Van start met boekhoudprogramma Jortt

Welkom bij Jortt! Bedankt voor je vertrouwen. Laten we gelijk beginnen. Bekijk de film Boekhouden doe je zo over boekhouden met Jortt. Daaronder staan 12 tips die je helpen met een vliegende start.

12 tips voor een vliegende start

 1. Boekhouden kun je echt zelf! Niet iedere ondernemer is goed in boekhouden. Maar iedere ondernemer kan uitleggen wat er op de bankrekening is gebeurd. Plusjes zijn opbrengsten, minnetjes zijn kosten of privé opnamen. En zo eenvoudig werkt Jortt ook. Je gaat niet boekhouden, maar aangeven wat er op je bankrekening is gebeurd. Jortt doet het boekhouden voor je. We beloven je: Je kunt het echt zelf en vanaf nu ga je Boekhouden met een Glimlach!
 2. Koppel je bankrekening(en) met Jortt Koppel je bankrekening(en) met Jortt zodat al je bij- en afschrijvingen in Jortt staan. Dit is echt belangrijk. Zoals aangegeven zijn de bij- en afschrijvingen de basis van je boekhouding in Jortt. Jortt kan koppelen met alle Nederlandse banken. Deze koppeling is gratis en je kunt meerdere rekeningen koppelen. Wil je verder terug dan 18 maanden? Zet dan eerst een MT940 bestand in Jortt en koppel pas later je bankrekening.
 3. Nog te doen De bij- en afschrijvingen worden na het koppelen automatisch ingelezen in Jortt. Vanaf hier zal Jortt al een groot deel van deze bij- en afschrijvingen voor je verwerken. Bij Nog te doen staan de bij- en afschrijven die Jortt nog niet automatisch kan verwerken. Deze bij- en afschrijvingen ga je zelf verwerken in Jortt. Je maakt er boekingen van. En van deze boekingen kun je weer een eigen regel maken, zodat soortgelijke bij- of afschrijvingen voortaan automatisch worden geboekt door Jortt.

  Gebruik je een (niet gescheiden) privé rekening voor je bedrijf? Lees dan deze instructies.

 4. Alle categorieën staan al in Jortt Alle categorieën die de belastingdienst van je verlangt, staan al in Jortt voor je klaar. Mis je categorieën zoals lonen of autokosten? Controleer dan bij Bedrijfsgegevens of deze overeenkomen met je bedrijf. Hier geef je aan over je bedrijf:

  - Welke rechtsvorm het heeft.
  - Of je personeel hebt (DGA is ook personeel)
  - Of er een auto van de zaak is.
  - Of je btw-plichtig bent.

  Aan de hand van deze instellingen zorgt Jortt dat alle categorieën die je nodig hebt, op de juiste plek in Jortt staan.
 5. Meer categorieën toevoegen?op-de-juiste-categorie-boeken/ Je kunt hier zelf subcategorieën aan Jortt toevoegen. We adviseren met de standaard categorieën te beginnen. Toevoegen kan altijd nog en je zult merken dat je alles wel kwijt kunt.
 6. Opbrengst categorieën Alle facturen worden standaard op 'Omzet uit facturen geboekt' en alle opbrengst boekingen op Diverse omzet. Je kunt zelf subcategorieën toevoegen onder de categorie Diverse omzet. Deze subcategorieën kun je dan ook gebruiken op je factuur. Wil je de opbrengsten van een klant allemaal op een bepaalde subcategorie dan kun je deze subcategorie ook ingeven op je klantenpaneel. Maak je een factuur voor de klant, dan zet Jortt alle factuurregels op deze subcategorie.
 7. Maak pas later een beginbalans Je hoeft in Jortt niet te beginnen met de beginbalans. Een groot deel van je beginbalans ontstaat door simpelweg je boekhouding te doen. De nog ontbrekende zaken op je balans kun je later nog toevoegen.
 8. Nooit facturen opnieuw in Jortt maken Wanneer je je facturen met een ander systeem maakt of met terugwerkende kracht je boekhouding gaat doen, moet je nooit de facturen opnieuw in Jortt maken. Je boekt deze omzet door de bijschrijving op je bankrekening als een opbrengsten boeking te boeken. Je kunt de factuur als bijlage in de boeking opslaan.
 9. Importeer je klantenbestand Met de speciale Jortt klanten template kun je eenvoudig je klantenbestand in Jortt importeren.
 10. Doe de btw-aangifte elektronisch met Jortt Jortt houdt aan de hand van je gemaakte facturen, opbrengsten en kosten boekingen precies bij hoeveel btw je moet betalen of terugkrijgt. Met een druk op de knop kun je na afloop van de btw periode met Jortt je btw-aangifte doen. De btw-periode wordt dan gesloten en kleine btw wijzigingen worden automatisch meegenomen in de volgende periode. Zo mis je dus niets.
 11. Klik op alles wat blauw is Op alles wat blauw is in Jortt kun je doorklikken. Zo zie je snel uit welke boekingen en/of facturen een post is opgebouwd.
 12. Je staat er niet alleen voor Jortt is zo gemaakt dat het heel moeilijk is om het fout te doen. Maar mocht je fouten maken, dan zijn ze eenvoudig te verbeteren. Vragen over boekhouden of Jortt? Alles wat je moet weten, kun je vinden door rechtsboven op Help te klikken.

En het allerbelangrijkste: doe gewoon regelmatig je boekhouding! Zo leer je het programma goed kennen en is je administratie zo gebeurd.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.