BLOG

Jortt's Blog over Boekhouden

boekhoudprogramma Jortt blog

Ineens floepte het eruit.

Van de week zat ik in overleg met één van de geestelijk vaders van Jortt. Voordat Jortt Jortt was, was het een Playgound Friday project van onze development partner Zilverline. We waren wat oude koeien uit de sloot aan het halen. Over de beginperiode van Jortt. En zonder dat ik het doorhad, floepte het eruit: ‘Gisteren hebben we er in één dag meer betaalde abonnementen bij gekregen, dan in de eerste 6 maanden van Jortt.’ Pas toen het gesprek was afgerond, daalde het langzaam tot me in. Bij Jortt zijn we de hele dag gave nieuwe features aan het bouwen. Kijken we de hele tijd vooruit. Zijn we het boekhouden stapje voor stapje verder aan het automatiseren. En in onze retro’s kijken we maar 3 een maand of drie terug. Warren Buffett zei ooit: “You can't produce a baby in one month by getting nine women pregnant.” Doelende op de ontwikkeling van een merk. “No matter how great the talent or efforts, some things just take time.” En hoe waar is dat voor het bouwen van een merk. Temeer in een hoog competitieve markt, waarbij Jortt de vreemde eend in de bijt is en het als een ‘Don Quixote’ het opneemt tegen de gevestigde orde. Beetje bij beetje begint ‘die vreemde methode van Jortt’ de nieuwe standaard te worden. Voor ondernemers is Jortt heel logisch. Voor onze 120 boekhoudcoahes ook. En zelfs een verdwaalde accountant moet steeds vaker schoorvoetend toegeven dat Jortt het beter heeft gedaan dan hij. Het verklaart de enorme groei van Jortt van de laatste tijd. Daarop zijn we trots, maar vooral heel dankbaar. Wanneer je al een tijdje de boekhouding doet met Jortt, heb je niet (meer) eens door hoe verademend de Jortt methode is. Als je nog niet de boekhouding doet met Jortt, probeer het. Het is is nu een goede tijd om ‘die vreemde methode van Jortt’ te ervaren. Zodat je volgend jaar volledig zelfstandig verder kan met Jortt. --- Hilco | Jortt'er Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt. Disclaimer: Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast.

Lees verder…
boekhoudprogramma Jortt blog

Euh, kunnen we dat eigenlijk wel?

Wie ouder is dan een millennial, kent ‘m vast nog wel: ‘de Millenniumbug’. De hele computerwereld zou zo’n beetje vergaan na 31 december 1999, 23:59. Want kunnen computers het jaar 2000 wel aan? Of zou ieder systeem crashen, wat een domino effect zou creëren en de hele wereld plat zou leggen? Vliegtuigen zouden dan spontaan naar beneden vallen en elektriciteitscentrales zouden uitvallen… Bij de continubedrijven, chemische installaties, drinkwaterbedrijven en dergelijke waren er in de millenniumnacht dubbele ploegen personeel aanwezig en stonden alle noodsystemen startklaar… In die tijd werkte ik bij Telfort (nu KPN). En was onderdeel van het ‘Millenniumbug team’. Wat kan er bij ons gebeuren? Systeem voor systeem werd onder de loep genomen. Alle leveranciers werden uitgekamd. Maanden werk zat erin. Containers vol met noodaggregaten stonden vanaf half december op de parkeerplaatsen voor de hoofdingang. Het resultaat op 01-01-2000, 00:00? Niets. De wereld bleef draaien, vliegtuigen bleven vliegen en de stroom bleef stromen. Even had ik deze maand weer een angst voor een Millenniumbug. Of in dit geval de ‘100.000 bug’. Kan Jortt factuurnummer 100.000 aan? Of erger, één klant met meer dan 100.000 facturen per jaar? We kunnen heel veel testen bij Jortt en heel veel simuleren. Maar deze was toch wel lastig. De testen geven uiteindelijk groen licht... en factuur 100.000 (samen met nog ruim 10.000 andere voor dezelfde klant) zijn deze maand weer soepel door Jortt verstuurd. Primair richten we ons met Jortt op zzp-ers en MKB bedrijven met 1 tot 5 medewerkers. Dus vaak zal factuurnummer 100.000 niet voorkomen. Maar… goed om te weten, je hebt met boekhoudprogramma Jortt alle ruimte om te groeien. In ieder geval tot 100.000 facturen - en nog onbekend - meer per jaar. --- Hilco | Jortt'er Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt. Disclaimer: Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast.

