Administratie auto/bedrijsbus van de zaak
Heb je een auto of bedrijfsbus van de zaak? Dan mogen alle autokosten als zakelijke kosten worden geboekt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wegenbelasting, brandstof, onderhoudskosten en verzekeringen.
Rijd je meer dan 500 kilometer privé met deze auto dan ziet de Belastingdienst dit als een privé voordeel en moet je twee soorten bijtelling betalen:
- bijtelling btw-privégebruik: voor de btw die je teveel hebt teruggevraagd omdat je ook privé in je auto hebt gereden,
- bijtelling op je inkomen: omdat je privé niet hoeft te investeren in een auto.
Rijd je niet meer dan 500 kilometer privé? Dan moet je dat kunnen aantonen, bijvoorbeeld met een rittenregistratie.
Dit geldt ook wanneer je een youngtimer rijdt of een lease-auto. Het maakt niet uit of het om financial of operational lease gaat.
Stel in dat je een auto van de zaak hebt
Wanneer je een auto zakelijk hebt aangeschaft of leaset, dan geef je dit in Jortt aan bij
. De categorie Auto en transportkosten wordt nu toegevoegd.- Klik op .
- Selecteer Bedrijfsgegevens.
- Vink bij Ik heb een auto van de zaak, ja aan.
Aanschaf van de auto boeken
De aanschaf van de auto boek je met een bedrijfsmiddelen boeking. Je gebruikt hiervoor de factuur die je van de garage ontvangt. Daarna koppel je hier de betalingen of leningen aan die je bent aangegaan voor de aanschaf van je auto. Bekijk de video's hierover bij het artikel over Hoe boek ik de aanschaf van een auto.
Had je al een zakelijke auto voor je met Jortt begon, dan maak je ook een bedrijfsmiddelen boeking aan als beginbalans.
Bijtelling btw privégebruik
Rijd je meer dan 500 kilometer privé met je zakelijke auto dan moet je btw terugbetalen. Je hebt immers alle btw van je autokosten afgetrokken, dus ook die voor de kilometers die je privé hebt gereden. Deze btw moet je terugbetalen. Je geeft de bijtelling op in de btw-aangifte van het 4e kwartaal.
Voor de btw telt woon- werkverkeer als privé kilometers.
Volg de stappen in Bijtelling btw privégebruik auto van de zaak.
Bijtelling inkomstenbelasting
Rijd je meer dan 500 kilometer privé met je zakelijke auto, dan ziet de Belastingdienst dit als een vorm van loon. Als zzp’er betaal je hier inkomstenbelasting over.
Voor de inkomstenbelasting telt woon-werkverkeer als zakelijke kilometers.
In het helpartikel Hoe boek ik bijtelling voor inkomstenbelasting auto van de zaak leggen we uit hoe je de bijtelling op je inkomen berekent en verwerkt in je boekhouding en aangifte inkomstenbelasting.
Ben jij DGA, dan wordt de bijtelling op het inkomen via de salarisadministratie verwerkt. Je betaalt dan meer loonbelasting als compensatie voor het privégebruik. De werkgever (de bv) betaalt de bijtelling voor de btw.
Youngtimer
Rijd je een zakelijke auto van 15 jaar of ouder dan noemt men deze auto een Youngtimer. Ook bij een Youngtimer betaal je beide bijtellingen: bijtelling btw privégebruik en bijtelling op je inkomen.
Een Youngtimer is meestal wat duurder in brandstof en onderhoudskosten maar voordeliger in de bijtelling voor de inkomstenbelasting. Bij een Youngtimer wordt de bijtelling op je inkomen namelijk berekend over de dagwaarde van de auto en valt daarmee een stuk lager uit: Hoe boek ik bijtelling voor inkomstenbelasting auto van de zaak.
Rijd je meer dan 500 kilometer privé dan moet je naast de bijtelling ook een btw correctie voor privégebruik uitvoeren. Deze btw-correctie wordt op dezelfde manier berekend als bij een gewone auto: Bijtelling voor btw privégebruik auto van de zaak.
Ook voor een youngtimer geldt: Ben jij DGA, dan wordt de bijtelling op het inkomen via de salarisadministratie verwerkt. Je betaalt dan meer loonbelasting als compensatie voor het privégebruik. De werkgever (de bv) betaalt de bijtelling voor de btw.