BLOG

Jortt's Blog over Boekhouden

wel of geen btw op verzendkosten

Verzendkosten met btw of zonder btw

Verzendkosten op een pakketje, met of zonder btw? Moet je nu wel of niet btw betalen over de verzendkosten van een pakket of brief? Een redelijk antwoord zou zijn van niet, immers als je afrekent bij het postkantoor dan betaal je geen omzetbelasting. Maar van de wet moet je wél btw rekenen over de verzendkosten die je op je facturen zet.

Lees verder…
Top 10 fouten in je btw-aangifte

Top 10 fouten in je btw-aangifte

Of je de boekhouding nu zelf doet of door de beste boekhouder of duurste accountant laat doen, boekhouden is geen exacte wetenschap en er kunnen altijd foutjes insluipen. De meeste fouten zijn eenvoudig te voorkomen. We adviseren je de boekhouding te controleren voordat je de btw-aangifte doet en afsluit in boekhoudprogramma Jortt op de 10 meest gemaakte fouten in de btw-aangifte.

Lees verder…
een goede boekhouder

Een goede boekhouder verdient zichzelf terug! Serieus?

Het is sinds de jaren 80 de slogan van boekhouders: Een goede boekhouder verdient zichzelf terug. Nog steeds zie ik regelmatig op fora vragen van ondernemers over boekhouden beantwoord worden met deze stelling. Meestal door boekhouders. In plaats dat de betreffende boekhouder de vaak eenvoudige vraag beantwoordt, neem als voorbeeld een vraag over de kleineondernemersregeling, doet deze boekhouder alsof hij of zij het best bewaarde militaire geheim moet bewaken en alsof de kleineondernemersregeling zoiets is als de Riemann-hypothese.

Lees verder…
Boekhouden is hip met boekhoudprogramma Jortt

Leuk hoor zo'n Tesla, maar waar zit het dopje voor de diesel?

Om gelijk een kader te schetsen, ik (wij/Jortt) ben niet de 'Tesla' van de auto's. Ook kun je mijn bedrijf niet vergelijken met de Apple van de computers, niet met de Spotify van de muziek, niet met de Uber onder de taxi's en zelfs niet met de Netflix van de videotheken. Daarvoor heb ik veel te veel respect voor de grote mensen achter deze bedrijven. Wel probeer ik met mijn bedrijf Jortt.nl iets dat in ieder geval één grote overeenkomst heeft met deze bedrijven: een ouderwetse, bestaande dienst volledig omzetten naar de tijdsgeest van nu. In mijn geval: boekhouden.

Lees verder…
Boekhouden is hip met boekhoudprogramma Jortt

7 gewoonten voor een zeer effectieve boekhouding

De Seven Habits of Highly Effective People van Stephen Covey zijn op vele vlakken uit te werken. Natuurlijk kun je deze ook gebruiken voor een uiterst efficiënte boekhouding. Want, als boekhouden niet je hobby of je vak is, kan je er maar beter zo efficiënt mogelijk mee omgaan.

Lees verder…
Boekhouden met boekhoudprogramma Jortt

7 redenen waarom de huidige boekhoudmethode niet meer van deze tijd is

De traditionele boekhoudmethode stamt uit 1495 en is ontworpen door een Italiaanse monnik. Dit is nog steeds de basis van de meeste boekhoudprogramma's maar past niet meer bij de ondernemers van vandaag. Hieronder de 7 redenen waarom je niet meer met de traditionele boekhoudmethode zou moeten werken.

Lees verder…
Belastingdienst uitstel met boekhoudprogramma Jortt

Uitstel aanvragen bij de Belastingdienst? Dat doe je gewoon zelf

Een traditionele boekhouder of accountant staat erom bekend met regelmaat uitstel van belastingaangifte aan te vragen bij de Belastingdienst. Dat biedt hem of haar de mogelijkheid later te starten met jouw boekhouding. Het resultaat is onder meer extra ruimte voor bijvoorbeeld nieuwe klanten. ‘Maar als ik mijn boekhouding zelf regel, kan ik dan ook uitstel aanvragen?’ Tuurlijk. Hieronder lees je precies hoe je het compleet maken van jouw boekhouding iets meer richting de toekomst verschuift.

Lees verder…
Fiscale verplichtingen

Patstelling tussen een minimale inspanning en fiscale verplichtingen

Waarom moeten ondernemers veel geld betalen voor zoiets eenvoudigs als het boeken van bonnen? Hoe kan het dat je wel een succesvolle onderneming kan runnen, maar dat het boeken van een lunchbon een bijna onmogelijke taak is? Dat zijn de beginvragen van de oprichters van Jortt.

Lees verder…
boekhouding boekhoudprogramma Jortt

Het beste advies zit verscholen in je eigen cijfers

Het ondernemerschap zit in je bloed. Je hebt een neus voor kansen en je kunt de commerciële mogelijkheden die er zijn goed inschatten. Nog veel belangrijker is het om goed onderbouwde beslissingen te nemen. Hiervoor kun je ingewikkelde marketingstrategieën uitdenken, maar veel van je kennis is beschikbaar in de boekhouding. De beste strategie voor de korte en de lange termijn haal je uit de resultaten en cijfers van je onderneming.

