Overstappen naar Jortt

Welkom bij Jortt

In Jortt zit alle boekhoudkennis al ingebouwd, zodat jij eenvoudig zelf je boekhouding kunt doen. En door onze Boekhoudbot wordt al heel veel voor je gedaan: hij maakt boekingen, voert controles uit en stelt je rapporten op. Zo ben je altijd bij en voldoe je aan alle regels van de Belastingdienst. Zo kun jij je bezighouden met de dingen waar jij goed in bent!

Je kunt op elk moment overstappen naar boekhoudprogramma Jortt. Het beste moment om over te stappen is nu!

We adviseren je om altijd de gegevens vanaf 1 januari van het huidige jaar in Jortt te zetten, zodat je aan het eind van het jaar de jaarrekening kunt maken en de aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting kunt gebruiken. Het maakt in Jortt niet uit of je de boekhouding van een heel of een half jaar doet. Met behulp van onze automatisering ben je in no time klaar!

Importeren van een bestaande administratie

.

Jortt werkt met de nieuwste technologie en daarom is het niet mogelijk om je oude boekhouding te importeren. Met een beginbalans sluit je aan op je oude boekhouding. Je klanten kun je importeren met behulp van de speciale Jortt klanten template.

Je oude administratie uit een ander boekhoudprogramma bewaar je als Auditfile. Deze, samen met een kopie van je facturen is voldoende voor je bewaarplicht.

Heb je Jortt in het verleden gebruikt en wil je nu verder met Jortt? Om te voorkomen dat de cijfers uit het verleden doorwerken in je boekhouding, kun je beter een nieuwe administratie openen. Klik op Instellingen | Bedrijfsgegevens en zet achter je bedrijfsnaam 'oud' en kies Opslaan. Klik daarna op je bedrijfsnaam rechtsboven en kies Administratie toevoegen en maak een nieuwe administratie aan.

Wat ga je doen?

Hieronder staat stapsgewijs wat je doet om Jortt aan te laten sluiten op je oude administratie.

Koppel je bankrekening(en)

.

In Jortt doe je je boekhouding aan de hand van de bij- en afschrijvingen op je bankrekening. Koppel je zakelijke bankrekening(en) daarom aan Jortt, zo komen elke dag je nieuwe bij- en afschrijvingen automatisch in je boekhouding. Jortt koppelt met de nieuwste PSD2 koppeling, deze is gratis, waardoor je geen kosten aan de bank betaalt. Jortt koppelt met alle Nederlandse banken. Voor enkele banken kun je de spaarrekening niet koppelen, maar upload je een MT940 bestand.

Volg eenvoudig de aangegeven stappen:

  1. Klik op Bedrijfsgegevens aanvullen, wanneer hier geen groene stip staat. Vul de ontbrekende gegevens in en klik op Opslaan.
  2. Klik op Startdatum instellen en selecteer de startdatum. Klik daarna op Stel startdatum in. We adviseren je als startdatum 1 januari van het huidige jaar te kiezen. Je kunt deze later altijd nog aanpassen. Maximaal 18 maanden kunnen worden ingelezen.
  3. Klik op Jortt toestemming geven om je bankrekening te koppelen en je gaat door naar de beschermde omgeving van je bank. Selecteer de bankrekening(en) die je wil koppelen.
  4. Maak de koppeling met Jortt. Je komt nu weer terug in de Jortt omgeving. Klik op Koppel en lees bij- en afschrijvingen in. De koppeling is nu actief en de bij- en afschrijvingen komen vanaf nu automatisch in Jortt.

Heb je een webshop of winkel en maak je gebruik van Mollie of een andere betaaldienst (bijvoorbeeld Stripe) dan voeg je deze betaaloptie toe bij Geldzaken.

Met de PSD2 koppeling kun je tot 18 maanden terug. Wil je langer terug dan 18 maanden lees dan Overige rekening toevoegen.

Lees hier verder over:
Bankrekening koppelen
Importeren van bij- en afschrijvingen met MT940 bestand
Mollie koppeling met boekhouding
De administratie van je webshop

De Boekhoudbot

.

