Kleine Ondernemersregeling (KOR)

Vanaf 1 januari 2020 is de nieuwe Kleine Ondernemersregeling (KOR) ingegaan. De KOR is een btw-vrijstelling. Lever je diensten die zijn vrijgesteld van btw dan is de KOR niet van toepassing op je.

In de nieuwe KOR kijkt men naar de omzet die je in het jaar verwacht te halen. Alle bedrijven en organisaties die minder dan € 20.000 omzet verwachten in het kalenderjaar, kunnen de KOR aanvragen. Verwacht je meer omzet dan hoef je niet verder te lezen.

De vernieuwde KOR is eenvoudiger in gebruik en verschilt op vier belangrijke punten van de oude regeling:

 1. Ook BVs, stichtingen en verenigingen mogen de KOR aanvragen.
 2. De KOR moet vooraf aangevraagd worden en geldt voor een periode van drie jaar. Dit moet uiterlijk 4 weken voor de start van de nieuwe aangifteperiode en dat doe je hier: KOR-aanmeldformulier.
 3. Je mag de btw van je gemaakte kosten en investeringen niet terugvragen.
 4. Bij het aanvragen van de KOR kan het zijn dat je de btw aftrek die je in eerdere jaren hebt gekregen over de aanschaf van bedrijfsmiddelen deels moet terugbetalen. Zie voor meer informatie: Herzien btw aftrek door gebruik KOR.

Toepassen van de KOR

.

Maak je gebruik van de KOR dan:

 • Moet je je facturen zonder btw versturen en op de factuur vermelden dat er een btw-vrijstelling van toepassing is.
 • Mag je geen btw meer aftrekken van kosten en investeringen.
 • Mag je niet meer met btw-verlegd inkopen. Gebeurt dit toch dan moet je hiervoor apart btw-aangifte doen.
 • Moet je inkoopfacturen nog steeds bewaren.
 • Hoef je geen btw-aangifte meer te doen.
 • Bijhouden hoe hoog je omzet is. Kom je boven de € 20.000 omzet, dan moet je je voor de KOR afmelden bij de Belastingdienst, weer btw gaan berekenen en weer btw-aangifte doen. Verkoop van een bedrijfsmiddel wordt hierbij niet als omzet meegeteld. Tevens gaat het alleen om de omzet in Nederland. Doe je ook in het buitenland btw-aangifte dan telt die omzet niet mee. Lees Stoppen met KOR.
 • De KOR loopt tenminste 3 jaar. Pas na drie jaar kun je je afmelden. Tenzij je al eerder de € 20.000 in het kalenderjaar hebt gehaald.

Is de KOR voor jou interessant?

.

Bedenk vooraf of het in jouw geval zinvol is om de KOR aan te vragen. Bij de aanvraag is de omzet in het kalenderjaar bepalend, maar het is ook belangrijk te kijken naar de kosten die je hebt en/of de investeringen die je wil gaan doen. Deelname aan de KOR kan ook invloed hebben op de btw aftrek die je in eerdere jaren voor je bedrijfsmiddelen hebt gekregen.

Is de KOR interessant:

 • Door zonder btw te factureren kunnen je klanten zien dat jij een omzet hebt die onder de € 20.000 ligt.
 • Lever je vooral aan bedrijven die btw plichtig zijn, dan is het voor jou meestal niet interessant om de KOR aan te vragen. Deze bedrijven kunnen namelijk de btw terugvragen. Voor hen maakt het niet uit of jij met of zonder btw factureert. Zou je de KOR aanvragen dan mag je zelf de btw niet meer aftrekken van de kosten die je hebt gemaakt.
 • Lever je vooral aan particulieren en/of bedrijven die zijn vrijgesteld van btw, dan kan het voor jou interessant zijn de KOR aan te vragen. Je mag dan de facturen zonder btw sturen waardoor je ‘goedkoper’ bent voor je klanten. Je mag echter zelf de btw niet meer aftrekken en hebt daardoor hogere kosten. Denk ook na over wat er gebeurt wanneer je omzet boven de € 20.000 uitkomt. Vanaf dat moment moet je weer facturen met btw gaan versturen en ben je opeens weer duurder voor je klanten.

Op de site van de Belastingdienst staat een aantal uitgewerkte voorbeelden .

Boekhouding belangrijk

.

Ondernemers die gebruik maken van de KOR zijn wel verplicht hun boekhouding bij te houden. Je moet de inkoopfacturen bewaren en kunnen bepalen wanneer je de grens van € 20.000 omzet haalt, zodat je op tijd met btw gaat factureren. Zorg als KOR-ondernemer dus dat je met regelmaat je boekhouding in Jortt bijwerkt. De factuur waarmee je namelijk over de € 20.000 omzet gaat, moet je al helemaal met btw berekenen.

Jortt is er klaar voor

.

