Toen we met Jortt begonnen, kregen we heel boekhoudersland over ons heen. "Hoezo werken vanuit de bij- en afschrijvingen van de bank? Je maakt eerst een crediteur aan en vult de stamgegevens in. Dan boek je de factuur. En daarna boek je de betaling af tegen de openstaande factuur. Zo doen wij dat!" Je ziet de boekhouder zijn vuisten ballen en met een voet stampen op de grond om zijn punt kracht bij te zetten. Onze redenering dat als je een betaling hebt gedaan, er ook een factuur moet zijn verstuurd, gaat er bij veel boekhouders niet in. En dat 80% van de facturen die een ondernemer betaalt repeterende facturen zijn, die veelal automatisch betaald worden, bleek ook geen argument om boekhouders te overtuigen. Oké, wat te denken van het feit dat ondernemers die met een traditionele boekhouder werken, ieder kwartaal de facturen opzoeken aan de hand van de afschrijvingen van de bank? Dat zou toch een indicatie moeten zijn dat ondernemers anders denken dan boekhouders? Het was vechten tegen de bierkaai. Laatst kreeg ik een vraag van een boekhouder hoe hij een grootboek moest afsluiten. Ik heb moeten googelen wat dat precies inhoudt. Het heeft iets met de kolommenbalans te maken, maar ik ga je er niet mee vermoeien. Deze boekhouder was bezig met een jaarafsluiting. Dat Jortt de boekhouding al had gecontroleerd, de jaarafsluiting al automatisch had gedaan en de aangifte inkomstenbelasting al klaarstond, ging er niet in bij deze boekhouder. Traditionele boekhouders en Jortt, ik heb het opgegeven. Tegenwoordig adviseer ik deze boekhouders, die bij toeval een Jortt’er hebben getroffen, de opdracht zo snel mogelijk terug te geven, zodat de Jortt’er met een van onze 140 boekhoudcoaches ermee aan de slag kan. En hoe dan verder met de traditionele boekhouders? Ach, hun telefoon stopt vanzelf met rinkelen. Hilco | Trotse Jortt'er --- Ontvang dé leukste blog over ondernemen en boekhouden iedere 14 dagen in je mailbox: * indicates required Email Address *Je naam --- Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt. Ik deel mijn Jortt ervaringen, belevenissen, fouten, leermomenten en leuke anekdotes met veel plezier. Ter lering en vermaak. Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast. En ja, ik kan soms een beetje overdrijven. Je kunt vorige edities hier terguglezen.
In de auto luister ik vaak naar BNR radio. Laatst was daar een interview met Pieter Zwart, de oprichter van Coolblue. Ik ben groot fan van Pieter. Als ik ooit weer in loondienst ga, dan is mijn droombaan: tassendrager van Pieter. De hele dag op een meter of twee afstand zijn tas dragen en ondertussen meekijken, luisteren, leren en vooral niets zeggen. Lijkt mij de mooiste baan op aarde. Ik zou het zelfs onbezoldigd doen. De radio ging dus meteen wat harder. Toen het interview bijna was afgelopen, vroeg de interviewer: "Is er een toverspreuk voor succes?" Het antwoord van Pieter: ‘Hocus Pocus Focus’. Aan zijn ademhaling te horen was het duidelijk dat ‘Hocus Pocus’ ter plekke bedacht was en dat zijn standaard antwoord ‘Focus!’ is, maar dat maakte het extra mooi. Bij Jortt hangt sindsdien een tegeltje met ‘Hocus Pocus Focus’ op de muur. Niet dat we daarvoor geen focus hadden, maar soms is het goed dat iets wat al in het bedrijf rondwaait, zo duidelijk als waarde wordt neergezet. Focus betekent dat we dingen doen, maar vooral dat we dingen niet doen. En dat levert nogal eens wrijving op. Wrijving tussen het realiseren van de langetermijnvisie en de dagelijkse dingen. Met die dagelijkse dingen kunnen we met zijn allen makkelijk de hele dag vullen en druk mee zijn. Het nadeel daarvan is dat we geen meter opschieten met het realiseren van de langetermijnvisie. Vaak zijn het die dagelijkse dingen die ons zelf achteruitzetten. Dus: met Jortt gaan we een kant op. Dat betekent dat we andere kanten niet op gaan. We weten dat we hierdoor soms Jortt’ers verliezen. Dat Jortt niet voor iedereen past. Dat is een keuze. Het is wel een keuze waardoor we staan waar we nu staan: we hebben boekhouden GAAF gemaakt! Iets waar ik iedere dag ontzettend dankbaar voor en trots op ben. Hilco | Trotse Jortt'er --- Ontvang dé leukste blog over ondernemen en boekhouden iedere 14 dagen in je mailbox: * indicates required Email Address *Je naam --- Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt. Ik deel mijn Jortt ervaringen, belevenissen, fouten, leermomenten en leuke anekdotes met veel plezier. Ter lering en vermaak. Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast. En ja, ik kan soms een beetje overdrijven. Je kunt vorige edities hier terguglezen.
Zelf geloof ik niet zo in een business case. Zeker niet als deze langer is dan één A4. Die van Jortt is op drie bierviltjes geschreven. Van tevoren uitwerken hoe het er in de toekomst uit komt te zien, is bij voorbaat kansloos. Natuurlijk is het goed om vooraf na te denken of je aan je bedrijf een goede boterham kunt verdienen. Verder is het een stip op de horizon plaatsen en gaan. Want hoe dan ook; alles zal tegenvallen. Dan weet je dat alvast. Ik luister veel naar luisterboeken. In het beginstadium van Jortt las ik "The TenX Rule: The Only Difference Between Success and Failure" door Grant Cardone. Dit boek focust op het principe dat mensen hun doelen en de inspanningen die nodig zijn om deze te bereiken, aanzienlijk onderschatten. Cardone stelt dat om werkelijk succesvol te zijn, je niet alleen doelen moet stellen die tien keer hoger zijn dan wat men normaal zou overwegen, maar ook tien keer zoveel actie moet ondernemen dan je initieel denkt nodig te hebben. Dit is moeilijk uit te leggen, maar als je een businessplan van meer dan één A4 hebt geschreven, gaat het je 10x meer kosten om uiteindelijk maar 10% van je plan te bereiken. Zo’n businessplan is leuk om een bankmedewerker mee onder de tafel te praten voor een eerste financiering, maar verder kun je deze op weg naar de uitgang beter in de shredder gooien. "The TenX Rule" leert je om groot te denken, groot te handelen en doorzettingsvermogen te tonen, ongeacht de uitdagingen die zich voordoen. En ja, ook met Jortt viel alles tegen. En ja, het heeft minimaal 10x meer de verwachte inspanning gekost om onze eerste 10% van het resultaat te behalen. Ons doorzettingsvermogen is tot op het uiterste, zo niet verder, op de proef gesteld. Tegenslagen zijn slechts kleine obstakels op weg naar groter succes. Hilco | Trotse Jortt'er --- Ontvang dé leukste blog over ondernemen en boekhouden iedere 14 dagen in je mailbox: * indicates required Email Address *Je naam --- Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt. Ik deel mijn Jortt ervaringen, belevenissen, fouten, leermomenten en leuke anekdotes met veel plezier. Ter lering en vermaak. Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast. En ja, ik kan soms een beetje overdrijven. Je kunt vorige edities hier terguglezen.
In ieder interview wordt de vraag gesteld: Wat is de grootste leerervaring (lees fout) die je hebt gemaakt als ondernemer? Gelukkig kan ik deze vraag ondertussen soepel beantwoorden, omdat ik ooit een grote fout heb gemaakt. Wat het is: in het verleden heb ik mijn piketpaaltje niet ver genoeg vooruit geschopt. Oftewel, mijn doelen niet hoog genoeg gesteld. Ik had geen ‘Big Hairy Audacious Goal’ (BHAG). Wat is groot genoeg? Iets wat nu onbereikbaar lijkt. Elon Musk noemt het een menselijke kolonie op Mars, Richard Branson een busreis de ruimte in, en Jeff Bezos wilde gewoon 100 miljard hebben. Het leuke is dat als je een onmogelijk doel stelt, elke beslissing die je moet nemen ineens een stuk eenvoudiger wordt: wat bijdraagt aan mijn BHAG doe ik, de rest niet. Want met de rest kun je ook hele dagen vullen, maar dan eindig je nooit bij je BHAG. Als je, zoals bij Musk, je BHAG hebt om een menselijke kolonie op Mars te beginnen, hoe moeilijk kan het dan nog zijn om een satellietinternetbedrijf met wereldwijde dekking op te zetten? Makkie, toch? Met Jortt willen we boekhouden GAAF maken, dat roepen we nu al zo'n negen jaar. Met als belangrijkste meetbaar resultaat dat we ondernemers laten Boekhouden met een Glimlach! Hiervoor werd ik jarenlang uitgelachen toen ik dit zei. "Yeah right, kansloos." Niet dus! Stoïcijns zijn we keuzes blijven maken om ons doel te bereiken. Dag in, dag uit. Stukje bij beetje. Tot het moment waar we nu zijn, met bijna 100.000 Jortt'ers die fan zijn van Jortt. En dat is zooo GAAF! Hilco | Trotse Jortt'er --- Ontvang dé leukste blog over ondernemen en boekhouden iedere 14 dagen in je mailbox: * indicates required Email Address *Je naam --- Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt. Ik deel mijn Jortt ervaringen, belevenissen, fouten, leermomenten en leuke anekdotes met veel plezier. Ter lering en vermaak. Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast. En ja, ik kan soms een beetje overdrijven. Je kunt vorige edities hier terguglezen.
Met enige regelmaat beland ik op LinkedIn in discussies met boekhouders, vooral omdat ik wil leren hoe traditionele boekhouders denken. En ja, dan kom je wel eens pareltjes van opmerkingen tegen. Ik belandde in een discussie waarin boekhouders zich beklaagden over het feit dat hun klanten niet altijd alle inkoopfacturen opsturen. En als ze dat wel doen, herkennen de meeste boekhoudprogramma’s deze niet goed of boeken ze niet correct in. Het pareltje van deze discussie was: "Het probleem is niet de software maar de klant. Daar het probleem aanpakken." Ik geloof dat ik mijn slokje koffie over mijn beeldscherm heb uitgeproest van het lachen! Tja, zo ken ik er nog wel één. Oké, bij Jortt hebben we de wijsheid: "Zet je de klant centraal, dan staat deze altijd in de weg." Maar daar bedoelen we toch echt iets anders mee. Goed, dit is dus de reden van onze belachelijk goede support. Omdat ontwikkelaars nu eenmaal anders denken dan klanten. En om dat bij te sturen, moet je horen waarom je klanten iets niet doen of niet begrijpen. In de discussie van de boekhouders, zou het zomaar kunnen dat een ondernemer (de klant) het zinloos vindt om 12 keer per jaar hetzelfde KPN-factuurtje op te sturen. En zo ook nog de andere 85% van de facturen die bij ieder bedrijf de 'gerommel in de marge, herhaalfacturen zijn'. Helemaal als je deze elke maand achter een beveiligd portaal moet ophalen. Hierom werken we bij Jortt vanuit de bij- en afschrijvingen van de bank, en niet vanuit de facturen. Want iedere ondernemer begrijpt de bankrekening; plusjes zijn opbrengsten, minnetjes kosten of een privéopname. En nog belangrijker, wat op de bank is gebeurd, is de waarheid, de rest is subjectief. Dus boekt Jortt gewoon de afschrijving van KPN voor je. Met of zonder factuurtje. Het ligt namelijk nooit aan de klant, het ligt altijd aan de software. Hilco | Trotse Jortt'er --- Ontvang dé leukste blog over ondernemen en boekhouden iedere 14 dagen in je mailbox: * indicates required Email Address *Je naam --- Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt. Ik deel mijn Jortt ervaringen, belevenissen, fouten, leermomenten en leuke anekdotes met veel plezier. Ter lering en vermaak. Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast. En ja, ik kan soms een beetje overdrijven. Je kunt vorige edities hier terguglezen.
Ze is al een tijdje ondernemer, in hart en nieren. Ze begrijpt van de hoed en de rand. Enthousiast is ze begonnen met Jortt. En toen kreeg ik van haar per mail deze vraag: Beste Jortt, Ik ben gisteravond bezig geweest met het aanmaken van een account en ik vind het erg fijn werken. Ook als ik met vragen zit, kan ik de antwoorden online vinden. Alleen zei mijn boekhouder het volgende… Het probleem bij dat programma is dat je geen grootboekmutatiekaarten kunt draaien. Wanneer de administratie er niet geheel goed in zit, kost het mij echt heel veel tijd om het er weer goed in te krijgen. Ik ben dus zelf eigenlijk niet heel enthousiast over dit programma. - piep (ander boekhoudprogramma)- is echt het meest gebruiksvriendelijk, maar het is natuurlijk jouw eigen keuze. Nu doe ik graag zelf mijn kwartaal aangiften en doet zij (de boekhouder red.) enkel de jaarlijkse inkomsten aangiften. Is er iets anders wat jullie bieden ipv grootboekmutatiekaarten (ik weet zelf eerlijk gezegd niet wat dit inhoud). Ik vind Jortt er gewoon makkelijk uitzien en snel te begrijpen. Ik kon - piep - nog niet goed zien, maar het zag er op een plaatje ingewikkeld uit. Het liefste blijf ik bij Jortt en doe ik vanaf Jan 2024 bij jullie mijn boekhouding. Ik hoor graag van jullie… Groet, een Jortt fan Ons antwoord: Beste Jortt'er, Het grootboek stamt uit 1494. Toen is het systeem van boekhouden bedacht dat traditionele boekhouders nog steeds gebruiken. In die tijd was er geen online bank. Toen werden alle dagelijkse veranderingen met een ganzenveer geschreven in een journaalschrift en eens per maand overgenomen in een heel groot boek: het grootboek. Ondertussen zijn we ruim 500 jaar verder. Het systeem dat Jortt gebruikt is simpelweg de kortste weg van je bankrekening naar je aangiften. We gebruiken geen grootboek, maar de categorieën zoals de Belastingdienst deze van je vraagt. Zo omschreven dat iedere ondernemer ze begrijpt. Zowel de aangifte btw- als de aangifte inkomstenbelasting komen standaard uit Jortt. Het is niet meer dan één druk op de knop. De btw- en jaaraangifte zijn de diensten waar de meeste boekhouders hun geld mee verdienen, dat Jortt dit automatisch doet, zorgt ervoor dat niet iedere traditionele boekhouder een fan is van Jortt. Ongeveer driekwart van alle Jortt'ers doet de boekhouding, tot en met de jaaraangifte, helemaal zelf. Wil je ondersteuning, of gewoon horen dat je het goed hebt gedaan? Dan hebben we een netwerk van 166 boekhoudcoaches. Allemaal gespecialiseerd in Jortt. Zodat het ‘echt niet veel tijd kost om alles goed erin te krijgen’. We adviseren je dan ook zelf met Jortt verder te gaan. Als je vragen hebt, helpen wij, of de boekhoudcoaches je verder. Je staat er dus nooit alleen voor, maar… het is natuurlijk je eigen keuze. Ik ben wel enthousiast over Jortt. Groet, Hilco | Trotse Jortt'er --- Ontvang dé leukste blog over ondernemen en boekhouden iedere 14 dagen in je mailbox: * indicates required Email Address *Je naam --- Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt. Ik deel mijn Jortt ervaringen, belevenissen, fouten, leermomenten en leuke anekdotes met veel plezier. Ter lering en vermaak. Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast. En ja, ik kan soms een beetje overdrijven. Je kunt vorige edities hier terguglezen.
