Webshop zonder Mollie met koppeling

Krijg je inkomsten uit een webshop en weet je niet precies hoe je deze moet verwerken? Dan is er maar één passend antwoord: Boekhoudprogramma Jortt. Met Jortt doe je eenvoudig de administratie voor je webshop. Of eigenlijk: onze slimme boekhoudbot doet de administratie voor je. Zo ben je altijd bij, voldoe je aan de regels van de Belastingdienst én heb jij meer tijd voor andere zaken. Met Jortt combineer je het beste van je webshopsoftware met onze boekhoudsoftware. Jortt maakt je winst-en-verliesrekening, je balans en zelfs je jaarrekening.

Door een directe koppeling met je webshop of een koppeling met Webwinkelfacturen wordt er een factuur aangemaakt in Jortt voor elke order in je webshop. Zo weet Jortt je omzet en hoeveel btw je daarover moet afdragen.

Je klanten betalen in je webshop via een Service Payment Provider die bepaalde betaalmethodes (iDeal, stripe, PayPal) aanbiedt. In Jortt heb je een overzicht van wat je nog van elke provider tegoed hebt en zie je precies hoeveel kosten je aan je provider betaalt.

Verkoop je via je webshop aan particulieren in andere landen binnen Europa voor meer dan € 10.000 en wil je via Jortt gebruik maken van het EU éénloketsysteem? Upgrade dan naar een Jortt Plus abonnement. Vervolgens vink je in Jortt aan Mijn bedrijf moet ook aangifte doen via het EU-btw éénloketsysteem. Doe dit bij Instellingen > Bedrijfsgegevens. Jortt maakt dan ook het rapport EU-btw éénloketsysteem aangifte voor je, waarmee je zelf de btw aangifte kunt doen voor de verkopen vanuit je webshop aan particulieren binnen Europa.

Jortt werkt optimaal met Service Payment Provider Mollie. Al je webshoporders komen direct in je Jortt account en worden automatisch verwerkt. Wil je het jezelf nog makkelijker maken overweeg dan over te stappen naar Mollie. Lees Webshop met Mollie voor meer info.

Met een Jortt Plus abonnement worden je afschrijvingen automatisch door onze boekhoudbot geboekt. Doe het één keer voor en geef aan dat de boekhoudbot hem voortaan voor je mag maken. Vanaf nu hoef jij deze bij- en afschrijvingen niet meer zelf te boeken.

Een koppeling met je webshop

Koppel je webshop aan Jortt. Jortt werkt met diverse platforms samen. Gebruik je een platform waarmee we nog niet samenwerken dan kun je Webwinkelfacturen gebruiken of zelf een koppeling bouwen. Jortt heeft een API beschikbaar. Door de koppeling wordt er een factuur in Jortt aangemaakt voor elke order die iemand in je webshop plaatst. Zo komen precies de gegevens die je nodig hebt in Jortt: de klantgegevens, de opbrengsten en de btw die je hierover moet afdragen. Zo weet je zeker dat je administratie compleet is. Indien nodig kun je deze factuur via Jortt ook automatisch naar je klant versturen.

Via Webwinkelfacturen kun je diverse webshops koppelen:

 1. WooCommerce
 2. Bol.com
 3. Amazon
 4. JouwWeb
 5. Magento
 6. Mijnwebwinkel
 7. Opencart
 8. PrestaShop
 9. CCV shop
 10. Lightspeed
 11. Shopify
 12. Ecwid
 13. Etsy

Maak een koppeling met Webwinkelfacturen. Bij Webwinkelfacturen geef je aan hoe de factuur in Jortt moet komen. Er zijn twee mogelijkheden:

 1. factuur als verstuurd
 2. factuur als concept, zodat je hem zelf nog kunt versturen naar je klant via Jortt

Aan het gebruik van Webwinkelfacturen zijn kosten verbonden. Je betaalt deze kosten rechtstreeks aan Webwinkelfacturen. De kosten die zij berekenen vind je hier: Webwinkelfacturen prijzen.

Webwinkelfacturen krijgt van Bol.com geen btw percentages mee waardoor er niet voldoende informatie op de factuur komt. Je kunt Bol.com beter als volgt boeken: Bol facturen.

Webshop verkopen verwerken in administratie

Om de verkopen goed te boeken ga je eerst de betaalmethoden toevoegen die je gebruikt in je webshop. Daarna ga je per factuur aangeven met welke betaalmethode deze betaald is. Gebruik zo min mogelijk verschillende methoden, je maakt het jezelf anders heel moeilijk!

Betaalmethoden toevoegen aan Jortt

Als eerste voeg je de betaalmethoden van je webshop toe aan Jortt:

 1. Ga naar Geldzaken links in het hoofdmenu.
 2. Klik Toevoegen bij Kas en bank en kies de betaalmethode(n) die je gebruikt (Stripe, Buckaroo, Pay etc) en kies voor Overige rekening als je betaalmethode er niet bij staat. We noemen dit een tussenrekening.
 3. Vul de gegevens in, je kunt bij rekening en omschrijving hetzelfde invullen. Kies iets waar jij de tussenrekening aan herkent, bijvoorbeeld Buckaroo rekening.
 4. Klik op Opslaan.

