Hoe boek ik de bijtelling van mijn zakelijke auto of fiets?

Wanneer je een auto of (elektrische)fiets van de zaak hebt, mag je de kosten voor deze auto of fiets aftrekken van je winst. Wanneer je deze auto of fiets ook privé gebruikt, ziet de Belastingdienst dat als een privévoordeel en daar moet je inkomstenbelasting over betalen.

Rijd je meer dan 500 kilometer per jaar privé in je zakelijke auto dan moet je bijtelling betalen, Voor de bijtelling geldt woon-werkverkeer als zakelijke kilometers. Hoeveel belasting je moet betalen hangt af van de auto.

Voor een auto jonger dan 15 jaar betaal je de bijtelling over de cataloguswaarde van je auto. Via deze website kun je de bijtelling berekenen: bijtelling calculator

Voor een youngtimer, een auto van meer dan 15 jaar oud, betaal je ‘slechts’ 35% over de dagwaarde (waarde in het economische verkeer). Die dagwaarde ligt meestal een stuk lager dan de cataloguswaarde. Het rijden met een youngtimer is dus vaak voordeliger dan het rijden in een nieuwe auto. In ieder geval qua bijtelling. Via ANWB-koerslijstkun je de dagwaarde van je auto bepalen.

Voor de fiets rekent de Belastingdienst in 2022 7% van de adviesprijs van de fiets als bijtelling.

Hoe verwerk je bijtelling in je boekhouding?

.

Gebruik je het rapport IB dat Jortt voor je maakt dan adviseren wij je om de bijtelling in je boekhouding op te nemen. Je boekt de bijtelling als negatieve kosten bij je Auto- en transportkosten. Door het verlagen van je kosten gaat je winst omhoog en daarmee dus de inkomstenbelasting.

Autokosten minder dan de waarde van het privégebruik

Je bijtelling kan nooit hoger zijn dan de daadwerkelijke kosten. Wanneer de totale autokosten (dit zijn de autokosten + de afschrijvingskosten op de auto+ btw privé gebruik + auto verzekeringen) minder bedragen dan het bedrag dat je voor de bijtelling (het privégebruik) van de auto moet verrekenen, dan wordt de bijtelling van de auto gelijk aan de totale autokosten. Oftewel: wat aan aftrekbare autokosten overblijft, is dan nihil.

Boeken van de bijtelling in boekhoudprogramma Jortt:

.

Om de bijtelling te boeken in je boekhouding. maak je een Nieuwe boeking aan. Je bijtelling voer je in als negatieve kosten.

  1. Ga naar Boekingen links in het hoofdmenu.
  2. Klik op Boeking. Er wordt een paneel geopend voor een nieuwe boeking.
  3. Kies als boeking soort Kosten en als categorie Auto- en transportkosten.
  4. Voer zelf de Omschrijving, als Datum geef je december op, Totaalbedrag incl. btw in en je geeft geen btw op in deze boeking.
  5. Heb je een berekening van de bijtelling gemaakt? Voeg deze dan als bijlage bij de boeking toe.
  6. Klik op Opslaan.
  7. Klik in de boeking bij Mogelijke koppelingen op Geef aan dat de boeking is betaald met:.
  8. Klik op Mijn privé opname / storting.
bijtelling auto boeken in boekhoudprogramma

Boeken van de btw van het privégebruik

.

Gebruik je de auto ook privé dan zijn niet alle kosten zakelijk. Daarom is dus ook niet alle btw over de kosten terug te vragen. Hoe je dit verwerkt in Jortt, lees je hier: Privégebruik btw auto van de zaak

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.