We krijgen de vraag vaak: waar komt de naam 'Jortt' vandaan? Het antwoord op deze vraag is helaas niet zo romantisch als vele verwachten... Toen we in 2015 begonnen, was de basis van Jortt een softwareprogramma dat Freemle heette. Waarom Freemle? Dat krijg je als je een groep ontwikkelaars de kroeg in stuurt met de opdracht een bedrijfsnaam te bedenken. Waarbij een deel van het programma een Freemium (gratis) model was (dat wat nu Jortt Starter is) en een deel 'gefriemel', dat wat nu het boekhoudkundige deel in Jortt is. Freemle was een Playground Friday project van wat nu ons developmentteam is. In 2015 was ik bezig met het opzetten van boekhoudsoftware. Toen al hevig voorstander van automatisering. Want als ik boekhouden maar eenzijdig en repetitief werk vind, dan zullen vele andere ondernemers dat ook wel vinden (deze twee zinnen zijn zo ongeveer het hele businessplan van Jortt). Het belangrijkste onderscheid dat Freemle had, is dat het begon bij het einde. Je wilt een factuur maken? Oké, vul op de factuur maar een naam in. Dan slaat het programma dat wel op als nieuwe klant. Een factuurregel? Typ maar. Herkennen we 'm nog niet, dan slaan we 'm op. Niets stamkaarten, debiteuren of btw-codes inrichten. Bàh, vieze woorden, snapt toch geen ondernemer. Gewoon beginnen, bank koppelen en het systeem doet de rest of vult aan. Oké, we hebben een plan, iets van software, een developmentteam. Maar die naam... Hoe vul je een supportdesk die de hele dag de telefoon gaat opnemen met: "Goedemorgen, met Freemle, waarmee kan ik je helpen…" Dus, wij op zoek naar een nieuwe naam. We wilden een persoonlijke naam. Want als je belt met een boekhouder, spreek je die ook aan bij de voornaam en niet bij die van het bedrijf. Dan moest het ook nog een vriendelijke naam zijn. Wij de namen top 100 lijst erbij. Hmm, al snel bleek er geen domein vrij te zijn die in die lijst staat. Oké, variaties. Dubbele medeklinkers, het weglaten van klinkers. Oké. We hebben een naam. Alle domeinen vrij. Bij deze naam - nog niet Jortt - hadden we een 'tt' aan het eind gezet. Op naar het merkenbureau. Sh#t, een groot accountantskantoor heeft een lijkende naam geregistreerd. Dus, weer opnieuw beginnen. Tot ik op een avond aan het werk was en op de achtergrond op de tv de BBQ-show van Jord aanstond. Oké, Jord. Daar kunnen we op variëren. Al snel zaten we op Jortt. Want behalve dat het een persoonlijke en vriendelijke naam moest zijn, moest het ook ‘verwerkwoordbaar’ zijn. Ik Jortt, jij Jortt, wij Jortt’en, ik ben Jortt'er, etc. Laatste stappen…alle domeinen in de EU vrij? Merkregistratie? Nog snel controleren in de Urban Dictionary, want je wilt ook niet in een foute namenlijstje komen als we uitbreiden naar het buitenland. Ja, alles groen? Go! Hilco | Trotse Jortt'er PS Namens het hele team van Jortt wensen we je een gelukkig, gezond en voorspoedig 2024! --- Ontvang dé leukste blog over ondernemen en boekhouden iedere 14 dagen in je mailbox: * indicates required Email Address *Je naam --- Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt. Ik deel mijn Jortt ervaringen, belevenissen, fouten, leermomenten en leuke anekdotes met veel plezier. Ter lering en vermaak. Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast. En ja, ik kan soms een beetje overdrijven. Je kunt vorige edities hier terguglezen.
Afgelopen oktober was ik aanwezig op ‘Het Leukste Event over Marketing (Psychologie)’ van Christ Coolen. In een zaal met 1.000 marketeers en ondernemers werd een hele middag lang de fijne kneepjes van het 'beïnvloeden van de vrije geest' om je oren gesmeten. Hyper-nurden-gedoe werd zo eenvoudig uitgelegd dat je de volgende dag gelijk al een verschil kunt maken. Daarmee maak je mij als een kind zo blij. Ik ben gek op hyper-nurden-gedoe. En als bonus is boekhoudprogramma Jortt tijdens het evenement ook nog tweemaal als positief voorbeeld genoemd. Tja, zat ik daar als een aap met zeven... Eén van de behandelde onderwerpen was dat je je klanten moet vertellen wat je van hen verwacht. Anders doen ze dat niet. Zo vroeg Christ om zijn event onder de aandacht te brengen bij andere ondernemers... bij deze. Zo, genoeg reclame voor mede Jortt’er Christ. Behalve de tip dat je als ondernemer veel kunt halen uit zijn nieuwsbrieven (en dat de uitnodigingen voor het 2024 event alleen worden gestuurd naar de lezers van zijn nieuwsbrieven). Na het event kwam ik tijdens de borrel in contact met Laura. Dankzij de lofwoorden van Christ verliep mijn introductie deze keer soepel. De meeste ondernemers kijken gelijk op hun horloge als het onderwerp over boekhouden dreigt te gaan... maar mijn Jortt pitch gleed er deze keer soepel in. Daarna ging Laura los op mij. Laura houdt ondernemers van duurzame en sociale merken een spiegel voor. Wat is de passie die je in je bedrijf stopt? Ze stelde goede vragen aan mij. Vragen die ik meestal stel aan andere ondernemers. Deze keer mocht ik ze zelf beantwoorden. En nee, ik ben geen boekhouder. Ik vind boekhouden stom en eentonig werk. Werk dat onmenselijk is om door mensen te laten doen, omdat computers dat veel beter kunnen. Ik ben een nerd die gelooft in automatiseren. Dat is ook de reden dat Jortt is ontstaan. Want als ik boekhouden stom en eentonig vind, dan zijn er vast veel andere ondernemers die dat ook vinden. Wat mijn passie dan wel is? Iets creëren wat niet bestaat, in dit geval een Boekhoudbot die zorgt voor een volledig geautomatiseerde boekhouding. En als dat lukt, het 'iets' laten groeien. Exponentieel, dat dan weer wel. Want ik ben gek op uitdaging en verliefd op de X-factor. Daar krijg ik een enorme energie van. Als dat ook nog gepaard gaat met Jortt'ers die geen klant zijn, maar fans, dan zit ik er weer bij als een aap met zeven... Goed, het is 1 januari en ik neem, in voorbeeld van Christ, dit moment om uit te spreken wat ik van jou verwacht... Gebruik je Jortt Starter en vind je boekhouden stom en eentonig werk? Upgrade naar Jortt ZZP, MKB of Plus. Vandaag is hét moment om ook fan te worden van boekhoudprogramma Jortt. Gebruik je Jortt al voor je boekhouding? Vertel het een bevriende ondernemer, door Jortt te noemen op de nieuwjaarsborrel of ze deze mail door te sturen. Gewoon als vriendendienst, daar komt altijd iets voor terug. Hilco | Trotse Jortt'er PS Namens het hele team van Jortt wensen we je een gelukkig, gezond en voorspoedig 2024! --- Ontvang dé leukste blog over ondernemen en boekhouden iedere 14 dagen in je mailbox: * indicates required Email Address *Je naam --- Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt. Ik deel mijn Jortt ervaringen, belevenissen, fouten, leermomenten en leuke anekdotes met veel plezier. Ter lering en vermaak. Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast. En ja, ik kan soms een beetje overdrijven. Je kunt vorige edities hier terguglezen.
In Jortt zit de Boekhoudbot. Die, óh zo handige bot, maakt standaard al meer dan 1.000 soorten boekingen automatisch voor je. Hoezo zoveel? Bijna de helft van alle standaardregels zijn regels die het privébetalingen uit je boekhouding filteren. Afschrijvingen die van een zakelijke bankrekening zijn gegaan, maar helemaal niet zakelijk zijn. Een aantal boekingen die de Boekhoudbot eruit filtert: Kleine snacks, koffie en hapjes onderweg zijn niet zakelijk… je zou ze ook niet vergoeden als een werknemer dat aan jou zou vragen. Toilet onderweg… jammer, poepen doe je privé met de deur op slot. Geen auto van de zaak? Brandstof is dan niet zakelijk (wel een kilometervergoeding). Streaming tv? Alleen als je Angela de Jong bent. Kosten voor kansspelen zijn niet zakelijk. Als Gaston je straat in komt rijden, geef je dit ook niet op als opbrengsten... Inkomstenbelasting? Hartstikke privé. Ziektekostenverzekering, arbeidsongeschiktheid? Nope, je verzekert je lichaam, niet je bedrijf. De aller, aller, allergrootste besparing die je kunt behalen in je boekhouding, is door zakelijk en privé te scheiden. Ook als zzp'er en je één bent met je bedrijf, scheid zakelijk en privé. Ja, een zakelijke rekening kost geld en ja, je verdient het in veelvoud terug. Behalve dat het tijd scheelt, schept het ook een hoop duidelijkheid. Je krijgt een beter inzicht in waar je privé-uitgaven in zitten en waar eventuele besparingen gehaald kunnen worden. Waarom nu dit betweterige mailtje (sorry, ik bedoel het echt goed)? Het is eind december, tijd voor goede voornemens. Dus loop de afschrijvingen van je zakelijke rekening eens na. Lopen er privé-abonnementen op je zakelijke rekening? Zet deze dan om naar privé. Koop je veel privé van je zakelijke rekening? Maak dan een periodieke overboeking van zakelijk naar privé die al deze kosten dekt. Geef in de omschrijving 'privé opname' mee, dan boekt de Boekhoudbot deze automatisch voor je. Hiermee begin je 2024 met een schone lei. Veel boekhoudingen zullen hierdoor bijna halveren. Alsjeblieft, je eerste winst en goede voornemen voor 2024 is binnen. Hilco | Trotse Jortt'er --- Ontvang dé leukste blog over ondernemen en boekhouden iedere 14 dagen in je mailbox: * indicates required Email Address *Je naam --- Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt. Ik deel mijn Jortt ervaringen, belevenissen, fouten, leermomenten en leuke anekdotes met veel plezier. Ter lering en vermaak. Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast. En ja, ik kan soms een beetje overdrijven. Je kunt vorige edities hier terguglezen.
In de rij voor de kassa van de lokale supermarkt werd ik aangesproken door een dorpsgenoot. 'Jij bent toch van Jortt?' vroeg hij. 'Ik zit bij een ander boekhoudprogramma, dat programma met 'heel veel maanden gratis' (hij kon even niet op de naam komen) op advies van mijn boekhouder, maar ik krijg van mijn vrienden te horen dat ik moet overstappen naar Jortt...' Ik vroeg hem hoe het 'heel veel maanden gratis programma' beviel, want als iets goed is, moet je dat vooral niet veranderen. Hij kon dat niet goed zeggen. Hij deed al het voorwerk en zijn boekhouder zette alles in de boekhouding, omdat hij het programma zelf niet zo goed begreep. Het kostte hem ongeveer een uurtje én € 150 per maand voor de boekhouder. En dit jaar moest de boekhouder nog wat extra werk doen vanwege gedoe van vorig jaar, wat nog eens duizend euro kostte. 'Goh,' zei ik, 'dat je dit jaar € 2.800 betaalt voor je 'heel veel maanden gratis programma'. Is dat niet een beetje duur? Van dat geld kun je ook zelf op vakantie gaan, het is maar een idee...' Het gesprek stopte op dat moment, ik was aan de beurt bij de kassa. Vanaf dat moment kreeg ik van hem bijna wekelijks een update. Hij kreeg weer te horen dat hij moest overstappen naar Jortt. En weer, en weer, en weer (bij mij in het dorp wonen heel veel Jortt’ers). Pas na de 6e of 7e aanbeveling durfde hij het aan om een Jortt’er te worden. Geen boekhouder meer, alleen de Jortt Help-films en de supportdesk. Slik. Bankrekening koppelen (hé, dat gaat snel), Mollie koppelen (sh*t, wachtwoord kwijt, dat doe ik zo) en gaan. Nog geen 45 minuten later was de boekhouding voor 2023 van januari tot en met oktober verwerkt. Oké, de eerste btw-aangifte... nog een slik. Wat moet ik doen? Knopje 1: 'Controleer mijn boekhouding.' Deze is oranje. Wat heb ik fout gedaan? Oké, een klein btw-foutje. Vergeten btw toe te voegen bij een inkoop, wat handig dit.. Groen, ik kan verder. Knopje 2: 'Sluit de btw-periode.' Oké, dat kan ik. Knopje 3: 'Verstuur mijn btw-aangifte.' Vinkje voor akkoord zetten, 30 seconden naar een spinner kijken en ✅ klaar. Btw QR-code scannen en akkoord geven met de bank app. Btw-aangifte gedaan en betaald. Uhm, was dat het? Een kopje koffie later heeft deze Jortt'er de boekhouder en zijn 'heel veel maanden gratis' programma opgezegd. Attendeer je vrienden ook eens op Jortt. Als vriendendienst. Bijvoorbeeld door deze blog aan ze te forwarden. Het kan niet vaak genoeg. Daarmee geef je je vrienden volgend jaar gratis een mooie vakantie, hebben ze verdiend! Hilco | Trotse Jortt'er --- Ontvang dé leukste blog over ondernemen en boekhouden iedere 14 dagen in je mailbox: * indicates required Email Address *Je naam --- Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt. Ik deel mijn Jortt ervaringen, belevenissen, fouten, leermomenten en leuke anekdotes met veel plezier. Ter lering en vermaak. Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast. En ja, ik kan soms een beetje overdrijven. Je kunt vorige edities hier terguglezen.
Al een tijdje ben ik overgestapt van dertien-in-een-dozijn nieuwsbrieven naar het soort dat ik nu schrijf. Overtuigd door het boek nummer 1, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben gewoon begonnen. Storytelling had ik al geleerd toen ik zestien was en stage liep als kaasboer bij Kees Kromhout. Want kaas is geen broodbeleg, maar een boerenambacht met mooie ogen. De basis was er. Ondertussen predik ik het 'storytelling' en het 'schuren tegen de grenzen' daar waar ik het maar kan prediken. Want mijn resultaten overtreffen iedere verwachting. So far, so good. Tot een Jortt'er mij wees op deze uitnodiging voor een 'bonte avond op de camping': Utopia Horoscopia! De sterren staan perfect uitgelijnd, laat Mars onder je huid kruipen, de planeet van actie en passie staat in het sterrenbeeld Weegschaal. Dit ontketent een broeierige atmosfeer op de Lievelinge die buitenaards gunstig is voor romantische ontmoetingen, het loslaten van remmingen, het omarmen van je hemelse lichaam of dat van een ander... Hou het onmogelijke voor mogelijk in onze Utopie! Vier je zintuigen, jouw ultieme spirit animal of totem-avatar. We nodigen je uit om één te worden met je Lievelings sterrenbeeld uit één van de vele hotemetotem-dierenriemen en ver daar voorbij! Kom als Leo of als spaceplaneet, als supernova of belichaam het zwart gat, ben je meer een sjamaanmannetje? Of een weekschaaldier? Een intergalactische sterrenstofzuiger of een regenboogschietgenieter? Een Maya kalendergirl (m/v/o) of een Szechuanvuurpaard? The sky is not the limit, neem jouw favoriete droomgedaante aan, kruip erin en leef je uit! Touché. Ik heb mijn gelijke gevonden. Een tekst die de doelgroep precies aanspreekt en, niet minder belangrijk, de rest afschrikt. Want laten we eerlijk zijn, je denkt ofwel 'Gaaf' of 'Koekoek'. Nu begrijp ik dat een bonte avond op de camping iets anders is dan een boekhoudprogramma, maar ook Jortt heeft een doelgroep die denkt 'Gaaf' en de rest denkt dat we 'Koekoek' zijn. En dat is nu precies de bedoeling. Hilco | Trotse Jortt'er --- Ontvang dé leukste blog over ondernemen en boekhouden iedere 14 dagen in je mailbox: * indicates required Email Address *Je naam --- Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt. Ik deel mijn Jortt ervaringen, belevenissen, fouten, leermomenten en leuke anekdotes met veel plezier. Ter lering en vermaak. Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast. En ja, ik kan soms een beetje overdrijven. Je kunt vorige edities hier terguglezen.
