Jortt voor de boekhouder

Als boekhouder weet je natuurlijk al alles over boekhouden, maar boekhouden met Jortt is anders dan je denkt. Jortt is namelijk niet het zoveelste programma waarmee je je boekhouding kunt doen, maar een programma dat de boekhouding voor je doet! Een programma waarmee ondernemers zelf hun boekhouding kunnen doen. Zodat jij als boekhouder hier minder werk aan hebt en meer tijd hebt voor coaching en advies.

Jortt voldoet aan alle regels. De winst-en-verliesrekening en de balans zijn opgesteld conform BW 2, Titel 9. De samenstellingsverklaring (jaarrekening) uit Jortt is opgesteld naar het voorbeeld van Standaard 4410, de KvK jaarrekening naar de standaard van de KvK. De rapporten uit Jortt zijn dan ook een-op-een te gebruiken voor de IB en VPB aangifte.

Jortt is een innovatief programma dat de zaken soms wat anders aanpakt dan je gewend bent. Maar uiteindelijk gaat het er niet om hoe je de dingen doet, maar dat het einddoel bereikt wordt. Zo geeft Jortt je een realtime inzicht in de te betalen of te ontvangen btw, stelt Jortt automatisch de jaarrekening op en maakt Jortt het doen van de Inkomstenbelasting of het doen van de Vennootschapsbelasting een stuk eenvoudiger.

Onze Boekhoudbot maakt automatisch boekingen voor je. Aan de hand van zogenaamde boekhoudregels worden al meer dan 350 standaard boekingen voor je gemaakt. In Jortt Plus kun je bovendien je eigen regels instellen waarmee je je administratie tot maar liefst 99% kunt automatiseren.

Wat gaat er anders?

In Jortt gaan een aantal zaken anders dan je gewend bent. Probeer niet je huidige manier van werken in Jortt te persen, want daarmee ga je voorbij aan de unieke mogelijkheden van Jortt. In Jortt is een uitgebreide Help functie opgenomen, die je vindt door rechtsboven op het vraagteken te klikken. Hier kun je op onderwerp zoeken en zie je hoe je in Jortt de zaken aanpakt.

De belangrijkste punten:

 • Jortt bevat een aantal standaard grootboekrekeningen. In Jortt noemen we dit categorieĆ«n. Jortt gaat daarbij uit van de posten die de Belastingdienst van een ondernemer wil zien. Je kunt deze categorieĆ«n aanvullen met je eigen subcategorieĆ«n. Zorg dat je subcategorieĆ«n onder de juiste hoofdcategorie aanmaakt, alleen zo kloppen de totale bedragen voor de categorie Ć©n maak je gebruik van de automatisering van Jortt. Zo helpt Jortt bij het juist inboeken. Verzekeringen worden bijvoorbeeld zonder btw geboekt en Jortt zet de niet aftrekbare kosten apart die je privĆ© moet betalen wanneer je boekt op Lunch/diner en representatiekosten. Lees hier hoe je CategorieĆ«n toevoegt voor winst en kosten en voor Balans boekingen.
 • Beginbalans boekingen hoeven niet direct bij aanvang met Jortt gemaakt te worden, maar kunnen op een later moment nog toegevoegd worden. Lees hier hoe Beginbalans boekingen voor diverse posten gemaakt worden: Beginbalans maken.
 • Heeft een bedrijf inventaris of bedrijfsmiddelen dan voeg je die in Jortt toe als bedrijfsmiddel. Dit kan ook met terugwerkende kracht, Jortt berekent dan precies wat een bedrijfsmiddel nog waard is op het moment dat met Jortt gestart is en gaat vanaf dat moment de afschrijving in Jortt regelen. Koopt je klant nu een bedrijfsmiddel dan voeg je deze toe door een bedrijfsmiddelen boeking aan te maken. De waarde van het bedrijfsmiddel komt dan op je balans en de afschrijvingen worden berekend en in de winst-en-verliesrekening opgenomen. Meer in Bedrijfsmiddelen en afschrijven.
 • In Jortt verwerk je lonen anders dan in een traditioneel boekhoudsysteem. Het resultaat is hetzelfde, de weg ernaar toe is sneller en eenvoudiger. Ga hier niet mee experimenteren. Jortt is geautomatiseerd tot en met de jaarrekening en werkt alleen op deze manier. Alle categorieĆ«n die nodig zijn voor het verwerken van lonen staan al standaard in Jortt. Je hoeft zelf geen extra categorieĆ«n aan te maken zolang we dat niet aangeven in de instructies! In Hoe boek ik loon /salaris werknemers staat hoe je deze kosten boekt.
 • In Jortt boek je aan de hand van de bij- en afschrijvingen, wanneer dus de werkelijke transactie heeft plaatsgevonden. Balans boekingen worden alleen gebruikt wanneer er tussen de diverse balansposten geboekt wordt.
 • Jortt corrigeert automatisch de btw wanneer facturen worden gecrediteerd of boekingen worden verwijderd. Dit doet Jortt in de eerstvolgende nog open btw periode. Op het Btw-aangifte blad verzamelt Jortt de btw die betaald moet worden (uit gemaakte facturen en geboekte Diverse Omzet) en de btw die de ondernemer terugkrijgt van de gemaakte kosten. Je hoeft zelf niet apart de btw te boeken. Is de btw aangegeven bij de Belastingdienst dan is het verstandig de btw periode in Jortt te sluiten. Zo blijft wat aangegeven is bij de Belastingdienst gelijk met wat er in Jortt staat. Wordt een periode gesloten dan sluiten ook alle voorgaande perioden. Wil je met terugwerkende kracht in Jortt werken dan moet je de perioden eerst open laten staan en kun je ze sluiten als alles in Jortt staat.

