Hoe gebruik je kruisposten in Jortt?

Bij het boeken maakt Jortt soms gebruik van de balanspost Kruisposten. Zelf hoef je overigens maar heel af en toe kruisposten te gebruiken!

Wat zijn kruisposten?

Kruisposten worden in een boekhouding gebruikt wanneer er tussen twee balansposten wordt geboekt. Zo blijft het geld tijdens de transactie zichtbaar in de administratie. De twee op kruisposten geboekte boekingen worden tegen elkaar ‘weggekruist’, vandaar de naam kruisposten. Om deze reden hoort kruisposten ook altijd weer op 0 te komen. Staat er nog een bedrag op, dan is een van de twee boekingen niet gemaakt en loopt je boekhouding scheef.

Wanneer boekt Jortt automatisch op kruisposten?

Boek je een overschrijving tussen twee eigen zakelijke (spaar)rekeningen en heb je van beide rekeningen een MT940 bestand of een realtime koppeling, dan zal boekhoudprogramma Jortt deze boeking automatisch voor je maken. Jortt gebruikt hiervoor de post kruisposten.

Ook de bijschrijvingen van Mollie op je bankrekening worden via kruisposten automatisch door Jortt geboekt.

Administratie voor webshop met Mollie koppeling

Boeken van balanspost naar balanspost

Afhankelijk van het feit of een van de twee balansposten een MT940 bestand heeft of een automatische koppeling kies je een van de volgende twee manieren.

Balanspost met MT940 bestand of automatische koppeling

Heeft een van de balansposten een MT940 bestand of een automatische koppeling dan verloopt de boeking aan de hand van de bij- of afschrijving van deze balanspost. Je boekt zoals je alle boekingen in Jortt maakt door de bij- of afschrijving in te boeken en bij de categorie de balanspost te zetten die geen MT940 of automatische koppeling heeft.

Balansposten zonder MT940 bestand of automatische koppeling

Heb je geen MT940 bestand of automatische koppeling dan start je met het maken van de balansboeking en kies je bij de koppeling de andere balanspost waarmee de boeking betaald wordt.

Stel je wil € 250,- overmaken van je kas naar je privé. Dat doe je zo:

  1. Ga naar Boekingen links in het hoofdmenu.
  2. Klik op Boeking. Er wordt een paneel geopend voor een nieuwe boeking.
  3. Kies als boeking soort Balans en als categorie Kas.
  4. Voer zelf de Omschrijving, Datum en Totaalbedrag incl. btw - 250,00 in.
  5. Klik op Opslaan.
  6. Klik in de boeking bij Mogelijke koppelingen op Geef aan dat de boeking is betaald met:.
  7. Klik op Mijn privé opname / storting.

Wanneer gebruik je zelf kruisposten

In een tweetal gevallen is het wel handig om kruisposten te gebruiken:

Heeft je klant dubbel betaald of heb je zelf iets dubbel betaald, dan gebruik je kruisposten. Je boekt de dubbele betaling via een balansboeking op kruisposten en boekt de terugstorting ook weer via een balansboeking op kruisposten.

Hoe boek ik wanneer er dubbel betaald is?

Heb je zelf iets betaald en ontvang je het geld weer terug, dan kun je dat ook via kruisposten boeken. Je boekt je betaling op Balans en Kruisposten en daarna het geld dat je van je leverancier ontvangt ook weer op kruisposten.

Hoe boek ik een retourzending / creditfactuur leverancier?

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.