In het begin van de 20e eeuw at Clement Hirsch, directeur van Kal Kan Pet Food, tijdens aandeelhoudersvergaderingen een blikje van het hondenvoer van zijn bedrijf. Het was een uiting van zijn vertrouwen in zijn product.? De uiting "Eat your own dog food" was geboren. In 1988 vestigde Paul Martiz, een manager bij Microsoft, de uitdrukking in het moderne lexicon door een all staff e-mail te sturen met als onderwerpregel 'Eat your own dog food'. Hij vroeg zich hardop af waarom we onze producten niet allemaal zelf gebruikten. We zijn toch zo goed? Bij Jortt hebben we geen CFO, geen accountant en zelfs geen boekhouder in dienst. Bij Jortt gebruiken we Jortt. We laten onze honderdduizenden facturen en vele duizenden boekingen per jaar verwerken door de Boekhoudbot. Deze controleert onze btw-aangifte en zet de vennootschapsbelasting voor ons klaar. We luisteren zelfs naar het advies dat de Boekhoudbot aan ons geeft om onze boekhouding perfect te maken bij de belastingaangiften. Onze boekhouding kost ons dan ook niet meer dan een paar minuten per dag. Zo ervaren wij als onze eigen ‘grootste klant’ precies wat alle 84.000 Jortt’ers iedere dag ervaren. Zo komen kleine gebreken, onhandigheidjes, onvolkomenheden, niet mooiigheden, bugs en vertragingen als eerste bij ons boven water. Want hoe hard we ook achter de schermen testen, uiteindelijk is de praktijk toch net iets anders. En als we tegen een limiet aanlopen, merken wij dat als allereerste. Zo verbeteren we Jortt iedere dag, meestal al lang voordat ‘de rest’ het merkt. Wij van Jortt eten elke dag ons eigen hondenvoer. Met trots. En als uiting van vertrouwen in ons product. Want ons product is toch zo goed?! Hilco | Trotse Jortt'er --- Ontvang dé leukste blog over ondernemen en boekhouden iedere 14 dagen in je mailbox: * indicates required Email Address *Je naam --- Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt. Ik deel mijn Jortt ervaringen, belevenissen, fouten, leermomenten en leuke anekdotes met veel plezier. Ter lering en vermaak. Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast. En ja, ik kan soms een beetje overdrijven. Je kunt vorige edities hier terguglezen.
Het staat al een lange tijd op onze website: Boekhouden is geen mensenwerk. Omdat we diep van binnen geloven dat boekhouden voor het overgrote deel dom en repetitief werk is. Werk dat onmenselijk is om aan mensen over te laten. Iedere maand weer dezelfde bonnetjes bij elkaar zoeken, weer dezelfde boekingen maken, pfff. Ongeveer 85% van alle handelingen in een boekhouding vallen in deze categorie onmenselijke handelingen. Factuurtje voor je telefoon, factuurtje voor je internet, bonnetje van het benzinestation, factuurtje van je CRM-systeem, de onbegrijpelijke facturen van Google Ads, de bankkosten, de betaalde btw… en ga zo maar door. Nu denk jij misschien, húh, die kosten heb ik nog nooit zelf geboekt, dus wat is het probleem? Dat komt omdat we in Jortt de Boekhoudbot hebben. En deze ongeveer 1.000 verschillende soorten onmenselijke boekingen voor je maakt. Gewoon, standaard. Zonder dat jij daar iets voor hoeft te doen, behalve je bankrekening te koppelen. Want dat is het verschil tussen een boekhoudprogramma en Jortt: boek·houd·pro·gram·ma: programma waarmee je kunt boekhouden jortt: programma dat de boekhouding voor je doet Oké, waarom stuur ik je dit? Jij gebruikt Jortt toch al… Nou, oktober is de maand dat ondernemers nadenken over met welk programma ze volgend jaar gaan werken. Dit is dus hét moment dat jij een bevriende ondernemer kan bevrijden van het onmenselijke werk dat boekhouden heet. Gewoon, door deze eens te attenderen op Jortt, bijvoorbeeld door deze blog te forwarden. Als vriendendienst, omdat jij waarschijnlijk ooit ook zo aan Jortt bent gekomen. En oh ja, voordat ik het vergeet. Ondertussen heeft Jortt het 'slimme werk', zoals de btw-aangifte, het opstellen van de jaarrekening (dat doe je tussen het zetten van de koffie en starten van het ontbijt), het afronden van het jaarwerk en de aangifte inkomstenbelasting ook volledig geautomatiseerd. Boekhouden is immers geen mensenwerk. Jortt is daar veel beter in… Hilco | Trotse Jortt'er --- Ontvang dé leukste blog over ondernemen en boekhouden iedere 14 dagen in je mailbox: * indicates required Email Address *Je naam --- Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt. Ik deel mijn Jortt ervaringen, belevenissen, fouten, leermomenten en leuke anekdotes met veel plezier. Ter lering en vermaak. Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast. En ja, ik kan soms een beetje overdrijven. Je kunt vorige edities hier terguglezen.
Iedereen die in de verkoop zit, kent deze truc: je klant in de 'ja-modus' krijgen. Je stelt een reeks van vier vragen waarvan je voor meer dan 90% zeker weet, dat je klant daar 'ja' op gaat zeggen. De vijfde vraag is de vraag om de order. Omdat je de klant in de 'ja-modus' hebt gekregen, is de kans groot dat de klant ook 'ja' zal zeggen op de vijfde vraag om de order. Bij de Belastingdienst zijn ze nog niet op de hoogte van deze psychologie. En dat heeft ons supportteam gemerkt bij de aangifte inkomstenbelasting. De #1 fout bij het indienen van de aangifte inkomstenbelasting betreft het antwoord op vraag 5, bij het invullen van de ondernemersgegevens. Dat ligt niet aan deze Jortt’ers, de reeks vragen is precies verkeerd opgezet. De vragen zijn: 1. Is de onderneming in het buitenland gevestigd? Dit is voor 99% van de bedrijven 'Nee'. 2. Heeft de onderneming inkomsten waarop buitenlandse bronbelasting is ontvangen? Dit is voor 99% van de bedrijven 'Nee'. 3. Wijkt het boekjaar af van het kalenderjaar? Dit is voor 95% van de bedrijven 'Nee'. 4. Is de onderneming dit boekjaar gestart? Dit is voor 92% van de bedrijven 'Nee'. Zit je al lekker in de 'nee-modus'? Want nu komt vraag 5: 5. Is het ondernemersvermogen begin dit jaar gelijk aan dat aan het eind van vorig jaar? Tada! Dit is voor 99% van de bedrijven... 'Ja'. Maar ja, als je in de 'nee-modus' zit, klik je al snel op 'Nee'. En dan kom je in de problemen met de aangifte. Gelukkig is Jortt Support hiervan op de hoogte en hebben ze iedereen die ons belde met dit probleem supersnel uit de 'nee-modus' kunnen helpen. Jortt zit in verschillende overlegorganen van de Belastingdienst. Daar hebben we dit punt ter verbetering neergelegd, met het verzoek vraag 4 en 5 als eerste te stellen. Zodat de aangifte inkomstenbelasting voor iedereen een stuk makkelijker wordt. Kleine verandering, groot plezier. Voor iedere Jortt'er én iedere ondernemer die nog geen Jortt'er is. Hilco | Trotse Jortt'er --- Ontvang dé leukste blog over ondernemen en boekhouden iedere 14 dagen in je mailbox: * indicates required Email Address *Je naam --- Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt. Ik deel mijn Jortt ervaringen, belevenissen, fouten, leermomenten en leuke anekdotes met veel plezier. Ter lering en vermaak. Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast. En ja, ik kan soms een beetje overdrijven. Je kunt vorige edities hier terguglezen.
Afgelopen week werd er ineens verrassend veel gevraagd naar een koppeling met een online afspraken app. Na wat onderzoek bleek het een mooie aanvulling te zijn op Jortt omdat we dezelfde doelgroep hebben. Dus ik contact opnemen met dit bedrijf, met het verzoek of ze een koppeling willen maken. Nu begrijp ik dat ieder bedrijf meer wil bouwen dan er ontwikkelaars zijn en dat prioriteren belangrijk is... maar van dit bedrijf kregen we het volgende antwoord onder ogen: "We hebben onderzoek gedaan naar de wensen van onze klanten en zij geven aan te willen koppelen met programma x, y en z en dus bouwen we geen koppeling met Jortt." En daar krijg ik dan de rillingen van. Dit programma heeft een koppeling met deze boekhoudprogramma’s en dus klanten die deze koppelingen willen. Duhú, maar ja, daarmee laten ze 83.000 klanten links liggen die nog géén klant zijn. Waarom ik deze correspondentie aanhaal? Bij Jortt staat het op een tegeltje: Er zijn meer Jortt'ers die nog geen klant zijn, dan die het al wel zijn. Daarom bouwen we regelmatig functies voor klanten die nog geen klant zijn. Zo ook de nieuwste functie: Salarisadministratie. En daar zijn we supertrots op. Waarom bouwen we dit als boekhoudprogramma dat zich vooral richt op bedrijven met geen of weinig werknemers? Heel simpel, omdat de bedrijven met veel personeel nog geen klant zijn. Zo zorgen we ervoor dat er iedere dag een beetje minder Jortt’ers zijn, die nog geen klant zijn. PS salarisadministratie is óók een verbetering voor bedrijven met weinig werknemers en DGA's ;-) Hilco | Trotse Jortt'er --- Ontvang dé leukste blog over ondernemen en boekhouden iedere 14 dagen in je mailbox: * indicates required Email Address *Je naam --- Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt. Ik deel mijn Jortt ervaringen, belevenissen, fouten, leermomenten en leuke anekdotes met veel plezier. Ter lering en vermaak. Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast. En ja, ik kan soms een beetje overdrijven. Je kunt vorige edities hier terguglezen.
"Ik weet dat ik wat aan de late kant ben…" Het was de meest gehoorde zin bij Jortt Support gedurende de laatste vier dagen voor 31 augustus: Deze Jortt'ers waren bezig met de aangifte inkomstenbelasting en na aanvraag van uitstel is de uiterste aangiftedatum 31 augustus. Want ongeveer driekwart van alle Jortt'ers doet helemaal zelf de boekhouding, inclusief de aangifte inkomstenbelasting. En dat is voor velen de eerste keer en best wel spannend. In de afgelopen jaren hebben we ontzettend veel tijd besteed aan het vereenvoudigen van de aangifte inkomstenbelasting, zodat iedereen dit zelf kan doen. Dit hebben we 'the hard way' geleerd door mee te kijken met alle Jortt'ers die vastliepen bij de aangifte. Soms duurde het gesprek meer dan een uur. Welke vragen van de Belastingdienst begrijp je niet? Tegen welke problemen loop je aan? En ga zo maar door. Uren en uren hebben we aan de telefoon gezeten. En tussendoor hebben we telkens kleine verbeteringen in Jortt aangebracht. Extra uitleg, extra controles door de Boekhoudbot, extra automatische boekingen om fouten te voorkomen. Beetje bij beetje hebben we het aangeven simpeler gemaakt. Nu is de aangifte een fluitje van een cent. De Boekhoudbot controleert de boekhouding. En heel simpel, een groen bolletje geeft aan dat je de aangifte zonder problemen kunt overnemen. Een rood bolletje betekent dat je eerst een fout moet oplossen. En dan zie je ook nog eens wat de fout is en krijg je uitleg over hoe je deze moet oplossen. Jortt'ers die bellen met een probleem worden gewezen op de controle van de Boekhoudbot, en werkelijk alle vragen die we dit jaar hebben ontvangen, zijn binnen een paar minuten opgelost omdat de Boekhoudbot aangaf waar het probleem zat. De laatste paar dagen zijn er vele duizenden aangiften inkomstenbelasting op tijd gedaan door Jortt'ers. Ook degene die ‘wat aan de late kant zijn begonnen’. Terwijl het overgrote deel van ons supportteam op vakantie was, heeft één persoon alle resterende vragen beantwoord. Simpel belastingaangeven is het moeilijkste dat er is, maar het is ons gelukt. En net zoals Johan Cruijff voetballen simpel kon laten lijken, kunnen wij dit alleen nadat we het jarenlang 'the hard way' hebben geleerd." --- Hilco | Jortt'er Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt. Ik deel mijn Jortt ervaringen, belevenissen, fouten, leermomenten en leuke anekdotes met veel plezier. Ter lering en vermaak. Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast. En ja, ik kan soms een beetje overdrijven. Je kunt vorige edities hier terguglezen.
De pay-off van Jortt is: Boekhouden met een Glimlach! Met een hoofdletter G en een uitroepteken! Dat heeft een reden. Veel ondernemers hadden, net als ik, vroeger boekhouden op school. Met een journaalschrift, grootboek, debet en credit, ach je kent het wel. Meestal uitgelegd door een niet al te flamboyante docent. Dus is de eerste associatie met boekhouden vaak negatief. En ja, ook ik krijg rode uitslag als ik terugdenk aan deze traditionele methode. Dus hebben we Jortt zo gemaakt dat er geen journaalschrift, grootboek, debet en credit meer in voorkomt. Want daar wordt niemand vrolijk van. Je maakt in een paar tellen een factuur in Jortt. En komt de betaling binnen? Dan koppelt Jortt deze betaling zelf aan de factuur. Al het boekhoudkundige gebeurt achter de schermen. Daar hoef je niets voor te doen. Tot en met de aangifte inkomstenbelasting aan toe, zet Jortt alles voor je klaar. En dan ga je de boekhouding ineens begrijpen. Want je ziet het voor je ogen gebeuren. De angst verdwijnt. Je krijgt inzicht in je cijfers. Real-time nog wel. Zonder dat je er rode vlekken van krijgt. En dat maakt Jortt’en zo leuk. En kom je er een keer niet uit, dan staat de kennisbank voor je klaar. Waar we de niet al te flamboyante docent hebben vervangen door de flamboyante Marion. Die ondertussen meer dan 500 uitlegfilms voor je heeft opgenomen. En twijfel je nog? Dan bel of mail je even. Dan krijg je een antwoord waar iedere ondernemer een Glimlach! van krijgt. PS Ontvang de nieuwe uitlegfilms van Marion in je Youtubelijst. Subcribe hier en wordt een Jortt Pro! --- Hilco | Jortt'er Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt. Ik deel mijn Jortt ervaringen, belevenissen, fouten, leermomenten en leuke anekdotes met veel plezier. Ter lering en vermaak. Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast. En ja, ik kan soms een beetje overdrijven. Je kunt vorige edities hier terguglezen.
