Administratie voor een vof of maatschap

Met Boekhoudprogramma Jortt doe je voor je vof of maatschap zelf je administratie en je belastingaangiftes. De btw-aangifte doe je met één druk op de knop en voor je aangifte inkomstenbelasting gebruik je het rapport Aangifte inkomstenbelasting.

Onze Boekhoudbot helpt je daarbij: hij doet veel boekingen voor je, controleert je boekhouding en stelt de rapporten voor je op. Met de uitgebreide Help functie in Jortt vind je snel een antwoord op al je vragen.

Zo maak je je boekhoudleven eenvoudig

In dit artikel zetten we een aantal zaken over de boekhouding van een vof of maatschap bij elkaar, waarin we verwijzen naar de uitgebreide help artikelen in Jortt die voor jou interessant zijn.

Gebruik een aparte zakelijke rekening

Voor de vof of maatschap vraag je een zakelijke bankrekening aan. Gebruik deze bankrekening alleen voor zakelijke uitgaven. Zo houd je overzicht en maak je optimaal gebruik van Jortt.

Het vraagt discipline om zakelijk en privé te scheiden, maar hiermee haal je de allergrootste tijdswinst voor je boekhouding.

Vof of maatschapsovereenkomst

Een vof of maatschap is een samenwerkingsverband tussen twee of meerdere personen, waarbij iedere deelnemer mede-eigenaar is van de vof of maatschap. Een vof of maatschap is een personenvennootschap en kan zonder tussenkomst van een notaris worden gestart.

Ga je een vof of maatschap starten, dan is het verstandig om een vof of maatschapsovereenkomst op te stellen. Hierin geef je onder andere aan wie deelneemt in de vof of maatschap, hoe de winst en de kosten worden verdeeld en hoe de bevoegdheden zijn verdeeld. Een vof of maatschapssovereenkomst is niet verplicht.

Kapitaal (Eigen vermogen) en privé opname / storting

Bij een vof of maatschap bestaat het eigen vermogen uit het kapitaal/ vermogen van twee of meerdere vennoten/maten. Bij Geldzaken maak je per vennoot/maat een categorie Eigen vermogen en een categorie Mijn privé opname / storting aan. Stort je een bedrag van je privé rekening naar je zakelijke rekening als startkapitaal? Als je het bedrag binnen een jaar weer terugstort, dan maak je hiervan een Balansboeking op de categorie Mijn privé opname / storting. Duurt het langer dan een jaar voordat je het bedrag terugstort? Dan maak je bij Geldzaken een ontvangen lening aan. Stel een leningsovereenkomst op waarin je afspraken maakt over aflossing en rente en dergelijke.

In Hoe boek ik eigen vermogen vof lees je hoe je de categorieën aanmaakt en hoe je de beginbalans voor de kapitaalrekeningen in Jortt zet.

Aanloopkosten

Heb je kosten gemaakt voor je vof of maatschap die zijn gemaakt met de bedoeling om je onderneming te beginnen? Dit worden aanloopkosten genoemd. Denk hierbij aan een adviesrapport of een laptop. Maar ook hosting en kosten voor domeinregistratie worden vaak al gemaakt voordat je officieel bent begonnen. Alle kosten die je uit zakelijk oogpunt voor een onderneming maakt, zijn aftrekbaar. Dus ook de aanloopkosten.

Aanloopkosten verwerk je zo: Aanloopkosten boeken.

Zakelijke kosten

Kosten die je maakt voor je bedrijf mag je aftrekken van je winst. Maar wat zijn dan de kosten die je maakt voor je bedrijf? Dat is in één zin samen te vatten:

Zakelijke kosten zijn alle kosten die je niet zou hebben als je geen bedrijf zou hebben.

Lees alles over zakelijke kosten: Wat zijn zakelijke kosten?.

Wanneer je je inschrijft bij de KvK zul je overspoeld worden met internet- en energie aanbieders die je een 'zakelijke klant' voorstel doen. Ook al sluit je een 'zakelijk abonnement' af, wil dat niet zeggen dat deze kosten aftrekbaar zijn.

Wees terughoudend met het indienen van de internet-, energie- en telefoonkosten thuis. Het levert je netto maximaal een paar euro op en het roept gegarandeerd vragen op van de Belastingdienst.

Facturen maken

Met Jortt maak je snel een factuur die voldoet aan alle eisen van de Belastingdienst. Jortt houdt voor je bij of jouw klant betaald heeft. Is je klant te laat met betalen, dan stuur je gemakkelijk een herinnering naar jouw klant. Stuur je regelmatig een factuur met een vast bedrag naar een klant of werk je met een abonnement? Stel éénmalig een periodieke factuur op voor je klant en Jortt verstuurt je facturen per e-mail zonder dat je daar zelf over hoeft na te denken.

Meer over facturen maken lees je in Facturen maken

Stuur een iDeal betaallink mee met je factuur. Je klanten zullen je dan sneller betalen.

Wil je per vennoot of maat registreren wie welke omzet heeft behaald? Maak dan per vennoot of maat een Label aan en koppel een label aan de factuur. Meer over labels lees je in: Labels

Kosten toerekenen

Heeft de vof of maatschap kosten gemaakt die specifiek aan een vennoot of maat moeten worden toegerekend? Maak dan per maat een label aan en voeg een label toe aan de kostenboeking. In de winst-en-verliesrekening kun je aangeven voor welke vennoot of maat je de kosten wil zien.

