Suppletie btw-aangifte

Is je btw-aangifte niet goed geweest doordat je niet alles hebt meegenomen of iets verkeerd geboekt hebt? Geen zorgen! Kleine veranderingen tot € 1.000,- mag je meenemen in je aangifte voor de volgende periode. Is het meer dan € 1.000,- dan moet je hiervoor een suppletie indienen.

Kleine verschillen

Een wijziging van € 1.000,- of minder mag je gewoon in je volgende btw periode meenemen. Maakt niet uit of het gaat om € 1.000,- of minder die je nog moet betalen of terugkrijgt. Bovendien geldt dit voor wijzigingen tot 5 jaar geleden.

Soms is het handig om toch voor kleinere bedragen een suppletie in te dienen. Wanneer je overstapt naar Jortt en met terugwerkende kracht je boekhouding doet, berekent Jortt precies wat je per periode aan btw moet betalen. Dit kan iets verschillen van je vorige boekhouding. Beschouw de Jortt gegevens als de (nieuwe) waarheid en geef deze gegevens door aan de Belastingdienst door middel van een suppletie. Op deze manier is de post nog te betalen of ontvangen btw precies sluitend.

Suppletie

Gaat het om grotere bedragen of om wijzigingen van meer dan 5 jaar geleden, dan moet je een suppletie indienen. Een suppletie indienen klinkt heel spannend of moeilijk, maar kun je eenvoudig zelf doen. Het is eigenlijk precies hetzelfde als het doen van je btw-aangifte, alleen gebruik je een ander formulier. Heb je teveel btw betaald dan vraag je met het indienen van de suppletie de Belastingdienst het teveel betaalde terug te betalen.

Moet je bijbetalen dan stuurt de Belastingdienst je een naheffingsaanslag. In de aanslag wordt heffingsrente meegenomen en een boete. Doe je een suppletie binnen drie maanden na afloop van een jaar dan wordt er geen heffingsrente berekend.

Suppletie indienen

 1. Log in bij de Belastingdienst.
 2. Kies voor het oude portaal.
 3. Selecteer uit de formulieren aan de linkerkant het formulier Suppletie omzetbelasting.
  Suppletie doen
 4. Vul het formulier in: selecteer de periode waarop de suppletie betrekking heeft.
  Suppletie-formulier
 5. Vul de nieuwe bedragen in.
  suppletie indienen
 6. Vul bij 'Saldo al aangegeven bedrag over dit suppletietijdvak' het totaalbedrag in van de eerdere aangifte.
  suppletie aanvragen
 7. Verstuur de aangifte.
 8. Je ontvangt van de Belastingdienst een reactie per post en/of mail.

Moet je bijbetalen dan krijg je een naheffingsaanslag, krijg je geld terug dan zal de Belastingdienst na het sturen van een reactie het geld naar je overmaken.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.