Ja, ja, ik weet het. Albert Einstein zei: “Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.” De titel is clickbait. Want dit wist je al lang en had ik het goed geschreven, dan had je niet geklikt, want er zijn al genoeg posts met deze titel. Een oude wijsheid voor op een tegeltje dus. En net als de meeste oude wijsheden op tegeltjes, is ook deze waar. Dit verhaal begint op een markt. Daar stond een Jortt’er die een filmpje maakte voor Insta. Een slimme ondernemer die hippe mode en accessoires verkoopt op verschillende markten. Ze had weer wat hips, de Happyhairroller. Dus ze maakt een ‘How to’ filmpje van een ingenieuze uitvinding die iedere man of vrouw met midden- of lang haar in een minuut dé festival look van dit moment geeft. Deze Jortt’er had dit filmpje net als alle andere keren op Insta gepost. Veel kijkers deze keer, meer dan 44.000. Waarop iemand tegen haar zei: 'Waarom zet je het filmpje niet op TikTok?’. En zo geschiedde. Ze heeft een nieuw account aangemaakt. En woesh. Filmpje de wereld in geslingerd. En toen kreeg ze iets wat ze niet kon weten, omdat ze deze keer iets deed wat ze anders nooit deed. Zes miljoen, achthonderdduizend views in een paar dagen. 6.800.000 ja. Je leest het goed. Met een linkje naar haar webshop. Ping, ping, ping. De orders stromen binnen. En dat was een probleem, want haar webshop deed wel wat, maar niet genoeg om een serieuze orderstroom mee te verwerken. Binnen twee uur heeft zij haar jortt.shop opgezet. En in diezelfde tijd heeft zij haar administratie van dit jaar verwerkt. Want Jortt en jortt.shop werken naadloos samen. De orders stromen nu nog steeds in grote aantallen binnen en worden probleemloos verwerkt. Zowel de betalingen via iDeal, de verzendzegels via PostNL als de facturen en administratie in Jortt. En als klap op de vuurpijl, heeft zij er nog een onderstroom erbij. Want ondertussen heeft de Shopbot zijn magie gedaan en komen er via Google nog meer orders binnen. --- Hilco | Jortt'er Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt. Ik deel mijn Jortt ervaringen, belevenissen, fouten, leermomenten en leuke anekdotes met veel plezier. Ter lering en vermaak. Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast. En ja, ik kan soms een beetje overdrijven. Je kunt vorige edities hier terguglezen.
Dat een piloot in een vliegtuig niet al te veel te doen heeft, is algemeen bekend. Autopilot aan en gaan met die kist. Maar ja, zou je een kaartje kopen voor een vliegtrip waarbij er geen piloot instapt? Zelf denk ik dat een piloot aan boord van een vliegtuig het meest onveilige onderdeel is van een vliegtrip. Vroeger zaten er in een cockpit van een Boeing 747 vijf mensen. Een navigator, een telegrafist, een boordwerktuigkundige en twee piloten. Toen werden het er vier, drie en nu zitten er nog maar twee mensen in een cockpit. Trek je de lijn door, dan duurt het echt niet lang meer voordat ook deze twee verdwijnen. Ik verwacht dat de computers ondertussen echt wel beter kunnen vliegen dan een mens. Het probleem zit dan ook niet in de cockpit, maar in de cabine. Want… stap jij in? Bij Jortt verkopen wij ‘tickets voor een vliegtrip zonder piloot’. Bij Jortt heet dat de Boekhoudbot. Een computer die autonoom de boekhouding voor je doet. En je boekhouding controleert. En je fiscaal advies geeft. Sneller, goedkoper en beter dan een mens dat kan. Dat is in het begin misschien even wennen. En het voelt nog wat vreemd. Maar het is wel de toekomst. --- Hilco | Jortt'er Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt. Ik deel mijn Jortt ervaringen, belevenissen, fouten, leermomenten en leuke anekdotes met veel plezier. Ter lering en vermaak. Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast. En ja, ik kan soms een beetje overdrijven. Je kunt vorige edities hier terguglezen.
Mijn vrouw probeert het altijd wel aan te horen hoor, maar na een seconde of 30 dwalen haar ogen weg. En na 45 seconden begint ze zich overduidelijk af te vragen hoe het kan dat zij ooit ‘ja’ tegen mij heeft kunnen zeggen aan het altaar. Dus na een seconde of 60 rond ik het gesprek dan maar af. Terwijl alles in mij gloeit van enthousiasme en ik er nog graag over doorvertel. Dit gebeurde laatst weer toen ik haar vertelde over de hackathon die wij recent bij Jortt hebben gedaan. Waarbij ons ontwikkelteam in kleine teams bezig gaat om binnen één dag oplossingen voor problemen te bouwen. Buiten alle kaders om en in informele zetting. Maar wél met een wedstrijdelement. Aan het einde wint het team die de best werkende versie heeft. Zo’n dag is inspirerend en leerzaam in één. Waarbij je iedereen van zijn beste kant krijgt te zien. En waar onderbelicht talenten beginnen te schitteren. Want wat gebeurt er als je ‘15 beste jongetjes en meisjes van de klas’ los laat? Eén van de teams werkte aan een probleem die wij hebben met ons e-commerce platform, de jortt.shop. Om door Google hoog geranked te worden, moet je unieke, nuttige, betrouwbare en mensgerichte inhoud schrijven. Die SEO geoptimaliseerd is, goed leesbaar is én mooi is opgemaakt. En daar bleken de teksten bij de producten in de jortt.shop lang niet altijd aan te voldoen. Dus hoe lossen we dit op? Hoe kan bijvoorbeeld Artificial Intelligence ons hierbij helpen? Ik zal je het lange verhaal en de technische details besparen. De kans is groot dat je ogen nu al beginnen af te dwalen. Ik zit nu op 45 seconden van je aandacht. Maar binnen een dag experimenteren hebben wij de basis gelegd van een wereldprimeur in webshops: ‘De unieke, nuttige, betrouwbare, mensgerichte, SEO geoptimaliseerde, goed leesbare, mooi opgemaakte en automatische productomschrijving generator’. Mijn 60 seconden zijn alweer om, dus ik rond af: “We hebben een knopje gemaakt. Die zorgt dat je producten of diensten gevonden worden in Google en je meer verkoopt.” Ben jij nog niet afgedwaald? Is de geek in je wakker geworden? Probeer ‘het’ knopje in de jortt.shop en vertel het door. Je doet mijn vrouw daar een heel groot plezier mee. --- Hilco | Jortt'er Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt. Ik deel mijn Jortt ervaringen, belevenissen, fouten, leermomenten en leuke anekdotes met veel plezier. Ter lering en vermaak. Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast. En ja, ik kan soms een beetje overdrijven. Je kunt vorige edities hier terguglezen.
Het is een wijsheid die we bij Jortt al jaren gebruiken. De klant is bij Jortt geen koning. We doen niet zomaar wat ‘de klant’ aan ons vraagt. Als we dat gedaan zouden hebben; alles bouwen wat onze klanten aan ons gevraagd hebben, dan hadden we Exact nagebouwd. Maar dan 20% goedkoper. En hadden we nu precies nul, nada, noppes Jortt’ers gehad. Want geen ondernemer zit op Exact te wachten, zelfs niet voor 20% goedkoper. Een voorbeeld: Er is vele malen aan Jortt gevraagd om een Excel export te kunnen maken van alle boekingen. Dat kan niet. Dat hebben we niet gebouwd in Jortt. Want ons inziens heb je niets aan een Excel sheet met alle boekingen daarin. Dus als we een verzoek krijgen iets te bouwen, vragen we altijd Waarom je iets wilt. En dan wat je er mee denkt te kunnen bereiken. En dan nog een keer Waarom (en soms nog een keer). Zo’n gesprek ging zo: Jortt support: Welkom bij Jortt, waar kan ik je mee helpen? Jortt’er: Euh hallo, ik wil een Excel uitdraai van mijn grootboekkaarten. Jortt support: Ok, waarom wil je dat? Jortt’er: Pff, dat weet ik niet, mijn boekhouder zei dat ik hierom moet vragen. Jortt support: Ok, wat wil deze ermee bereiken? Jortt’er: Oei, hij is bezig met de jaarafsluiting. Jortt support: Ok, voor een jaarafsluiting heb je geen Excel sheet nodig. Wat gaat hij met het Excel sheet voor je doen? Jortt’er: Oh, de boekhouder gaat voor mij een jaarrekening opstellen. Jortt support: Ok, dus je wilt geen Excel uitdraai, maar een jaarrekening opstellen! En dus hebben we in Jortt een knopje gebouwd. Daar staat niet op ‘Jij bent klant, dus koning, download hier je Excel sheet’, maar: ‘Maak voor mij een jaarrekening’. Beiden kost ons evenveel tijd en moeite om te bouwen. Geen koninklijke service, wel op zijn Jortt's: precies wat je nodig hebt. --- Hilco | Jortt'er Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt. Ik deel mijn Jortt ervaringen, belevenissen, fouten, leermomenten en leuke anekdotes met veel plezier. Ter lering en vermaak. Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast. En ja, ik kan soms een beetje overdrijven. Je kunt vorige edities hier terguglezen.
Elke keer op keer ving ik de klappen op. De molenwieken bleven mij om mijn oren slaan. De wieken hadden allemaal hun eigen naam: Google, Meta, Pinterest en Twitter. En met iedere ronde sloegen zij mij hard van mijn paard af. Maar keer op keer lukte het mij wel om met mijn lans een klein gaatje te prikken in de wieken. Net zo lang totdat de wieken het eindelijk begaven. Waar het over gaat? Ons e-commerce platform. De alles-in-een, klik-en-verkoop webshop. De jortt.shop dus. Waarbij wij maar één doel hebben, zorgen dat jij verkoopt. En om dat te kunnen, heb je autoriteit nodig. En autoriteit krijg je door bovenaan in Google te staan. En je producten voorbij komen in Meta, Pinterest en Twitter wanneer het relevant is. Dus zijn we het gevecht aan gegaan met de molen. En dag op dag kregen we harde klappen. Oftewel een ‘Violation mail’ van één van de wieken. Weer alles geblokkeerd. Weer contact met de supportdesk in Ierland. Weer uitleggen wat we doen. Weer aanpassing doorvoeren. Weer op het paard klimmen en de lans oppakken, wetende dat de volgende wiek er op volle vaart aankomt. De kracht van je jortt.shop is dat alle shops elkaar versterken. Daardoor lift jouw webshop mee met het succes van alle andere. Maar daar waren Google en de socials het dus niet mee eens. Tot eind vorige maand. Ineens geen ‘Violation mail’ meer in mijn mailbox. Ineens verdwijnen alle rode foutmeldingen uit de dashboards van Google en de socials. En ineens hebben we de hoogste status binnen Google en de socials. Het voelt alsof ik na een zware stijd door de koning tot ridder ben geslagen. Dat ik bewezen heb dat Don Quixote toch niet gek is. Vanaf dat moment begint alles te stomen. Het aantal vertoning van de producten schiet omhoog. De producten van de jortt.shop staan ‘gewoon’ tussen Bol.com, Bijenkorf, Coolbue, Zalando en About You te schitteren op internet. Vaak als eerste of tweede keuze. Het aantal kliks naar de webshops stijgt evenredig mee. En… het belangrijkste van alles: de verkopen stromen evenredig mee. Wil jij ook (meer) online verkopen? De molens zijn verslagen, het pad is vereffend. Start hier je eigen jortt.shop. --- Hilco | Jortt'er Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt. Ik deel mijn Jortt ervaringen, belevenissen, fouten, leermomenten en leuke anekdotes met veel plezier. Ter lering en vermaak. Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast. En ja, ik kan soms een beetje overdrijven. Je kunt vorige edities hier terguglezen.
Ik word er zo moe van. Ieder ander boekhoudprogramma heeft het op zijn website over het automatiseren van de boekhouding. Ze zijn er vol van. Zodat jij als ondernemer ‘meer tijd hebt om te ondernemen’. Pfff. Alsof je geld geen onderdeel is van ondernemen. Bij Jortt is de automatisering één van de belangrijkste USP’s. Maar… we automatiseren niet zodat jij ‘meer tijd hebt om te ondernemen’. Onze automatisering is egoïsme in de meest pure vorm. We doen het niet voor jou, we doen het voor onszelf. Sterker nog… voor mij. Ik zal het uitleggen. Als jij iets fout doet in de boekhouding, dan klopt je boekhouding niet. En wordt je gefrustreerd. Dan bel je onze supportafdeling. En dat kost mij geld. Of wanneer je het niet snapt, ga je weg bij Jortt. En ook dat kost mij geld. Erger nog, met een beetje pech bel je eerst de support en ga je daarna weg. Dat kost mij dubbel geld. En daarvan raak ik gefrustreerd. Dus is de Jortt oplossing: wij automatiseren van alles wat jij fout kunt doen of niet snapt. Zoals de btw-betalingen aan de Belastingdienst. Want nee, btw zijn geen kosten, het geld was nooit van jou. Dat kan onze support keer op keer uitleggen, maar makkelijker is het om de btw-betaling gewoon uit je bankafschrijvingen te halen. En zonder dat je het doorhebt, deze te boeken op Balans > Betaalde btw. Waarbij we het betaalkenmerk van de afschrijving uitlezen. En dan in de boeking niet het betaalkenmerk laten zien, maar deze vertalen naar ‘Omzetbelasting 1e kwartaal 2023’. Zodat iedereen het snapt. Wij vinden dit een supergave feature. Maar waarschijnlijk heb jij deze nog nooit gezien. Want de Boekhoudbot boekt deze ‘s nachts voor je. Wanneer je lekker ligt te slapen en in je dromen mooie plannen smeedt voor je bedrijf. Ga maar eens naar de Vindbalk in Jortt. En voer daar ‘Omzetbelasting’ in. Je ziet dan alle btw-betalingen netjes onder elkaar staan. En zo automatiseren we nog een heleboel. Veelal achter de schermen en heb jij het nog nooit gezien. Dat maakt ook niet uit. We doen het zodat jij geen fouten kunt maken. Niet gefrustreerd raakt, niet onze supportafdeling belt en niet bij Jortt weggaat. Scheelt mij een hoop geld. En een hoop frustratie. Puur egoïsme. --- Hilco | Jortt'er Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt. Ik deel mijn Jortt ervaringen, belevenissen, fouten, leermomenten en leuke anekdotes met veel plezier. Ter lering en vermaak. Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast. En ja, ik kan soms een beetje overdrijven. Je kunt vorige edities hier terguglezen.
