Aangifte inkomstenbelasting 2022 (IB) doen met Jortt, zo begin je

In boekhoudprogramma Jortt zit geavanceerde aangifte software die zorgt dat je boekhouding voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) wordt gecontroleerd. Daarna kun je met het rapport Aangifte inkomstenbelasting (IB) eenvoudig alle cijfers overnemen op de site van de Belastingdienst.

Heb jij een eenmanszaak of maak je deel uit van een vof of maatschap, dan betaal je inkomstenbelasting over de winst van jouw bedrijf. Om te bepalen hoeveel je moet betalen moet je aangifte inkomstenbelasting (IB) doen.

De inkomstenbelasting wordt berekend over het belastbare bedrag in een boekjaar. Het belastbare bedrag is de fiscale winst van dit jaar.

Datum aangifte inkomstenbelasting

.

Vanaf 1 maart 2023 kun je de aangifte IB 2022 doen. Heb je een aangiftebrief ontvangen? Dan moet je je aangifte indienen v贸贸r de datum in de aangiftebrief. Heb je geen aangiftebrief ontvangen? Dan moet je aangifte v贸贸r 14 juli 2023 indienen. De aangifte IB die je doet in 2023 gaat dus over het vorige jaar.

Doe je aangifte voor de eerste keer? Begin ruim op tijd. Hulplijnen zoals de Bealstingtelefoon zijn erg druk vlak voor de inleverdatum.

Je kunt heel eenvoudig uitstel aanvragen tot 1 september 2023. Lees bij Uitstel inkomstenbelasting aanvragen hoe dit werkt. Uitstel vraag je aan v贸贸r 1 mei 2023. Mocht je moeite of problemen hebben met de aangifte, dan heb je in ieder geval ruim de tijd de problemen op te lossen of hulp in te schakelen. Maar schuif het probleem niet naar achteren.

Met Jortt doe je makkelijk zelf je aangifte inkomstenbelasting door de bedragen van het rapport Aangifte inkomstenbelasting 2022 over te nemen op de site van de Belastingdienst.

Ongeveer 2 van de 3 Jortt'ers doen zelf de aangifte inkomstenbelasting. Vind je dit toch spannend? Vraag dan hulp aan 茅茅n van de ruim 100 in Jortt gespecialiceerde boekhoudcoaches.

Invullen van de aangifte inkomstenbelasting 2022

.

De inkomstenbelasting wordt berekend over de winst uit je bedrijf. Als je met Jortt werkt is je winst heel eenvoudig op te zoeken. Het staat namelijk onderaan de streep bij je winst-en-verliesrekening.

De Belastingdienst heeft echter een omweg om je winst te berekenen. De som die de Belastingdienst maakt is:

Fiscale winstberekening

Op deze wijze berekent de Belastingdienst je winst:

Ondernemings/Eigen vermogen einde boekjaar(balans december 2022)
Ondernemings/Eigen vermogen begin boekjaar-(balans december 2021)
Verschil ondernemingsvermogen=
Priv茅onttrekkingen+(balans december 2022)
Winstberekening =

De reden dat de Belastingdienst op deze manier werkt, is dat er zo geen geld uit je bedrijf weggesluisd kan worden. Het is een driehoekscontrole die niet te misleiden is. De fiscale winstberekening moet overeen komen met de winstberekening in Jortt.

Voorbeeld onderneming: Koertt

.

Als voorbeeld gebruiken we de boekhouding van Koertt. We gebruiken het rapport aangifte inkomstenbelasting dat Jortt voor dit bedrijf gemaakt heeft en laten je zien waar je welke cijfers in moet vullen op de site van de Belastingdienst.

Begin met de OndernemersCheck

.

Voordat je begint met je inkomstenbelasting, doe je eerst de OndernemersCheck. Dat je bent ingeschreven bij de KvK en btw betaalt, wil nog niet zeggen dat je ondernemer bent voor de Belastingdienst. Hier doe je de Ondernemerscheck.

Laat de Boekhoudbot je boekhouding controleren

.

Voordat je begint met de aangifte inkomstenbelasting, laat je de Boekhoudbot je boekhouding controleren.

  • Ga naar Boekhoudbot links in het hoofdmenu.
  • Kies Controleer mijn boekhouding voor de aangifte inkomstenbelasting.
  • Zet het jaar op 2022.
  • De Boekhoudbot geeft aan of er punten zijn gevonden die gecontroleerd moeten worden. Door op de melding te klikken weet je precies waar het om gaat.
  • Controleer eventuele waarschuwingen en fouten en los deze op.

Het heeft geen zin te beginnen aan de aangifte inkomstenbelasting, zolang er rode waarschuwingen zijn.

controle ib

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.