Ben je een KOR-ondernemer in 2020? Dan geef je bij je Instellingen > Bedrijfsgegevens aan dat je vrijgesteld bent van btw. Je inkopen en verkopen worden dan zonder btw verwerkt in Jortt. Bereik je de € 20.000 omzetgrens? Dan geef je hier weer aan dat je btw-plichtig bent.

Op je facturen moet je vermelden ‘Deze factuur is vrijgesteld van btw.’ Voeg deze zin toe aan de Betaalinstructies die op je factuur staan, dan komt dit automatisch op elke factuur te staan.

Instellen Betaalinstructie:

 1. Klik op Instellingen.
 2. Klik in het derde blok bij Factuur en offerte aanpassen op Factuur aanpassen.
 3. Klik op Wijzig bij Pas je betaalinstructies factuursjabloon aan.
 4. Voeg aan de instructie toe: ‘Deze factuur is vrijgesteld van btw.’ en kies Opslaan.

Btw-verlegd aangifte doen

.

Doe je mee aan de KOR dan mag je de btw niet aftrekken. Je kunt daarom niet gebruik maken van de btw-verlegd regeling. Deze houdt immers in dat jij niet in het buitenland je btw betaalt, maar dat je deze in Nederland betaalt en hem dan ook in Nederland terugkrijgt. Geef daarom je btw-nummer niet aan een buitenlands bedrijf waar je inkoopt. Doe je dit wel dan gaat deze immers een btw-verlegd factuur voor je maken en ben jij verplicht deze btw in Nederland op te geven en te betalen. Soms kan het niet anders omdat bedrijven zoals Facebook standaard hun facturen met btw-verlegd versturen. Doe dan zelf aangifte op de site van de Belastingdienst en geef het op bij 4a of 4b en maak het geld over naar de Belastingdienst.

Verwerken van de btw-betaling:

Om de btw-betaling goed te verwerken, moet je drie boekingen maken en de btw-instelling even tijdelijk wijzigen bij Bedrijfsgegevens.

 1. Geef eerst bij Instellingen op bij Bedrijfsgegevens dat je btw plichtig bent.
 2. Maak dan boeking 1: Ga naar Nog te doen. Klik in het tweede blok bij Boek de bij- en afschrijvingen op de afschrijving en boek dit als Balans boeking op de categorie Betaalde of ontvangen btw.
 3. Maak dan boeking 2: Open een nieuwe Kostenboeking en vul bij totaal bedrag het bedrag in dat je aan btw hebt betaald en zet hier een - voor, vul bij btw ditzelfde bedrag in ook met een - ervoor.
 4. Maak dan boeking 3: Open een nieuwe Kostenboeking en vul nu bij totaal bedrag het bedrag in dat je aan btw hebt betaald en laat de btw op 0 staan.
 5. Koppel nu boeking 2 aan boeking 3 en alles klopt weer. Vergeet niet je instellingen voor de btw weer terug te zetten.

Je ziet nu op de Winst-en-verliesrekening dat er een correctie op je kosten heeft plaatsgevonden. Je kosten zijn hoger geworden omdat je btw hebt betaald.

Stoppen met de KOR

.

De KOR loopt tenminste 3 jaar. Pas na drie jaar kun je je afmelden. Ga je echter over de € 20.000 dan moet je de factuur waarmee je over de € 20.000 gaat al versturen met btw. Verkoop van een bedrijfsmiddel geldt hierbij niet als omzet. Daarnaast mag je de btw weer terugvragen van de facturen van je leveranciers die je vanaf deze datum ontvangt.

Hoe pas je je boekhouding aan:

 1. Zorg dat je alle bonnen en facturen uit je btw vrije periode ingeboekt hebt, voordat je aangeeft weer btw plichtig te zijn. Jortt neemt dan automatisch geen btw mee in de boeking. Moet je er nog een paar inboeken terwijl je alweer btw plichtig bent, zorg dan dat de btw op 0 staat.
 2. Stel bij Bedrijfsgegevens in dat je weer btw plichtig bent.
 3. Verwijder de hierboven ingestelde toevoeging in de Betaalinstructie.
 4. Meld je af bij de Belastingdienst. Zij gaan je een brief sturen waarin ze aangeven vanaf wanneer je weer btw aangifte moet gaan doen.
 5. Vanaf nu gaat Jortt btw berekenen op je facturen en in je boekingen. Lever je aan particulieren dan moet je nadenken over je prijs. Verkoop je terwijl je nog in de KOR zit iets voor €100,- dan is je opbrengst €100,- . Zit je niet meer in de KOR dan moet je hierover btw gaan rekenen. Betaalt je klant nog steeds €100,- dan zit in die €100,- nu ook je btw, in dit geval €17,36 (bij 21% btw). Je opbrengsten zijn nu dus maar €100,- - €17,36= €82,64. Ga je bovenop je prijs de btw meenemen dan word je duurder: je klant betaalt dan €100,- + €21,- (bij 21% btw) = €121,-.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.