Het was donderdagavond. Mijn dochter van 19 komt thuis en legt een casus voor die zij voor haar studie rechten moest oplossen: Een boer heeft 10 meloenen te koop. Ze kosten € 10 per stuk. Jij hebt een weeshuis en moet 10 kinderen voeden die al ondervoed zijn. Zij overleven alleen door het eten van één hele meloen per kind. Je hebt € 50 te besteden. Er is nog een kaper op de kust. Een farmaciebedrijf die de 10 meloenen nodig heeft om medicijnen te maken. Kunnen ze die niet kopen, dan moeten ze 10 werknemers ontslaan omdat ze dan een order verliezen. Die gezinnen kunnen dan niet meer rondkomen. Ook zij hebben € 50 te besteden. Dus… wat ga je doen? Na wikken en wegen was haar antwoord dat er 5 kinderen en 5 gezinnen geofferd worden en ieder krijgt 5 meloenen. Vervelend, maar het is dan maar zo. Want zo gaat het in het echte leven ook zo vaak. We hebben geprobeerd te redden wat er te redden valt. Het is wat het is. Maar… had ze wat doorgevraagd, dan was ze erachter gekomen dat het farmaciebedrijf alleen de schillen nodig had, en het weeshuis alleen het vruchtvlees. Alle drama had voorkomen kunnen worden. Alleen maar door een paar gerichte vragen te stellen. Bel je de Jortt support, verwacht dan niet gelijk een antwoord. Vaak krijg je eerst wat vragen terug. Wat probeer je te bereiken? Waarom denk je dat het zo moet? Dat doen ze niet om je te plagen, maar om te begrijpen wat de echte vraag is en wat de echte oplossing is. Ik luister vaak mee met de gesprekken van de supportafdeling. Mijn bureau staat er pal naast. Supertrots ben ik dan ook wanneer ik hoor dat er niet gelijk een antwoord wordt gegeven, maar eerst een paar wedervragen worden gesteld. Dat voorkomt een hoop ellende. --- Hilco | Jortt'er Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt. Ik deel mijn Jortt ervaringen, belevenissen, fouten, leermomenten en leuke anekdotes met veel plezier. Ter lering en vermaak. Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast. En ja, ik kan soms een beetje overdrijven. Je kunt vorige edities hier terguglezen.
Als mensen het over tijdreizen hebben, maken ze zich altijd zorgen dat een minuscule verandering in het verleden, enorme effecten kunnen hebben in het heden. Maar niemand gelooft dat een kleine veranderingen in het nu, enorme effecten hebben in de toekomst. Het is de tekst op de Omdenken Scheurkalender van 3 januari dit jaar. Ik was er even stil van. Iedere ondernemer die ooit bij een boekhouder heeft gezeten, herkent het dit gesprek. Het is dan eind september van het volgende boekjaar: “Als je vorig jaar dit en dit had gedaan, dan had je nu dat en dat voordeel gehad.” Informatie waar je niets aan hebt. Want, zelfs nadat je een staggering amount of work in dé DMC DeLorean hebt gestoken, kun je er nog niet mee terug in de tijd. Je kunt alleen vandaag dé verandering maken, die een enorm effect heeft in de toekomst. Daarom werkt de Boekhoudbot van Jortt je boekhouding iedere dag bij. En geeft hij je realtime fiscaal advies. Hierdoor weet je op ieder moment je hoe je ervoor staat. Dat geeft je munitie om dé veranderingen te maken die een enorm effect maakt in de toekomst. Vandaag… zodat je wél voordeel hebt in september van het volgende boekjaar. --- Hilco | Jortt'er Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt. Ik deel mijn Jortt ervaringen, belevenissen, fouten, leermomenten en leuke anekdotes met veel plezier. Ter lering en vermaak. Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast. En ja, ik kan soms een beetje overdrijven. Je kunt vorige edities hier terguglezen.
Oef, dat doet even pijn. Dat zijn we niet gewend. Terecht overigens, die review. Bij Jortt zijn we namelijk bezig met het migreren van alle bankkoppelingen. De bestaande koppeling biedt te weinig mogelijkheden om te groeien en om Jortt nog verder te automatiseren. Het beperkt ons om Jortt nog gaver te maken. We hebben vele tienduizenden bankkoppelingen op dit moment. Bij 10 verschillende banken. Die allemaal standaard zijn, maar waarbij banken vooral hun eigen standaard hanteren. Zo zijn er banken die geen uniek ID bijhouden voor iedere banktransactie, banken die niet de omschrijving meegeven in het veld ‘omschrijving’ maar alle ongestructureerde transactiedata daar in pleuren, banken die vandaag het ene meegeven en morgen het andere. Banken die… Ik zal je de verdere details besparen. Het is een monsterlijke migratie waar we doorheen moeten. En we zijn al goed op weg, want al vele duizenden Jortt'ers zijn zonder problemen gemigreerd. Maar bij een enkeling gaat het niet in één keer goed. Dat registreren we en lossen we op. En dat kan even duren, want deze situaties zijn vaak complex. Maar we lossen het op. En daarover heb ik vooraf niet duidelijk gecommuniceerd. Want het is een dilemma of je de 99% informeert over de 1% die fout kan gaan. En dat levert dan een 1 ⭐ review op. Want deze Jortt'er hebben we niet voldoende geïnformeerd. Mea culpa, mijn fout. Dus de mosterd na de maaltijd: We zijn bezig alle Jortt'ers te migreren naar een nieuwe bankkoppeling. Dat is super, want daardoor kunnen we blijven groeien en Jortt nog verder automatiseren. Zodat we Jortt nog gaver gaan maken. De migratie is een complex proces. Iedereen moet zijn rekening één keer extra koppelen. Let er dus op dat je dit kwartaal wat eerder aan je btw-aangifte begint. Het komt bij een klein aantal Jortt'ers voor dat de migratie niet in één keer lukt. We registreren alle errors en lossen deze achter de schermen op. Bellen hoeft niet. Je kunt wel een mail sturen naar support@jortt.nl, maar beter is het om een dag later nog een keer opnieuw te koppelen. Meestal gaat het dan gewoon goed. --- Hilco | Jortt'er Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt. Ik deel mijn Jortt ervaringen, belevenissen, fouten, leermomenten en leuke anekdotes met veel plezier. Ter lering en vermaak. Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast. En ja, ik kan soms een beetje overdrijven. Je kunt vorige edities hier terguglezen.
Je gooit je boekhouding over de schutting en een tijd later krijg je te horen hoeveel belasting je moet betalen. Het principe van boekhouden met een boekhouder is simpel. Aan je boekhouder vraag je niet hoe of wat deze heeft gedaan. Dat snap je toch niet en wil je ook niet weten. Daar betaal je immers voor. Alles tussen het opsturen en het antwoord hoeveel belasting je moet betalen is één groot zwart gat. Om deze reden hadden we vroeger in Jortt ook geen Boekhoudbot. Dat is misschien wel de grootste inschattingsfout geweest die wij bij Jortt gedaan hebben. Niet laten zien hoeveel werk boekhouden is. Want: je opende een rapport, en voilà, daar stonden je cijfers. In 0,006 seconden. Alles tussen het klikken op de knop en het antwoord hoeveel belasting je moest betalen was één groot zwart gat. “Maar… dat kan toch niet. Mijn boekhouder is er vele uren mee bezig. Dan zal Jortt wel minder goed zijn dan mijn boekhouder.” Het was de reactie van onze eerste Jortt’ers. In 2016, de begintijd van Jortt, deed ik een MBA opleiding. Daarbij liep ik stage bij Cheaptickets. En daar hadden ze een oplossing voor een soortgelijk probleem. Het zoeken naar de goedkoopste tickets kost hun computer maar een fractie van een seconde, terwijl het reisbureau daar een hele middag over doet… Dat kan toch niet? En dus… laten ze je wachten. Je zoekt een ticket van Schiphol naar Bali. Er zijn maar een 3 vluchten per dag die zo vliegen. Binnen een fractie van een seconde weet Cheaptickets de prijzen van alle tickets. Maar toch krijg je een scherm voor je waarbij een computer alles voor je aan het uitpluizen is. Je zit zomaar een minuut te kijken naar hoe hard Cheaptickets voor je aan het ploeteren is. Zal Ryanair ook naar Bali vliegen tegenwoordig? Easyjet? Transavia? Nee, natuurlijk niet, maar toch wordt het nog even gechecked of ze een ticket in de aanbieding hebben. Zodat jij denkt dat alles is gecontroleerd. En jij de beste deal hebt. En dus hebben we Jortt dommer gemaakt. Nou, ja, dommer… We laten nu zien wat de Boekhoudbot voor je doet. Hoeveel boekingen deze voor je gemaakt heeft. En hoeveel controles hij heeft gedaan. Met alle stappen er tussen. Btw-controle? We laten alle stappen zien. Controle van de jaaraangifte? Iedere stap is zichtbaar. Komt er een bij- of afschrijving binnen die de Boekhoudbot voor je boekt? De Boekhoudbot popt even op. Komt er een factuur binnen om te scannen? Tada; is ie weer. Zo kun je zien wat de Boekhoudbot allemaal voor je doet. Zodat je weet hoeveel werk hij voor je heeft gedaan. En nee, daarbij laten we je niet een minuutje onnodig wachten. --- Hilco | Jortt'er Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt. Ik deel mijn Jortt ervaringen, belevenissen, fouten, leermomenten en leuke anekdotes met veel plezier. Ter lering en vermaak. Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast. En ja, ik kan soms een beetje overdrijven. Je kunt vorige edities hier terguglezen.
Met enige regelmaat heb ik overleg met mensen van de Belastingdienst. Bij voorkeur met controleurs. Vooral omdat ik wil begrijpen hoe zij denken. Want eerlijk is eerlijk, zonder Belastingdienst heeft Jortt weinig bestaansrecht. Ze zijn een belangrijke stakeholder van Jortt. En iedere keer als ik weer een controleur spreek, stel ik dezelfde vraag: “Hoe ziet een ideale boekhouding eruit voor een btw-aangifte controle?” Het gekke is dat geen enkele controleur hier een antwoord op weet en vreemd begint te kijken. Ik: “Ik zal het anders vragen: Beschrijf eens een controle waarvan je ‘s avonds een de eettafel blij over kon vertellen tegen je partner. Dat je dacht, ach, waren al mijn controles maar zo. Dat zou mijn werk zo veel makkelijker maken…” Maar ook op deze vraag krijg ik zelden een antwoord. Er ontstaat altijd eerst een vorm van wantrouwen. Alsof wij op zoek zijn naar gaten in de controle. De controleur: “Waarom wil je dat weten? Dat is mij nog nooit gevraagd? Ondernemers moeten gewoon hun boekhouding doen en ik controleer dat.” De reden dat wij willen weten wat een ideale controle is voor een belastingcontroleurs is simpel. Wij verkopen namelijk geen boekhoudprogramma, wij verkopen ‘geen rode in je nek wanneer je een blauwe envelop in de brievenbus krijgt’. En op een of andere manier is de Belastingdienst erg goed in het creëren van rode vlekken in nekken van ondernemers. En ja, een blauwe envelop in de bus op een onverwacht moment, bijvoorbeeld een btw-controle, is vaak al voldoende voor een gevarieerd pallet aan rode vlekken. Dat wordt nog versterkt door het taalgebruik in de brief die in die envelop zit. Of je even de grootboekkaarten even op wilt sturen. De wàt? De meeste btw-controles kunnen wij al aankondigen aan onze Jortt’ers. Meestal gaat dit gepaard met de aanschaf van iets duurs. Bijvoorbeeld een auto. Dus geeft onze support aan dat na de aanschaf van een auto, een btw-controle te verwachten is. Het btw-patroon is dan doorbroken. In plaats dat je ieder kwartaal € 10.000 moet betalen, vraag je nu ineens geld terug. Ja, dat laat een trigger afgaan bij de Belastingdienst. Daarom laten we de Boekhoudbot je btw-aangifte controleren de Boekhoudbot je btw-aangifte controleren. Zodat je geen fouten hebt in je aangifte. En je niet teveel belasting betaald. Want eerlijkheid werkt twee kanten op. Volg je de Boekhoudbot, dan weet je dat je aangifte klopt. Dat voorkomt rode vlekken in je nek. Want dát is wat wij van Jortt verkopen. --- Hilco | Jortt'er Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt. Ik deel mijn Jortt ervaringen, belevenissen, fouten, leermomenten en leuke anekdotes met veel plezier. Ter lering en vermaak. Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast. En ja, ik kan soms een beetje overdrijven. Je kunt vorige edities hier terguglezen.
Het is het antwoord van mijn zoontje van 6. Hij is by far de langzaamste leerling bij zwemles. De rest van zijn groep heeft ondertussen het A- en sommige al het B-diploma. De vraag was of er nog kinderen uit zijn eerste groepje bij hem op zwemles zaten. Enigzins hopend dat een stukje realiteit bij hem binnen drong. Dat het toch wel handig is om de volgende keer wél door ‘het gat in het zeil waar je onderwater doorheen moet zwemmen’ te zwemmen. Dat is het enige obstakel wat ligt tussen het wel of niet door mogen naar de examengroep om een week of drie later met veel trots de ultieme glorie en vrijheid te bereiken. Lees; het A-diploma. Dat hij niet door het gat zwemt, heeft altijd te maken met extene factoren. Zijn zwembroek zat los (onmogelijk, er zit ondertussen een driedubbele knoop in), zijn haar zat voor zijn ogen (nope, gister naar de kapper geweest), de… Het maakt niet uit. Er is altijd een excuus. Voor veel ondernemers is boekhouden ‘het gat in het zeil waar je onderwater doorheen moet zwemmen’. En ze hebben altijd wel een excuus om het niet te doen. Er zijn altijd ‘externe factoren’ waarom het niet kan. Maar net als bij zwemles ligt ook bij boekhouden de trots, ultieme glorie en vrijheid aan de andere kant van het zeil. Je moet er even doorheen, maar dan… Doe je de boekhouding met Jortt, dan krijg je geen diploma. Geen applaus en je mag zelfs niet je ouders voor één keer een knuffel geven in je natte afzwemkleding. Niets van dat alles. Zelf je boekhouding doen met Jortt zorgt wél voor trots, ultieme glorie en vrijheid. Lees; dat je de cijfers van je bedrijf gaat begrijpen. Dat je onderbouwde beslissingen gaat maken en minder op onderbuikgevoel. Dat je ruim op tijd weet hoeveel belasting je moet gaan betalen en dat geld al op tijd opzij hebt gezet. En je in alle vrijheid in een rechte lijn kunt sturen naar je gewenste doel. Wat dat ook is. Dat schept trots, het slaapt een stuk beter en het maakt je een betere ondernemer. En natuurlijk laten we je niet spatteren en verdrinken. Net als bij zwemles helpen we je bij Jortt altijd. Wil je meer begeleiding, dan staan er nog 130 boekhoudcoaches voor je klaar. --- Hilco | Jortt'er Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt. Ik deel mijn Jortt ervaringen, belevenissen, fouten, leermomenten en leuke anekdotes met veel plezier. Ter lering en vermaak. Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast. En ja, ik kan soms een beetje overdrijven. Je kunt vorige edities hier terguglezen.