Zodra je bij- en afschrijvingen zijn ingelezen, gaat de Boekhoudbot deze verwerken. De Boekhoudbot maakt al zo’n 1000 soorten standaard boekingen voor je met de Standaardregels van Jortt. Denk aan boekingen voor telefoonkosten, verzekeringen, etc. Dit zijn de boekingen die voor ieder bedrijf gelijk zijn. Met een Eigen regel leer je de Boekhoudbot om ook de specifieke boekingen voor jouw bedrijf te maken. In Jortt staan standaard alle categorieën (grootboekrekeningen) die de Belastingdienst van je vraagt.

Je ziet alles wat de Boekhoudbot voor je geboekt heeft door in het menu aan de linkerkant op Boekhoudbot te klikken.

De boekingen die de Boekhoudbot niet voor je heeft gemaakt, ga je zelf inboeken. Deze staan voor je klaar bij Nog te doen. Klik op de bij- en afschrijvingen en maak een opbrengsten, kosten, bedrijfsmiddelen of balans boeking. Lees stap 3 voor het verwerken van de bijschrijvingen voor je oude verkoopfacturen. Na het maken van een boeking geef je met Ja graag aan dat de Boekhoudbot deze voortaan voor je mag maken. Zo automatiseer je je boekhouding en houd jij tijd over voor andere dingen.

Heb je (aanloop-) kosten gemaakt voor je bedrijf die je niet via je zakelijke rekening hebt betaald? Voor deze kosten maak je zelf een Kosten boeking aan en je geeft aan dat deze kosten via Prive opname/storting (zzp/vof/maatschap) of Rekening-courant (BV) zijn betaald.

Lees hier verder over:
Verwerken van je bij- en afschrijvingen
Op de juiste categorie boeken
De Boekhoudbot
Categorieën toevoegen of wijzigen
Hoe boek ik aanloopkosten

Ben je een nieuwe Jortt’er, dan krijg je van ons een maand gratis Jortt Plus. Zo kun je door middel van de eigen regels snel al je bij- en afschrijvingen boeken vanaf 1 januari. Kies je daarna een abonnement dan heb je met Jortt Plus 100 eigen regels, met Jortt MKB 5 en met Jortt ZZP 1.

Oude verkoopfacturen

.

Facturen gemaakt met Jortt

Heb je voorheen je facturen al met Jortt gemaakt, dan markeerde je zelf de facturen als Betaald. Vanaf nu gaat de Boekhoudbot de betalingen van je klant automatisch aan de juiste factuur koppelen wanneer het bedrag klopt én je klant het factuurnummer in de omschrijving heeft gezet. Heeft je klant dit niet gedaan, dan ga je zelf de bijschrijving aan de factuur koppelen.

Start je met terugwerkende kracht per 1 januari, dan moet je alle Betaald markeringen verwijderen bij alle facturen vanaf dat moment tot nu. Je gaat daarna zelf eenmalig de bijschrijvingen van je klanten aan de juiste factuur koppelen. Zo staat de factuur weer als Betaald in je boekhouding.

Lees hier verder over:
Een factuur als betaald markeren
Een factuur als niet betaald markeren

Niet eerder met Jortt gewerkt

Maak niet je oude verkoopfacturen opnieuw in Jortt! Boek de bijschrijvingen met een Opbrengsten boeking en voeg je oude factuur als PDF toe aan deze boeking. Alleen btw-verlegd facturen moet je opnieuw in Jortt maken. Alleen zo komt de btw goed in de btw-aangifte.

Btw-verlegd facturen 'opnieuw' maken

Voor btw-verlegd facturen die je 'opnieuw' aanmaakt in Jortt is het niet nodig om alle factuurregels over te nemen. Je zet het totale bedrag van de factuur op de eerste factuurregel. Wat ga je doen:

  1. Zorg dat je bij je klant aanvinkt dat deze btw-verlegd facturen moet ontvangen.
  2. Open dan een nieuwe factuur. Lees hoe je dit doet: factuur maken.
  3. Zet op de eerste factuurregel het factuurnummer van de factuur die je in je oude administratie hebt gemaakt.
  4. Zet bij aantal 1 en geef het totaalbedrag van je btw-verlegd factuur op.
  5. Sla de factuur op en Ga naar versturen.
  6. Kies voor Zelf versturen/afdrukken.
  7. Koppel de betaling van je klant aan deze factuur.

Webshopfacturen

Ga je met terugwerkende kracht je boekhouding doen en heb je een koppeling met Webwinkelfacturen of het APIcenter? Je kunt de facturen (tegen extra kosten) met terugwerkende kracht in Jortt laten aanmaken. Neem hiervoor contact op met Webwinkelfacturen of het APIcenter.

