Bijtelling btw privégebruik auto van de zaak

Gebruik je een auto of een bestelauto van je bedrijf ook privé? Dan mag je de btw op de aanschaf, onderhoud en gebruik aftrekken, voor zover de auto wordt gebruikt voor het zakelijke gebruik. Omdat de auto ook privé wordt gebruikt, moet je voor het privégebruik de btw terugbetalen.

Deze bijtelling voor de btw geldt ook voor leaseauto's (zowel financial als operational lease) en youngtimers. De bijtelling voor de btw wordt voor elke auto op precies dezelfde manier berekend.

Naast de bijtelling voor btw privégebruik betaal je ook bijtelling voor de inkomstenbelasting.

Bijtelling berekenen

Voor het bepalen van de bijtelling voor het privégebruik maakt het uit of je een kilometeradministratie bijhoudt. Houd je een kilometeradministratie bij dan bereken je de btw-correctie, houd je geen kilometeradministratie bij dan hanteer je het btw-forfait. Voor de btw telt woon-werkverkeer als privékilometers.

De bijtelling btw kan nooit meer zijn dan je in het jaar totaal aan btw hebt betaald. De totaal betaalde btw is de btw op onderhoud, brandstof, reparatie en accessoires + voor de eerste 5 jaar ook 20% van de btw die je bij aanschaf hebt betaald.

Boek je kosten voor onderhoud en brandstof op Auto- en transportkosten. Dan weet je aan het eind van het jaar precies hoeveel kosten je hebt gemaakt en hoeveel btw je hierover hebt betaald.

De Belastingdienst heeft een handig hulpmiddel waarmee je snel kunt uitrekenen wat je bijtelling voor de btw is. Je kunt het ook zelf uitrekenen, kies hieronder of je een kilometerregistratie hebt gevoerd of dat je het btw-forfait gebruikt.

Btw privégebruik auto met kilometeradministratie: btw-correctie

Met behulp van een sluitende kilometeradministratie bereken je wat de verhouding is tussen zakelijk gebruik en privégebruik. Je betaalt dan een bijtelling voor de btw over het werkelijke privégebruik.

Stel dat jij in een jaar 40.000 kilometer hebt gereden, waarvan 10.000 kilometer privékilometers zijn. 25% van de kilometers is dan privé, wat betekent dat je van alle btw die je op de autokosten (onderhoud, brandstof, reparaties, accessoires) hebt teruggevraagd 25% moet terugbetalen aan de Belastingdienst.

Btw privégebruik auto zonder kilometeradministratie: btw-forfait

Heb je geen sluitende kilometeradministratie? Dan stel je de btw die je moet betalen voor het privégebruik vast op 2,7% van de catalogusprijs van de auto, inclusief btw en bpm. Dit percentage van 2,7 geldt ook voor de auto die je gebruikt op basis van operational lease of financial lease en voor een youngtimer.

Voor een marge auto geldt 1,5%, dit is een auto waar je bij de aanschaf geen btw over hebt afgetrokken.

Bereken je met het btw-forfait hoeveel btw je moet terugbetalen, check dan wat de totale betaalde btw op Autokosten is (btw op onderhoud, brandstof, reparatie en accessoires + voor de eerste 5 jaar ook 20% van de btw van de aanschaf). De terug te betalen btw kan namelijk niet hoger zijn dan de totale betaalde btw op Autokosten. Is de totaal betaalde btw lager, gebruik dan dit bedrag in de aangifte.

Voorbeeldberekening privégebruik btw auto zonder kilometeradministratie

Je hebt een auto gekocht met een catalogusprijs van € 45.000, inclusief btw en bpm. Je hebt de btw op de aanschaf, het onderhoud en gebruik van deze auto volledig afgetrokken. Je gebruikt de auto ook privé en je hebt geen sluitende kilometeradministratie.

Voor het privégebruik betaal je dan 2,7% x € 45.000 = € 1.215 btw. Als je de auto in de loop van het jaar koopt, kun je het percentage van 2,7% naar evenredigheid verlagen. Koop je de auto bijvoorbeeld op 1 september, dan betaal je voor het privégebruik 4/12 x 2,7% x € 45.000 = € 405.

Gebruik je de auto ook voor btw-vrijgestelde omzet? Dan moet je het bedrag evenredig verlagen. Als je de auto bijvoorbeeld voor 50% gebruikt voor btw-vrijgestelde omzet, wordt het bedrag dat je voor het privégebruik betaalt 50% van € 1.215 = € 607. Je hebt in dit geval namelijk de btw op de aanschaf, het onderhoud en gebruik ook maar voor de helft afgetrokken.

Auto's langer dan 4 jaar in gebruik/bezit

Wanneer je de auto van de zaak langer dan 4 jaar in bezit hebt, mag je vanaf het 5e jaar voor het privégebruik 1,5% in plaats van 2,7% van de cataloguswaarde nemen van de auto, inclusief btw en bpm. Je betaalt dus eerst 4 jaar 2,7%, daarna 1,5% vanaf het 5e jaar. Heb je een youngtimer dan kan het btw-forfait meer zijn dan de werkelijke kosten.

Vragen privégebruik btw auto

Heb je nog vragen over het privégebruik van de auto? Bel dan de BelastingTelefoon op 0800-0543 of ga naar Belastingdienst privégebruik auto van de zaak.

Btw privégebruik verwerken in je boekhouding

Je betaalt de btw via de laatste aangifte van het boekjaar en geeft dit aan op het btw-formulier bij 1d 'Privégebruik':

  1. Ga naar Btw-aangifte links in het hoofdmenu.
  2. Klik op Wijzig.
  3. Vul bij Bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend € 0 in.
  4. Vul bij Omzetbelasting de btw in die je moet terugbetalen.

Jortt maakt nu automatisch een kostenboeking aan op Auto- en transportkosten en een balansboeking op te Betalen/ontvangen btw.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.