Boekhoudprogramma Jortt verwerkt je boekhouding vanuit de bij- en afschrijving. Dat heeft een hele eenvoudige reden: Wat op je bankrekening is gebeurd is waar. De rest is subjectief. Daarbij maakt het je boekhouding overzichtelijk. Je bankrekening en je boekhouding komen een-op-een overeen. En iedereen begrijpt zijn bankrekening. Plusje zijn opbrengsten, minnetje kosten of een privé opname. Zo simpel is het. Veel Jortt’ers die overstappen naar Jortt en komen van een boekhouder moeten hier aan wennen. Voor een boekhouder is een factuur de waarheid. Niets anders. Geen factuur? Dan is er niets gebeurd. Je afschrijving wordt geboekt als een privé opname. Ook simpel, maar het kost je een hoop geld. De reden dat boekhouders zo werken, is gebaseerd op de Uitvoeringsbeschikking omzetbelasting 1968, Hoofdstuk XII, Artikel 31. Ja, je leest het goed, 1968. In 1968 werden de facturen op een typemachine getypt met zo’n Pelikan carbonpapiertje ertussen. Die met de post werd verstuurd, geperforeerd en in een ordner werd bewaard. Betalen kon met een acceptgiro. En je bankafschrift kreeg je op papier per post. Na 1968 is er geen aanpassing geweest in dit Artikel. Terwijl de wereld toch door is gegaan met draaien. Dus zijn er nu ca. 2.2 miljoen ondernemers in Nederland die ieder kwartaal inloggen bij hun telefoonprovider om 3 maandfacturen te downloaden en deze te mailen naar (het programma van) de boekhouder. Om daarna de overige maandelijkse facturen te downloaden en op te sturen. Veel ondernemers die bij een boekhouder zitten, zijn zo slim om de afschrijvingen van de bank erbij te pakken om zeker te weten dat er geen factuur voor een afschrijving mist… Want als het afgeschreven is, moet er ergens een factuur voor zijn. Valt het kwartje? Zomaar een uur per ondernemer per kwartaal gaat verloren aan het zoeken, downloaden en opsturen van de periodieke facturen. Dat zijn 8,8 miljoen werkuren per jaar. Reken je een gemiddeld ZZP uurtarief van € 75, dan gaat er € 660.000.000 per jaar zo het putje in. Ah, ja. Die boekhouder aan de andere kant is ook weer een uur per ondernemer per kwartaal aan het werk om de ontvangen facturen te verwerken in de boekhouding. Da’s nog een keer € 660.000.000 mee het putje in. Want de Jortt Boekhoudbot boekt deze periodieke facturen op basis van de afschrijvingen van je bank. Want als het afgeschreven is, is er ook een factuur voor. De Belastingdienst begrijpt echt wel dat Vodafone een telecomprovider is. Die 21% btw rekent. Ook zonder factuur is dat aannemelijk. En zo zijn er nog ruim 400 regels die de Boekhoudbot voor je boekt op basis van de bij- en afschrijvingen. Zodat jij er niet over hoeft na te denken, het geen tijd en geld kost en… het belangrijkste voordeel van automatiseren: je kunt geen fouten maken. Want boekhouden is geen mensenwerk. Jortt is daar veel beter in. Wanneer wel of niet een factuur toevoegen aan een boeking? Je leest er hier alles over. --- Hilco | Jortt'er Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt. Ik deel mijn Jortt ervaringen, belevenissen, fouten, leermomenten en leuke anekdotes met veel plezier. Ter lering en vermaak. Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast. En ja, ik kan soms een beetje overdrijven. Je kunt vorige edities hier terguglezen.
Bij Jortt krijgen we steeds meer vragen van Jortt’ers met een webshop. Want om een webshop van voor tot achter werkend te krijgen is meer werk dan je verwacht. Eén van de belangrijkste oorzaken daarvan is dat de meeste webshop platformen geen Nederlandse roots hebben. Dat betaalmethoden als PayPal en creditcard hier niet de standaard zijn. Net als UPS als vervoerder. En natuurlijk kun je met plugins wel alles koppelen met Mollie, PostNL’s en een boekhoudprogramma. Dan nog moet je zelf alle juridische documenten opstellen. Dus hoe handig zou het zijn als een webshop is gemaakt voor de Nederlandse markt en op zijn Jortt’s? Tada: De jortt.shop. Het e-commerce platform waarmee je binnen 10 minuten je webshop live hebt. Kunt verkopen, betalingen ontvangen via iDeal. Labels printen en de pakketten kunt verzenden via PostNL. Waarbij de facturen in Jortt worden gemaakt en de betalingen aan de facturen worden gekoppeld. En al het juridische gedoe voor je gedaan is. De jortt.shop is een platform voor grote en kleine webshops. Heb je een transportbedrijf en verkoop je telefoon accessoires? Heb je een winkel in haakpakketten en wil je ook online verkopen? Heb je een gaaf boekhoudprogramma en verkoop je hebbedingetjes voor je fans? Ben je kunstenaar en maak je servies speciaal voor Koreaanse gerechten? Heb je een pallet veiligheidshandschoenen liggen, waar je vanaf wilt? Een PC-winkel waar je de inruilartikelen van wilt verkopen? Een neuromarketing training? Een boekhoudkantoor en geef je cursussen Jortt? Allemaal geen enkel probleem. Je verkoopt het met de jortt.shop. Ik ben zo trots als pauw op de jortt.shop. Ik kan er uren over vullen. Dat je zowel diensten als producten kunt verkopen. Dat er wel erg veel geavanceerde functies in zitten. Hoe gaaf alles eruit ziet en hoe makkelijk het werkt. Maar het is natuurlijk veel leuker wanneer je het zelf gaat ervaren: jortt.shop. --- Hilco | Jortt'er Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt. Ik deel mijn Jortt ervaringen, belevenissen, fouten, leermomenten en leuke anekdotes met veel plezier. Ter lering en vermaak. Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast. En ja, ik kan soms een beetje overdrijven. Je kunt vorige edities hier terguglezen.
Eén van onze klanten (hierna: Jortt’er) was op een nieuwjaarsborrel met allemaal ondernemers. Eén van de onderwerpen waarover gesproken werd, was hoe vervelend de jaarafsluiting van de boekhouding steeds weer is. Werken in een boekhoudprogramma, de afschrijvingen verwerken in een Excel sheet, winst verrekend met het eigen vermogen, privé opnames verrekenen… Ze waren er zo maar twee dagen zoet mee. De verhalen waren niet mals. En daar schoot de Jortt’er in de stress. Hij gebruikt al 4 jaar Jortt en heeft nog nooit een jaarafsluiting gedaan. Paniek! Hij belt de volgende dag met Jortt en vertelt ons het verhaal. Gevolgd door de vragen: “Ik heb nog nooit een jaarafsluiting gedaan, wat heb ik al die tijd verkeerd gedaan? En wat moet ik doen om dat te corrigeren voor de Belastingdienst?” De paniek was duidelijk in zijn stem te horen. Jortt support: “Jortt sluit het jaar zelf af. Daar hoef je niets voor te doen. De afschrijvingen zijn voor de komende 5 jaar al in Jortt verwerkt. Op het moment dat je de aanschaf hebt gedaan. Daar hoef je ook niets voor te doen. De winst en de onttrekkingen worden ook door Jortt voor je verrekend. Ook daar hoef je niets voor te doen. Kijk maar. En klik je door op ‘Overige reserves’, dan staat op 1 januari een door de Boekhoudbot gemaakte verrekening.” Jortt’er: “Dus alles staat goed? Ik hoef niets meer te doen?” Jortt Support: “Dat klopt.” Jortt: “Pfff. Da’s een pak van mijn hart, maar eigenlijk wist ik wel dat het goed zat met Jortt…” Moraal van het verhaal: Boekhouden is geen mensenwerk, Jortt is daar veel beter in. Nog even nalezen wat de Boekhoudbot voor je doet met de jaarafsluiting? Je leest het hier. --- Hilco | Jortt'er Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt. Ik deel mijn Jortt ervaringen, belevenissen, fouten, leermomenten en leuke anekdotes met veel plezier. Ter lering en vermaak. Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast. En ja, ik kan soms een beetje overdrijven. Je kunt vorige edities hier terguglezen.
Nee, ik was niet die ene. Ik was één van de vier. Ik was tegen. Ik kon het niet voor me zien. Het was gek, anders, vreemd. Dat zou toch niemand begrijpen… Maar ik had het mis. Toen we in 2015 met Jortt begonnen waren we met zijn vijven. Twee ontwikkelaars, een product owner, een UI designer en ik. Ik doe de commerciële kant van Jortt. Het waren ‘maar’ twee ontwikkelaars. Maar wel uit de categorie ‘beste jongetje van de klas’. Je kent ze wel. Die kinderen die fluitend door alle werkboekjes - en extra boekjes - heen gingen. En op de lagere school een spreekbeurt houden over het Brout-Englert-Higgsveld. Waarbij ze uit konden leggen dat het Higgsveld een hypothetisch energieveld is, dat volgens de theorie de massa van de elementaire deeltjes veroorzaakt… Terwijl de rest van de klas een spreekbeurt hield over hun konijn of goudvis. In het begin van Jortt hebben we veel lopen stoeien met hoe het programma eruit moet komen te zien. En vooral hoe je door je boekhouding heen navigeert. Hoe je voorkomt dat je verdwaalt in je het programma. Eén ontwikkelaar kwam met de ‘schuivende panelen’. Zoals ze nu nog steeds in Jortt zitten. Waarmee je van functie naar functie schuift. En op alles kunt klikken wat blauw is. Van betaling naar factuur, naar klant, naar openstaande facturen, naar een boeking, naar de betaling, naar de balans, naar de btw-aangifte, naar… Je kunt overal naar toe. Zonder te wisselen in het hoofdmenu. Je kunt voorwaarts, achterwaarts, en springen via het kruimelspoor links bovenin. De andere vier hadden maar moeite met het concept... Dit heeft niemand anders en boekhouden met Jortt moet net zo eenvoudig zijn als het versturen van een e-mail. Dus??? Deze ene ontwikkelaar heeft zijn zin doorgedrukt en is gewoon begonnen met bouwen. Nadat het concept om was gezet in een eerste demo, begonnen bij de andere vier de kwartjes langzaam te vallen. Dit is te gek! En vanaf daar zijn we verder gaan bouwen. Nu zijn de schuivende panelen één van de kenmerken van Jortt waardoor het boekhouden zo eenvoudig is. Als de Boekhoudbot het al niet heeft gedaan, dan verwerk je de laatste boekingen met enkele muisklikken. Let maar eens op als je de volgende keer je boekhouding weer verwerkt. Je hebt je toetsenbord niet nodig. Wij vinden dat GAAF en krijgen er een Glimlach! van. En jij nu weet je waar ‘de schuivende panelen van Jortt’ vandaan komen. --- Hilco | Jortt'er Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt. Ik deel mijn Jortt ervaringen, belevenissen, fouten, leermomenten en leuke anekdotes met veel plezier. Ter lering en vermaak. Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast. En ja, ik kan soms een beetje overdrijven. Je kunt vorige edities hier terguglezen.
Van de week had ik er weer een aan de telefoon. Ik had het kunnen weten, het inkomende nummer was een vast nummer. Dat zijn altijd knorrige boekhouders. Deze ging gelijk los. Over dat hij een klantje had, zo’n zzpertje, je weet wel, die voor zijn bedrijfje, wel even dacht zelf de boekhouding (zonder verkleining) te kunnen doen. En of hij (deze alwetende boekhouder) het ‘even kon controleren voor de jaaraangifte’. Tja, dat kan natuurlijk niet, zelf je boekhouding doen. Want net als veel boekhouders, had deze daarvoor gestudeerd. In Leiden nota bene. Bij de LOI. Dat wel. Met een avondcursus. Deze boekhouder had het gepresteerd om een door de ondernemer zelf gedane perfecte boekhouding in Jortt, binnen een uur, volledig te ruïneren. En of wij het even ‘recht konden trekken’ voor hem. Want Jortt werkte toch wel anders dan in de boeken van de LOI stond. En of we gelijk ons programmaatje even konden aanpassen, want ja, die traditionele systemen werken toch een stuk beter. De minachting naar zijn klant en naar ons klonk door in iedere zin. Bij mij draait mijn maag om als iemand zo over zijn klanten, maar vooral zo over ‘onze Jortt’ers’, praat. Ik word er letterlijk ziek van. Als ondernemer wil je twee zaken nooit uit handen geven: je klanten en je geld. Daar draait je bedrijf op. Het is niet meer dan logisch dat je je boekhouding in eigen hand houdt. En we kunnen het ons voorstellen dat je af en toe wilt weten of je iets goed hebt gedaan. Of wat beter kan. Dat je daarvoor een externe inschakelt is ons inziens een teken van kracht. Je weet niet wat je niet weet en alleen door open te staan leer je weer wat nieuws. Zo word je beter en beter. Zo ook voor je boekhouding. Voor de statistici onder ons: ongeveer driekwart Jortt’ers die boekhouden met Jortt, doen alles zelf. Tot en met de aangifte inkomstenbelasting en -vennootschapsbelasting. Het andere kwart laat een deel tot alles doen door één van de Jortt boekhoudcoaches. Dus als je iemand mee wilt laten kijken met je boekhouding, schroom niet. Kies dan wel één van de 120 in Jortt gespecialiceerde boekhoudcoaches. Zij kunnen je ondersteunen, leren, beter laten worden, of bevestigen dat je het goed hebt gedaan. Zonder je boekhouding te ruïneren. Dat wel. --- Hilco | Jortt'er Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt. Ik deel mijn Jortt ervaringen, belevenissen, fouten, leermomenten en leuke anekdotes met veel plezier. Ter lering en vermaak. Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast. En ja, ik kan soms een beetje overdrijven. Je kunt vorige edities hier terguglezen.
“Ondernemers zijn overal ter wereld de reden dat economieën blijven draaien. Dat gezinnen te eten hebben. Belastingen betaald worden. Zonder ondernemers zou er geen werkgelegenheid zijn. Geen innovatie, geen economische groei. Geen welvaart. Ondernemers overwinnen tegenslagen en vechten tegen de twijfels en vooroordelen uit hun omgeving, die lang niet altijd in hun gelooft. Of die ze niet begrijpt. Toch houden ze vol! Omdat ze een hoger doel nastreven; ze geloven erin dat ze de wereld een beetje beter kunnen maken. Door hun mentale kracht en hun doorzettingsvermogen, bereiken ondernemers meer dan ze ooit voor mogelijk hebben gehouden. Daarvoor verdienen ze een enorm respect. Het meeste respect krijgen ondernemers van hun klanten. Voor jouw klanten ben jij hun superheld! Omdat jij hun probleem het allerbeste oplost.” Dit is een quote uit het boek: ‘Maak ze gek!’ van Aartjan van Erkel. En ik vond hem te mooi om niet te delen. Gewoon, omdat we nu toch even knus met een kleine 70.000 Jortt’ers (Woohoo! Dat zijn er 11.761 meer dan op 1 januari dit jaar) onder elkaar zijn. En ik kan het niet beter verwoorden. Steek ‘m in je zak. Ik heb dit boek geluisterd (ben zo dyslectisch als een blinde tor, dus ik luister alleen maar boeken) nadat ik zijn boek: ‘Nummer 1’ had geluisterd. Beide zijn aanraders. Te laat voor in je schoentje, maar op tijd voor onder de kerstboom. --- Hilco | Jortt'er Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt. Ik deel mijn Jortt ervaringen, belevenissen, fouten, leermomenten en leuke anekdotes met veel plezier. Ter lering en vermaak. Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast. En ja, ik kan soms een beetje overdrijven. Je kunt vorige edities hier terguglezen.
