Hoe boek je verschillende btw-tarieven?

Het kan voorkomen dat een inkoopfactuur is opgebouwd uit verschillende btw-tarieven. Bijvoorbeeld bij een telefoonrekening waar naast de kosten voor bellen (21%) ook een verzekering voor verlies en schade wordt gefactureerd (0%). Of op een factuur waar naast materialen (21% op isolatiemateriaal) ook arbeid (9% arbeid voor isoleren) staat.

De Belastingdienst eist dat er twee bedragen worden opgenomen in de boekhouding:

  • Het totaalbedrag van de factuur inclusief btw
  • Het bedrag van de btw

Je kan het totaalbedrag van de btw dus overnemen in het vak Totaal btw. Ook wanneer deze bestaat uit een combinatie van verschillende btw-tarieven. Er hoeft dus geen een aparte boeking of boekingsregel per btw-tarief gemaakt te worden. Btw-tarieven voor inkoop hoef je niet te splitsen. Sterker nog, ook al splits je de inkoop btw-tarieven wel, dan komen ze alsnog bij elkaar te staan in de btw-aangifte onder het kopje Voorbelasting.

Voorbeeld inkoopfactuur met verschillende btw-tarieven

.

Als voorbeeld nemen we een inkoopfactuur van de Sligro. Hiervan is een deel 21% en een deel 9% btw. De btw-bedragen staan altijd apart vermeld op de factuur. In het voorbeeld is dit € 9,54 btw hoog (21%) en 41,34 btw laag (9%). Het totaal bedrag inclusief btw is € 795,25.

Meerdere btw tarieven in een inkoopfactuur

Maak van de bankafschrijving van Sligro een boeking en vul bij Totaal incl btw de € 795,25 in en bij Totaal btw de som van btw hoog en btw laag (9,54 + 41,34 = € 50,88).

Maak boeking aan
  • Opbrengsten
  • Kosten
  • Bedrijfsmiddelen
  • Balans
Categorie Omschrijving
Inkoop Sligro
Labels

Totaal incl btw
795,25
Totaal btw
50,88

Factuurdatum
april
Leverdatum is gelijk aan factuurdatum

Vereenvoudigde administratie van ontvangen facturen

.

De Belastingdienst noemt dit: vereenvoudigde administratie van ontvangen facturen. De Belastingdienst verwacht wel dat je de bijbehorende factuur kan tonen. Deze kan je dus eenvoudig opslaan in Jortt, of je kan het boekingsnummer van Jortt op de factuur schrijven.

Boeking met bon

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.