Btw aangifte-paneel in Jortt

Btw is een afkorting van Belasting over de Toegevoegde Waarde en wordt ook Omzetbelasting genoemd. Iedere ondernemer die niet is vrijgesteld van btw, moet btw heffen op zijn goederen en diensten en deze btw aan de Belastingdienst betalen.

Het btw paneel

Je maakt als ondernemer kosten en betaalt dan btw. Draag je btw af over je goederen en diensten, dan mag je ook de btw terugvragen van de kosten die je hebt gemaakt. Deze btw wordt voorbelasting genoemd, ondernemers spreken vaak over aftrekken van de belasting. Je kunt alleen btw terugvragen als de btw ook in Nederland is betaald.

Als ondernemer ben je verplicht een inzichtelijke btw-administratie te voeren. Met Jortt voldoe je aan deze verplichting en nog belangrijker: je hebt realtime inzicht in wat je aan btw moet betalen of wellicht nog terugkrijgt van de Belastingdienst. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan. Op het btw-paneel zie je wat je per periode aan btw moet betalen of terugkrijgt. Betaal of ontvang je btw dan verandert er niets op je btw-paneel; deze betaling wordt verwerkt op je Balans.

Btw aangifte-paneel

.

Alle facturen en alle omzet- en kostenboekingen die je maakt waarin Nederlandse btw zit, vind je terug op het btw formulier in Jortt. Je ziet dit formulier door op btw-aangifte te klikken in het menu dat aan de linkerkant in Jortt staat en in het geopende aangifte paneel een btw periode te selecteren. Door op de blauwe teksten te klikken zie je precies uit welke facturen en boekingen een post is opgebouwd.

Op het moment dat een factuur verstuurd wordt (de factuurdatum) moet je btw betalen en wordt de btw in een btw-periode opgenomen. Dit hoeft niet gelijk te zijn aan het moment waarop de omzet valt. De leverdatum van de factuur bepaalt in welke maand/jaar die valt.

Factuur en leverdatum

Heb je nog conceptboekingen in een bepaalde periode dan staat dit aangegeven bij het kwartaal én deze boekingen vind je als actie bij Nog te doen. Controleer en accordeer deze boekingen zodat ze worden meegenomen in de betreffende periode.

Btw over omzet

Maak je in Jortt een factuur met btw of boek je de omzet onder Diverse omzet of een subcategorie met btw, dan neemt Jortt de btw over op het btw-paneel. Afhankelijk van of je 21% of 9% btw moet hanteren, komt de btw bij 1a en/of 1b te staan.

De Omzet

Je moet btw rekenen over al je goederen en diensten op je factuur. Betaalt je klant verzendkosten dan moet je ook daar btw over rekenen. Dat jij het zelf hebt ingekocht zonder btw maakt niet uit! Je moet de inkoop los zien van de verkoop. Je koopt iets in en mag zelf bepalen voor welke prijs je dat weer verkoopt en moet daar btw over rekenen.

Crediteer je een factuur dan corrigeert Jortt de btw op het btw-paneel. Ontvang jij immers geen geld van een klant dan hoef je ook de btw niet te betalen. Jortt corrigeert deze btw automatisch in de eerste periode die nog open staat.

Btw over kosten, voorbelasting

De btw die je betaald hebt bij je inkopen en kosten, geef je aan bij het maken van de kostenboekingen. Gaat het om btw die je in Nederland hebt betaald, dan neemt Jortt die mee in de Voorbelasting bij 5b op het btw-paneel. Geef je in een boeking aan dat je iets gekocht hebt van een buitenlandse leverancier (binnen of buiten EU) zonder dat de btw naar jou verlegd is, dan neemt Jortt deze btw niet over op het btw-paneel. Je kunt deze btw immers niet in Nederland terugvragen omdat deze niet in Nederland is betaald.

De Voorbelasting

Btw verlegd

Is de btw van een factuur naar jou verlegd, dan heeft de leverancier geen btw over de factuur betaald in zijn land maar betaal jij die btw in Nederland. Je gebruikt hiervoor het Nederlandse btw-tarief. Omdat je nu de btw in Nederland betaalt, kun je die ook in Nederland terugvragen. Om dezelfde reden wil je klant graag een ‘btw verlegd’ factuur voor zijn inkopen bij jou. Jij betaalt dan geen btw, maar je klant betaalt de btw in het eigen land en kan die daar ook terugvragen. Lees meer over btw verlegd. Btw verlegd kan alleen tussen bedrijven, naar een particulier kan de btw nooit verlegd worden!

Maak jij facturen voor zakelijke klanten met btw verlegd, dan komt dit op het btw-paneel bij 3a en 3b te staan. Koop je in met btw verlegd dan zie je dat op het btw-paneel bij 4a en 4b als te betalen btw en bij 5b als voorbelasting.

In sommige branches in Nederland, zoals bijvoorbeeld de bouw, wordt ook wel binnen Nederland de btw verlegd. Ontvang je een factuur van een Nederlands bedrijf waarbij de btw naar jou is verlegd dan zie je deze op het btw-paneel bij 2a.

Btw verlegd Binnen Nederland

Vrijgesteld of deels vrijgesteld van btw

.

