We krijgen de vraag vaak: waar komt de naam 'Jortt' vandaan? Het antwoord op deze vraag is helaas niet zo romantisch als vele verwachten...
Toen we in 2015 begonnen, was de basis van Jortt een softwareprogramma dat Freemle heette. Waarom Freemle? Dat krijg je als je een groep ontwikkelaars de kroeg in stuurt met de opdracht een bedrijfsnaam te bedenken. Waarbij een deel van het programma een Freemium (gratis) model was (dat wat nu Jortt Starter is) en een deel 'gefriemel', dat wat nu het boekhoudkundige deel in Jortt is.
Freemle was een Playground Friday project van wat nu ons developmentteam is. In 2015 was ik bezig met het opzetten van boekhoudsoftware. Toen al hevig voorstander van automatisering. Want als ik boekhouden maar eenzijdig en repetitief werk vind, dan zullen vele andere ondernemers dat ook wel vinden (deze twee zinnen zijn zo ongeveer het hele businessplan van Jortt).
Het belangrijkste onderscheid dat Freemle had, is dat het begon bij het einde. Je wilt een factuur maken? Oké, vul op de factuur maar een naam in. Dan slaat het programma dat wel op als nieuwe klant. Een factuurregel? Typ maar. Herkennen we 'm nog niet, dan slaan we 'm op.
Niets stamkaarten, debiteuren of btw-codes inrichten. BÃ h, vieze woorden, snapt toch geen ondernemer. Gewoon beginnen, bank koppelen en het systeem doet de rest of vult aan.
Oké, we hebben een plan, iets van software, een developmentteam. Maar die naam... Hoe vul je een supportdesk die de hele dag de telefoon gaat opnemen met: "Goedemorgen, met Freemle, waarmee kan ik je helpen…"
Dus, wij op zoek naar een nieuwe naam. We wilden een persoonlijke naam. Want als je belt met een boekhouder, spreek je die ook aan bij de voornaam en niet bij die van het bedrijf. Dan moest het ook nog een vriendelijke naam zijn. Wij de namen top 100 lijst erbij. Hmm, al snel bleek er geen domein vrij te zijn die in die lijst staat. Oké, variaties. Dubbele medeklinkers, het weglaten van klinkers. Oké. We hebben een naam. Alle domeinen vrij. Bij deze naam - nog niet Jortt - hadden we een 'tt' aan het eind gezet. Op naar het merkenbureau. Sh#t, een groot accountantskantoor heeft een lijkende naam geregistreerd. Dus, weer opnieuw beginnen.
Tot ik op een avond aan het werk was en op de achtergrond op de tv de BBQ-show van Jord aanstond. Oké, Jord. Daar kunnen we op variëren. Al snel zaten we op Jortt. Want behalve dat het een persoonlijke en vriendelijke naam moest zijn, moest het ook ‘verwerkwoordbaar’ zijn. Ik Jortt, jij Jortt, wij Jortt’en, ik ben Jortt'er, etc. Laatste stappen…alle domeinen in de EU vrij? Merkregistratie? Nog snel controleren in de Urban Dictionary, want je wilt ook niet in een foute namenlijstje komen als we uitbreiden naar het buitenland. Ja, alles groen? Go!
Hilco | Trotse Jortt'er
PS Namens het hele team van Jortt wensen we je een gelukkig, gezond en voorspoedig 2024!
---
Ontvang dé leukste blog over ondernemen en boekhouden iedere 14 dagen in je mailbox:
---
Geschreven voor boekhoudprogramma Jortt.
Ik deel mijn Jortt ervaringen, belevenissen, fouten, leermomenten en leuke anekdotes met veel plezier. Ter lering en vermaak. Al mijn verhalen zijn op waarheid gebaseerd, maar feiten kunnen wat zijn aangepast. En ja, ik kan soms een beetje overdrijven. Je kunt vorige edities hier terguglezen.