Hoe boek ik de bijtelling inkomstenbelasting van mijn zakelijke auto of fiets?

Wanneer je een auto of (elektrische)fiets van de zaak hebt, mag je de kosten voor deze auto of fiets aftrekken van je winst. Gebruik je deze auto of fiets ook privé, dan ziet de Belastingdienst dat als een privévoordeel en daar moet je inkomstenbelasting over betalen.

Rijd je meer dan 500 kilometer per jaar privé in je zakelijke auto dan moet je bijtelling betalen. Voor de bijtelling op je inkomen geldt woon-werkverkeer als zakelijke kilometers. Hoeveel belasting je moet betalen hangt af van de auto.

Voor een auto jonger dan 15 jaar betaal je de bijtelling over de cataloguswaarde, inclusief btw en bpm, van je auto. Via deze website kun je de bijtelling berekenen: bijtelling calculator

Heb je een auto met een grijs kenteken dan wordt de bijtelling ook berekend over de cataloguswaarde (het aanschafbedrag inclusief BPM en BTW). Via de site van de RDW kun je de cataloguswaarde van je auto opzoeken.

Voor een youngtimer, een auto van meer dan 15 jaar oud, betaal je ‘slechts’ 35% over de dagwaarde (waarde in het economische verkeer). Die dagwaarde ligt meestal een stuk lager dan de cataloguswaarde. Het rijden met een youngtimer is dus vaak voordeliger dan het rijden in een nieuwe auto. In ieder geval qua bijtelling. Via ANWB-koerslijstkun je de dagwaarde van je auto bepalen.

Voor de fiets rekent de Belastingdienst in 2024 7% van de adviesprijs van de fiets als bijtelling.

Gebruik je de auto ook privé, dan zijn niet alle kosten zakelijk. Daarom is dus ook niet alle btw over de kosten terug te vragen en heb je naast een bijtelling voor de inkomstenbelasting, ook een correctie voor de btw (bijtelling btw privégebruik). Hoe je dit verwerkt in Jortt, lees je hier: Bijtelling btw privégebruik auto van de zaak.

Hoe verwerk je bijtelling in je boekhouding?

.

Ga je je jaarlijkse belastingaangifte indienen en gebruik je het rapport Aangifte inkomstenbelasting dat Jortt voor je maakt dan adviseren wij je om de bijtelling voor je auto of fiets in je boekhouding op te nemen. Hierdoor wordt de winst in je boekhouding hoger en wordt de bijtelling van de auto of fiets automatisch meegenomen.

Autokosten minder dan de waarde van het privégebruik

Je bijtelling kan nooit hoger zijn dan de daadwerkelijke kosten. Wanneer de totale autokosten (dit zijn de autokosten + de afschrijvingskosten op de auto+ btw-privégebruik + auto verzekeringen) minder bedragen dan het bedrag dat je voor de bijtelling (het privégebruik) van de auto moet verrekenen, dan wordt de bijtelling van de auto gelijk aan de totale autokosten. Oftewel: wat in je boekhouding aan aftrekbare autokosten overblijft, is dan nihil.

Op de Winst-en-Verliesrekening vind je de Auto- en transportkosten, en de afschrijving van je auto terug. In de btw aangifte van het 4e kwartaal staat het btw-privégebruik. Type de naam van het bedrijf waar je autoverzekering loopt bovenin de witte Vindbalk en je vindt de boekingen voor je autoverzekering.

Controleer zelf of de daadwerkelijke autokosten lager zijn dan de berekening van de bijtelling. Is dit het geval dan mag je de lagere autokosten opvoeren als bijtelling. Voor de bijtelling voor de fiets wordt niet gekeken naar de kosten.

Ben jij DGA, dan wordt de bijtelling op het inkomen via de salarisadministratie verwerkt. Je betaalt dan meer loonbelasting als compensatie voor het privégebruik. De werkgever (de BV) betaalt de bijtelling voor de btw.

Boeken van de bijtelling in boekhoudprogramma Jortt

.

Om de bijtelling te boeken in je boekhouding maak je een nieuwe boeking aan. De bijtelling voer je in als negatieve kosten. Hierdoor wordt je winst hoger en betaal je inkomstenbelasting over het bedrag van de bijtelling. Je maakt deze boeking voor een auto en voor een fiets.

  1. Ga naar Boekingen links in het hoofdmenu.
  2. Klik op Boeking. Er wordt een paneel geopend voor een nieuwe boeking.
  3. Kies als boeking soort Kosten en als categorie Auto- en transportkosten.
  4. Voer zelf de Omschrijving, Totaalbedrag incl. btw in en je geeft geen btw op in deze boeking. Let op dat je het bedrag invoert met een min ervoor.
  5. Zet de datum op december en kies het juiste jaar.
  6. Heb je een berekening van de bijtelling gemaakt? Voeg deze dan als bijlage bij de boeking toe.
  7. Klik op Opslaan.
  8. Klik in de boeking bij Mogelijke koppelingen op Betaald met:
  9. Klik op Mijn privé opname / storting.
bijtelling auto boeken in boekhoudprogramma

Bijtelling auto in je aangifte inkomstenbelasting

.

Ga je je aangifte inkomstenbelasting invullen op de site van de Belastingdienst, dan vraagt de Belastingdienst of je een auto van de zaak hebt. Antwoord met Ja en je krijgt vragen op basis waarvan de bijtelling voor je auto wordt vastgesteld. Lees IB belastingplichtige voor de uitleg.

Daarna ga je op de site van de Belastingdienst bij de Privéonttrekkingen een correctie maken. Lees Privéonttrekkingen en stortingen hoe je dit doet. Let op: Je maakt alleen een correctie bij de Privéonttrekkingen voor de auto.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.