Btw-aangifte doen

Wanneer je met Jortt je administratie doet, is het doen van de btw-aangifte (omzetbelasting) zeer eenvoudig. Alle facturen die je maakt en alle inkoopfacturen die je inboekt, worden direct klaargezet voor de eerstvolgende btw-aangifte. Je weet dus al ruim van te voren hoeveel btw je moet betalen of terugkrijgt.

Btw-aangifte per maand, kwartaal of jaar

Van de Belastingdienst ontvang je een brief waarin wordt aangegeven of je per maand, per kwartaal of per jaar btw-aangifte (omzetbelasting) moet doen. Je moet voor de eerste btw-periodeafsluiting in Jortt aangeven met welke termijn jij moet werken.

Kies de btw-periode

Na de eerste btw-periodeafsluiting kan dit niet meer gewijzigd worden in Jortt. Alleen bij de start van een nieuw jaar kan deze instelling weer aangepast worden.

Voorbereidingen btw-aangifte

Jortt bepaalt aan de hand van je verkoopfacturen en de ingeboekte uitgaven hoeveel btw je moet betalen of hoeveel btw je terugkrijgt van de Belastingdienst. Zorg voor de afsluiting van de btw-periode dat je:

Btw-periode afsluiten

Wanneer je een btw-periode afsluit, kunnen boekingen die in deze periode vallen niet meer worden aangepast. Dit zorgt ervoor dat je altijd aan de Belastingdienst kan bewijzen hoe je tot een btw-aangifte bent gekomen.

Wanneer je nieuwe boekingen maakt die in een afgesloten btw-periode vallen (als je bijvoorbeeld een bonnetje vergeten bent in te boeken), dan worden deze automatisch meegenomen in de eerstvolgende btw-aangifte. Zo blijft de afgesloten btw-periode gelijk met je aangifte bij de Belastingdienst.

Klik onder aan het btw-overzicht op [btw-periode] afsluiten".

Er wordt een waarschuwing op het scherm getoond. Controleer de meldingen en wanneer je het afsluiten van de btw-periode definitief wilt maken klik je op Definitief maken.

Een btw periode afsluiten

Concept boekingen worden niet in de btw-aangifte meegenomen.
Indien nodig kan de btw-periode weer geopend worden. Dit kan consequenties hebben voor de in Jortt weergegeven btw bedragen per periode. Doe dit dus alleen als het niet anders kan. Lees: Btw-periode openen.

Btw-aangifte doen

Wanneer je de btw-periode hebt afgesloten kun je naar de website van de Belastingdienst en klik daar op Inloggen voor ondernemers. Na het inloggen selecteer je de periode waarvoor je aangifte wilt doen. De Belastingdienst zal je vragen om de gegevens van vraag 1 tot en met 5 in te vullen. Je kunt de gegevens overnemen van het btw-overzicht van Jortt. Als laatste vraagt de Belastingdienst je de ingevulde gegevens nog een keer te controleren en digitaal te ondertekenen (met je wachtwoord).

Je bent klaar met de btw-aangifte!

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.