Controles uitvoeren

In Jortt voer je gemakkelijk controles uit. Je kunt doorklikken op alles wat blauw is.

Wat tips voor het doen van controles:

 • Jortt verzamelt alles wat nog gedaan moet worden bij Nog te doen. Ga altijd eerst hier naar toe en zorg dat alle acties uitgevoerd worden en ga dan pas kijken op de Balans. Klik ook op Snooze, bovenaan het paneel, om ook eventueel gesnoozde acties te zien en deze alsnog uit te voeren.
 • Check of alle bij- en afschrijvingen in Jortt zijn geĆ¼pload. Op de Balans staat de post PotentiĆ«le reserves. Deze hoort gelijk te blijven wanneer er gedurende het jaar geen bankrekeningen meer aan Jortt zijn toegevoegd. Verspringt deze reserve dan missen er bij- en afschrijvingen. Je kunt de Balans bekijken voor verschillende maanden en zo zien in welke maand de potentiĆ«le reserve verspringt. Het ontbrekende bankbestand kan alsnog geĆ¼pload worden.
 • Via de Balans kun je doorklikken op de diverse posten. Je ziet nu de journaalposten waaruit deze post is opgebouwd. Check of er een Beginbalans is gemaakt en check in welke maand(en) de post wordt opgebouwd door door de maanden te lopen. Zo kun je bijvoorbeeld zien wanneer de post Kruisposten is opgebouwd en deze boekingen corrigeren.
 • Via Boekingen kun je filteren op jaar en type categorie, zo heb je snel alle boekingen van een bepaalde soort bij elkaar. Je kunt ze checken en/of eventueel aanpassen. Een boeking pas je aan door op Wijzig boeking te klikken. Je kunt hier ook meerdere boekingen selecteren en deze allemaal tegelijk aanpassen voor bijvoorbeeld de btw of de categorie. Je kunt in een keer een hele pagina wijzigen, heb je meerdere paginaā€™s dan moet je dit voor elke pagina doen.
 • Check je de btw dan staat op het btw blad per periode wat Jortt via de facturen en boekingen heeft verzameld. Wil je zien wat de ondernemer betaald heeft dan kun je Boekingen > jaartal selecteren > Filter > Betaalde of ontvangen btw zien wat de ondernemer daadwerkelijk heeft betaald. Check ook of er een Beginbalans boeking is gemaakt.

Directe koppeling met de Belastingdienst

Voorkom fouten en verspil geen kostbare tijd. De btw-aangifte kan namelijk veel sneller Ć©n eenvoudiger. In een handomdraai verstuurt je de btw-aangifte van je klanten veilig naar de Belastingdienst. Zo gemakkelijk kan het zijn.

Dit maakt de btw-aangifte van Jortt zo handig:

 • Alle btw-aangiftes in Ć©Ć©n overzicht.
 • Direct terugkoppeling van de Belastingdienst.
 • Inzicht in verzonden Ć©n te verzenden aangiftes.
 • GĆ©Ć©n inloggegevens van de Belastingdienst nodig.
 • GĆ©Ć©n eHerkenning nodig.
 • GĆ©Ć©n eigen PKIoverheid-certificaat nodig.
 • Aangifte voorzien van eigen beconnummer.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.