Boekhouden met terugwerkende kracht (overstappen)

Overstappen naar boekhoudprogramma Jortt

Ben je later met boekhoudprogramma Jortt begonnen dan je bedrijf is gestart? Of ben je overgestapt gedurende een boekjaar naar Jortt? Je kunt de voorgaande periode razendsnel verwerken in Jortt.

Importeren van een bestaande administratie

Gelijk maar het goede nieuws, je kunt een bestaande administratie niet importeren in Jortt. Je bent overgestapt omdat je gebruik wil maken van de nieuwste techniek en automatisering van Jortt. Dit is dus een mooi moment om definitief afscheid te nemen van de traditionele boekhoudmethode. Dat heb je dus bij deze gedaan. Welkom bij Jortt!

Je oude administratie uit een ander boekhoudprogramma bewaar je als Auditfile. Deze, samen met een kopie van je facturen is voldoende voor je bewaarplicht.

Hoe van start

Je begint met Jortt met het inlezen van je bij- en afschrijvingen van je bank. Dat doe je zo; bij- en afschrijvingen (MT940 bestand) importeren. We adviseren je te beginnen met het inlezen van de bij- en afschrijvingen van het huidige kwartaal. Zo kun je rustig kennismaken met Jortt en ben je op tijd voor de komende btw-aangifte. Dat haalt de druk van de ketel.

Een langere periode verwerken (voorgaand jaar)

Wil je meerdere kwartalen verwerken of zelfs een heel vorig jaar? Geen probleem. Je leest dan weer de bij- en afschrijvingen in van die periode. Jortt maakt zelf een eventueel voorgaand jaar aan. Wanneer je veel bij- en afschrijvingen hebt ingelezen, kun je deze in bulk verwerken. Dat doe je zo: Boekhouden in bulk. Zo maak het niet uit of je een maand, kwartaal of jaar verwerkt in Jortt; je bent er even snel mee klaar.

Oude verkoopfacturen verwerken

Wanneer je voorheen verkoopfacturen in een ander systeem hebt gemaakt, hoeft je deze niet opnieuw te maken. Sterker nog, we raden het je af verstuurde facturen opnieuw te maken in Jortt. Om twee redenen:

  • Het is onnodig werk. En dat is niet de reden dat je met Jortt bent begonnen.
  • De Belastingdienst verwacht een waarheidsgetrouwe administratie, dus je originele facturen in je administratie.

De reeds verstuurde facturen kun je in pdf-formaat koppelen aan de bijschrijvingen van je de bank. Zo heb je alles weer compleet. Maak je op dit moment niet druk over je klantenbestand. Jortt verwerkt de boekhouding ook goed zonder dit bestand.

Beginbalans

Je zult merken dat als je bovenstaande hebt gedaan, Jortt al het grootste deel van je beginbalans heeft gemaakt. Dat is de reden dat dit hoofdstuk niet bovenaan staat. Maar Jortt weet misschien nog niet alles van je. Leningen, bedrijfsmiddelen die je al had, een creditcard en de nog te betalen btw zijn veel voorkomende posten die je zelf nog even moet toevoegen. Dat doe je zo: Jortt beginbalans maken.

De beginbalans maken kan achteraf, maak je daar in het begin vooral geen zorgen over. Maak eerst kennis met Jortt en leer om te gaan met de boekhoudsoftware.

En nu verder met boekhoudprogramma Jortt

Je boekhouding is nu compleet in Jortt. Je kunt nu verder met je boekhouding en hebt nooit meer omkijken naar:

  • het maken van een balans
  • de winst- en verliesrekening
  • de berekening van de btw-aangifte
  • het maken van een jaarrekening
  • het doen van de jaarafsluiting

Want, dat doet Jortt nu allemaal automatisch voor je. Je hebt dus een goede keuze gemaakt om over te stappen.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.