Btw-aangifte doen

.

Jortt houdt bij Btw-aangifte precies voor je bij wat je moet aangeven bij de Belastingdienst. De Boekhoudbot controleert je boekhouding en daarna dien je met één druk op de knop de aangifte in bij de Belastingdienst.

Stuur je facturen met btw verlegd, dan moet je na je aangifte ook de ICP opgave doen bij de Belastingdienst. Hiervoor log je apart in bij de Belastingdienst. Bij Rapporten staat het Opgaaf ICP rapport voor je klaar dat je alleen maar hoeft over te nemen op de site van de Belastingdienst.

Lees hier verder over:
Btw-aangifte doen
ICP-aangifte

Heb je je btw-aangiften via een ander systeem ingediend, controleer dan of de btw-aangiften, zoals ze nu in Jortt staan, hiermee overeenkomen. Zijn de bedragen verschillend, dan dien je via Jortt een suppletie-aangifte in, ofwel een correctie. Zo heb je alles op orde en kun je voortaan Boekhouden met een Glimlach! Bekijk hoe je met Jortt eenvoudig de suppletie indient.

Stap je tijdens het jaar over en heb je haast om je btw-aangifte te doen? Start dan met het inboeken van de bij- en afschrijvingen van de btw-periode en dien deze in bij de Belastingdienst. Open daarna de btw-periode weer, en verwerk de eerdere bij- en afschrijvingen.

Beginbalans maken

.

Je zult merken dat als je bovenstaande hebt gedaan, Jortt al het grootste deel van je beginbalans heeft gemaakt. Dat is de reden dat dit hoofdstuk niet bovenaan staat. Je gaat nu met een Beginbalans de nog ontbrekende posten toevoegen.

De beginbalans maken kan achteraf, maak je daar in het begin vooral geen zorgen over. Maak eerst kennis met Jortt en leer om te gaan met de boekhoudsoftware.

Lees hier verder over:
Beginbalans

Bonnen toevoegen

.

Zet de Jortt app op je telefoon en je kunt eenvoudig je bonnen aan je administratie toevoegen. Je kunt ook een speciaal Inbox emailadres aanmaken waar je je bonnen naar toe kunt sturen.

Koppel je je Dropbox account aan Jortt dan heb je een back-up van je verkoopfacturen en van alle bonnen die aan een boeking zijn toegevoegd.

Lees hier verder over:
Jortt Inbox
Jortt app
Scan en herken
Koppeling met Dropbox
Een bon bij iedere boeking?

En nu verder met boekhoudprogramma Jortt

Je boekhouding is nu compleet in Jortt. Je kunt nu verder met je boekhouding en hebt nooit meer omkijken naar:

  • het maken van een balans
  • de winst-en-verliesrekening
  • de berekening van de btw-aangifte
  • het maken van een jaarrekening
  • de cijfers voor je belastingaangifte

Dat doet Jortt nu allemaal automatisch voor je. Je hebt dus een goede keuze gemaakt om over te stappen.

Facturen

.

Nu je boekhouding in Jortt staat, kun je ook eenvoudig je facturen met Jortt gaan maken.

Lees hier verder over:
Factuur maken met Jortt

Jortt Help

.

Met Jortt doe je eenvoudig zelf je administratie. Heb je een vraag, klik dan rechtsboven op het vraagteken bij Help. Geef een zoekwoord op en Jortt laat je de Help artikelen zien die hij hierover heeft. Kom je er niet uit? Vraag het Femke, onze virtuele assistente op www.jortt.nl., stuur een e-mail of neem contact op met onze supportafdeling.

Boekhouder

.

Met Jortt doe je je hele administratie zelf. Heb je toch liever ook een boekhouder, kies er dan één die bekend is met Jortt. Op onze site vind je deze via: Ik zoek een administratiekantoor. De boekhouder nodigt jou uit via het Boekhoudersportaal en kan op die manier je administratie verwerken. Kies je voor een niet Jortt boekhouder, dan nodig je de boekhouder uit via Instellingen > Gebruikers. Je boekhouder maakt zijn gratis eigen inlogaccount aan en kan zo in je administratie.

Lees hier verder over:
Gebruikers toevoegen en beheren
Samenwerken met een boekhouder

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.