Lees verder…
boekhoudprogramma Jortt blog

We hebben er alle dagbladen mee gehaald.

Alle landelijke dagbladen hebben erover geschreven. Frank Dane heeft er op Radio 538 een uur mee gevuld. En toch stoppen we ermee. Nee, niet met boekhoudprogramma Jortt. We stoppen met de Postservice. Onze, oh zo gemakkelijke, manier om een analoge factuur te versturen. Je weet wel. Zoals dat vroeger ging. Met een op papier geprinte brief, in een envelop en een postzegel met de afbeelding van de koning erop geplakt. Die wij dan ‘op de bus deden’ en dan een dag of twee later bij je klant in de bus lag. Bij die facturen in een envelop deden we een pepermuntje. Zo eentje die je ook in een restaurant krijgt. Wilhelmina per stuk verpakt in een folie. De reden? Die facturen werden sneller geopend en betaald. Gemiddeld wel zo’n 8 dagen sneller. Maar ja, dat was vroeger. Nu, 7 jaar later, is het aantal verstuurde facturen via de Postservice dusdanig verminderd, dat we voor de enkele factuur per week de dienst niet meer in leven kunnen houden. Alle nostalgie ten spijt, we stoppen met de Postservice. En wel op 31 oktober 2022. Natuurlijk kun je de facturen nog steeds maken met Jortt. En binnen een mum van tijd zijn ze bij je klant via e-mail. Je klanten betalen met vingerscan of face-id door de qr-code op de factuur te scannen. Heb je Mollie gekoppeld? Dan komt er standaard een iDeal betaallink mee. Veel Jortt'ers die nu binnen een uur betaald krijgen. En da’s weer een heel stuk sneller dan de papieren factuur met een pepermuntje erbij. --- Hilco | Jortt'er Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt. Disclaimer: Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast.

Lees verder…
boekhoudprogramma Jortt blog

Ben jij een btw-uitsteller?

38% van alle Jortt’ers heeft in de eerste 3 dagen van oktober de btw-aangifte gedaan. Woohoo. Het is een percentage dat ieder kwartaal stijgt. Waarom zou je op de eerste dag gelijk je btw-aangifte doen? Simpel: het geeft je rust. Het geeft aan dat je je bedrijf onder controle hebt. Dat je weet hoe je ervoor staat en dat je sterk in je onderneming staat. Allemaal kenmerken van ondernemers die hun boekhouding doen met Jortt. Btw betalen moet je toch. Of je dat rustig de eerste paar dagen van de maand, of gestrest de laatste dag van de maand doet, maakt de Belastingdienst niet uit. Maar voor je gemoedstoestand is het een wereld van verschil. Op het moment dat je de btw-aangifte hebt gedaan, is het uit je systeem. Anders blijft het continu in je brein malen. Zoals een anti-virus scanner op je computer. Het kost misschien niet veel energie, maar het zuigt deze energie wel een maand lang uit je. Met Jortt doe je in een paar minuten een perfecte btw-aangifte. Waarbij je zeker weet dat je niet te veel belasting betaalt. Gecontroleerd door de Boekhoudbot. Zo heb je je hoofd weer helemaal vrij. --- Hilco | Jortt'er Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt. Disclaimer: Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast.

