Overstappen naar Jortt uitgebreid

Automatiseer je boekhouding

Overstappen naar Jortt is gemakkelijk. Je kunt op elk moment in het jaar overstappen. Maar wil je aan het eind van het jaar je jaarrekening maken en gebruik maken van ons ib of vpb rapport, dan adviseren we je om je bankrekening te koppelen vanaf 1 januari. Je kunt dus met terugwerkende kracht je boekhouding doen. In no time heb je je boekhouding gedaan!

Omdat Jortt anders werkt dan de traditionele pakketten is het niet mogelijk je oude boekhouding te importeren. Je klanten kun je wel importeren.

Je oude administratie uit een ander boekhoudprogramma bewaar je als auditfile. Deze, samen met een kopie van je facturen is voldoende voor je bewaarplicht.

Hieronder staat stapsgewijs wat je moet gaan doen, zodat je oude administratie precies aansluit op de nieuwe in Jortt:

Vul je Bedrijfsinstellingen volledig in.

.

Geef je rechtsvorm aan, of je een auto van de zaak hebt, of je personeel hebt en of je btw plichtig bent, of vrijgesteld of deels vrijgesteld bent van btw. Jortt past zich zo aan bij jouw bedrijf, zodat je alleen nog maar ziet wat op jou van toepassing is.

Klik hiervoor rechtsboven op Instellingen > bedrijfsinstellingen.

Koppel je bankrekeningen

.

Start vanaf 1 januari 2021

In Jortt boek je aan de hand van je bij- en afschrijvingen. Zet al je zakelijke betaal- en spaarrekeningen bij Geldzaken in Jortt. Rekeningen van Nederlandse banken kun je koppelen met een PSD2 koppeling. Deze koppeling is gratis en verleng je elke 90 dagen. Afhankelijk van je bank kun je ook je spaarrekening(en) koppelen. Is een koppeling niet mogelijk, download dan een MT940 bestand bij je bank en upload de bij- en afschrijvingen in Jortt. Voor enkele banken kun je de spaarrekening alleen als een handmatige rekening in Jortt zetten. Een overzicht van de mogelijkheden voor de banken vind je hier: Boekhouding aan je bank koppelen.

Heb je een webshop of winkel en ga je gebruik maken van Mollie of een andere betaaldienst (bijvoorbeeld Stripe) dan moet je deze toevoegen bij Geldzaken.

Eerder starten

Wil je langer dan 18 maanden terug beginnen, koppel dan je bankrekening nog niet. De bank geeft via de koppeling namelijk alleen maar de bij- en afschrijvingen tot 18 maanden terug. Met behulp van een MT940 bestand moet je eerst de oude bij- en afschrijvingen in Jortt zetten. Daarna kun je de bankrekening koppelen. Andersom lukt dit niet! Vraag je een MT940 bestand op bij je bank, zorg dan dat de laatste transactie van het jaar ervoor ook in dit bestand zit. Dus wil je starten vanaf 1 januari 2019, maak dan een bestand dat start met de laatste banktransactie van 2018.

Lees hier verder over:
Bankrekening koppelen
Mollie koppeling met boekhouding
Tussenrekening toevoegen
Importeren van bij- en afschrijvingen met MT940 bestand

Klanten importeren

.

Je klanten kun je via de speciale Jortt klanten template in Jortt importeren.

Lees hier verder over:
Klanten aanmaken en beheren

Offerte en factuur maken

.

Je kunt het uiterlijk van de offertes en facturen en alle e-mails die standaard in Jortt zitten aanpassen aan je eigen huisstijl. Dit doe je via Instellingen > Factuur en offerte aanpassen.

Heb je de stijl aangepast dan kun je facturen en offertes gaan maken voor je klanten. Heb je meerdere handelsnamen, dan kun je voor elke handelsnaam een eigen logo of huisstijl gebruiken.

Ga nooit je oude facturen opnieuw in Jortt maken! Het is belangrijk dat elke factuur uniek is. Er is een uitzondering: Alleen facturen die jij met btw verlegd hebt gemaakt moet je in Jortt opnieuw maken omdat ze anders niet goed in de btw-aangifte komen te staan.

Lees hier verder over:
Offerte en factuur uiterlijk aanpassen
Persoonlijk e-mailsjabloon maken
Factuur maken
Meerdere handelsnamen

Categorieën voor kosten en opbrengsten aanmaken

.

Wil je je omzet uitsplitsen voor verschillende diensten of producten, dan kun je zelf categorieën in Jortt toevoegen. Maak je een factuur of opbrengsten boeking dan kun je bij de factuurregel aangeven op welke categorie je deze opbrengst wil hebben. Op dezelfde manier kun je dat ook doen voor je kosten. Met de categorieën die nu in Jortt zitten voldoe je aan de vereisten van de Belastingdienst.

