Hoe kan ik grootboekkaarten exporteren naar Excel?

Export voor controle van de boekingen

Het kan zijn dat je boekhouder vraagt om een 'grootboekkaart' te exporteren in Excel en ter controle naar hem of haar te sturen. Het is met Jortt niet mogelijk 'grootboekkaarten' te exporteren naar Excel of een csv-bestand. De reden hiervan is dat je met Jortt niets aan zo'n bestand hebt. Het is een traditionele manier van werken, zoals dat vroeger ging.

Wanneer je boekhouder inzicht wilt in de boekingen die je hebt gemaakt, nodig je je boekhouder uit als extra gebruiker. Hiervoor rekent Jortt geen extra kosten. Dat is het voordeel van een online boekhoudprogramma. We adviseren je je boekhouder uit te nodigen als 'Meekijker'. Zo kan je boekhouder geen wijzigingen aanbrengen zonder dat jij daarvan weet. Zo leer je van je fouten en maak je ze geen volgende keer.

Blijft je boekhouder volharden en om een export in Excel vragen, onderbouwd met valide argumenten zoals 'Zo doe ik dat altijd altijd/al tig jaar' of 'Alle andere (traditionele) boekhoudpakketten kunnen dat wel' vraag jezelf dan af of je boekhouder (nog) wel bij je past of dat je er beter een kan uitzoeken die wel van deze tijd is.

Boekhouding controleren via Boekingen

De boekingen die je bij Boekingen ziet, zijn het Jortt equivalent van 'grootboekkaarten'. Hier kun je filteren per categorie, een specifieke periode selecteren en het allerbelangrijkste (want waarom controleer je anders): verkeerde boekingen in bulk corrigeren.

bieningen filteren in boekhouding

Controle via de winst- en verliesrekening

Een andere handige methode voor een controle is naar Rapporten gaan en Winst en Verlies selecteren. Hier kun je rechts bovenin de gewenste periode selecteren.

periode selecteren in boekhouding

Je krijgt nu een rapport met alle kosten en opbrengsten uit deze periode. Door op een categorie te klikken, zie je gelijk alle onderliggende boekingen.

Export naar Excel om een jaarrekening te maken

Het kan ook zijn dat je boekhouder vraagt om een export naar Excel te genereren om een jaarrekening te maken of om je jaar te kunnen afsluiten.

Jaarrekening door boekhouder laten maken

Een jaarrekening voor eenmanszaken, vof's of maatschappen bestaat niet en is dus ook niet verplicht te hebben of te laten maken. Wanneer je in voorgaande jaren wel een 'jaarrekening' hebt gekregen (lees gekocht), dan is dit een samenstelrekening.

Hoewel een samenstelrekening er vaak indrukwekkend uitziet, is het in beginsel enkel een samenvoeging van je beginbalans, eindbalans en de winst- en verliesrekening. En ook al heb je deze drie rapporten nodig voor je inkomstenbelasting, een samenstelrapport heeft geen enkele juridische of boekhoudkundige waarde. Vaak staan er behalve deze rapporten nog een hoop algemene teksten in, die niet specifiek voor jouw bedrijf zijn (google ze maar eens en laat je verrassen door de resultaten). Dit staat zelfs benoemd in de eerste alinea van de samenstelrapporten die je al hebt laten maken (kijk maar, het staat er echt).

Er staat altijd zoiets als: 'Dit rapport is voor jou in jouw opdracht door mij (je boekhouder) gemaakt op basis van gegevens die jij hebt aangeleverd en waarvoor ik (je boekhouder) niet verantwoordelijk of aansprakelijk ben. Ik (je boekhouder) heb de door jouw aangeleverde gegevens enkel samengesteld in dit rapport en kan dus geen zekerheid over de waarheid van dit rapport verstrekken.'

Dat je dit nog niet eerder opgemerkt hebt, geeft gelijk de waarde van het rapport aan. Je krijgt deze namelijk veel te laat (het is dus verouderde informatie), staat vol met jargon en bevat geen informatie die je niet al wist. Let dus goed op wanneer je voor een samenstelrekening moet betalen. Geef je boekhouder alleen opdracht er één te maken wanneer dit voor jou toegevoegde waarde heeft.

KvK jaarrekening voor bv

Een KvK jaarrekening die je als bv nodig hebt, maak je bij Rapporten, KvK jaarrekening. Tot een omzet van 12 miljoen per jaar mag je deze zelf, zonder accountantsverklaring, deponeren. Dat doe je binnen een minuut of 5. Lees hier meer over de KvK jaarrekening.

Rapporten in Jortt voor de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting

Het uiteindelijke doel van je boekhouding, naast dat je zelf inzicht hebt, is het doen van je inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Zonder dat je het zelf doorhad, heb je het hele jaar zelf je inkomstenbelasting aangifte al grondig voorbereid. Het meeste werk heb je dus al gedaan (echt waar).

Hoe je de gegevens van Jortt omzet naar je inkomstenbelasting aangifte, lees je hier: Inkomstenbelasting doen met Jortt.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.