E-factureren aan de overheid

Vanaf 2019 kun je de landelijke overheid alleen nog maar elektronische facturen sturen, e-facturatie genaamd. Ondernemers die maar af en toe een factuur naar de overheid sturen, kunnen via een speciaal Leveranciersportaal hun facturen invoeren. Vanuit dit portaal wordt de factuur als elektronische factuur naar de betreffende Rijksdienst verzonden. Aan het gebruik van het portaal zijn geen kosten verbonden. Je kunt gebruik maken van het portaal door je te registreren. Na controle van je gegevens ontvang je jouw inloggegevens waarmee je het Leveranciersportaal kunt gebruiken.

De Rijksoverheid geeft aan dat:

Gemeenten, provincies, waterschappen en daarnaast ook alle andere aanbestedende diensten zijn gehouden aan de verplichting in de Aanbestedingswet om per 18 april 2019 e-facturen te kunnen ontvangen en verwerken.’ Het is dus nog niet verplicht om deze delen van de overheid met e-facturatie te factureren.

Registratie voor gebruik van het Leveranciersportaal

.

Je kunt je eenvoudig registreren via de website van Digi inkoop, een onderdeel van Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Ga hiervoor naar:

 1. De website https://digiinkoop.nl .
 2. Je ziet nu het volgende digitale invulformulier:
  e-factuur protaal
 3. Vul je gegevens in en klik rechtsonder op Doorgaan.
 4. Je ziet nu het volgende scherm:
  elektronische-factuur protaal
 5. Vul bovenaan de gegevens in.
 6. Kies daarna bij Adresboek voor Aanmaken en vul je adresgegevens in en kies Toepassen om het op te slaan.
 7. Kies bij Bankdetails weer Aanmaken en vul je bankrekening in en kies Toepassen om het op te slaan.
 8. Kies daarna Registreren en je ontvangt de melding ‘Bedankt voor je registratie, deze wordt nu beoordeeld.’ Bij goedkeuring ontvang je binnen een paar dagen een e-mail met je gebruikersnaam en wachtwoord.

Facturen invoeren in het Leveranciersportaal

.

Een e-factuur moet aan dezelfde eisen voldoen als een normale factuur. Daarnaast moet het Organisatie-identificatienummer (OIN) van de klant erop staan. Het OIN nummer van de betreffende Rijksdienst kun je hier opzoeken.

Maak eerst je factuur in Jortt en log vervolgens in op het Leveranciersportaal van de overheid (www.digiinkoop.nl). Neem de informatie van je factuur over in het invulscherm op deze website en je e-factuur wordt aangemaakt en door het portaal verzonden naar jouw overheidsklant.

e-factuurportal factuur maken

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.