Schrijf je je bedrijf in bij de KvK dan krijg je van de Belastingdienst een btw-nummer en wordt er aangegeven hoe vaak per jaar je btw-aangifte moet doen. Lever je goederen en diensten in een branche die vrijgesteld is van btw (vrijgestelde branches of bedrijfsactiviteiten) dan moet je bij de Belastingdienst een aanvraag indienen om vrijgesteld te worden van btw. Alleen met deze toestemming mag je je facturen zonder btw maken. Dit stel je in bij je Bedrijfsgegevens.

Ook wanneer je vanaf 2020 gebruik maakt van de Kleine Ondernemersregeling (KOR) ben je tot een omzet van € 20.000 vrijgesteld van btw.

Lever je alleen goederen en diensten die vrijgesteld zijn, dan hoef je na toestemming geen btw meer te rekenen. Je mag dan ook de btw die je betaalt in de kosten die je maakt voor deze bedrijfsactiviteiten niet meer aftrekken. Je hele administratie is btw-loos. Ontvang je echter facturen van leveranciers met btw-verlegd dan moet je hiervoor alsnog de btw opgeven bij de belastingdienst. Je moet hiervoor een formulier aanvragen bij de Belastingdienst.

Vrijgesteld van btw

Lever je naast goederen en diensten die vrijgesteld zijn van btw ook goederen en diensten waarover wel btw betaald moet worden, dan moet je een btw-administratie bijhouden. Je moet onderscheid maken tussen deze twee bedrijfsactiviteiten en per groep de kosten bijhouden en apart de kosten voor beide bedrijfsactiviteiten bijhouden. Over de kosten voor je vrijgestelde activiteiten mag je de btw niet aftrekken. Van de kosten die je maakt voor beide bedrijfsactiviteiten bereken je procentueel hoeveel je mag aftrekken. Komt 80% van je omzet uit activiteiten die vrijgesteld zijn, dan kun je dus 80% van deze kosten niet aftrekken. Je trekt dus 20% van de kosten af.

Btw betalen

.

Op het btw aangifte-paneel staat precies wat je per periode aan btw zou moeten betalen of wat je van de Belastingdienst terugkrijgt. Dit is gebaseerd op de facturen en boekingen die je in Jortt hebt gemaakt. Ook na het betalen van je btw verandert er niets aan het btw-paneel. Je betaling wordt verwerkt op de balans.

Op je balans staat bij Schulden precies wat je aan btw moet betalen of bij Opbrengsten wat je op dat moment nog aan btw ontvangt. Een balans is een momentopname. Jortt berekent het bedrag dat je op je balans ziet staan door wat er op je btw-paneel staat af te trekken van wat je daadwerkelijk hebt geboekt als Betaalde of ontvangen btw. Heb je minder opgegeven bij de Belastingdienst en aan de Belastingdienst betaald, dan zie je dat terug in Jortt doordat er nu een btw-schuld op je balans staat. Jortt verwacht immers dat je meer btw zou hebben betaald dan je hebt gedaan. Om deze reden maak je ook een Beginbalansboeking in Jortt voor de btw die je nog moet betalen of terugkrijgt op basis van je vorige boekhouding.

De post Betaalde of ontvangen btw kun je vinden door:

  1. Klik in het linkermenu op Boekingen.
  2. Stel het jaartal in.
  3. Klik op filter.
  4. Scroll in het pop-up menu naar Balans > Betaalde of ontvangen btw en vink deze categorie aan. Je ziet nu precies wat geboekt is als Betaalde of ontvangen btw.
Btw op de balans

Verschillen in btw

Betaal je steeds wat je moet betalen dan staat op je Balans bij btw alleen het bedrag van de huidige periode. Op de eindbalans van bijvoorbeeld december 2019 staat dan bij btw precies het bedrag dat je in januari 2020 betaalt of terugkrijgt van de Belastingdienst.

Dit is de ideale situatie. Vaak komt dit bedrag niet overeen omdat:

  • De btw altijd in jouw voordeel wordt afgerond, waardoor je per periode € 2 verschil kunt krijgen; dat is in een jaar al € 8.
  • Je de btw periode na je aangifte niet gesloten hebt en daarna nog boekingen hebt veranderd of hebt toegevoegd. Hierdoor verwacht Jortt nu iets anders dan wat je betaald hebt en dit verschil zie je op de Balans.
  • Je andere cijfers bij de Belastingdienst hebt opgegeven. Omdat je betalingen aan of ontvangsten van de Belastingdienst nu niet overeenkomen met wat er op het btw paneel staat klopt het bedrag op de Balans niet.
  • Je geen beginbalans hebt gemaakt.

Hoe zorg je dat de btw klopt?

Heb je geen beginbalans gemaakt voeg deze dan toe. Heb je daarna nog een groot verschil? Sluit dan op het btw paneel de btw periode af en ga voor elke periode die anders is dan je hebt aangegeven bij de Belastingdienst een suppletie indienen. Het eventuele verschil betaal je bij of ontvang je van de Belastingdienst. Zorg wel dat je alle boekingen gedaan en eventuele wijzigingen uitgevoerd hebt voor je de btw periode sluit. Wanneer je de nieuwste periode sluit, sluiten ook alle voorgaande perioden.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.