Lees verder…
boekhoudprogramma Jortt

Jouw boekhouding kan je zoveel meer vertellen

Ondernemen is spannend, leuk en vol uitdagingen. Al dan niet goed voorbereid duik je het diepe in. En nu het beste ervan maken. Maar er is in elk geval één uitdaging die ondernemers het liefst voor zich uit schuiven: de boekhouding. En dat is niet verwonderlijk. Je bent goed in wat jouw onderneming doet, maar boekhouden… niet jouw ding! Dan wordt het tijd voor de eerste btw-aangifte. De keel wordt droog, lichte paniek slaat toe. De btw-aangifte… Geen nood, er is een hele goede oplossing voor je, het boekhoudprogramma van Jortt. Dit programma doet volledig automatisch (nou ja, voor 99 procent) met een boekhoudbot jouw hele boekhouding. En ook je btw-aangifte. Je hebt er geen omkijken meer naar. Doordachte beslissingen Er zijn meer online boekhoudprogramma’s. Maar dat van Jortt is compleet en gemakkelijk, en bovendien een bron van informatie. Doordat je een totaaloverzicht hebt van jouw bedrijfsactiviteiten, kun je doordacht beslissingen nemen voor de korte en lange termijn. Je hebt immers alle cijfers op een rijtje, oproepbaar op elk moment van de dag. Geen gewoel meer in bed, allerlei scenario’s uitrekenend. Nee, je hebt je boekhouding op orde. Als ondernemer moet je voortdurend keuzes maken. Gevoel voor de markt speelt daarbij een grote rol. Inzicht in wie je (potentiële) klanten zijn eveneens. Maar als het op cijfers en becijferen aankomt, staan veel ondernemers opeens met de handen in het haar. Hier is maar één oplossing: open je account in het boekhoudprogramma van Jortt. Daar zie je precies wat je weten wil, en met een paar keer een toets aanslaan, heb je precies die cijfers die je nodig hebt. Probeer het boekhoudprogramma gratis Jortt is zo overtuigd van het gemak van zijn boekhoudprogramma, dat je het gratis 30 dagen mag uitproberen. De helpdesk van Jortt helpt je als dat nodig is. Maar de software van het programma gaat uit van ondernemers, niet van boekhouders of IT’ers. Dikke kans dat jij de helpdesk helemaal niet nodig hebt! Voor een paar tientjes per maand ben je helemaal van al het boekhouden af. En krijg je fiscaal advies. Er is bovendien een upgrade beschikbaar die nóg meer voor je doet, en ook die is heel vriendelijk geprijsd. Al met al betaal je een fractie van wat je normaal aan de accountant betaalt. Voor veel meer inzicht en werk! Meer dan 60.000 ondernemers laten hun boekhouding al doen door de boekhoudbot van Jortt. Jij binnenkort ook? Ga kijken op www.jortt.nl/ voor die gratis proefperiode.

Lees verder…
mag je btw aftrekken van een priveauto

Automatisch factureren - daar wordt de ondernemer blij van!

Een van de leuke dingen aan het zelfstandig ondernemen is het versturen van facturen. ‘Uurtje factuurtje’ geeft aan hoe lekker je bezig bent geweest die week, die maand of dat kwartaal. Maar een factuur maken moet wél volgens de eisen van de Belastingdienst. Factureren met Jortt.nl doet dat allemaal automatisch voor je. Zo blijft facturen maken een feest! Leuk, zo’n zelf ontworpen Word-sjabloon, waarin je vervolgens de cijfers precies onder elkaar moet zien te zetten. Of een Excel sheet van eigen makelij, waarin de letters en cijfers bij het afdrukken zo klein zijn, dat je eigenlijk een loepje moet meesturen. Dat kan echt anders, en gemakkelijker. En gratis, bij Jortt.nl… Professionele opmaak in huisstijl Een factuur bij Jortt krijgt een professionele opmaak in je eigen huisstijl, voldoet aan de eisen van de Belastingdienst en kan worden verstuurd met een iDEAL of PayPal-link. Automatische incasso, QR-code, bank of contant, het is allemaal mogelijk bij Jortt. En de software doet niet alleen aan facturen maken, maar houdt ook de factuurnummering en de betaalstatus bij, zodat ook herinneringen heel eenvoudig de deur uit kunnen. Jij geeft jouw klanten precies de betaalmethode die zij het prettigst vinden. Als dat geen service is… Facturen maken is altijd gratis bij Jortt, en dat scheelt je tijd en ergernis. Tijd die je aan iets anders kunt besteden. En geen ergernis bespaart je energie – en je goede humeur. Als je dan ook nog een Boekhoudprogramma bij Jortt hebt, kun jij je fluitend overgeven aan het werken binnen je onderneming. Maar ook zonder een boekhoudprogramma kun je bij Jortt dus facturen maken. Snellere betalingen Een betaallink van iDEAL of PayPal in je factuur leidt ook tot snellere betalingen, zo is de ervaring. Je klant krijgt de factuur, ziet de link en handelt die factuur meteen even af. Gelijk van start? Je begint hier.

