Controle boekhouding

De Boekhoudbot maakt boekingen voor je en hij kan een jaarrekening, KVK - jaarrekening of auditfile voor je opstellen. De Boekhoudbot voert ook controles voor je uit. Zo weet je of je nog wat aan moet passen voor je een btw-aangifte doet of een jaarrekening laat maken.

De btw-controle en de jaar-controle zijn onderdeel van Jortt ZZP, Jortt MKB en Jortt Plus.

Controle btw-aangifte

Voor je in Jortt de btw-aangifte kunt doen of een btw-periode kunt afsluiten doet de Boekhoudbot een controle voor je. Klik bij de Boekhoudbot op Controleer mijn boekhouding voor de btw-aangifte en je ziet wat hij voor je controleert. Dezelfde controle doet de Boekhoudbot ook wanneer je de stappen doorloopt voor het afsluiten van de btw-periode.

Bij de controle kijkt Jortt naar jouw bedrijf: hij houdt rekening met je rechtsvorm en of je bijvoorbeeld een auto van de zaak hebt.

Aan het bolletje voor het controlepunt zie je of er wat gedaan moet worden:
donkergroen bolletje: oke
geel bolletje: moet naar gekeken worden maar kan ook later
rood bolletje: advies aan te passen voor de btw-aangifte

De Boekhoudbot controleert daarbij de volgende punten:

1. Klopt de Btw-rondrekening?

De Boekhoudbot controleert of de facturen en opbrengsten boekingen met een factuurdatum in deze btw-periode, allemaal meegenomen zijn en of dit overeenkomt met de te betalen btw.

2. Zijn alle bij- en afschrijvingen ingeboekt?

Het is belangrijk dat alle bij- en afschrijvingen van je bank en van Mollie uit deze btw-periode verwerkt zijn. Hierdoor loop je een eventuele teruggave van de Belastingdienst niet mis en voorkom je een latere boete doordat je alles netjes hebt aangegeven.

Mocht je ze over het hoofd hebben gezien bij Nog te doen, dan herinnert de Boekhoudbot je hieraan en kun je direct doorklikken om de bij- en afschrijvingen in te boeken.

3. Zijn er nog conceptboekingen in deze btw-periode?

Het kan zijn dat je in je administratie conceptboekingen hebt staan. Conceptboekingen herken je aan een grijs bolletje bij Boekingen. Conceptboekingen worden nog niet meegenomen in de boekhouding. Ze ontstaan doordat je ze zelf als concept hebt aangevinkt of een selectie hebt ingeboekt. Mocht je ze over het hoofd hebben gezien bij Nog te doen, dan kun je in direct doorklikken en ze accorderen.

Accordeer een boeking

4. Zijn er nog conceptfacturen?

De Boekhoudbot laat je zien of je nog conceptfacturen hebt. Bekijk of je deze nog moet versturen zodat de btw meegenomen wordt in de aangifte. Heb je ze niet meer nodig, verwijder ze dan door het vakje voor de factuur aan te vinken en dan op verwijder te klikken.

5. Zijn er facturen gemarkeerd als betaald waar nog een betaling aan gekoppeld moet worden?

Aan alle facturen die je met Jortt verstuurd moet de betaling van je klant gekoppeld worden. Zo voorkom je dat de betaling per ongeluk als Diverse omzet wordt geboekt en daardoor dubbel in je administratie staat. Mist de betaling, maar heb je aangegeven dat het wel betaald is, dan moet je de betaling aan de factuur koppelen en de ten onrechte gemaakte Opbrengsten boeking verwijderen.

6. Is er btw privé-geboekt geboekt voor een auto van de zaak?

Heb je een auto van de zaak? Dan moet je het privégebruik btw auto van de zaak corrigeren. Hoe je dat doet lees je in het artikel: Privégebruik btw auto van de zaak

Controle jaarrekening

Met een druk op de knop maak je in Jortt een jaarrekening. Voor je deze maakt kun je de Boekhoudbot een controle laten uitvoeren. Zo weet je of je alles gedaan hebt en de jaarrekening kunt gebruiken voor je inkomstenbelasting aangifte of de vennootschapsbelasting aangifte.

Bij de controle kijkt Jortt naar jouw bedrijf: hij houdt rekening met je rechtsvorm en of je bijvoorbeeld een auto van de zaak hebt. Aan het bolletje voor het controlepunt zie je of er wat gedaan moet worden:

Aan het bolletje voor het controlepunt zie je of er wat gedaan moet worden:
groen bolletje: oke
geel bolletje: moet naar gekeken worden maar kan ook later
rood bolletje: advies aan te passen voor de vennootschapsbelasting aangifte

De Boekhoudbot controleert daarbij dezelfde punten als die in de btw-aangifte worden gechecked en doet een aantal aanvullende checks:

1. Zijn alle boekingen gekoppeld?

De Boekhoudbot checked of alle boekingen een betaling hebben. Hierbij wordt ook gekeken naar de balans boekingen, deze worden in de btw controle niet meegenomen omdat er immers geen btw in zit.

2. Heeft Kas een positief saldo of is 0?

Het saldo in kas mag niet negatief zijn. Is dit wel het geval dan moet je dit corrigeren. Of door de boekingen aan te passen of door het vanuit prive of rekening courant (voor een bv) aan te vullen.

3. Staat de categorie Kruisposten op 0?

Aan het eind van het jaar hoort het saldo op kruisposten op 0 te staan. Is dit niet het geval dan is er verkeerd geboekt.

4. Zijn er losgekoppelde betalingen?

Heb je boekingen gemaakt die op een andere manier betaald zijn dan met je bankrekening of via Mollie en heb je die betaling weer van een boeking afgehaald, dan komt deze als losgekoppelde betaling bij Nog te doen te staan. Verwijder deze betalingen voor je een jaarrekening maakt.

5. Is er geboekt op Overige reserve?

Slechts in sommige gevallen mag er geboekt worden op Overige reserve. Ga je van een gratis naar een betaald account dan mag je alle eerdere facturen inboeken als betaald met Overige reserve. Verder mag een beginbalans boeking, de boeking van vennootschapsbelasting of mag er bij de overgang van een handmatige bankrekening naar een automatische gekoppelde bankrekening geboekt worden op Overige reserve.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.