Boeken van de omzet webshop

Door het aanmaken van de factuur in Jortt worden de opbrengsten al in Jortt geboekt. Je hoeft alleen nog maar aan te geven hoe de factuur betaald is:

 1. Ga naar Facturen en offertes links in het hoofdmenu.
 2. Klik op Facturen.
 3. Klik op de factuur die je op betaald wil zetten.
 4. Klik bij Mogelijke koppelingen op Betaald met.
 5. Klik op de tussenrekening van de betaalmethode waarmee de factuur betaald is.

Het saldo op de tussenrekening neemt nu toe. Op de tussenrekening staat wat je nog tegoed hebt van de betaalmethode.

De uitbetaling op je bankrekening boeken

Betaalt een betaalmethode geld op je bankrekening, dan boek je dit met een Balansboeking op de betreffende tussenrekening. De uitbetaling is immers geen omzet, want dat is de factuur al.

De uitbetaling boek je als volgt:

 1. Ga naar Nog te doen links in het hoofdmenu.
 2. Selecteer bij Bij- en afschrijvingen de juiste rekening.
 3. Klik op de Bijschrijving van de betaalmethode.
 4. Klik bij Mogelijke koppelingen op Maak boeking. Er wordt een paneel geopend voor een nieuwe boeking.
 5. Kies als boeking soort Balans en als categorie tussenrekening van de betaalmethode.
 6. Klik op Opslaan.

Het saldo op je tussenrekening is nu afgenomen, de betaalmethode heeft immers geld overgemaakt naar je bank.

Webshop retouren verwerken in administratie

Stuurt je klant een artikel retour, dan maak je daarvoor een negatieve opbrengstenboeking of je crediteert de factuur. Doe je aangifte via het EU éénloketsysteem dan moet je kiezen voor het crediteren van de factuur. Alleen zo wordt de btw goed gecorrigeerd voor de EU éénloketsysteem.

Maken van een negatieve opbrengstenboeking:

 1. Ga naar Boekingen links in het hoofdmenu.
 2. Klik op Boeking. Er wordt een paneel geopend voor een nieuwe boeking.
 3. Kies als boeking soort Opbrengsten en als categorie Diverse omzet of een zelf toegevoegde categorie.
 4. Voer zelf de Omschrijving, Datum, Totaalbedrag incl. btw met een - ervoor en het Totaal aan btw in.
 5. Klik op Opslaan.
 6. Klik in de boeking bij Mogelijke koppelingen op Betaald met.
 7. Klik op tussenrekening van de gebruikte betaalmethode.

Crediteren van de factuur:

 1. Ga naar Facturen en offertes links in het hoofdmenu.
 2. Klik op Facturen. Er wordt een lijst getoond met je facturen.
 3. Klik op de factuur die je wil crediteren.
 4. Hangen er bij de Koppelingen betalingen aan de factuur, verwijder deze dan eerst door op Ontkoppel te klikken bij de betaling(en). De betaling(en) komt dan weer bij Nog te doen.
 5. Klik in het nu geopende factuurpaneel op Crediteren. Er wordt een nieuwe creditfactuur geopend.
 6. Verzend de creditfactuur.

Zet de creditfactuur op betaald:

 1. Ga naar Facturen en offertes links in het hoofdmenu.
 2. Klik op Facturen. Er wordt een lijst getoond met je facturen.
 3. Klik op de factuur die je net hebt gecrediteerd.
 4. Klik bij Mogelijke koppelingen op Betaald met.
 5. Klik op tussenrekening van de gebruikte betaalmethode.

Koppel de oorspronkelijke betaling weer aan de originele factuur.

Kosten van je Service Payment Provider boeken

Je Service Payment Provider rekent kosten, deze worden ingehouden op het bedrag dat wordt uitbetaald. Voor deze kosten krijg je een overzicht van je Service Payment Provider dat je aan je kostenboeking toe voegt. iDEAL rekent in dit geval €50 kosten, je maakt hiervoor de volgende Kostenboeking:

 1. Ga naar Boekingen links in het hoofdmenu.
 2. Klik op Boeking. Er wordt een paneel geopend voor een nieuwe boeking.
 3. Kies als boeking soort Kosten en als categorie Verkoopkosten.
 4. Voer zelf de Omschrijving, Datum, Totaalbedrag incl. btw en het Totaal aan btw in. In dit geval kies je €50 en 21%btw
 5. Voeg de bon toe.
 6. Klik op Opslaan.
 7. Klik in de boeking bij Mogelijke koppelingen op Betaald met.
 8. Klik op de betreffende tussenrekening, in dit geval dus de iDEAL tussenrekening.

Maak deze boeking ook voor de kosten die je aan PayPal betaalt en je administratie is helemaal bijgewerkt.

Webshop kosten boeken

Uiteraard heb je ook je bankrekening(en) gekoppeld. Zo komen ook de kosten die je maakt voor je webshop in Jortt. Lees hier hoe je de bij- en afschrijvingen verwerkt: boekingen maken.

Webshop btw aangifte

Jortt zorgt volledig automatisch voor een correcte btw-berekening. Bij Btw-aangifte, links in het menu, staat de aangifte klaar voor de Nederlandse btw, die je met één druk op de knop indient bij de Belastingdienst. Het overzicht voor de EU-btw aangifte staat voor je klaar bij Rapporten, links in het menu. Hiermee doe je eenvoudig zelf de aangifte via het éénloketsysteem van de Belastingdienst.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.