Lees verder…
mag je btw aftrekken van een priveauto

Boekhouden?
Automatiseren met Jortt

Boekhouden: iedere ondernemer, groot of klein, heeft ermee te maken. Deze klus schuif je maar al te graag even voor je uit. Geen tijd, deze week. Misschien volgende week… De administratie stapelt zich op, waardoor de weerzin nóg groter wordt. Gelukkig kun je daar met Jortt in één klap een eind aan maken. Het boekhouden niet meer zelf hoeven doen, en ook niet uitbesteden aan een boekhouder, laat de boekhoudbot het werk voor je doen! Bewaar je goede humeur, houd het geld voor een boekhouder in je zak, dankzij de boekhoudbot van Jortt. Daardoor wordt je boekhouding voor 99 procent geautomatiseerd en hoef jij aan het eind van de maand, of het begin van de volgende maand, alleen dat ene procent nog maar te doen. Boekhoudbot doet het werk Geautomatiseerd boekhouden houdt in dat de boekhoudbot van Jortt alles, letterlijk álles voor je doet: een perfecte boekhouding die helemaal voldoet aan de regels van de Belastingdienst en bovendien voor jou gemakkelijk te volgen is; afschrijven van je bedrijfsmiddelen; btw-aangifte, bijhouden hoeveel over wat; fiscaal advies op basis van real time informatie; rapporten over dit jaar, afgelopen jaren en de toekomst. Resultaat? Jij kunt wat betreft het boekhouden achterover leunen. Zo houd je meer tijd over voor je bedrijf en voor leuke dingen die niets met je werk hebben te maken. En je loopt nooit meer achter met je administratie, dat is een heel prettig idee, en stressverlagend bovendien. Bij Jortt vinden we dat boekhouden geen mensenwerk is, dat computers daar veel beter in zijn. Bespaar tijd, geld én krijg een betere boekhouding Werk je met Jortt Plus, dan is je boekhouding binnen 10 minuten per maand gedaan. Inclusief de aangifte btw en aangifte inkomstenbelasting. Jortt‘ers besteden gemiddeld 69 uur per jaar minder tijd aan de administrate. En ze besparen daarbij gemiddeld € 1.683 aan kosten. Hun 4% boekhouding betrouwbaarder en accurater dan een boekhouder met een tradioneel boekhoudprogramma. En dankzij het realtime fiscale advies door de Boekhoudbot, betalen zij nooit te veel belasting. Gratis proberen Voor een paar tientjes per maand kun je de boekhoudbot van Jortt al het werk laten doen. Er zijn drie verschillende mogelijkheden, waarvan er één zelfs gratis is. Wil je meer, dan zijn er twee upgrades mogelijk. En wat wel heel prettig is: je kunt Jortt gratis 30 dagen uitproberen, met alle boekhoudmogelijkheden. Zo kun je zelf ervaren of Jortt iets voor je is, of dat je toch liever zelf al je administratie blijft doen. Of daarvoor een boekhouder inschakelt. Aan jou de keuze. Deze blog is je aangeboden door: Boekhoudprogramma Jortt

Lees verder…
mag je btw aftrekken van een priveauto

Btw aanschaf privéauto zakelijk aftrekken eenmanszaak

Mag je de btw van de aanschaf van een privéauto zakelijk aftrekken? Het is een vraag waar veel ondernemers geen duidelijk antwoord op krijgen. Jortt legt deze vraag voor aan Ronald van den Hurk van het Btw-instituut. Btw aanschaf privé auto aftrekbaar Het Btw-instituut geeft aan: Ja, de btw van de aanschaf van een privéauto is aftrekbaar, wanneer je aan de volgende voorwaarden voldoet: Je hebt een eenmanszaak (gaat niet op voor vof, bv of anders) Je bent ondernemer voor de btw dus niet: - Vrijgesteld van btw - Gebruik makend van de KOR Je gebruikt de auto minimaal deels zakelijk De onderbouwing hiervan is als volgt: Omdat een eenmanszaak in feite de natuurlijke persoon is en zich niet op kan splitsen in zakelijk en een privé deel, kan deze voor de btw dus kiezen voor etikettering zakelijk of privé. Wat dan weer anders kan zijn dan de gemaakte keuze in de IB (wel of geen bijtelling). Daarnaast moet deze ondernemer ook weer een correctie op het privégebruik betalen. Deze is maximaal 2,7% van de cataloguswaarde. Rekenvoorbeeld: Je bent ondernemer voor de btw en koopt privé een Tesla Model 3. Je verwacht 30.000 kilometer per jaar te gaan rijden, waarvan 5.000 kilometer privé (woon-werk is voor de btw privé). Je hebt exclusief btw € 5.000 aan gebruiks- en onderhoudskosten. De aanschaf is € 59.995. Daar zit € 10.412 btw in. De btw mag je zakelijk aftrekken. Een voordeel van € 10.412, maar... Btw-correctie privégebruik Omdat je de auto ook privé gebruikt, moet je (tot) 2,7% van de aanschafwaarde (59.995 x 2,7%) 1.619 per jaar als privégebruik betalen (btw-formulier 1d). Over 5 jaar betaal je dus € 7.376 weer terug. Je voordeel is dan al een heel stuk minder (na het vierde jaar volgend op het jaar van aanschaf mag je het het lagere forfait van 1,5% gebruiken en is de jaarlijkse correctie € 900). Sluitende kilometeradministratie Heb je een sluitende kilometeradministratie, dan kun je via de Belastingdienst rekentool de specifieke btw-correctie privégebruik berekenen. In dit specifieke voorbeeld is de btw-correctie privégebruik nog ‘maar’ € 522 per jaar in de eerste vier jaar na het jaar van aanschaf. In de jaren daarna is de btw-correctie privégebruik € 174. Verkoop van de auto of geen zakelijk gebruik Bij verkoop van de auto ben je 21% btw verschuldigd uit de totale verkoopprijs. Wanneer je de auto bij aanschaf voor de btw niet zakelijk, maar privé hebt geëtiketteerd en daardoor geen aanschaf-btw in aftrek heb gebracht, dan ben je bij verkoop geen btw verschuldigd uit de verkoopprijs. Wanneer je geen (voor de btw) zakelijke activiteiten meer hebt en de eenmanszaak staakt, ben je op dat moment btw verschuldigd over de waarde van de auto. Laat je adviseren Wanneer je van deze regeling gebruik wilt maken, adviseren we je eerst advies in te winnen bij het Btw-instituut. Dat kan via de Btw-instituut chatbox (€ 12,00 per 6 minuten). Deze blog is je aangeboden door: Boekhoudprogramma Jortt