Urenregistratie en projecten

Houd je uren bij in Jortt met de handige urenregistratie voor projecten. Met één druk op de knop maak je via Jortt je factuur en Jortt houdt je gewerkte uren bij. De tijd die je aan je boekhouding, klantgesprekken of offertes maken besteedt, houd je ook bij via de urentool. Je maakt dus gemakkelijk je facturen en je hebt een overzicht wat je nodig hebt voor je urencriterium voor de zelfstandigen- en startersaftrek en de oudedagsreserve.

Zijn alle vennoten of maten toegevoegd als beheerder in Jortt, dan registreer je per vennoot/maat wie welke uren heeft gemaakt.

Lees alles over urenregistratie en projecten: Urenregistratie en projecten.

Loon uitbetalen aan jezelf

Als vennoot of maat sta je niet op de loonlijst. Maak je geld uit je bedrijf naar jezelf over als loon, dan zijn dit geen kosten voor je bedrijf. De uitbetaling boek je op de categorie Privé opname/storting. Lees Hoe boek ik een privé opname.

Zakelijke en privé pinpas verwisseld

Heb je je privé pas gebruikt om zakelijke kosten te betalen of heb je met je zakelijke rekening juist privékosten betaald dan is dat geen probleem in Jortt. Lees hoe je dit boekt in je boekhouding: zakelijke en privé pas verwisseld.

Declaraties

Soms maak je kosten voor je klant die je van je klant weer terugkrijgt. Denk aan reiskosten, spullen die je voor deze klant gekocht hebt etc. De Belastingdienst ziet dit echter gewoon als kosten die je maakt in je bedrijf om je dienst te kunnen leveren. Je boekt deze kosten dan ook gewoon als kosten voor je bedrijf. Je krijgt ze van je klant terug door ze op je factuur aan de klant te zetten. Je koopt iets in en je verkoopt het weer. Dat betekent dat je er ook gewoon btw over moet vragen en dat je vrij bent in de vergoeding die je vraagt.

Lees verder over Declaraties.

Pensioen

Als vennoot/maat moet je zelf zorgen dat je een aanvullend pensioen opbouwt. Het opbouwen van aanvullend pensioen is een privé aangelegenheid en de premie die je betaalt mag je daarom niet als kosten opvoeren in je bedrijf. Het goede nieuws is dat je de premie in je aangifte inkomstenbelasting wel mag aftrekken. Hierdoor betaal je minder belasting. Laat je goed voorlichten over de voorwaarden voor het opbouwen van een aanvullend pensioen en lees Hoe boek ik betalingen voor pensioen over hoe je dit boekt in Jortt.

Je kunt ook in je eigen bedrijf een Oudedagsreserve opbouwen. Voldoe je aan het urencriterium en heb je aan het begin van het kalenderjaar nog niet de AOW-leeftijd bereikt, dan mag je aan het eind van het jaar een deel van je winst toevoegen aan je Oudedagsreserve.

De regeling voor de Oudedagsreserve is met ingang van 1 januari 2023 gestopt. Je kunt dan geen oudedagsreserve meer opbouwen. Heb je een Oudedagsreserve in je boekhouding staan, dan mag je deze laten staan.

Een oudedagsreserve is een fiscale reserve, er staat dus geen 'echt' geld gereserveerd voor je. De oudedagsreserve is enkel en alleen uitstel van belasting. Het is dus een schuld aan jezelf in de vorm van een pensioenverplichting. Wanneer je stopt met je bedrijf moet je het gereserveerde bedrag in één keer afstorten. Doe je dit niet, dan moet je er alsnog belasting over betalen. Lees in Oudedagsreserve zzp hoe je dit boekt.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Sluit je een verzekering voor arbeidsongeschiktheid af dan zijn dit privé kosten en geen zakelijke kosten. De premie die je betaalt mag je aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting. Ontvang jij een uitkering vanuit deze verzekering, dan geef je dit ook op in je aangifte inkomstenbelasting. Over deze uitkering ben je belasting verschuldigd. Betalingen die je doet wanneer je deelneemt aan een broodfonds zijn ook geen zakelijke kosten. Lees meer over het broodfonds.

Aangifte inkomstenbelasting

Als vennoot/maat doe je aangifte inkomstenbelasting. Je betaalt inkomstenbelasting over jouw winstaandeel in de vof of maatschap.

Het rapport Aangifte inkomstenbelasting dat in Jortt voor je klaarstaat is gebaseerd op het resultaat voor de vof of maatschap als geheel.

Ga je je aangifte inkomstenbelasting invullen, dan beantwoord je eerst een aantal vragen. Eén van de vragen is of je de gegevens invult op basis van het samenwerkingsverband. Vul je hier Ja in, dan kun je de gegevens overnemen vanuit het rapport. Bij de winstverdeling geef je aan op welk deel van het resultaat jij recht hebt.

Gebruik de handleiding Inkomstenbelasting voor het doen van je aangifte.

Heb je (een deel van de) opbrengsten en/ of kosten gelabeld en wil je per maat het winstaandeel berekenen? Lees dan Hoe boek ik winstaandeel vof of maatschap.

Kapitaalsverdeling verwerken in je boekhouding

Heb je een vof of maatschap dan moet je per vennoot/maat bijhouden hoeveel geld deze in het bedrijf stort of opneemt en wordt aan het eind van het jaar de winst verdeeld over de vennoten/maten. In het artikel Hoe boek ik eigen vermogen vof of maatschap lees je hoe je dit in Jortt verwerkt.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.