BLOG

2 x € 660 miljoen per jaar… zo het putje in.

boekhoudprogramma Jortt blog

Boekhoudprogramma Jortt verwerkt je boekhouding vanuit de bij- en afschrijving. Dat heeft een hele eenvoudige reden: Wat op je bankrekening is gebeurd is waar. De rest is subjectief. Daarbij maakt het je boekhouding overzichtelijk. Je bankrekening en je boekhouding komen een-op-een overeen. En iedereen begrijpt zijn bankrekening. Plusje zijn opbrengsten, minnetje kosten of een privé opname. Zo simpel is het.

Veel Jortt’ers die overstappen naar Jortt en komen van een boekhouder moeten hier aan wennen. Voor een boekhouder is een factuur de waarheid. Niets anders. Geen factuur? Dan is er niets gebeurd. Je afschrijving wordt geboekt als een privé opname. Ook simpel, maar het kost je een hoop geld.

De reden dat boekhouders zo werken, is gebaseerd op de Uitvoeringsbeschikking omzetbelasting 1968, Hoofdstuk XII, Artikel 31. Ja, je leest het goed, 1968. In 1968 werden de facturen op een typemachine getypt met zo’n Pelikan carbonpapiertje ertussen. Die met de post werd verstuurd, geperforeerd en in een ordner werd bewaard. Betalen kon met een acceptgiro. En je bankafschrift kreeg je op papier per post. Na 1968 is er geen aanpassing geweest in dit Artikel. Terwijl de wereld toch door is gegaan met draaien.

Dus zijn er nu ca. 2.2 miljoen ondernemers in Nederland die ieder kwartaal inloggen bij hun telefoonprovider om 3 maandfacturen te downloaden en deze te mailen naar (het programma van) de boekhouder. Om daarna de overige maandelijkse facturen te downloaden en op te sturen. Veel ondernemers die bij een boekhouder zitten, zijn zo slim om de afschrijvingen van de bank erbij te pakken om zeker te weten dat er geen factuur voor een afschrijving mist… Want als het afgeschreven is, moet er ergens een factuur voor zijn. Valt het kwartje?

Zomaar een uur per ondernemer per kwartaal gaat verloren aan het zoeken, downloaden en opsturen van de periodieke facturen. Dat zijn 8,8 miljoen werkuren per jaar. Reken je een gemiddeld ZZP uurtarief van € 75, dan gaat er € 660.000.000 per jaar zo het putje in. Ah, ja. Die boekhouder aan de andere kant is ook weer een uur per ondernemer per kwartaal aan het werk om de ontvangen facturen te verwerken in de boekhouding. Da’s nog een keer € 660.000.000 mee het putje in.

Want de Jortt Boekhoudbot boekt deze periodieke facturen op basis van de afschrijvingen van je bank. Want als het afgeschreven is, is er ook een factuur voor. De Belastingdienst begrijpt echt wel dat Vodafone een telecomprovider is. Die 21% btw rekent. Ook zonder factuur is dat aannemelijk. En zo zijn er nog ruim 400 regels die de Boekhoudbot voor je boekt op basis van de bij- en afschrijvingen. Zodat jij er niet over hoeft na te denken, het geen tijd en geld kost en… het belangrijkste voordeel van automatiseren: je kunt geen fouten maken. Want boekhouden is geen mensenwerk. Jortt is daar veel beter in.

Wanneer wel of niet een factuur toevoegen aan een boeking? Je leest er hier alles over.

---

Hilco | Jortt'er

Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt.

Ik deel mijn Jortt ervaringen, belevenissen, fouten, leermomenten en leuke anekdotes met veel plezier. Ter lering en vermaak. Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast. En ja, ik kan soms een beetje overdrijven. Je kunt vorige edities hier terguglezen.

De rechten van de afbeelding bij deze publicatie zijn in het het bezit van Jortt BV. Deze afbeelding mag (enkel) gebruikt worden bij publicatie van dit bericht en/of voor de promotie van Jortt BV.