand in Jortt importeren.
  8. Sluit je btw kwartaal Jortt houdt aan de hand van je gemaakte facturen, opbrengsten en kosten boekingen precies bij hoeveel btw je moet betalen of terugkrijgt. Met een druk op de knop kun je na afloop van de btw periode met Jortt je btw-aangifte doen. De btw-periode wordt dan gesloten en kleine btw wijzigingen worden automatisch meegenomen in de volgende periode. Zo mis je dus niets. Sluit zelf je btw-periode als je op een andere manier je btw-aangifte doet.
  9. Klik op alles wat blauw is Op alles wat blauw is in Jortt kun je doorklikken. Zo zie je snel uit welke boekingen en/of facturen een post is opgebouwd.
  10. Je kunt het niet fout doen! En bedenk dat je het niet fout kunt doen: alles kun je corrigeren en wat je niet weg mag gooien kun je ook niet zomaar weggooien. Wil je iets weggooien wat je beter niet kunt doen dan zal Jortt je eerst altijd vragen of je het wel zeker weet.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.