Administratie voor een holding en werkmaatschappij

Met Boekhoudprogramma Jortt doe je voor je holding en werkmaatschappij zelf je administratie en je belastingaangiftes. Voor elke bv heb je een eigen administratie nodig. De btw-aangifte doe je met één druk op de knop en voor je aangifte vennootschapsbelasting gebruik je het rapport Aangifte vennootschapsbelasting.

Onze Boekhoudbot helpt je daarbij: hij doet veel boekingen voor je, controleert je boekhouding en stelt de rapporten voor je op. Met de uitgebreide Help in Jortt vind je snel een antwoord op al je vragen.

Wil je meer lezen over administratie voor een bv? Lees dan administratie voor een bv.

Zo maak je je boekhoudleven eenvoudig

Heb je een holding en een werkmaatschappij? Hier vind je een overzicht van de meest voorkomende betalingen en overboekingen.

Deelneming

De holding is de aandeelhouder van de aandelen van de werkmaatschappij. In de boekhouding van de holding maak je hiervoor een deelneming aan. Hoe je een deelneming aanmaakt en verwerkt in je boekhouding lees je in Deelnemingen in je boekhouding.

Werkmaatschappij betaalt kosten voor holding of omgekeerd

Het gebeurt iedereen wel eens. Je moet ergens pinnen en je hebt niet de juiste pas bij de hand. Of je maakt geld over naar een leverancier en ziet net te laat dat je hebt betaald van de bankrekening van de verkeerde bv. Wat nu?

In Hoe boek ik betalingen van kosten tussen holding en werkmaatschappij leggen we stap voor stap uit hoe je dit in je boekhouding verwerkt. Je vindt hier de beschrijving voor je holding én voor je werkmaatschappij.

Werkmaatschappij schiet geld voor aan holding of omgekeerd

Moet jouw holding een leverancier betalen en staat er onvoldoende geld op de bankrekening? En heeft je werkmaatschappij wel voldoende geld? Door geld over te maken van je werkmaatschappij naar je holding en de holding zelf de betaling te laten doen, maak jij het jezelf een stuk makkelijker. Volg hiervoor de stappen in Hoe boek ik het voorschieten van geld tussen holding en werkmaatschappij.

Werkmaatschappij leent geld aan holding of omgekeerd

Als de werkmaatschappij geld uitleent aan de holding of omgekeerd, dan verwerk je dit als een lening. Er is sprake van een lening wanneer geld wordt overgemaakt naar een andere bv met als voorwaarde dat het geld later terug wordt betaald. De bv die de lening ontvangt betaalt hier een rente vergoeding voor. Deze afspraken leg je vast in een leningsovereenkomst. Hoe je dit boekt leggen we je in dit artikel uit: Geld lenen tussen holding en werkmaatschappij.

Holding leent geld uit aan dga of omgekeerd

Leent de holding geld aan jou uit of omgekeerd, dan verwerk je dit als een lening. Je maakt de lening aan en geeft aan dat het om een Kortlopende of langlopende Verstrekte lening aan of Ontvangen lening van aandeelhouder of deelneming gaat.

Rente boeken over saldo lening of rekening-courant

Wanneer er sprake is van een geldlening, dan is de lenende partij rente verschuldigd over het geleende bedrag. Het is verstandig om afspraken over looptijd, aflossing, rente en zekerheden vast te leggen in een leningsovereenkomst. Is er sprake van een rekening-courant en komt het bedrag (gedurende het boekjaar) boven de € 17.500 uit? Dan moet ook over dit saldo rente worden berekend. We leggen je uit Hoe je de rente in je boekhouding verwerkt.

Excessief lenen van de bv

Leen jij geld van je eigen bv en is dit bedrag hoger dan € 500.000 (vanaf 2023 € 700.000)? Dan wordt dit excessief lenen genoemd, waarmee bedoeld wordt dat het bedrag extreem hoog is. In een apart artikel leggen we je uit welke bedragen meetellen voor het bepalen van de hoogte en wat de gevolgen zijn wanneer je boven het bedrag uitkomt.

Werkmaatschappij betaalt management fee aan holding

Als je een holding en een werkmaatschappij hebt, dan stuur je vanuit de holding facturen voor management fee naar de werkmaatschappij.

In de holding wordt dit bij het aanmaken van de factuur automatisch geboekt als Opbrengsten. Wordt de factuur door de werkmaatschappij betaald, dan wordt de betaling gekoppeld aan de factuur.

In de werkmaatschappij worden de kosten geboekt als management fee. Hiervoor maak je een aparte categorie aan onder Andere kosten. Lees Hoe je betaalde management fee in de werkmaatschappij verwerkt.

Werkmaatschappij keert dividend uit aan holding

Dividend is een deel van de winst die wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Je kunt de dividenduitkering overmaken vanuit je werkmaatschappij naar je holding of verrekenen via de rekening-courant. In Hoe boek ik een dividenduitkering leggen we stap voor stap uit hoe je dit verwerkt.

Holding keert dividend uit aan dga

Keer je dividend uit vanuit de holding naar jezelf? Ook dan kun je de dividenduitkering overmaken naar jezelf of verrekenen met je rekening-courant. In dit geval ben je verplicht om een aangifte dividendbelasting in te dienen bij de Belastingdienst. In Dividenduitkering aan dga leggen we uit hoe je de dividenduitkering in je boekhouding verwerkt. Ook vind je hier een link naar het artikel waarin we je laten zien hoe je een aangifte dividendbelasting invult, wel zo gemakkelijk.

Verschil tussen rekening-courant en lening

Met een rekening-courant geef je aan of je een vordering hebt op of een schuld hebt aan de andere bv. Een rekening-courant kan de ene keer plus zijn en de andere keer min. Op een rekening-courant boek je kleine bedragen die doorlopend met elkaar worden verrekend. Bedragen die eerst worden betaald of voorgeschoten, worden na korte tijd weer teruggestort. Blijft het saldo van de rekening-courant gedurende het jaar onder € 17.500? In dat geval hoef je geen rente te berekenen over de vordering of schuld. Is het rekening-courantsaldo gedurende het jaar op een moment hoger dan € 17.500? Dan moet je wel rente berekenen over het saldo.

Dit is anders dan een lening: een lening is altijd plus of altijd min. Bij een lening wordt door de ene partij een geldbedrag ter beschikking gesteld aan een andere partij. De partij die het geld ontvangt is verplicht om het bedrag (in termijnen) terug te betalen. Ook is rente verschuldigd over de lening. De afspraken over bijvoorbeeld looptijd, aflossing, rente en zekerheden leg je vast in een leningsovereenkomst.

Fiscale eenheid voor de btw

Vormen jouw holding en werkmaatschappij (-en) een fiscale eenheid voor de btw? In Hoe boek ik de btw voor een fiscale eenheid lees je hoe je dit op de juiste manier in je boekhouding verwerkt.

Fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting

Vormen jouw holding en werkmaatschappij (-en) een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting? We bieden hier op dit moment nog geen oplossing voor. Onze ervaring is dat de meeste Jortt’ers hier een Jortt-boekhoudcoach voor inschakelen. Een Jortt-boekhoudcoach vind je hier: Ik zoek een boekhouder.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.