Administratie auto van de zaak

Heb je een auto van de zaak? Dan mogen alle autokosten als zakelijke kosten worden geboekt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan brandstof, onderhoud, verzekering en dergelijke. De btw op deze kosten mag je terugvragen aan de Belastingdienst, voor zover je de auto gebruikt voor belaste omzet. Maak je ook privé gebruik van de auto, dan zijn er twee soorten bijtelling die je allebei moet betalen:

  1. een bijtelling voor btw privégebruik: je moet de btw die je voor je privé kilometers hebt afgetrokken, terugbetalen aan de Belastingdienst,
  2. een bijtelling op je inkomen: je moet inkomstenbelasting (of loonbelasting) betalen over de waarde van de auto. Zo wordt het voordeel dat je privé hebt, verrekend. Je hoeft immers geen auto aan te schaffen, geen kosten te betalen en krijgt (een deel van) de btw terug.

Hieronder vind je een overzicht van alle zaken die je in je administratie moet verwerken.

Stel in dat je een auto van de zaak hebt

Wanneer je een auto zakelijk hebt aangeschaft, dan geef je dit in Jortt aan zodat er een aantal instellingen wordt aangepast:

  1. Klik op Instellingen.
  2. Selecteer Bedrijfsgegevens.
  3. Vink ja aan bij Ik heb een auto van de zaak.

Hoe boek je de aanschaf van een auto van de zaak?

De aanschaf van een auto kan op verschillende financiële manieren gebeuren, verwerk dit in Jortt op de manier die bij jou van toepassing is: Hoe boek ik de aanschaf van een auto.

Bijtelling btw privégebruik van de zakelijke auto opgeven

Heb je een zakelijke auto dan mogen alle autokosten als zakelijke kosten geboekt worden. Rijd je jaarlijks meer dan 500 kilometer privé met je zakelijke auto dan moet je een bedrag aan btw voor het privégebruik terugbetalen. Je hebt immers ten onrechte ook de btw afgetrokken over de kilometers die je privé hebt gereden. Voor de btw telt woon- werkverkeer als privé kilometers. Het privégebruik geef je op in de laatste btw-aangifte van het jaar. Jortt herinnert je hieraan. Afhankelijk van of je een kilometeradministratie bijhoudt of niet, bepaal je wat het bedrag wordt en geef je dit op in de btw-aangifte bij 1D. Volg de stappen in Bijtelling btw privégebruik auto van de zaak.

Bijtelling opgeven voor de inkomstenbelasting

Naast de bijtelling voor het btw privégebruik heb je ook een stukje bijtelling op je inkomen. Deze bijtelling is verplicht wanneer je in een auto van de zaak meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Dit geldt ook voor een lease auto. Voor de inkomstenbelasting telt woon-werkverkeer als zakelijke kilometers. Rijd je niet meer dan 500 kilometer privé? Dan moet je dat kunnen aantonen, bijvoorbeeld met een rittenregistratie.

Deze bijtelling is een verrekening van het privégebruik met de autokosten van de zaak. Je hebt alle kosten van je auto als zakelijke kosten geboekt, terwijl je privé ook gebruik maakt van de auto. Door de bijtelling wordt het privé voordeel verrekend. Deze verrekening gebeurt in je aangifte inkomstenbelasting. Je kunt deze bijtelling op 2 verschillende manieren verwerken in je administratie: Hoe boek ik bijtelling voor inkomstenbelasting auto van de zaak.

Ben jij DGA, dan wordt de bijtelling op het inkomen via de salarisadministratie verwerkt. Je betaalt dan meer loonbelasting als compensatie voor het privégebruik. De werkgever (de BV) betaalt de bijtelling voor de btw.

Youngtimer

Rijd je een zakelijke auto van 15 jaar of ouder dan noemt men deze auto een Youngtimer. Ook bij een Youngtimer betaal je beide bijtellingen: bijtelling btw privégebruik en bijtelling voor de inkomstenbelasting.

Een Youngtimer is meestal wat duurder in brandstof en onderhoudskosten maar voordelig in de bijtelling voor de inkomstenbelasting. Bij een Youngtimer wordt de bijtelling voor de inkomstenbelasting namelijk berekend over de dagwaarde van de auto en valt daarmee een stuk lager uit: Hoe boek ik bijtelling voor inkomstenbelasting auto van de zaak.

Rijd je meer dan 500 kilometer privé dan moet je naast de bijtelling ook een btw correctie voor privégebruik uitvoeren. Deze btw-correctie wordt op dezelfde manier berekend als bij een gewone auto: Bijtelling voor btw privégebruik auto van de zaak.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.