Administratie auto van de zaak

Heb je een auto van de zaak? Hier vind je een overzicht van alle zaken die je in je administratie moet verwerken.

Stel in dat je een auto van de zaak hebt

Wanneer je een auto zakelijk hebt aangeschaft, dan geef je dit in Jortt aan zodat er een aantal instellingen wordt aangepast:

  1. Klik op Instellingen.
  2. Selecteer Bedrijfsgegevens.
  3. Vink ja aan bij Ik heb een auto van de zaak.

Hoe boek je de aanschaf van een auto van de zaak?

De aanschaf van een auto kan op verschillende financiële manieren gebeuren, verwerk dit in Jortt op de manier die bij jou van toepassing is: Hoe boek ik de aanschaf van een auto.

Btw privégebruik van de zakelijke auto opgeven

Heb je een zakelijke auto dan mogen alle autokosten als zakelijke kosten geboekt worden. Rijd je jaarlijks meer dan 500 kilometer privé met je zakelijke auto dan moet je een bedrag aan btw voor het privégebruik terugbetalen. Je hebt immers ten onrechte ook de btw afgetrokken over de kilometers die je privé hebt gereden. Woon- werkverkeer geldt hierbij als privé kilometers. Je doet dit in de laatste btw-aangifte. Jortt herinnert je hieraan. Afhankelijk van of je een kilometeradministratie bijhoudt of niet, bepaal je wat het bedrag wordt en geef je dit op in de btw-aangifte bij 1D. Volg de stappen in Privégebruik btw auto van de zaak.

Bijtelling opgeven voor de Inkomstenbelasting

Naast het btw privégebruik heb je ook een stukje bijtelling. Wanneer je in een auto van de zaak meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, dan krijg je een bijtelling. Dit geldt ook voor een lease auto. Hierbij telt woon-werkverkeer als zakelijke kilometers. Rijd je niet meer dan 500 kilometer privé? Dan moet je dat kunnen aantonen, bijvoorbeeld met een rittenregistratie.

Bijtelling is een verrekening van het privégebruik met de autokosten van de zaak: je mag niet alle autokosten zakelijk nemen omdat je de auto ook privé gebruikt hebt. Deze verrekening gebeurt in de aangifte van je inkomstenbelasting. Je kunt de bijtelling op 2 verschillende manieren verwerken in je administratie: Hoe boek ik bijtelling auto van de zaak.

Youngtimer

Rijd je een zakelijke auto van 15 jaar of ouder dan noemt men deze auto een Youngtimer. Ook bij een Youngtimer betaal je Bijtelling en maak je een btw correctie voor privé gebruik.

Een Youngtimer is meestal wat duurder in brandstof en onderhoudskosten maar voordelig in de Bijtelling. Bij een Youngtimer wordt de bijtelling namelijk geheven over de dagwaarde van de auto en valt daarmee een stuk lager uit: Hoe boek ik bijtelling auto van de zaak

Rijd je meer dan 500 kilometer privé dan moet je naast de bijtelling ook een btw correctie voor privégebruik uitvoeren. Deze btw-correctie wordt op dezelfde manier berekend als bij een gewone auto: Privégebruik btw auto van de zaak.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.