Boekhouden met terugwerkende kracht (overstappen)

Overstappen naar boekhoudprogramma Jortt

Ben je later met boekhoudprogramma Jortt begonnen dan je bedrijf is gestart? Of ben je gedurende een boekjaar overgestapt naar Jortt? Je kunt de voorgaande periode razendsnel verwerken in Jortt.

Importeren van een bestaande administratie

Gelijk maar het goede nieuws, je kunt een bestaande administratie niet importeren in Jortt. Je bent overgestapt omdat je gebruik wil maken van de nieuwste techniek en automatisering van Jortt. Dit is dus een mooi moment om definitief afscheid te nemen van de traditionele boekhoudmethode. Dat heb je dus bij deze gedaan. Welkom bij Jortt! Je klanten kun je overigens wel importeren met behulp van de speciale Jortt klanten template.

Je oude administratie uit een ander boekhoudprogramma bewaar je als Auditfile. Deze, samen met een kopie van je facturen is voldoende voor je bewaarplicht.

Hoe van start

Je begint met Jortt met het inlezen van je bij- en afschrijvingen van je bank. Dat doe je zo: Upload MT940 bankbestand. We adviseren je te beginnen met het inlezen van de bij- en afschrijvingen van het huidige kwartaal. Heb je een bunq bankrekening dan hoef je deze alleen maar te koppelen en een begindatum op te geven. Zo kun je rustig kennismaken met Jortt en ben je op tijd voor de komende btw-aangifte. Dat haalt de druk van de ketel. Maak je geen zorgen over de beginbalans die kun je later nog toevoegen. Sluit de btw periode niet af als je ook nog eerdere perioden in Jortt wil gaan zetten. De btw kwartalen mag je pas sluiten als je alles in Jortt hebt toegevoegd wat je wil toevoegen.

Boekhouder Jortt

Na het uploaden van je bankbestand gaat Boekhouder Jortt direct voor je aan het werk. Klik in het menu aan de linkerkant op Boekhouder Jortt en je ziet hoeveel boekingen hij al voor je heeft gemaakt. Al meer dan 350 soorten standaard boekingen worden door Boekhouder Jortt voor je gedaan, denk aan je telefoonkosten, verzekeringen en de betaalde btw.

Eigen regels activeren

De bij- en afschrijvingen die Boekhouder Jortt niet voor je kan boeken, vind je bij Nog te doen in het linkermenu. Deze ga je zelf inboeken. De bijschrijvingen boek je met een Opbrengsten boeking en de afschrijvingen met een Kosten boeking. Gaat het niet om kosten of opbrengsten dan boek je met een Balans boeking. Meer over boeken: Hoe moet ik boeken?

Maak niet je oude facturen opnieuw in Jortt! Boek de bijschrijvingen met een Opbrengsten boeking en voeg je oude factuur als PDF toe aan deze boeking of bewaar ze in je oude administratie en neem alleen het factuurnummer mee in de boeking. De Belastingdienst verwacht immers een waarheidsgetrouwe administratie en het is dus vreemd dat je oude facturen opnieuw met Jortt maakt.

Na het maken van een boeking kun je Boekhouder Jortt activeren om deze boeking voortaan automatisch voor je te maken. Dit noemen we een ‘eigen regel’. Boekhouder Jortt boekt dan voortaan aan de hand van deze regel de betreffende bij- of afschrijvingen. Binnen Jortt Plus heb je 30 eigen regels en binnen Jortt Compleet één. Met deze eigen regels kun je je hele boekhouding automatiseren. Een nieuw bankbestand kan zo geheel door Boekhouder Jortt worden ingeboekt!

Hoe activeer je een eigen regel:

  1. Ga op de bij- of afschrijving staan en kies Inboeken.
  2. Maak de boeking en kies Activeer regel.
  3. Je ziet nu de regel en kunt zien hoe Jortt deze boeking maakt, eventueel kun je de regel nog aanpassen. Kies Ga naar activeren als de regel goed is.
  4. Jortt laat je nu zien hoe vaak hij deze boeking nog in het huidige MT940 bestand kan maken. Kies Activeer en boek en de regel wordt actief en alle net getoonde bij- of afschrijvingen worden ook direct geboekt.
  5. Vanaf nu gaat Boekhouder Jortt deze eigen regel direct voor je uitvoeren bij elke MT940 bestand dat je upload.

Verder met Jortt

Heb je een kwartaal verwerkt in Jortt? Lees dan het MT940 bestand in van eerdere perioden. Je zult merken dat Boekhouder Jortt nu alle eigen regels gaat toepassen en je dus nagenoeg zelf niets meer hoeft te doen.

Beginbalans

Je zult merken dat als je bovenstaande hebt gedaan, Jortt al het grootste deel van je beginbalans heeft gemaakt. Dat is de reden dat dit hoofdstuk niet bovenaan staat. Maar Jortt weet misschien nog niet alles van je. Leningen, bedrijfsmiddelen die je al had, een creditcard en de nog te betalen btw zijn veel voorkomende posten die je zelf nog even moet toevoegen. Dat doe je zo: Jortt beginbalans maken.

De beginbalans maken kan achteraf, maak je daar in het begin vooral geen zorgen over. Maak eerst kennis met Jortt en leer om te gaan met de boekhoudsoftware.

En nu verder met boekhoudprogramma Jortt

Je boekhouding is nu compleet in Jortt. Je kunt nu verder met je boekhouding en hebt nooit meer omkijken naar:

  • het maken van een balans
  • de winst- en verliesrekening
  • de berekening van de btw-aangifte
  • het maken van een jaarrekening

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.