Belastingdienst tips

Zelf je DGA loonheffingen berekenen 2017

Zelf je loonheffingen berekenen

Als dga kan je zelf je loonheffingen berekenen. Je kan daarvoor het gratis programma 'Aangifte loonheffingen 2017' downloaden bij de Belastingdienst. Met dit programma kan je ook de aangifte doen. Log in het beveiligde gedeelte van mijn.belastingdienst.nl in. Klik op een melding 'Aangifte loonheffing'. Hier kan je het programma 'Aangifte loonheffing' downloaden. Selecteer het besturingssysteem, download en installeer het programma.

Houd de volgende gegevens bij de hand

Om je eerste loonheffing te berekenen, moet je onderstaande gegevens bij de hand hebben:

  • Je burgerservicenummer en je persoonlijke gegevens.
  • Hoeveel brutoloon je gaat betalen.
  • Bereken 5,5% van je brutoloon (bijdrage Zorgverzekeringswet).
  • Hoeveel belastingvrije reiskosten ga je betalen (woon/werkkilometer x € 0,19) of heb je een auto van de zaak.
  • Aantal uren dat je werkt per periode (een 40-urige werkweek zijn 172 uren per maand).
  • Zoek in de 'witte maandtabel 2017' je brutosalaris. Valt je salaris tussen twee bedragen in, kies dan de laagste. Noteer het bedrag in tabel 1 en 5 uit de kolom van je leeftijd (er zijn 3 kolommen).

Probeer het niet te begrijpen

Om je eerste loonheffing te berekenen, wordt in het loonheffingprogramma een wirwar van vragen om codes gesteld. Probeer dit niet te begrijpen, maar bel de Belastingdienst: 0800-0543 optie 2 zakelijk, optie 3 loonheffingen.

Wanneer je bovenstaande gegevens paraat hebt, loopt de belastingadviseur samen met je door de eerste loonheffingsberekening heen. Dit kost je een minuut of 10.

Het resultaat van een loonheffingsberekening is het bedrag dat je moet betalen, een betaalkenmerk en de uiterste betaaldatum. Met deze gegevens kan je de betaling bij de bank klaarzetten.

Fluitje van een cent

Wanneer eenmaal de eerste loonheffing is gedaan, is het voor de volgende periode een kwestie van bevestigen dat de vorige gegevens overgenomen kunnen worden en dan kan je de aangifte versturen.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.