Lees verder…
Offertes met boekhoudprogramma Jortt

8 Tips voor een goede offerte

Wanneer is een offerte goed? Natuurlijk weet je dat achteraf wanneer de klant je de opdracht heeft gegeven. Maar hoe zorg je ervoor dat je offerte meer kans maakt bij je klant? Met deze praktische tips krijg je meer opdrachten uit je offertes.

Lees verder…
Toekonst voor de boekhouder

Is er een toekomst voor boekhouders?

Ik ben ondernemer. Iets concreter, ik ben internetondernemer. Waar ik goed in ben is diensten zo automatiseren dat het logisch is dat je ze via internet gaat gebruiken. Dat heb ik bijvoorbeeld bewezen met mijn vorige bedrijf: Backup-Connect. Het was de eerste online backupdienst in Nederland. Nog voordat ADSL in Nederland was geïntroduceerd, zagen wij kans om de backuptapes te vervangen door een internetkabel.

Lees verder…
Jortt Machine Learning

Hoe Machine Learning het boekhouden gaat veranderen.

Er verandert veel in de wereld. De ene na de andere functie wordt vervangen door een robot. Waren het eerst de eentonige en handmatige handelingen zoals fabriekswerk die vervangen werden door robots, nu is het de beurt aan de kantoorbanen. De eerste kantoorbanen zijn al verloren gegaan bij de grote banken. Bij de Rabobank zijn in twee ontslagrondes bijna 20.000 banen verdwenen. Ditzelfde proces gaat ook bij de overige grote banken komen.

Lees verder…
Jortt bereik

Soms kom je een product tegen…

Waar gewoon goed over is nagedacht en wat werkt zonder dat je daar een handleiding voor nodig hebt. Waarvan je denkt: "Waarom was dat er nog niet eerder?" Wat zo goed werkt dat je verwacht dat iedere ondernemer het al weet. Maar helaas kent nog niet iedereen dit product. Dus daarom een stukje ongebreidelde reclame voor Bereik.io.

Lees verder…
Afschrijven op bedrijfsmiddelen

Wat is afschrijven?

Afschrijven is het administratief verwerken van de waardevermindering van je duurzame bedrijfsmiddelen. Een duurzaam bedrijfsmiddel is alles wat als doel heeft langer dan één jaar mee te gaan en meer kost dan € 450. Omdat deze grens best laag is en een beetje bureau of computer dus afgeschreven moet worden, heeft bijna iedere ondernemer hier wel mee te maken.

Lees verder…
Digitale Factuur van Jortt

Een digitale factuur maak je eenvoudig met Jortt

Jortt - innovator in Online Boekhouden en Online Factureren - maakt het nu wel heel makkelijk voor zzp'ers om digitale facturen te maken en te versturen. Dankzij het online factuurprogramma van Jortt kunnen alle ondernemers gratis onbeperkt digitale facturen maken. De facturen worden eenvoudig per e-mail verzonden of kunnen geprint en gepost worden. Een kopie blijft altijd bewaard en kan zelfs automatisch doorgestuurd worden naar een Dropbox account.

Lees verder…
Jortt Echte Ondernemer is een Superheld

Échte ondernemers begrijpen hun boekhouding

Er zijn steeds meer manieren om je administratie te doen. Van zelf een Excel sheet bijhouden tot een volledige 'gooi maar over de schutting - scan en vergeetdienst'. Zelf je administratie doen kost tijd en nog erger, maar weinig ondernemers vinden het leuk om te doen. Maar wat is nu het beste?

Lees verder…
Jortt Online Boekhouden User Interview

Zelf boekhouden is makkelijk, dacht ik.

Dat dacht ik vroeger echt: boekhouden is makkelijk. Je boekt een bedrag links, een gelijk bedrag rechts en als de bedragen onder aan de streep gelijk zijn is alles in orde. Deze gedachte bleef overeind totdat ik met een boekhoudpakket begon te werken. Per gebeurtenis moesten verschillende boekingsregels aangemaakt worden. En om één of andere reden zijn boekhoudpakketten klaar om iedere multinational te ondersteunen, maar voor een gemiddelde zelfstandige is het veel te complex.

Lees verder…
Eisen van een factuur

Wanneer is een factuur een factuur?

Een factuur lijkt een eenvoudig document. Toch is een factuur aan veel regels gebonden. Hier de punten waaraan een factuur minimaal moet voldoen:

Lees verder…
Online Facturen

Een klant is pas een klant als de factuur is betaald

Veel verstuurde facturen worden te laat betaald. Dat geeft menig zelfstandige slapeloze nachten. De schuld van de te late betaling ligt niet altijd bij de betaler. Hier 10 tips die er voor zorgen dat jouw facturen op tijd worden betaald.

Lees verder…

De rechten van de afbeelding bij deze publicatie zijn in het het bezit van Jortt BV. Deze afbeelding mag (enkel) gebruikt worden bij publicatie van dit bericht en/of voor de promotie van Jortt BV.