Bankrekening toevoegen

Zakelijke bankrekening toevoegen

Een bankrekening van een zakelijke rekening voeg je toe door een MT940 bestand te downloaden bij je bank. Deze upload je weer in Jortt. Zie hier de instructie hoe je een MT940 bankbestand per bank in Jortt importeert: Bij- en afschrijvingen importeren met MT940 bankbestand.

Jortt ondersteunt de MT940 bestanden van alle Nederlandse zakelijke bankrekeningen.

Wanneer je net met je bedrijf bent begonnen, selecteer je bij het downloaden van het MT940 bestand als begindatum de datum van het openen van je rekening. Als je bedrijf al bestond voordat je met Jortt begon dan kies je als begindatum 31-12 van het jaar voordat je met Jortt startte. Zo wordt je eindsaldo van Jortt automatisch op je beginbalans gezet.

Een MT940 bestand loopt altijd één werkdag achter. Als 'datum tot' kies je altijd vandaag -1 werkdag.

Geen MT940 bestand? Boek dan handmatig tot de start van je MT940 bestand

Wil je de boekhouding van de afgelopen jaren ook in Jortt hebben? Dan heb je meestal geen MT940 bankbestand voor de hele periode. Mis je het begin van je periode maak dan een Overige rekening aan in Jortt en boek handmatig op deze rekening. Lees Boekhouden met een priverekening over hoe je deze gebruikt. Op het moment dat je MT940 bestand begint, sluit je deze Overige rekening weer.

 1. Ga naar Geldzaken links in het hoofdmenu.
 2. Klik bij Kas en bank op Toevoegen en kies Overige rekening.
 3. Geef de omschrijving op, gebruik hiervoor het bankrekeningnummer.
 4. Klik op Opslaan.

Sluiten van de Overige rekening

Sluit je Overige rekening op het moment dat je MT940 bankbestand begint:

 1. Ga naar Boekingen links in het hoofdmenu.
 2. Klik op Boeking. Er wordt een paneel geopend voor een nieuwe boeking.
 3. Kies als boeking soort Balans en als categorie Overige rekening.
 4. Voer zelf de Omschrijving op Sluit handmatig rekening, geef als Datum de startdatum van je MT940 bestand op en vul bij Totaalbedrag het resterende saldo in met een minteken ervoor.
 5. Klik op Opslaan.
 6. Klik in de boeking bij Mogelijke koppelingen op Geef aan dat de boeking is betaald met:.
 7. Klik op Overige reserve.

Ontdubbelen van bij- en afschrijvingen

Een aantal banken werkt met een 'download het MT940 bestand vanaf de laatste download'. Deze functie werkt met cookies en is erg onbetrouwbaar. Voor de banken Knab, SNS, Regiobank en Rabobank kun je met overlap je banktransacties inlezen. We adviseren altijd een overlap mee te nemen. Zo mis je nooit een bij- of afschrijving.

Voor de andere banken is ontdubbeling niet mogelijk. Dus bij de ING, ABN AMRO, Tridos en ASR moet je aansluitend de MT940 bestand selecteren. De laatst ingelezen dag zie je bij Geldzaken. Wanneer je een overlappende periode probeert in te lezen in Jortt krijg je een foutmelding.

Hoe dan ook, Jortt leest nooit bij- of afschrijvingen dubbel in.

Privérekening toevoegen

Heb je nog geen zakelijke rekening? Dan adviseren we deze zo snel mogelijk te nemen. Het maakt je boekhoudleven een heel stuk makkelijker én leuker. Echt waar. Gelijk even regelen. Wanneer je nog twijfelt over welke bank je voor je bedrijf moet nemen, adviseren we je te kiezen voor bunq zakelijk. De combinatie bunq en Jortt is de meest geavanceerde koppeling mogelijk én binnen een paar minuten beschikbaar.

Privérekening alleen zakelijk gebruik

Gebruik je een privérekening alleen zakelijk? Dan voeg je deze zo toe: Privérekening toevoegen aan boekhoudprogramma Jortt.

Gemengde privé- en zakelijke rekening

Gebruik je een privérekening zakelijk en privé? Of te wel, tussen al je privé bij- en afschrijvingen staan ook een paar zakelijke bij- en afschrijvingen? Voeg deze rekening dan niet toe in Jortt. Je markeert alle betaalde facturen en boekingen als Betaald met privéopname / storting.

We adviseren je zo snel mogelijk een zakelijke rekening te openen en zakelijk en privé te scheiden. De paar euro die je dit per maand kost, wegen bij lange na niet op tegen de moeite en kosten die je aan het einde van het jaar hebt om zakelijk en privé te scheiden bij je inkomstenbelasting aangifte.

Automatische bankkoppeling

Jortt heeft op dit moment een automatische bankkoppeling met bunq en Mollie. Alle overige banken worden gekoppeld aan Jortt wanneer de PSD2 koppeling beschikbaar is. Dit is een realtime koppeling waar alle banken volgens Europese wetgeving aan moeten voldoen. Jortt heeft hiervoor een vergunning van de Nederlandse Bank nodig en wij hopen deze in de eerste helft van 2020 te behalen.

Bankrekening verwijderen

Een MT940 bankrekening verwijderen

Wanneer je per ongeluk een MT940 bestand hebt ingelezen met een verkeerde bankrekening daarin, kun je deze eenvoudig verwijderen. Dat doe je bij Geldzaken, kies de verkeerde bankrekening en kies Verwijder rekening.

Volg de instructies in het scherm.

Het verwijderen van een bankrekening is onomkeerbaar! Alle bij- en afschrijvingen gekoppeld aan deze rekening worden uit boekhoudprogramma Jortt verwijderd. Verwijder dus alleen een rekening als deze verkeerd is ingelezen. Is het een rekening die je niet meer gebruikt, kies dan Sluit rekening.

bankrekening verwijderen uit boekhoudprogramma

Bankrekening sluiten

Heb je een MT940 rekening in Jortt staan die je niet meer gebruikt of hebt opgeheven? Dan kun je deze sluiten. Door een rekening te sluiten, blijven alle bij- en afschrijvingen bewaard in Jortt. Dit is verplicht volgens de 7 jaar bewaarplicht van de Belastingdienst voor je administratie.

Een rekening sluiten doe je bij Geldzaken, kies de te sluiten bankrekening en kies Sluit rekening. Volg eventueel de instructies in het scherm.

Rekening sluiten met een saldo

Bij de meeste banken is de liefde gelijk over op het moment dat je aangeeft je rekening te willen sluiten. Je resterende saldo wordt geboekt naar je nieuwe rekening, maar de MT940 bestanden daarvan zijn niet meer op te vragen. Vaak mis je hierdoor de laatste paar banktransacties.

Wanneer je een rekening in boekhoudprogramma Jortt sluit met een saldo daarop, maakt Jortt automatisch een boeking aan die je saldo terugbrengt naar € 0. Dit saldo wordt geboekt als Balans en Overige reserve.

Dit saldo moet nog wel verantwoord worden. Je maakt per transactie die je mist een nieuwe boeking door te klikken op Boeking. Boek je kosten of opbrengsten die je mist. Geef als Betaalmethode Overige reserve op.

De som van deze boekingen moet gelijk zijn aan het bedrag dat Jortt heeft geboekt bij het sluiten van je bankrekening. Deze boeking is terug te vinden bij Boekingen.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.