Btw-periode afsluiten

Jortt zet de btw-aangifte voor je klaar. Je kunt deze per btw-periode afsluiten. Zo blijft de btw-aangifte in Jortt gelijk aan wat je bij de Belastingdienst hebt opgegeven.

Wil je toch nog iets boeken in een afgesloten btw-periode? Geen probleem. Het afsluiten van een btw-periode zorgt er namelijk voor dat een boeking in een afgesloten periode in de eerstvolgende nog openstaande btw-periode wordt verrekend.

Controle voor btw-periode afsluiten

Zorg ervoor dat je de volgende zaken hebt gecontroleerd voordat je de btw-periode afsluit:

1. Alle bankgegevens zijn ingelezen

Wanneer er bij- en afschrijvingen ontbreken, betekent dit dat boekingen/facturen ontbreken in je boekhouding. Zorg dat je alle bij- en afschrijvingen van je rekening(en) in Jortt hebt geüpload. Op het Dashboard en bij Geldzaken zie je aan de datum achter je rekening tot wanneer je bankbestand in Jortt is ingelezen.

btw-aangifte-boekhoudprogramma

2. Alle bankgegevens zijn gekoppeld aan boekingen/facturen

Alle bij- en afschrijvingen zijn verantwoord. Waar het geld vandaan komt en waar het heen gaat, is geboekt en telt dus mee voor de berekening van de btw.

Bij Nog te doen houdt Jortt voor je bij of er nog bij- en afschrijvingen zijn die ingeboekt moeten worden. Staat hier niets en heb je al je bankgegevens ingelezen dan heb je al je bij- en afschrijvingen geboekt.

btw-aangifte-bank

3. Alle facturen verstuurd

Wanneer een verkoopfactuur is gemaakt en verstuurd, verwerkt Jortt de btw direct in de btw-aangifte.

Alles wat je verkocht hebt en/of diensten die je geleverd hebt, moet worden opgenomen in Jortt. Zorg dat alle facturen in Jortt staan of wanneer je jouw facturen op een andere manier maakt, dat de omzet in Jortt geboekt wordt.

4. Alle boekingen zijn gedaan

Alles wat in de btw-periode is gebeurd, moet geboekt worden; de inkomsten en de uitgaven. Hierdoor loop je een eventuele teruggave van de Belastingdienst niet mis en voorkom je een latere boete doordat je alles netjes hebt aangegeven.

Bedenk of je al je boekingen hebt gemaakt. Zijn er zaken die niet via je zakelijke rekening gaan, zoals:

5. Alle boekingen zijn geaccordeerd

Conceptboekingen herken je aan een grijs bolletje bij Boekingen.

Het kan zijn dat je in je administratie conceptboekingen hebt staan. Conceptboekingen worden nog niet meegenomen in de boekhouding. Ze ontstaan doordat je ze of zelf als concept hebt aangevinkt, of je hebt een bonnetje verwerkt via de Jortt app. Selecteer de conceptboeking(en) en klik op accordeer.

btw-aangifte-concept

Jortt geeft in het btw-formulier aan of er nog conceptboekingen zijn. Bij Nog te doen staan deze als taak bij elkaar. Door conceptboekingen te accorderen worden ze, in je boekhouding en dus ook in de btw-aangifte, verwerkt.

Conceptboekingen ontstaan doordat je in bulk hebt geboekt, via de app een bonnetje hebt geüpload of zelf in de boeking hebt aangevinkt dat het om een conceptboeking gaat.

Sluit je btw-periode af

Jortt adviseert de btw pas af te sluiten in Jortt nadat je de btw-aangifte bij de Belastingdienst hebt afgerond.

De btw-periode afsluiten kan vanaf de eerste dag nadat de btw-periode is geweest.

Btw-periode afsluiten:

 1. Ga naar Btw-aangifte in het hoofdmenu.
 2. Klik op de btw-periode die je wil afsluiten.
 3. Klik onderaan op [periode] afsluiten.
 4. Lees de tekst aandachtig voordat je de periode afsluit.
 5. Klik op Btw-periode afsluiten.

Bij het afsluiten van een btw-periode worden ook alle voorgaande btw-periodes afgesloten.

Btw-aangifte doen bij de Belastingdienst

Als je alle boekingen en facturen voor de betreffende btw-periode hebt verwerkt, dan ga je naar de website van de Belastingdienst om de btw van de periode op te geven. Hier neem je de gegevens over van Jortt.

Alle instructies en een voorbeeld video over de btw-aangifte doen bij Belastingdienst, staan hier: Btw-aangifte doen.

Boekingen wijzigen in een afgesloten btw-periode

Moet je toch nog wat boekingen maken of boekingen wijzigen in een afgesloten btw-periode, dan kan dat.

Iets vergeten in te boeken (nieuwe boeking)

Als je toch een boeking moet maken in een afgesloten periode, omdat je bijvoorbeeld een bonnetje bent vergeten, dan wordt de btw automatisch meegenomen naar de eerstvolgende open btw-periode. Op deze manier blijft de gesloten btw-periode gelijk aan dat wat je hebt aangegeven bij de Belastingdienst.

Wijzigen bestaande boeking

Boekingen, die in een afgesloten btw-periode zitten, zijn herkenbaar aan een slotje. Als je op de boeking klikt, krijg je hier ook een mededeling over. Je kunt deze boeking alsnog wijzigen. Als je de boeking zo wijzigt dat het effect heeft op de btw, dan zal die verandering automatisch worden meegenomen naar de eerstvolgende openstaande btw-periode.

btw-aangifte wijzigen

Als je een boeking verwijderd in een afgesloten btw periode, dan is deze uit de lijst in Boekingen. Maar deze blijft wel staan in de lijst van Btw-aangifte.

Openen btw-periode

Wanneer het echt noodzakelijk is, kun je een gesloten btw periode weer openen. Dit kan grote konsekwenties voor je boekhouding hebben en moet je alleen doen als het niet anders kan. Alle btw perioden vanaf de periode die je opent worden namelijk geopend! Jortt gaat alle boekingen in de geopende perioden herberekenen en daardoor is de kans groot dat de btw totalen per periode veranderen. Open alleen een periode als dat echt niet anders kan:

 • Wanneer je de bijtelling vergeten bent in het 4e kwartaal.
 • Wanneer je veel verkeerde boekingen hebt gemaakt waardoor je boven de € 1000 btw uitkomt.
 • Wanneer je met terugwerkende kracht je boekhouding wil doen.

Na het weer sluiten van de kwartalen is het slim om de nieuwe btw bedragen met een suppletie op te geven bij de Belastingdienst. Zo zorg je dat de bedragen in Jortt overeenkomen met die van de Belastingdienst.

 1. Ga links in het hoofdmenu naar Btw-aangifte .
 2. Klik op het kwartaal dat je weer wil openen.
 3. Klik op de knop btw-periode heropenen.
 4. Lees goed de instructies en waarschuwingen en klik op Heropen.
 5. Het is verstandig om na het maken van de wijzigingen en het doen van btw-aangifte of suppletie de btw-periode weer te sluiten.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.