Lees verder…
zo makkelijk mogelijk boekhouden doe je zo

Zo maak je boekhouden eenvoudig

Vraag een ondernemer naar zijn bedrijf en hij vertelt je enthousiast wat hij doet en wat zijn plannen zijn. Vraag hem naar zijn boekhouding en hij valt stil en zegt dat hij daarvoor een boekhouder heeft. Vreemd eigenlijk, als ondernemer wil je toch weten hoe het met je bedrijf gaat? Door het financiële gedeelte aan een ander over te laten, krijg je altijd oude gegevens te zien. Je kunt dus niet snel reageren en hebt daardoor minder controle over je bedrijf. Uit onderzoek blijkt dat ondernemers die failliet gingen vaak geen goed inzicht over de financiële situatie van hun bedrijf hadden. Zorg dus dat jij dat wel hebt! Daarbij kost het uitbesteden van je boekhouding je ook nog het nodige geld. En dat terwijl het doen van je eigen administratie eigenlijk best eenvoudig is. Het zelf doen van je administratie levert je dus heel veel op: Je hebt controle over je bedrijf. Je bespaart geld. En je bespaart tijd. Een ingehuurde boekhouder werkt maar af- en toe aan je administratie. Jij zult hem of haar dus van alle informatie moeten voorzien om jouw boekhouding te kunnen doen. En eigenlijk heb je daarmee je administratie al zelf gedaan. Door onderstaande eenvoudige regels in acht te nemen, maak je boekhouden eenvoudig. 1. Scheid zakelijk en privé Hier is misschien wel de grootste winst te halen in het vereenvoudigen van je boekhouding. Open een zakelijke rekening voor je bedrijf en gebruik deze alleen voor zakelijke betalingen. Wanneer je geld van zakelijk naar privé overmaakt, doe dat dan met een maandelijkse bankoverschrijving en niet via de pinautomaat van de Blokker. Zo houd je je zakelijke administratie overzichtelijk. Een boekhoudprogramma moet alle transacties van een bankrekening verwerken. Als hier alleen zakelijke afschrijvingen opstaan, hoef je dus ook geen boekingen te maken voor privé-uitgaven. 2. Betaal via de bank Een bankafschrift is de beste hulp in het compleet houden van je administratie. Door alle zakelijke betalingen per pin of bank te doen, krijg je automatisch een overzicht van de opbrengsten en kosten die je moet boeken. En zo doe je eenvoudig je boekhouding. Contante betalingen zijn moeilijk te automatiseren. Ook creditcard betalingen zijn niet automatisch te verwerken. De meeste diensten, zoals Google Adwords kun je ook met automatische incasso betalen. 3. Bewaar alle bonnen bij elkaar Veel tijd in het voeren van de administratie gaat verloren met het zoeken naar de facturen en bonnetjes bij de bankafschrijvingen. Het vraagt een klein beetje discipline, maar zorg dat je alle facturen en bonnetjes die je ontvangt direct bij elkaar opslaat. 4. Steek je kop niet in het zand Je kunt alles wel steeds naar het einde van je btw periode verschuiven, maar het werk wordt er niet minder om. Meestal meer zelfs, omdat je niet meer weet waarom je uitgaven hebt gedaan en eindeloos op zoek gaat naar de bonnetjes. Hoe helpt boekhoudprogramma Jortt je een handje? Een Jortt’er is gemiddeld maar 7 minuten per week bezig met de boekhouding. In die 7 minuten is de hele boekhouding weer bijgewerkt. Je weet precies hoe je ervoor staat en je kunt daardoor snel actie nemen. Overzicht schept ruimte in je hoofd en daarmee voor je bedrijf. En het slaapt uiteraard ook een stuk lekkerder! Hoe dat komt? Je werkt in Jortt vanuit je banktransacties. En dat maakt een wereld van verschil. Want niet iedere ondernemer kan boekhouden, maar iedere ondernemer kan uitleggen wat er op de bankrekening is gebeurd. Je doet je boekhouding door aan te geven waarom je geld hebt ontvangen of waar je het aan hebt uitgegeven. Jortt houdt voor je bij hoeveel btw (omzetbelasting) je moet betalen of terugkrijgt en maakt aan het eind van het jaar met een druk op de knop een jaarrekening voor je. Met je jaarrekening kun je gemakkelijk zelf je belastingaangifte doen. Door het werken vanuit je banktransacties kan Jortt je boekhouding ook automatiseren, waardoor je zelf nog minder hoeft te doen. Heb je iets eenmaal geboekt, dan doet Jortt het voortaan automatisch voor je. En fouten maken is bijna onmogelijk. Jortt zorgt ervoor dat nagenoeg alle fouten die je kunt maken, voorkomen worden. Wees dus niet bang om zelf je boekhouding te doen. Met Jortt is het echt heel eenvoudig en binnen enkele minuten per week geregeld. Je kunt Boekhoudprogramma Jortt 30 dagen gratis proberen. Deze blog is je aangeboden door: Boekhoudprogramma Jortt

