Btw-aangifte doen

Vol vertrouwen een perfecte btw-aangifte doen

Wanneer je met Jortt je administratie doet, is het doen van de btw-aangifte (omzetbelasting) zeer eenvoudig. Alle facturen die je maakt en alle inkoopfacturen die je inboekt, worden direct klaargezet voor de eerstvolgende btw-aangifte. Je weet dus al ruim van te voren hoeveel btw je moet betalen of terugkrijgt. Dat slaapt alvast een stuk beter.

Overzicht van de laatste 4 kwartalen op het Dashboard
Een btw-periode afsluiten

Btw-periode instellen per maand, kwartaal of jaar

.

Van de Belastingdienst ontvang je een brief waarin wordt aangegeven of je per maand, per kwartaal of per jaar btw-aangifte (omzetbelasting) moet doen. Je moet voor de eerste btw-periodeafsluiting in Jortt aangeven met welke termijn jij moet werken.

Kies de btw-periode
  1. Ga naar Btw-aangifte links in het hoofdmenu.
  2. Selecteer bij Ik doe btw-aangifte per Maand, Kwartaal of Jaar

Na de eerste btw-periodeafsluiting kan dit niet meer gewijzigd worden in Jortt. Alleen bij de start van een nieuw jaar kan deze instelling weer aangepast worden.

Voorbereidingen btw-aangifte

.

Jortt bepaalt aan de hand van je verkoopfacturen en de ingeboekte uitgaven hoeveel btw je moet betalen of hoeveel btw je terugkrijgt van de Belastingdienst. Zorg voor de afsluiting van de btw-periode dat je:

Maak ook de boekingen voor zaken die niet via je bankrekening zijn gelopen, denk aan je creditcard en alles voor je bedrijf wat je privé hebt betaald.

Doe je ook ICP opgave? Crediteer je btw-verlegd facturen die jij naar jouw buitenlandse klanten hebt gestuurd, dan past Jortt automatisch je btw-aangifte en je ICP opgave aan. Controleer of op de btw-aangifte het totaalbedrag bij 3b overeenkomt met het totaal van de ICP opgave voor hetzelfde kwartaal. Is dit verschillend dan moet je het btw-kwartaal openen waarop de veranderingen betrekking hebben en een suppletie indienen over het oude kwartaal voordat je de btw-aangifte doet over het huidige kwartaal.

Met Jortt je btw-aangifte doen

  1. Ga naar Btw-aangifte links in het hoofdmenu.
  2. Klik in de lijst op de btw-periode waarvoor je de btw-aangifte wilt doen.
  3. De btw-periode wordt in een nieuw paneel geopend.
  4. Onder aan dit btw-paneel staat de btw-wizard. Volg de 5 stappen van de btw-wizard.

Btw-controle door de Boekhoudbot

Voordat je de btw-aangifte kunt doen, zal de Boekhoudbot de btw-aangifte controleren. Zo kun je met vertrouwen zelf de btw-aangifte doen. De btw-controle bevat tot 21 controles die speciaal zijn afgestemd op jouw bedrijf. De Boekhoudbot geeft een melding wat er verkeerd is met gelijk de oplossing daarbij. Lees hier meer over de de Boekhoudbot controles.

Een btw periode afsluiten

Btw-periode afsluiten

.

Na de btw-controle kun je de btw-periode afsluiten. Boekingen die in deze periode vallen worden vast gezet. Dit zorgt ervoor dat je altijd aan de Belastingdienst kan bewijzen hoe je tot een btw-aangifte bent gekomen.

Wanneer je nieuwe boekingen maakt die in een afgesloten btw-periode vallen (als je bijvoorbeeld een bonnetje vergeten bent in te boeken), dan worden deze automatisch meegenomen in de eerstvolgende btw-aangifte. Dit gaat ook op voor boekingen die je aanpast in een afgesloten periode. Zo blijft de afgesloten btw-periode gelijk met je aangifte bij de Belastingdienst.

Klik in stap 3 van de btw-wizard op de knop Periode sluiten.

Er wordt een waarschuwing op het scherm getoond. Controleer de meldingen en wanneer je het afsluiten van de btw-periode definitief wilt maken klik je op Btw-periode sluiten.

Btw-aangifte indienen

.

Wanneer je de btw-periode hebt afgesloten kun je via Jortt de btw-aangifte indienen bij de Belastingdienst. Dit gaat rechtstreeks via Jortt. Kies Controleer en verstuur naar de Belastingdienst. Jortt vraagt naar de gegevens van de contact persoon en of de btw-aangifte gaat over een nieuwe btw-aangifte, of een suppletie (wijziging eerdere btw-aangifte).

Omdat Jortt je als gebruiker moet identificeren, is dit alleen mogelijk voor klanten met een betaald abonnement die een automatische incasso hebben afgegeven.

Kies Verstuur naar de Belastingdienst en Jortt zal je btw-aangifte indienen.

Een btw versturen naar de Belastingdienst

Krijg je na indienen Foutcode ALS100 te zien? Dit betekent dat je je btw-aangifte niet meer via boekhoudsoftware kunt indienen. Na 31 augustus sluit de Belastingdienst de poort voor boekhoudsoftware en kun je niets meer indienen van voorgaande jaren. Om alsnog aangifte te doen moet je zelf inloggen op de site van de Belastingdienst. Hier kun je de gegevens invullen die op het aangifteformulier in Jortt staan.

Btw-aangifte betalen

.

De laatste stap is het betalen van de btw-aangifte. Jortt geeft je de betaalinstructies en de mogelijkheid om via een qr-code te betalen.

btw betalen aan de Belastingdienst

ICP-opgave

.

Heb je facturen gestuurd met btw-verlegd dan moet je na de btw-aangifte nog een ICP (Intracommunautaire Opgave) doen bij de Belastingdienst. Hiervoor moet je zelf inloggen bij de Belastingdienst. Alles wat je in moet geven vind je overzichtelijk bij elkaar in de ICP Opgave die bij Rapporten staat.

Je bent klaar met de btw-aangifte!

Zelf btw-aangifte doen

Wil je zelf de btw-aangifte indienen, dan doe je dat zo:

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.