Van de week zat ik in overleg met één van de geestelijk vaders van Jortt. Voordat Jortt Jortt was, was het een Playgound Friday project van onze development partner Zilverline. We waren wat oude koeien uit de sloot aan het halen. Over de beginperiode van Jortt. En zonder dat ik het doorhad, floepte het eruit: ‘Gisteren hebben we er in één dag meer betaalde abonnementen bij gekregen, dan in de eerste 6 maanden van Jortt.’ Pas toen het gesprek was afgerond, daalde het langzaam tot me in. Bij Jortt zijn we de hele dag gave nieuwe features aan het bouwen. Kijken we de hele tijd vooruit. Zijn we het boekhouden stapje voor stapje verder aan het automatiseren. En in onze retro’s kijken we maar 3 een maand of drie terug. Warren Buffett zei ooit: “You can't produce a baby in one month by getting nine women pregnant.” Doelende op de ontwikkeling van een merk. “No matter how great the talent or efforts, some things just take time.” En hoe waar is dat voor het bouwen van een merk. Temeer in een hoog competitieve markt, waarbij Jortt de vreemde eend in de bijt is en het als een ‘Don Quixote’ het opneemt tegen de gevestigde orde. Beetje bij beetje begint ‘die vreemde methode van Jortt’ de nieuwe standaard te worden. Voor ondernemers is Jortt heel logisch. Voor onze 120 boekhoudcoahes ook. En zelfs een verdwaalde accountant moet steeds vaker schoorvoetend toegeven dat Jortt het beter heeft gedaan dan hij. Het verklaart de enorme groei van Jortt van de laatste tijd. Daarop zijn we trots, maar vooral heel dankbaar. Wanneer je al een tijdje de boekhouding doet met Jortt, heb je niet (meer) eens door hoe verademend de Jortt methode is. Als je nog niet de boekhouding doet met Jortt, probeer het. Het is is nu een goede tijd om ‘die vreemde methode van Jortt’ te ervaren. Zodat je volgend jaar volledig zelfstandig verder kan met Jortt. --- Hilco | Jortt'er Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt. Disclaimer: Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast.
Wie ouder is dan een millennial, kent ‘m vast nog wel: ‘de Millenniumbug’. De hele computerwereld zou zo’n beetje vergaan na 31 december 1999, 23:59. Want kunnen computers het jaar 2000 wel aan? Of zou ieder systeem crashen, wat een domino effect zou creëren en de hele wereld plat zou leggen? Vliegtuigen zouden dan spontaan naar beneden vallen en elektriciteitscentrales zouden uitvallen… Bij de continubedrijven, chemische installaties, drinkwaterbedrijven en dergelijke waren er in de millenniumnacht dubbele ploegen personeel aanwezig en stonden alle noodsystemen startklaar… In die tijd werkte ik bij Telfort (nu KPN). En was onderdeel van het ‘Millenniumbug team’. Wat kan er bij ons gebeuren? Systeem voor systeem werd onder de loep genomen. Alle leveranciers werden uitgekamd. Maanden werk zat erin. Containers vol met noodaggregaten stonden vanaf half december op de parkeerplaatsen voor de hoofdingang. Het resultaat op 01-01-2000, 00:00? Niets. De wereld bleef draaien, vliegtuigen bleven vliegen en de stroom bleef stromen. Even had ik deze maand weer een angst voor een Millenniumbug. Of in dit geval de ‘100.000 bug’. Kan Jortt factuurnummer 100.000 aan? Of erger, één klant met meer dan 100.000 facturen per jaar? We kunnen heel veel testen bij Jortt en heel veel simuleren. Maar deze was toch wel lastig. De testen geven uiteindelijk groen licht... en factuur 100.000 (samen met nog ruim 10.000 andere voor dezelfde klant) zijn deze maand weer soepel door Jortt verstuurd. Primair richten we ons met Jortt op zzp-ers en MKB bedrijven met 1 tot 5 medewerkers. Dus vaak zal factuurnummer 100.000 niet voorkomen. Maar… goed om te weten, je hebt met boekhoudprogramma Jortt alle ruimte om te groeien. In ieder geval tot 100.000 facturen - en nog onbekend - meer per jaar. --- Hilco | Jortt'er Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt. Disclaimer: Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast.
Alle landelijke dagbladen hebben erover geschreven. Frank Dane heeft er op Radio 538 een uur mee gevuld. En toch stoppen we ermee. Nee, niet met boekhoudprogramma Jortt. We stoppen met de Postservice. Onze, oh zo gemakkelijke, manier om een analoge factuur te versturen. Je weet wel. Zoals dat vroeger ging. Met een op papier geprinte brief, in een envelop en een postzegel met de afbeelding van de koning erop geplakt. Die wij dan ‘op de bus deden’ en dan een dag of twee later bij je klant in de bus lag. Bij die facturen in een envelop deden we een pepermuntje. Zo eentje die je ook in een restaurant krijgt. Wilhelmina per stuk verpakt in een folie. De reden? Die facturen werden sneller geopend en betaald. Gemiddeld wel zo’n 8 dagen sneller. Maar ja, dat was vroeger. Nu, 7 jaar later, is het aantal verstuurde facturen via de Postservice dusdanig verminderd, dat we voor de enkele factuur per week de dienst niet meer in leven kunnen houden. Alle nostalgie ten spijt, we stoppen met de Postservice. En wel op 31 oktober 2022. Natuurlijk kun je de facturen nog steeds maken met Jortt. En binnen een mum van tijd zijn ze bij je klant via e-mail. Je klanten betalen met vingerscan of face-id door de qr-code op de factuur te scannen. Heb je Mollie gekoppeld? Dan komt er standaard een iDeal betaallink mee. Veel Jortt'ers die nu binnen een uur betaald krijgen. En da’s weer een heel stuk sneller dan de papieren factuur met een pepermuntje erbij. --- Hilco | Jortt'er Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt. Disclaimer: Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast.
38% van alle Jortt’ers heeft in de eerste 3 dagen van oktober de btw-aangifte gedaan. Woohoo. Het is een percentage dat ieder kwartaal stijgt. Waarom zou je op de eerste dag gelijk je btw-aangifte doen? Simpel: het geeft je rust. Het geeft aan dat je je bedrijf onder controle hebt. Dat je weet hoe je ervoor staat en dat je sterk in je onderneming staat. Allemaal kenmerken van ondernemers die hun boekhouding doen met Jortt. Btw betalen moet je toch. Of je dat rustig de eerste paar dagen van de maand, of gestrest de laatste dag van de maand doet, maakt de Belastingdienst niet uit. Maar voor je gemoedstoestand is het een wereld van verschil. Op het moment dat je de btw-aangifte hebt gedaan, is het uit je systeem. Anders blijft het continu in je brein malen. Zoals een anti-virus scanner op je computer. Het kost misschien niet veel energie, maar het zuigt deze energie wel een maand lang uit je. Met Jortt doe je in een paar minuten een perfecte btw-aangifte. Waarbij je zeker weet dat je niet te veel belasting betaalt. Gecontroleerd door de Boekhoudbot. Zo heb je je hoofd weer helemaal vrij. --- Hilco | Jortt'er Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt. Disclaimer: Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast.
Ondernemen is spannend, leuk en vol uitdagingen. Al dan niet goed voorbereid duik je het diepe in. En nu het beste ervan maken. Maar er is in elk geval één uitdaging die ondernemers het liefst voor zich uit schuiven: de boekhouding. En dat is niet verwonderlijk. Je bent goed in wat jouw onderneming doet, maar boekhouden… niet jouw ding! Dan wordt het tijd voor de eerste btw-aangifte. De keel wordt droog, lichte paniek slaat toe. De btw-aangifte… Geen nood, er is een hele goede oplossing voor je, het boekhoudprogramma van Jortt. Dit programma doet volledig automatisch (nou ja, voor 99 procent) met een boekhoudbot jouw hele boekhouding. En ook je btw-aangifte. Je hebt er geen omkijken meer naar. Doordachte beslissingen Er zijn meer online boekhoudprogramma’s. Maar dat van Jortt is compleet en gemakkelijk, en bovendien een bron van informatie. Doordat je een totaaloverzicht hebt van jouw bedrijfsactiviteiten, kun je doordacht beslissingen nemen voor de korte en lange termijn. Je hebt immers alle cijfers op een rijtje, oproepbaar op elk moment van de dag. Geen gewoel meer in bed, allerlei scenario’s uitrekenend. Nee, je hebt je boekhouding op orde. Als ondernemer moet je voortdurend keuzes maken. Gevoel voor de markt speelt daarbij een grote rol. Inzicht in wie je (potentiële) klanten zijn eveneens. Maar als het op cijfers en becijferen aankomt, staan veel ondernemers opeens met de handen in het haar. Hier is maar één oplossing: open je account in het boekhoudprogramma van Jortt. Daar zie je precies wat je weten wil, en met een paar keer een toets aanslaan, heb je precies die cijfers die je nodig hebt. Probeer het boekhoudprogramma gratis Jortt is zo overtuigd van het gemak van zijn boekhoudprogramma, dat je het gratis 30 dagen mag uitproberen. De helpdesk van Jortt helpt je als dat nodig is. Maar de software van het programma gaat uit van ondernemers, niet van boekhouders of IT’ers. Dikke kans dat jij de helpdesk helemaal niet nodig hebt! Voor een paar tientjes per maand ben je helemaal van al het boekhouden af. En krijg je fiscaal advies. Er is bovendien een upgrade beschikbaar die nóg meer voor je doet, en ook die is heel vriendelijk geprijsd. Al met al betaal je een fractie van wat je normaal aan de accountant betaalt. Voor veel meer inzicht en werk! Meer dan 60.000 ondernemers laten hun boekhouding al doen door de boekhoudbot van Jortt. Jij binnenkort ook? Ga kijken op www.jortt.nl/ voor die gratis proefperiode.
Een van de leuke dingen aan het zelfstandig ondernemen is het versturen van facturen. ‘Uurtje factuurtje’ geeft aan hoe lekker je bezig bent geweest die week, die maand of dat kwartaal. Maar een factuur maken moet wél volgens de eisen van de Belastingdienst. Factureren met Jortt.nl doet dat allemaal automatisch voor je. Zo blijft facturen maken een feest! Leuk, zo’n zelf ontworpen Word-sjabloon, waarin je vervolgens de cijfers precies onder elkaar moet zien te zetten. Of een Excel sheet van eigen makelij, waarin de letters en cijfers bij het afdrukken zo klein zijn, dat je eigenlijk een loepje moet meesturen. Dat kan echt anders, en gemakkelijker. En gratis, bij Jortt.nl… Professionele opmaak in huisstijl Een factuur bij Jortt krijgt een professionele opmaak in je eigen huisstijl, voldoet aan de eisen van de Belastingdienst en kan worden verstuurd met een iDEAL of PayPal-link. Automatische incasso, QR-code, bank of contant, het is allemaal mogelijk bij Jortt. En de software doet niet alleen aan facturen maken, maar houdt ook de factuurnummering en de betaalstatus bij, zodat ook herinneringen heel eenvoudig de deur uit kunnen. Jij geeft jouw klanten precies de betaalmethode die zij het prettigst vinden. Als dat geen service is… Facturen maken is altijd gratis bij Jortt, en dat scheelt je tijd en ergernis. Tijd die je aan iets anders kunt besteden. En geen ergernis bespaart je energie – en je goede humeur. Als je dan ook nog een Boekhoudprogramma bij Jortt hebt, kun jij je fluitend overgeven aan het werken binnen je onderneming. Maar ook zonder een boekhoudprogramma kun je bij Jortt dus facturen maken. Snellere betalingen Een betaallink van iDEAL of PayPal in je factuur leidt ook tot snellere betalingen, zo is de ervaring. Je klant krijgt de factuur, ziet de link en handelt die factuur meteen even af. Gelijk van start? Je begint hier.
