Hoe boek ik de bijtelling van mijn zakelijke auto?

Wanneer je een auto van de zaak hebt, mag je de kosten voor deze auto aftrekken van je winst. Wanneer je deze auto ook privé gebruikt, ziet de Belastingdienst dat als een privévoordeel en daar moet je inkomstenbelasting over betalen. Hoeveel belasting je moet bijtellingbetalen hangt af van de auto. Via deze website kun je de bijtelling berekenen: bijtelling calculator

Hoe verwerk je bijtelling in je boekhouding?

Je kunt de bijtelling op twee manieren verrekenen:

Bijtelling via de inkomstenbelasting (IB) opgeven

De bijtelling is een onderdeel van je inkomstenbelasting. Daarom kun je de berekende bijtelling eenvoudigweg opgeven bij de jaaropgave inkomstenbelasting. Dit verwerkt je dan niet in Jortt.

Bijtelling via de boekhouding opgeven

De tweede manier is door de bijtelling als negatieve kosten te boeken bij je autokosten. Door het verlagen van je kosten gaat je winst omhoog en daarmee dus de inkomstenbelasting.

Autokosten minder dan de waarde van het privégebruik

De verrekening van de bijtelling via de boekhouding heeft een voordeel ten opzichte van de opgave via de inkomstenbelasting. Je bijtelling kan nooit hoger zijn dan de daadwerkelijke kosten. Wanneer de totale autokosten minder bedragen dan het bedrag dat je voor de bijtelling (het privégebruik) van de auto moet verrekenen, dan wordt de bijtelling van de auto gelijk aan de totale autokosten. Oftewel: wat aan aftrekbare autokosten overblijft, is dan nihil.

Boeken van de bijtelling in boekhoudprogramma Jortt:

Om de bijtelling te boeken in je boekhouding. maak je een Nieuwe boeking aan. Je bijtelling voer je in als negatieve kosten.

  1. Ga naar Boekingen links in het hoofdmenu.
  2. Klik op Boeking. Er wordt een paneel geopend voor een nieuwe boeking.
  3. Kies als boeking soort Kosten en als categorie Autokosten.
  4. Voer zelf de Omschrijving, als Datum geef je december op, Totaalbedrag incl. btw in en je geeft geen btw op in deze boeking.
  5. Heb je een berekening van de bijtelling gemaakt? Voeg deze dan als bijlage bij de boeking toe.
  6. Klik op Opslaan.
  7. Klik in de boeking bij Mogelijke koppelingen op Geef aan dat de boeking is betaald met:.
  8. Klik op Mijn privé opname / storting.
bijtelling auto boeken in boekhoudprogramma

Boeken van de btw van het privégebruik

Omdat niet alle kosten voor de auto alleen zakelijk zijn, is dus ook niet alle btw over de kosten terug te vragen. Hoe je dit doet, lees je hier: Privégebruik btw auto van de zaak

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.