Lees verder…
youngtimer kosten voordeel

Hoe voordelig is een youngtimer?

Dit maakt een youngtimer leuk: Rijd je een zakelijke auto van 15 jaar of ouder dan noemt men deze auto een youngtimer. Maar wat is er zo leuk aan? Dat heeft twee redenen: Voor de petrolheads is een scala aan iconische auto’s te koop. Zeker auto’s die 15 jaar geleden bijzonder waren, zijn na 15 jaar in aanschaf vaak spotgoedkoop. Dat heeft als oorzaak dat het onderhoud van deze auto’s relatief duur is. De onderdelen zijn duur, het verbruik is hoog en de wegenbelasting is torenhoog. Geen particulier die daarmee wilt rijden. Maar als je niet al te veel kilometer rijdt en al het onderhoud zakelijk mag verrekenen, dan kun je oude dromen laten uitkomen. Voor ‘Miljonairs next door’ is het een verstandige afweging tussen de kosten en baten. Een auto is een auto en brengt je van A naar B. Dus als dat een stuk voordeliger kan, dan is dat mooi meegenomen.

Lees verder…
wel of geen btw op verzendkosten

Verzendkosten met btw of zonder btw

Verzendkosten op een pakketje, met of zonder btw? Moet je nu wel of niet btw betalen over de verzendkosten van een pakket of brief? Een redelijk antwoord zou zijn van niet, immers als je afrekent bij het postkantoor dan betaal je geen omzetbelasting. Maar van de wet moet je wél btw rekenen over de verzendkosten die je op je facturen zet.

Lees verder…
Top 10 fouten in je btw-aangifte

Top 10 fouten in je btw-aangifte

Of je de boekhouding nu zelf doet of door de beste boekhouder of duurste accountant laat doen, boekhouden is geen exacte wetenschap en er kunnen altijd foutjes insluipen. De meeste fouten zijn eenvoudig te voorkomen. We adviseren je de boekhouding te controleren voordat je de btw-aangifte doet en afsluit in boekhoudprogramma Jortt op de 10 meest gemaakte fouten in de btw-aangifte.

Lees verder…
een goede boekhouder

Een goede boekhouder verdient zichzelf terug! Serieus?

