Suppletie btw-aangifte

Is je btw-aangifte niet goed geweest doordat je niet alles hebt meegenomen of iets verkeerd geboekt hebt? Geen zorgen! Kleine veranderingen tot € 1.000,- mag je meenemen in je aangifte voor de volgende periode. Is het meer dan € 1.000,- dan moet je hiervoor een suppletie indienen.

Kleine verschillen

Een wijziging van € 1.000,- of minder mag je gewoon in je volgende btw periode meenemen. Maakt niet uit of het gaat om € 1.000,- of minder die je nog moet betalen of terugkrijgt. Bovendien geldt dit voor wijzigingen tot 5 jaar geleden.

Soms is het handig om toch voor kleinere bedragen een suppletie in te dienen. Wanneer je overstapt naar Jortt en met terugwerkende kracht je boekhouding doet, berekent Jortt precies wat je per periode aan btw moet betalen. Dit kan iets verschillen van je vorige boekhouding. Beschouw de Jortt gegevens als de (nieuwe) waarheid en geef deze gegevens door aan de Belastingdienst door middel van een suppletie. Op deze manier is de post nog te betalen of ontvangen btw precies sluitend.

Meer dan € 1000,- verschil

Heb je grotere wijzigingen dan moet je de periode heropenen zodat een btw wijziging in de juiste periode wordt meegenomen. Lees hoe je dit doet in openen btw-periode.

Alle perioden daarboven worden ook geopend en eventuele wijzigingen worden verplaatst naar het kwartaal waar ze bij horen. Verschilt je aangifte in een periode met wat er nu staat bij die periode dan moet je ook over deze perioden een suppletie indienen.

Verschillen in btw bij overstappen

Wanneer je overstapt naar Jortt en met terugwerkende kracht je boekhouding doet, berekent Jortt precies wat je per periode aan btw moet betalen. Dit kan iets verschillen van je vorige boekhouding.

Beschouw de Jortt gegevens als de (nieuwe) waarheid. Ook als je boekhouding hiervoor door een boekhouder is gedaan. Geef de nieuwe gegevens door aan de Belastingdienst door middel van een suppletie. Op deze manier kun jij altijd je boekhouding uitleggen en onderbouwen.

Suppletie indienen via Jortt

Een suppletie indienen klinkt heel spannend of moeilijk, maar doe je eenvoudig via Jortt.

 1. Ga links in het hoofdmenu naar Btw-aangifte .
 2. Selecteer de periode waarover je de suppletie in wil dienen.
 3. Klik op de knop btw-periode heropenen.
 4. Volg de stappen onderaan het nieuw geopende paneel.
 5. Volg de stappen onderaan het nieuw geopende paneel. Sluit de periode wanneer deze nog niet gesloten is, zorg daarbij dat de controle door de Boekhoudbot een groen vinkje heeft.
 6. Vink hier aan dat je een suppletie wil indienen en vul de gegevens aan. Is het de eerste keer dat je deze periode met Jortt aangeeft dan moet je ook het bedrag opgeven wat je de vorige keer zelf hebt opgegeven bij de Belastingdienst.
suppletie boekhoudprogramma Jortt

Btw ontvangen

Heb je teveel btw betaald dan vraag je met het indienen van de suppletie het teveel betaalde bedrag terug van de Belastingdienst. Je ontvangt hiervoor een beschikking van de Belastingdienst.

Btw betalen

Moet je bijbetalen dan stuurt de Belastingdienst je een naheffingsaanslag met een nieuw betalingskenmerk. In de aanslag wordt heffingsrente meegenomen en eventueel een boete. Doe je een suppletie binnen drie maanden na afloop van een jaar dan wordt er geen heffingsrente berekend.

Wacht met betalen tot je bericht (naheffingsaanslag) krijgt van de Belastingdienst.

Jaar al afgerond bij de Belastingdienst?

Wanneer je bij de Belastingdienst een boekjaar hebt afgerond (IB- VPB-aangifte ingediend), dan kun je geen btw-aangifte meer doen via externe programma's (Jortt). In dat geval doe je de suppletie direct bij de Belastingdienst. Dat doe je zo:

 1. Log in bij de Belastingdienst.
 2. Kies voor het oude portaal.
 3. Selecteer uit de formulieren aan de linkerkant het formulier Suppletie omzetbelasting.
  Suppletie doen
 4. Vul het formulier in: selecteer de periode waarop de suppletie betrekking heeft.
  Suppletie-formulier
 5. Vul de nieuwe bedragen in.
  suppletie indienen
 6. Vul bij 'Saldo al aangegeven bedrag over dit suppletietijdvak' het totaalbedrag in van de eerdere aangifte.
  suppletie aanvragen
 7. Verstuur de aangifte.
 8. Je ontvangt van de Belastingdienst een reactie per post en/of mail.

Moet je bijbetalen dan krijg je een naheffingsaanslag, krijg je geld terug dan zal de Belastingdienst na het sturen van een reactie het geld naar je overmaken.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.