Overstappen naar Jortt

Welkom bij Jortt

Je kunt op elk moment overstappen naar boekhoudprogramma Jortt. Het beste moment om over te stappen is nu!

We adviseren je om altijd de gegevens vanaf 1 januari van het huidige jaar in Jortt te zetten, zodat je aan het eind van het jaar de jaarrekening kunt maken en de aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting kunt gebruiken. Het maakt in Jortt niet uit of je de boekhouding van een heel of een half jaar doet. In no time heb je je boekhouding gedaan!

Importeren van een bestaande administratie

Gelijk maar het goede nieuws, je kunt een bestaande administratie niet importeren in Jortt. Je bent overgestapt omdat je gebruik wil maken van de nieuwste techniek en automatisering van Jortt. Dit is dus een mooi moment om definitief afscheid te nemen van de traditionele boekhoudmethode. Dat heb je dus bij deze gedaan. Welkom bij Jortt! Je klanten kun je overigens wel importeren met behulp van de speciale Jortt klanten template.

Je oude administratie uit een ander boekhoudprogramma bewaar je als Auditfile. Deze, samen met een kopie van je facturen is voldoende voor je bewaarplicht.

Hoe van start

Je begint met Jortt door het koppelen van je zakelijke bankrekening(en) aan Jortt. Jortt maakt gebruik van de nieuwste PSD2 koppeling, waardoor je geen kosten aan de bank betaalt voor je koppeling. Volg eenvoudig de aangegeven stappen:

 1. Klik op bedrijfsgegevens aanvullen, wanneer hier geen groen vinkje staat. Vul de ontbrekende gegevens in en klik op Opslaan.
 2. Klik op Stel startdatum in en selecteer de startdatum. Klik daarna op Stel startdatum in. We adviseren je als startdatum 1 januari van het huidige jaar te kiezen. Je kunt deze later altijd nog aanpassen. Maximaal 18 maanden kunnen worden ingelezen.
 3. Klik op Geef Jortt toestemming en je gaat door naar de beschermde omgeving van je bank. Selecteer de bankrekening(en) die je wil koppelen..
 4. Maak de koppeling met Jortt. Je komt nu weer terug in de Jortt omgeving. De koppeling is nu actief en de bij- en afschrijvingen komen vanaf nu automatisch in Jortt.
 5. Jortt leest de bij- en afschrijvingen in vanaf je startdatum en de Boekhoudbot gaat boekingen voor je maken.

De Boekhoudbot

Zodra je je bij- en afschrijvingen hebt geïmporteerd gaat de Boekhoudbot voor je aan het werk. De Boekhoudbot maakt al zo’n 1000 soorten standaard boekingen voor je met de Standaardregels van Jortt. Denk aan boekingen voor telefoonkosten, verzekeringen, etc. Dit zijn de boekingen die voor ieder bedrijf gelijk zijn. Daarnaast kun je de Boekhoudbot leren om ook de specifieke boekingen voor jouw bedrijf te maken. Hiervoor gebruik je Eigen regels. Met een Jortt Plus abonnement heb je 100 eigen regels, met Jortt MKB 5 en met Jortt ZZP 1. Zo wordt het heel eenvoudig om je boekhouding te doen.Daarnaast kun je wanneer je een Jortt Plus abonnement hebt, de Boekhoudbot voortaan ook jouw eigen boekingen laten maken. Zo wordt het wel heel eenvoudig om je boekhouding te doen.

Je ziet alles wat de Boekhoudbot voor je geboekt heeft door in het menu aan de linkerkant op de Boekhoudbot te klikken.

De boekingen die de Boekhoudbot niet voor je heeft gemaakt, ga je zelf inboeken. Deze staan voor je klaar bij Nog te doen. Klik op de bij- en afschrijvingen en maak een opbrengsten, kosten of balans boeking. Na het maken van een boeking geef je met Ja graag aan dat de Boekhoudbot deze voortaan voor je mag maken.

Wanneer je voor het eerst start met Jortt, krijg je van ons een maand gratis Jortt Plus. Zo kun je door middel van de eigen regels snel al je bij- en afschrijvingen boeken vanaf 1 januari.