Het is sinds de jaren 80 de slogan van boekhouders: Een goede boekhouder verdient zichzelf terug. Nog steeds zie ik regelmatig op fora vragen van ondernemers over boekhouden beantwoord worden met deze stelling. Meestal door boekhouders. In plaats dat de betreffende boekhouder de vaak eenvoudige vraag beantwoordt, neem als voorbeeld een vraag over de kleineondernemersregeling, doet deze boekhouder alsof hij of zij het best bewaarde militaire geheim moet bewaken en alsof de kleineondernemersregeling zoiets is als de Riemann-hypothese.

Lees verder…
Boekhouden is hip met boekhoudprogramma Jortt

Leuk hoor zo'n Tesla, maar waar zit het dopje voor de diesel?

Om gelijk een kader te schetsen, ik (wij/Jortt) ben niet de 'Tesla' van de auto's. Ook kun je mijn bedrijf niet vergelijken met de Apple van de computers, niet met de Spotify van de muziek, niet met de Uber onder de taxi's en zelfs niet met de Netflix van de videotheken. Daarvoor heb ik veel te veel respect voor de grote mensen achter deze bedrijven. Wel probeer ik met mijn bedrijf Jortt.nl iets dat in ieder geval één grote overeenkomst heeft met deze bedrijven: een ouderwetse, bestaande dienst volledig omzetten naar de tijdsgeest van nu. In mijn geval: boekhouden.

Lees verder…
Boekhouden is hip met boekhoudprogramma Jortt

7 gewoonten voor een zeer effectieve boekhouding

De Seven Habits of Highly Effective People van Stephen Covey zijn op vele vlakken uit te werken. Natuurlijk kun je deze ook gebruiken voor een uiterst efficiënte boekhouding. Want, als boekhouden niet je hobby of je vak is, kan je er maar beter zo efficiënt mogelijk mee omgaan.

Lees verder…
Boekhouden met boekhoudprogramma Jortt

7 redenen waarom de huidige boekhoudmethode niet meer van deze tijd is

De traditionele boekhoudmethode stamt uit 1495 en is ontworpen door een Italiaanse monnik. Dit is nog steeds de basis van de meeste boekhoudprogramma's maar past niet meer bij de ondernemers van vandaag. Hieronder de 7 redenen waarom je niet meer met de traditionele boekhoudmethode zou moeten werken.

Lees verder…
Belastingdienst uitstel met boekhoudprogramma Jortt

Uitstel aanvragen bij de Belastingdienst? Dat doe je gewoon zelf

Een traditionele boekhouder of accountant staat erom bekend met regelmaat uitstel van belastingaangifte aan te vragen bij de Belastingdienst. Dat biedt hem of haar de mogelijkheid later te starten met jouw boekhouding. Het resultaat is onder meer extra ruimte voor bijvoorbeeld nieuwe klanten. ‘Maar als ik mijn boekhouding zelf regel, kan ik dan ook uitstel aanvragen?’ Tuurlijk. Hieronder lees je precies hoe je het compleet maken van jouw boekhouding iets meer richting de toekomst verschuift.

Lees verder…
Fiscale verplichtingen

Patstelling tussen een minimale inspanning en fiscale verplichtingen

Waarom moeten ondernemers veel geld betalen voor zoiets eenvoudigs als het boeken van bonnen? Hoe kan het dat je wel een succesvolle onderneming kan runnen, maar dat het boeken van een lunchbon een bijna onmogelijke taak is? Dat zijn de beginvragen van de oprichters van Jortt.

Lees verder…
boekhouding boekhoudprogramma Jortt

Het beste advies zit verscholen in je eigen cijfers

Het ondernemerschap zit in je bloed. Je hebt een neus voor kansen en je kunt de commerciële mogelijkheden die er zijn goed inschatten. Nog veel belangrijker is het om goed onderbouwde beslissingen te nemen. Hiervoor kun je ingewikkelde marketingstrategieën uitdenken, maar veel van je kennis is beschikbaar in de boekhouding. De beste strategie voor de korte en de lange termijn haal je uit de resultaten en cijfers van je onderneming.

Lees verder…
Offertes met boekhoudprogramma Jortt

8 Tips voor een goede offerte

Wanneer is een offerte goed? Natuurlijk weet je dat achteraf wanneer de klant je de opdracht heeft gegeven. Maar hoe zorg je ervoor dat je offerte meer kans maakt bij je klant? Met deze praktische tips krijg je meer opdrachten uit je offertes.

Lees verder…
Toekonst voor de boekhouder

Is er een toekomst voor boekhouders?

