Eigen regels maken in Jortt

Boekhouder Jortt kan het nog gemakkelijker voor je maken. Jij kunt ook je eigen regels instellen en Boekhouder Jortt boekt dan aan de hand van deze regels je bij- en afschrijvingen in. Als Jortt Compleet gebruiker kun je één eigen regel instellen, Jortt Plus gebruikers kunnen tot 30 eigen regels instellen. De ervaring leert dat je daarmee je boekhouding tot 99% kunt automatiseren.

Wanneer je als ondernemer meer dan 15 minuten per maand bezig bent met het handmatig inboeken dan is het meestal al voordeliger om je boekhouding te automatiseren met Jortt Plus.

Eigen regel aanmaken in Jortt

Je kunt heel eenvoudig een eigen regel maken. Je klikt gewoon na het doen van de boeking op de melding die Jortt geeft. Jortt maakt dan een regel van de boeking die je net gemaakt hebt. Zo worden vanaf dat moment alle soortgelijke boekingen automatisch op dezelfde manier voor je gemaakt. Boekhouder Jortt laat je gelijk zien welke andere nog niet ingeboekte bij- en afschrijvingen met deze regel geboekt worden. Reeds geboekte bij- en afschrijvingen worden niet aangepast. Hieronder leggen we dit stapsgewijs uit.

Zo maak je een eigen regel

  1. Ga naar Nog te doen links in het hoofdmenu.
  2. Selecteer bij Boek de bij- en afschrijvingen de juiste rekening.
  3. Na het maken van de boeking vraagt Jortt of je hier een regel van wil maken.
  4. Klik op Ja graag.
  5. Jortt laat je nu het Regel-paneel zien. Je kunt hier eventueel de regel verder aanpassen. Lees hiervoor Zo pas je een regel verder aan.
  6. Wil je niets aanpassen dan kies je direct voor Ga naar activeren.
  7. Jortt laat je nu zien welke bij- en afschrijvingen er nog openstaan, die ook met deze regel gedaan kunnen worden.
  8. Klik op Activeer en boek in en de regel wordt geactiveerd en alle getoonde bij- en afschrijvingen worden nu direct geboekt.
boekhouder-ja-graag

Zo pas je een regel verder aan

Soms is het nodig om de regel nog verder te verfijnen. Je kunt de naam, de condities en de actie wijzigen door in het Regel-paneel op het betreffende blok te klikken.

Wijzig naam

Jortt geeft de boekingsregel een naam. Je kunt deze indien gewenst aanpassen door erop te klikken. Je kunt er ook een omschrijving aan toevoegen die dan onder de regel verschijnt. Zo weet jij precies waar deze regel voor is.

Wijzig condities

Bij condities staat op welke bij- en afschrijvingen de regel wordt toegepast. Je kunt de condities van een regel aanpassen. De regel begint altijd met de banktransactie. Daarna kijk je naar de conditie: waar je in de transactie naar kijkt, waaraan het moet voldoen en om welk rekeningnummer het gaat. Soms moet een regel aan meerdere condities voldoen. Dan is alleen het rekeningnummer niet genoeg, maar wil je dat Boekhouder Jortt ook naar het bedrag kijkt of naar een speciaal kenmerk dat in de omschrijving van de bij- en afschrijving staat.

Nadat je de condities hebt aangepast, klik je op Test condities. Jortt laat je zien op hoeveel nog niet geboekte bij- en afschrijvingen de regel van toepassing is. Staan hier ook nog bij-en afschrijvingen bij die je niet zo wil boeken, dan moet je de conditie van de regel aanpassen of nieuwe condities toevoegen. Is het goed, dan kies je voor Opslaan.

Wijzig actie

Bij actie staat hoe de regel de boeking maakt. Je kunt hier specificeren op welke categorie er geboekt wordt, welke datum de boeking moet krijgen, waar de leverancier zich bevindt, wat het btw-percentage is en of er nog een bon aan gekoppeld moet worden. Kies Opslaan en nu wordt de boeking voortaan precies zo gemaakt.

boekhouder-regel

Complexe condieties en acties maken

Je kunt eigen regels verder aanpassen en verfijnen. Heb je bijvoorbeeld een bv en boek je van je zakelijke rekening naar je privérekening zowel je loon als je dividend, dan kun je in de regel aangeven dat bedragen tot een bepaald bedrag als loon geboekt moeten worden. Je kunt met een andere regel aangeven dat alles boven dat bedrag als dividend wordt geboekt. Jortt boekt aan de hand van deze twee regels dan voortaan automatisch je loon- en dividendbetalingen.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.