Lees hier verder over:
categorieën toevoegen of wijzigen

Verwerken van je bij- en afschrijvingen

.

Ga je je administratie doen dan begin je in Jortt altijd bij Nog te doen. Daar staan bovenaan de bij- en afschrijvingen klaar om verwerkt te worden. Bekijk Verwerken van je bij- en afschrijvingen om te zien hoe je dit doet. Ontvang je een betaling voor een factuur die je met Jortt gemaakt hebt, dan koppel je de bijschrijving aan de factuur.

Ontvang je een betaling voor een factuur die je in je oude pakket gemaakt hebt, dan boek je die gewoon met een Opbrengsten boeking. Alleen een btw-verlegd factuur moet je opnieuw maken in Jortt.

Probeer zoveel mogelijk te automatiseren zodat jij tijd overhoudt voor andere zaken. Vraagt Jortt na het maken van een boeking of hij dit voortaan voor je zal doen, kies dan voor Ja graag. De Boekhoudbot maakt dan een Eigen regel voor je aan en maakt vanaf nu deze boekingen voor je. Je hebt hiervoor een Jortt Plus abonnement nodig.

Zorg dat je de boekingen direct op de juiste categorie maakt. In het artikel Op de juiste categorie boeken leggen we uit waar welke kosten horen.

Heb je iets aangeschaft van meer dan €450 dan moet je hiervoor een bedrijfsmiddel aanmaken. Dat doe je door een Bedrijfsmiddelen boeking te maken. Jortt gaat dan automatisch je bedrijfsmiddel afschrijven in het aantal jaar dat je opgeeft.

Lees hier verder over:
De Boekhoudbot
Verwerken van je bij- en afschrijvingen
Op de juiste categorie boeken
Bedrijfsmiddelen en afschrijven

Nog te doen boekingen

.

Bij Nog te doen staat alles wat jij nog moet doen in je Jortt administratie. Is alles hier weg dan is je hele boekhouding up to date.

Lees hier verder over:
Nog te doen boekingen

Beginbalans maken

.

Een groot deel van de beginbalans ontstaat in Jortt door het doen van je administratie. Leningen, deelnemingen, startkapitaal etc moet je zelf toevoegen.

Lees hier verder over:
Beginbalans maken

Btw-aangifte doen

.

Elke factuur en elke opbrengsten of kosten boeking die je maakt wordt door Jortt direct in de btw verwerkt. Zo kun je op elk moment bij Btw-aangifte zien wat je aan btw moet betalen of terugkrijgt. Stuur je ook facturen met btw verlegd, dan moet je na je aangifte ook de ICP opgave doen bij de Belastingdienst. Hiervoor log je apart in bij de Belastingdienst. Bij Rapporten staat het Opgaaf ICP rapport voor je klaar dat je alleen maar hoeft over te nemen bij de Belastingdienst.

Lees hier verder over:
Btw-aangifte doen
ICP aangifte

Belastingaangifte doen

.

Aan het eind van het jaar maakt de Boekhoudbot voor jou op basis van je administratie, een jaarrekening en een rapport aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Met dit rapport kun je eenvoudig zelf je aangifte doen.

Lees hier verder over:
Jaarrekening opstellen
Aangifte inkomstenbelasting
Aangifte vennootschapsbelasting

KvK jaarrekening deponeren

.

Heb je een bv dan moet je een KvK jaarrekening bij de KvK deponeren. Deze KvK jaarrekening maak je eenvoudig met de Boekhoudbot en kun je daarna zo overnemen bij de KvK.

Lees hier verder over:
KvK jaarrekening deponeren

Bonnen toevoegen

.

Met de Jortt app op je telefoon kun je eenvoudig je bonnen toevoegen aan je boekingen. Je kunt ook een speciaal Inbox adres aanmaken waar je je bonnen vanuit je eigen e-mailadres naar toe kunt sturen.

Lees hier verder over:
Jortt Inbox
Uploaden van bonnen met de Jortt scanner app

Boekhouder

.

Met Jortt doe je je hele administratie zelf. Heb je toch liever ook een boekhouder, kies er dan een die bekend is met Jortt. Op onze site vind je deze via: Ik zoek een boekhouder. Nodig je boekhouder uit voor je administratie via Instellingen > Gebruikers. Je boekhouder maakt zijn eigen inlogaccount aan en kan zo in je administratie. Zeg je de samenwerking op dan hoef je alleen maar zijn uitnodiging in te trekken.

Lees hier verder over:
Gebruikers toevoegen en beheren

Jortt Help

.

Met Jortt doe je eenvoudig zelf je administratie. Wil je weten hoe je dingen moet doen dan klik je rechtsboven op Help en kom je in de Help. Geef een zoekwoord in en Jortt laat je de Help artikelen zien die hij hierover heeft. Kom je er niet uit dan mag je ons een e-mail sturen of kun je contact opnemen met onze supportafdeling.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.