Ik ben ondernemer. Iets concreter, ik ben internetondernemer. Waar ik goed in ben is diensten zo automatiseren dat het logisch is dat je ze via internet gaat gebruiken. Dat heb ik bijvoorbeeld bewezen met mijn vorige bedrijf: Backup-Connect. Het was de eerste online backupdienst in Nederland. Nog voordat ADSL in Nederland was geïntroduceerd, zagen wij kans om de backuptapes te vervangen door een internetkabel.

Lees verder…
Jortt Machine Learning

Hoe Machine Learning het boekhouden gaat veranderen.

Er verandert veel in de wereld. De ene na de andere functie wordt vervangen door een robot. Waren het eerst de eentonige en handmatige handelingen zoals fabriekswerk die vervangen werden door robots, nu is het de beurt aan de kantoorbanen. De eerste kantoorbanen zijn al verloren gegaan bij de grote banken. Bij de Rabobank zijn in twee ontslagrondes bijna 20.000 banen verdwenen. Ditzelfde proces gaat ook bij de overige grote banken komen.

Lees verder…
Jortt bereik

Soms kom je een product tegen…

Waar gewoon goed over is nagedacht en wat werkt zonder dat je daar een handleiding voor nodig hebt. Waarvan je denkt: "Waarom was dat er nog niet eerder?" Wat zo goed werkt dat je verwacht dat iedere ondernemer het al weet. Maar helaas kent nog niet iedereen dit product. Dus daarom een stukje ongebreidelde reclame voor Bereik.io.

Lees verder…
Afschrijven op bedrijfsmiddelen

Wat is afschrijven? Uitleg.

Afschrijven is het administratief verwerken van de waardevermindering van je duurzame bedrijfsmiddelen. Een duurzaam bedrijfsmiddel is alles wat als doel heeft langer dan één jaar mee te gaan en meer kost dan € 450. Omdat deze grens best laag is en een beetje bureau of computer dus afgeschreven moet worden, heeft bijna iedere ondernemer hier wel mee te maken.

Lees verder…
Digitale Factuur van Jortt

Een digitale factuur maak je eenvoudig met Jortt

Jortt - innovator in Online Boekhouden en Online Factureren - maakt het nu wel heel makkelijk voor zzp'ers om digitale facturen te maken en te versturen. Dankzij het online factuurprogramma van Jortt kunnen alle ondernemers gratis onbeperkt digitale facturen maken. De facturen worden eenvoudig per e-mail verzonden of kunnen geprint en gepost worden. Een kopie blijft altijd bewaard en kan zelfs automatisch doorgestuurd worden naar een Dropbox account.

Lees verder…
Jortt Echte Ondernemer is een Superheld

Échte ondernemers begrijpen hun boekhouding

Er zijn steeds meer manieren om je administratie te doen. Van zelf een Excel sheet bijhouden tot een volledige 'gooi maar over de schutting - scan en vergeetdienst'. Zelf je administratie doen kost tijd en nog erger, maar weinig ondernemers vinden het leuk om te doen. Maar wat is nu het beste?

Lees verder…
Jortt Online Boekhouden User Interview

Zelf boekhouden is makkelijk, dacht ik.

Dat dacht ik vroeger echt: boekhouden is makkelijk. Je boekt een bedrag links, een gelijk bedrag rechts en als de bedragen onder aan de streep gelijk zijn is alles in orde. Deze gedachte bleef overeind totdat ik met een boekhoudpakket begon te werken. Per gebeurtenis moesten verschillende boekingsregels aangemaakt worden. En om één of andere reden zijn boekhoudpakketten klaar om iedere multinational te ondersteunen, maar voor een gemiddelde zelfstandige is het veel te complex.

Lees verder…
Eisen van een factuur

Wanneer is een factuur een factuur?

Een factuur lijkt een eenvoudig document. Toch is een factuur aan veel regels gebonden. Hier de punten waaraan een factuur minimaal moet voldoen:

Lees verder…
Online Facturen

Een klant is pas een klant als de factuur is betaald

Veel verstuurde facturen worden te laat betaald. Dat geeft menig zelfstandige slapeloze nachten. De schuld van de te late betaling ligt niet altijd bij de betaler. Hier 10 tips die er voor zorgen dat jouw facturen op tijd worden betaald.

Lees verder…

De rechten van de afbeelding bij deze publicatie zijn in het het bezit van Jortt BV. Deze afbeelding mag (enkel) gebruikt worden bij publicatie van dit bericht en/of voor de promotie van Jortt BV.