Maak niet je oude facturen opnieuw in Jortt! Boek de bijschrijvingen met een Opbrengsten boeking en voeg je oude factuur als PDF toe aan deze boeking. Alleen btw-verlegd facturen moet je opnieuw in Jortt maken.

Oude verkoopfacturen verwerken

Wanneer je voorheen verkoopfacturen in een ander systeem hebt gemaakt, hoef je deze niet opnieuw te maken in Jortt. Om twee redenen:

 1. Het is onnodig werk. En dat is niet de reden dat je met Jortt bent begonnen.
 2. De Belastingdienst verwacht een waarheidsgetrouwe administratie, dus je originele facturen in je administratie.

De reeds verstuurde facturen boek je als Opbrengsten boeking via de bijschrijvingen op je bankrekening en je koppelt je factuur in pdf-formaat aan de boeking. Zo heb je alles weer compleet.

Alleen facturen die je in je oude pakket met btw-verlegd hebt gemaakt, maak je opnieuw in Jortt. Alleen zo komt de btw goed in de btw-aangifte te staan.

Btw-verlegd facturen 'opnieuw' maken

Het is niet nodig om alle factuurregels opnieuw te maken, je kunt eenvoudig het totale bedrag van de factuur op de eerste factuurregel zetten. Wat ga je doen:

 1. Zorg dat je bij je klant aanvinkt dat deze btw-verlegd facturen moet ontvangen.
 2. Open dan een nieuwe factuur. Lees hoe je dit doet: factuur maken.
 3. Zet op de eerste factuurregel het factuurnummer van de factuur die je in je oude administratie hebt gemaakt.
 4. Zet bij aantal 1 en geef het totaalbedrag van je btw-verlegd factuur op.
 5. Sla de factuur op en Ga naar versturen.
 6. Kies voor Zelf versturen/afdrukken.
 7. Koppel de betaling van je klant aan deze factuur.

Klantenbestand

Je importeert je klantenbestand met de speciale Jortt klanten template. Bij Klanten importeren lees je hoe je dat doet.

Btw aangifte

Stap je tijdens het jaar over en heb je haast om je btw-aangifte te doen? Start dan met het inboeken van de banktransacties van je btw periode. Jortt houdt bij Btw-aangifte precies voor je bij wat je moet aangeven bij de Belastingdienst. En met een druk op de knop doe je de aangifte.

Open de btw periode weer, wanneer je daarna nog eerdere bij- en afschrijvingen gaat inboeken.

Heb je je btw-aangiften via een ander systeem ingediend, controleer dan of de btw-aangiften, zoals ze nu in Jortt staan, hiermee overeenkomen. Zijn de bedragen verschillend, dan dien je via Jortt een suppletie-aangifte in, ofwel een correctie. Zo heb je alles op orde en kun je voortaan Boekhouden met een Glimlach! Bekijk hoe je met Jortt eenvoudig de suppletie indient.

Beginbalans

Je zult merken dat als je bovenstaande hebt gedaan, Jortt al het grootste deel van je beginbalans heeft gemaakt. Dat is de reden dat dit hoofdstuk niet bovenaan staat. Maar Jortt weet misschien nog niet alles van je. Leningen, bedrijfsmiddelen die je al had, een creditcard en de nog te betalen btw zijn veel voorkomende posten die je zelf nog moet toevoegen. Dat doe je zo: Jortt beginbalans maken.

De beginbalans maken kan achteraf, maak je daar in het begin vooral geen zorgen over. Maak eerst kennis met Jortt en leer om te gaan met de boekhoudsoftware.

En nu verder met boekhoudprogramma Jortt

Je boekhouding is nu compleet in Jortt. Je kunt nu verder met je boekhouding en hebt nooit meer omkijken naar:

 • het maken van een balans
 • de winst-en-verliesrekening
 • de berekening van de btw-aangifte
 • het maken van een jaarrekening
 • de cijfers voor je belastingaangifte

Dat doet Jortt nu allemaal automatisch voor je. Je hebt dus een goede keuze gemaakt om over te stappen.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.