Boekhouden: iedere ondernemer, groot of klein, heeft ermee te maken. Deze klus schuif je maar al te graag even voor je uit. Geen tijd, deze week. Misschien volgende week… De administratie stapelt zich op, waardoor de weerzin nóg groter wordt. Gelukkig kun je daar met Jortt in één klap een eind aan maken. Het boekhouden niet meer zelf hoeven doen, en ook niet uitbesteden aan een boekhouder, laat de boekhoudbot het werk voor je doen! Bewaar je goede humeur, houd het geld voor een boekhouder in je zak, dankzij de boekhoudbot van Jortt. Daardoor wordt je boekhouding voor 99 procent geautomatiseerd en hoef jij aan het eind van de maand, of het begin van de volgende maand, alleen dat ene procent nog maar te doen. Boekhoudbot doet het werk Geautomatiseerd boekhouden houdt in dat de boekhoudbot van Jortt alles, letterlijk álles voor je doet: een perfecte boekhouding die helemaal voldoet aan de regels van de Belastingdienst en bovendien voor jou gemakkelijk te volgen is; afschrijven van je bedrijfsmiddelen; btw-aangifte, bijhouden hoeveel over wat; fiscaal advies op basis van real time informatie; rapporten over dit jaar, afgelopen jaren en de toekomst. Resultaat? Jij kunt wat betreft het boekhouden achterover leunen. Zo houd je meer tijd over voor je bedrijf en voor leuke dingen die niets met je werk hebben te maken. En je loopt nooit meer achter met je administratie, dat is een heel prettig idee, en stressverlagend bovendien. Bij Jortt vinden we dat boekhouden geen mensenwerk is, dat computers daar veel beter in zijn. Bespaar tijd, geld én krijg een betere boekhouding Werk je met Jortt Plus, dan is je boekhouding binnen 10 minuten per maand gedaan. Inclusief de aangifte btw en aangifte inkomstenbelasting. Jortt‘ers besteden gemiddeld 69 uur per jaar minder tijd aan de administrate. En ze besparen daarbij gemiddeld € 1.683 aan kosten. Hun 4% boekhouding betrouwbaarder en accurater dan een boekhouder met een tradioneel boekhoudprogramma. En dankzij het realtime fiscale advies door de Boekhoudbot, betalen zij nooit te veel belasting. Gratis proberen Voor een paar tientjes per maand kun je de boekhoudbot van Jortt al het werk laten doen. Er zijn drie verschillende mogelijkheden, waarvan er één zelfs gratis is. Wil je meer, dan zijn er twee upgrades mogelijk. En wat wel heel prettig is: je kunt Jortt Starter 30 dagen uitproberen, met alle boekhoudmogelijkheden. Zo kun je zelf ervaren of Jortt iets voor je is, of dat je toch liever zelf al je administratie blijft doen. Of daarvoor een boekhouder inschakelt. Aan jou de keuze. Deze blog is je aangeboden door: Boekhoudprogramma Jortt
Mag je de btw van de aanschaf van een privéauto zakelijk aftrekken? Het is een vraag waar veel ondernemers geen duidelijk antwoord op krijgen. Jortt legt deze vraag voor aan Ronald van den Hurk van het Btw-instituut. Btw aanschaf privé auto aftrekbaar Het Btw-instituut geeft aan: Ja, de btw van de aanschaf van een privéauto is aftrekbaar, wanneer je aan de volgende voorwaarden voldoet: Je hebt een eenmanszaak (gaat niet op voor vof, bv of anders) Je bent ondernemer voor de btw dus niet: - Vrijgesteld van btw - Gebruik makend van de KOR Je gebruikt de auto minimaal deels zakelijk De onderbouwing hiervan is als volgt: Omdat een eenmanszaak in feite de natuurlijke persoon is en zich niet op kan splitsen in zakelijk en een privé deel, kan deze voor de btw dus kiezen voor etikettering zakelijk of privé. Wat dan weer anders kan zijn dan de gemaakte keuze in de IB (wel of geen bijtelling). Daarnaast moet deze ondernemer ook weer een correctie op het privégebruik betalen. Deze is maximaal 2,7% van de cataloguswaarde. Rekenvoorbeeld: Je bent ondernemer voor de btw en koopt privé een Tesla Model 3. Je verwacht 30.000 kilometer per jaar te gaan rijden, waarvan 5.000 kilometer privé (woon-werk is voor de btw privé). Je hebt exclusief btw € 5.000 aan gebruiks- en onderhoudskosten. De aanschaf is € 59.995. Daar zit € 10.412 btw in. De btw mag je zakelijk aftrekken. Een voordeel van € 10.412, maar... Btw-correctie privégebruik Omdat je de auto ook privé gebruikt, moet je (tot) 2,7% van de aanschafwaarde (59.995 x 2,7%) 1.619 per jaar als privégebruik betalen (btw-formulier 1d). Over 5 jaar betaal je dus € 7.376 weer terug. Je voordeel is dan al een heel stuk minder (na het vierde jaar volgend op het jaar van aanschaf mag je het het lagere forfait van 1,5% gebruiken en is de jaarlijkse correctie € 900). Sluitende kilometeradministratie Heb je een sluitende kilometeradministratie, dan kun je via de Belastingdienst rekentool de specifieke btw-correctie privégebruik berekenen. In dit specifieke voorbeeld is de btw-correctie privégebruik nog ‘maar’ € 522 per jaar in de eerste vier jaar na het jaar van aanschaf. In de jaren daarna is de btw-correctie privégebruik € 174. Verkoop van de auto of geen zakelijk gebruik Bij verkoop van de auto ben je 21% btw verschuldigd uit de totale verkoopprijs. Wanneer je de auto bij aanschaf voor de btw niet zakelijk, maar privé hebt geëtiketteerd en daardoor geen aanschaf-btw in aftrek heb gebracht, dan ben je bij verkoop geen btw verschuldigd uit de verkoopprijs. Wanneer je geen (voor de btw) zakelijke activiteiten meer hebt en de eenmanszaak staakt, ben je op dat moment btw verschuldigd over de waarde van de auto. Laat je adviseren Wanneer je van deze regeling gebruik wilt maken, adviseren we je eerst advies in te winnen bij het Btw-instituut. Dat kan via de Btw-instituut chatbox (€ 12,00 per 6 minuten). Deze blog is je aangeboden door: Boekhoudprogramma Jortt
Vraag een ondernemer naar zijn bedrijf en hij vertelt je enthousiast wat hij doet en wat zijn plannen zijn. Vraag hem naar zijn boekhouding en hij valt stil en zegt dat hij daarvoor een boekhouder heeft. Vreemd eigenlijk, als ondernemer wil je toch weten hoe het met je bedrijf gaat? Door het financiële gedeelte aan een ander over te laten, krijg je altijd oude gegevens te zien. Je kunt dus niet snel reageren en hebt daardoor minder controle over je bedrijf. Uit onderzoek blijkt dat ondernemers die failliet gingen vaak geen goed inzicht over de financiële situatie van hun bedrijf hadden. Zorg dus dat jij dat wel hebt! Daarbij kost het uitbesteden van je boekhouding je ook nog het nodige geld. En dat terwijl het doen van je eigen administratie eigenlijk best eenvoudig is. Het zelf doen van je administratie levert je dus heel veel op: Je hebt controle over je bedrijf. Je bespaart geld. En je bespaart tijd. Een ingehuurde boekhouder werkt maar af- en toe aan je administratie. Jij zult hem of haar dus van alle informatie moeten voorzien om jouw boekhouding te kunnen doen. En eigenlijk heb je daarmee je administratie al zelf gedaan. Door onderstaande eenvoudige regels in acht te nemen, maak je boekhouden eenvoudig. 1. Scheid zakelijk en privé Hier is misschien wel de grootste winst te halen in het vereenvoudigen van je boekhouding. Open een zakelijke rekening voor je bedrijf en gebruik deze alleen voor zakelijke betalingen. Wanneer je geld van zakelijk naar privé overmaakt, doe dat dan met een maandelijkse bankoverschrijving en niet via de pinautomaat van de Blokker. Zo houd je je zakelijke administratie overzichtelijk. Een boekhoudprogramma moet alle transacties van een bankrekening verwerken. Als hier alleen zakelijke afschrijvingen opstaan, hoef je dus ook geen boekingen te maken voor privé-uitgaven. 2. Betaal via de bank Een bankafschrift is de beste hulp in het compleet houden van je administratie. Door alle zakelijke betalingen per pin of bank te doen, krijg je automatisch een overzicht van de opbrengsten en kosten die je moet boeken. En zo doe je eenvoudig je boekhouding. Contante betalingen zijn moeilijk te automatiseren. Ook creditcard betalingen zijn niet automatisch te verwerken. De meeste diensten, zoals Google Adwords kun je ook met automatische incasso betalen. 3. Bewaar alle bonnen bij elkaar Veel tijd in het voeren van de administratie gaat verloren met het zoeken naar de facturen en bonnetjes bij de bankafschrijvingen. Het vraagt een klein beetje discipline, maar zorg dat je alle facturen en bonnetjes die je ontvangt direct bij elkaar opslaat. 4. Steek je kop niet in het zand Je kunt alles wel steeds naar het einde van je btw periode verschuiven, maar het werk wordt er niet minder om. Meestal meer zelfs, omdat je niet meer weet waarom je uitgaven hebt gedaan en eindeloos op zoek gaat naar de bonnetjes. Hoe helpt boekhoudprogramma Jortt je een handje? Een Jortt’er is gemiddeld maar 7 minuten per week bezig met de boekhouding. In die 7 minuten is de hele boekhouding weer bijgewerkt. Je weet precies hoe je ervoor staat en je kunt daardoor snel actie nemen. Overzicht schept ruimte in je hoofd en daarmee voor je bedrijf. En het slaapt uiteraard ook een stuk lekkerder! Hoe dat komt? Je werkt in Jortt vanuit je banktransacties. En dat maakt een wereld van verschil. Want niet iedere ondernemer kan boekhouden, maar iedere ondernemer kan uitleggen wat er op de bankrekening is gebeurd. Je doet je boekhouding door aan te geven waarom je geld hebt ontvangen of waar je het aan hebt uitgegeven. Jortt houdt voor je bij hoeveel btw (omzetbelasting) je moet betalen of terugkrijgt en maakt aan het eind van het jaar met een druk op de knop een jaarrekening voor je. Met je jaarrekening kun je gemakkelijk zelf je belastingaangifte doen. Door het werken vanuit je banktransacties kan Jortt je boekhouding ook automatiseren, waardoor je zelf nog minder hoeft te doen. Heb je iets eenmaal geboekt, dan doet Jortt het voortaan automatisch voor je. En fouten maken is bijna onmogelijk. Jortt zorgt ervoor dat nagenoeg alle fouten die je kunt maken, voorkomen worden. Wees dus niet bang om zelf je boekhouding te doen. Met Jortt is het echt heel eenvoudig en binnen enkele minuten per week geregeld. Je kunt Boekhoudprogramma Jortt 30 dagen gratis proberen. Deze blog is je aangeboden door: Boekhoudprogramma Jortt
Dit maakt een youngtimer leuk: Rijd je een zakelijke auto van 15 jaar of ouder dan noemt men deze auto een youngtimer. Maar wat is er zo leuk aan? Dat heeft twee redenen: Voor de petrolheads is een scala aan iconische auto’s te koop. Zeker auto’s die 15 jaar geleden bijzonder waren, zijn na 15 jaar in aanschaf vaak spotgoedkoop. Dat heeft als oorzaak dat het onderhoud van deze auto’s relatief duur is. De onderdelen zijn duur, het verbruik is hoog en de wegenbelasting is torenhoog. Geen particulier die daarmee wilt rijden. Maar als je niet al te veel kilometer rijdt en al het onderhoud zakelijk mag verrekenen, dan kun je oude dromen laten uitkomen. Voor ‘Miljonairs next door’ is het een verstandige afweging tussen de kosten en baten. Een auto is een auto en brengt je van A naar B. Dus als dat een stuk voordeliger kan, dan is dat mooi meegenomen.
Verzendkosten op een pakketje, met of zonder btw? Moet je nu wel of niet btw betalen over de verzendkosten van een pakket of brief? Een redelijk antwoord zou zijn van niet, immers als je afrekent bij het postkantoor dan betaal je geen omzetbelasting. Maar van de wet moet je wél btw rekenen over de verzendkosten die je op je facturen zet.
Of je de boekhouding nu zelf doet of door de beste boekhouder of duurste accountant laat doen, boekhouden is geen exacte wetenschap en er kunnen altijd foutjes insluipen. De meeste fouten zijn eenvoudig te voorkomen. We adviseren je de boekhouding te controleren voordat je de btw-aangifte doet en afsluit in boekhoudprogramma Jortt op de 10 meest gemaakte fouten in de btw-aangifte.
Het is sinds de jaren 80 de slogan van boekhouders: Een goede boekhouder verdient zichzelf terug. Nog steeds zie ik regelmatig op fora vragen van ondernemers over boekhouden beantwoord worden met deze stelling. Meestal door boekhouders. In plaats dat de betreffende boekhouder de vaak eenvoudige vraag beantwoordt, neem als voorbeeld een vraag over de kleineondernemersregeling, doet deze boekhouder alsof hij of zij het best bewaarde militaire geheim moet bewaken en alsof de kleineondernemersregeling zoiets is als de Riemann-hypothese.
Om gelijk een kader te schetsen, ik (wij/Jortt) ben niet de 'Tesla' van de auto's. Ook kun je mijn bedrijf niet vergelijken met de Apple van de computers, niet met de Spotify van de muziek, niet met de Uber onder de taxi's en zelfs niet met de Netflix van de videotheken. Daarvoor heb ik veel te veel respect voor de grote mensen achter deze bedrijven. Wel probeer ik met mijn bedrijf Jortt.nl iets dat in ieder geval één grote overeenkomst heeft met deze bedrijven: een ouderwetse, bestaande dienst volledig omzetten naar de tijdsgeest van nu. In mijn geval: boekhouden.
De Seven Habits of Highly Effective People van Stephen Covey zijn op vele vlakken uit te werken. Natuurlijk kun je deze ook gebruiken voor een uiterst efficiënte boekhouding. Want, als boekhouden niet je hobby of je vak is, kan je er maar beter zo efficiënt mogelijk mee omgaan.
De traditionele boekhoudmethode stamt uit 1495 en is ontworpen door een Italiaanse monnik. Dit is nog steeds de basis van de meeste boekhoudprogramma's maar past niet meer bij de ondernemers van vandaag. Hieronder de 7 redenen waarom je niet meer met de traditionele boekhoudmethode zou moeten werken.
Een traditionele boekhouder of accountant staat erom bekend met regelmaat uitstel van belastingaangifte aan te vragen bij de Belastingdienst. Dat biedt hem of haar de mogelijkheid later te starten met jouw boekhouding. Het resultaat is onder meer extra ruimte voor bijvoorbeeld nieuwe klanten. ‘Maar als ik mijn boekhouding zelf regel, kan ik dan ook uitstel aanvragen?’ Tuurlijk. Hieronder lees je precies hoe je het compleet maken van jouw boekhouding iets meer richting de toekomst verschuift.
Waarom moeten ondernemers veel geld betalen voor zoiets eenvoudigs als het boeken van bonnen? Hoe kan het dat je wel een succesvolle onderneming kan runnen, maar dat het boeken van een lunchbon een bijna onmogelijke taak is? Dat zijn de beginvragen van de oprichters van Jortt.
Het ondernemerschap zit in je bloed. Je hebt een neus voor kansen en je kunt de commerciële mogelijkheden die er zijn goed inschatten. Nog veel belangrijker is het om goed onderbouwde beslissingen te nemen. Hiervoor kun je ingewikkelde marketingstrategieën uitdenken, maar veel van je kennis is beschikbaar in de boekhouding. De beste strategie voor de korte en de lange termijn haal je uit de resultaten en cijfers van je onderneming.
Wanneer is een offerte goed? Natuurlijk weet je dat achteraf wanneer de klant je de opdracht heeft gegeven. Maar hoe zorg je ervoor dat je offerte meer kans maakt bij je klant? Met deze praktische tips krijg je meer opdrachten uit je offertes.
Ik ben ondernemer. Iets concreter, ik ben internetondernemer. Waar ik goed in ben is diensten zo automatiseren dat het logisch is dat je ze via internet gaat gebruiken. Dat heb ik bijvoorbeeld bewezen met mijn vorige bedrijf: Backup-Connect. Het was de eerste online backupdienst in Nederland. Nog voordat ADSL in Nederland was geïntroduceerd, zagen wij kans om de backuptapes te vervangen door een internetkabel.
Er verandert veel in de wereld. De ene na de andere functie wordt vervangen door een robot. Waren het eerst de eentonige en handmatige handelingen zoals fabriekswerk die vervangen werden door robots, nu is het de beurt aan de kantoorbanen. De eerste kantoorbanen zijn al verloren gegaan bij de grote banken. Bij de Rabobank zijn in twee ontslagrondes bijna 20.000 banen verdwenen. Ditzelfde proces gaat ook bij de overige grote banken komen.
Afschrijven is het administratief verwerken van de waardevermindering van je duurzame bedrijfsmiddelen. Een duurzaam bedrijfsmiddel is alles wat als doel heeft langer dan één jaar mee te gaan en meer kost dan € 450. Omdat deze grens best laag is en een beetje bureau of computer dus afgeschreven moet worden, heeft bijna iedere ondernemer hier wel mee te maken.
Jortt - innovator in Online Boekhouden en Online Factureren - maakt het nu wel heel makkelijk voor zzp'ers om digitale facturen te maken en te versturen. Dankzij het online factuurprogramma van Jortt kunnen alle ondernemers gratis onbeperkt digitale facturen maken. De facturen worden eenvoudig per e-mail verzonden of kunnen geprint en gepost worden. Een kopie blijft altijd bewaard en kan zelfs automatisch doorgestuurd worden naar een Dropbox account.
Er zijn steeds meer manieren om je administratie te doen. Van zelf een Excel sheet bijhouden tot een volledige 'gooi maar over de schutting - scan en vergeetdienst'. Zelf je administratie doen kost tijd en nog erger, maar weinig ondernemers vinden het leuk om te doen. Maar wat is nu het beste?
Dat dacht ik vroeger echt: boekhouden is makkelijk. Je boekt een bedrag links, een gelijk bedrag rechts en als de bedragen onder aan de streep gelijk zijn is alles in orde. Deze gedachte bleef overeind totdat ik met een boekhoudpakket begon te werken. Per gebeurtenis moesten verschillende boekingsregels aangemaakt worden. En om één of andere reden zijn boekhoudpakketten klaar om iedere multinational te ondersteunen, maar voor een gemiddelde zelfstandige is het veel te complex.
Een factuur lijkt een eenvoudig document. Toch is een factuur aan veel regels gebonden. Hier de punten waaraan een factuur minimaal moet voldoen:
Veel verstuurde facturen worden te laat betaald. Dat geeft menig zelfstandige slapeloze nachten. De schuld van de te late betaling ligt niet altijd bij de betaler. Hier 10 tips die er voor zorgen dat jouw facturen op tijd worden betaald.
De rechten van de afbeelding bij deze publicatie zijn in het het bezit van Jortt BV. Deze afbeelding mag (enkel) gebruikt worden bij publicatie van dit bericht en/of voor de promotie van Jortt BV.