Aangifte inkomstenbelasting 2023 (IB) doen met Jortt, zo begin je

In boekhoudprogramma Jortt zit geavanceerde aangifte software die zorgt dat je boekhouding voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) wordt gecontroleerd. Daarna kun je met het rapport Aangifte inkomstenbelasting (IB) eenvoudig alle cijfers overnemen op de site van de Belastingdienst.

Jortt maakt geen gebruik van de module Automatische Winstaangifte (bestand dat je kunt uploaden bij de Belastingdienst). Zet Jortt open op het rapport Aangifte inkomstenbelasting en zet op een ander tabblad de Belastingdienst open. Klik in het Jortt rapport op het bedrag dat je wil kopieren en ga dan naar de Belastingdienst en klik op het vak waar je het bedrag wil plakken.

Heb jij een eenmanszaak of maak je deel uit van een vof of maatschap, dan betaal je inkomstenbelasting over de winst van jouw bedrijf. Om te bepalen hoeveel je moet betalen moet je aangifte inkomstenbelasting (IB) doen.

De inkomstenbelasting wordt berekend over het belastbare bedrag in een boekjaar. Het belastbare bedrag is de fiscale winst van dit jaar.

Datum aangifte inkomstenbelasting

.

Vanaf 1 maart 2024 kun je de aangifte IB 2023 doen. Heb je een aangiftebrief ontvangen? Dan moet je je aangifte indienen vóór de datum in de aangiftebrief. Heb je geen aangiftebrief ontvangen? Dan moet je aangifte vóór 14 juli 2024 indienen. De aangifte IB die je doet in 2024 gaat dus over het vorige jaar.

Doe je aangifte voor de eerste keer? Begin ruim op tijd. Hulplijnen zoals de Bealstingtelefoon zijn erg druk vlak voor de inleverdatum.

Je kunt heel eenvoudig uitstel aanvragen tot 1 september 2024. Lees bij Uitstel inkomstenbelasting aanvragen hoe dit werkt. Uitstel vraag je aan vóór 1 mei 2024. Mocht je moeite of problemen hebben met de aangifte, dan heb je in ieder geval ruim de tijd de problemen op te lossen of hulp in te schakelen. Maar schuif het probleem niet naar achteren.

Met Jortt doe je makkelijk zelf je aangifte inkomstenbelasting door de bedragen van het rapport Aangifte inkomstenbelasting 2023 over te nemen op de site van de Belastingdienst.

Ongeveer 3 van de 4 Jortt'ers doen zelf de aangifte inkomstenbelasting. Vind je dit toch spannend? Vraag dan hulp aan één van de ruim 200 in Jortt gespecialiceerde boekhoudcoaches.

Invullen van de aangifte inkomstenbelasting 2023

.

De inkomstenbelasting wordt berekend over de winst uit je bedrijf. Als je met Jortt werkt is je winst heel eenvoudig op te zoeken. Het staat namelijk onderaan de streep bij je winst-en-verliesrekening.

De Belastingdienst heeft echter een omweg om je winst te berekenen. De som die de Belastingdienst maakt is:

Fiscale winstberekening

Op deze wijze berekent de Belastingdienst je winst:

Ondernemings/Eigen vermogen einde boekjaar(balans december 2023)
Ondernemings/Eigen vermogen begin boekjaar-(balans december 2022)
Verschil ondernemingsvermogen=
Privéonttrekkingen+(balans december 2023)
Winstberekening =

De reden dat de Belastingdienst op deze manier werkt, is dat er zo geen geld uit je bedrijf weggesluisd kan worden. Het is een driehoekscontrole die niet te misleiden is. De fiscale winstberekening moet overeen komen met de winstberekening in Jortt.

Voorbeeld onderneming: Koertt

.

Als voorbeeld gebruiken we de boekhouding van Koertt. We gebruiken het rapport aangifte inkomstenbelasting dat Jortt voor dit bedrijf gemaakt heeft en laten je zien waar je welke cijfers in moet vullen op de site van de Belastingdienst.

Begin met de OndernemersCheck

.

Voordat je begint met je inkomstenbelasting, doe je eerst de OndernemersCheck. Dat je bent ingeschreven bij de KvK en btw betaalt, wil nog niet zeggen dat je ondernemer bent voor de Belastingdienst. Hier doe je de Ondernemerscheck.

Laat de Boekhoudbot je boekhouding controleren

.

Voordat je begint met de aangifte inkomstenbelasting, laat je de Boekhoudbot je boekhouding controleren.

  • Ga naar Boekhoudbot links in het hoofdmenu.
  • Kies Controleer mijn boekhouding voor de aangifte inkomstenbelasting.
  • Zet het jaar op 2023.
  • De Boekhoudbot geeft aan of er punten zijn gevonden die gecontroleerd moeten worden. Door op de melding te klikken weet je precies waar het om gaat.
  • Controleer eventuele waarschuwingen en fouten en los deze op.

Het heeft geen zin te beginnen aan de aangifte inkomstenbelasting, zolang er rode waarschuwingen zijn.

Jortt maakt geen gebruik van de Module Automatische Winstaangifte; je neemt de gegevens vanuit Jortt een-op-een over.

controle ib

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.