Van eenmanszaak of vof naar bv - IB rapport

Ga je van een eenmanszaak of vof over naar een bv op een andere datum dan 1 januari? We leggen uit hoe je dan je boekhouding van de eenmanszaak of vof aanpast in Jortt zodat je het rapport voor de aangifte inkomstenbelasting kunt gebruiken.

Als je de rechtsvorm van je bedrijf verandert van een eenmanszaak of vof naar een bv dan heeft dit ook gevolgen voor je boekhouding. Wordt de eenmanszaak of vof met terugwerkende kracht een bv maar niet vanaf 1 januari? En heb je voor je bv een nieuwe administratie aangemaakt? Dan zorg je dat in je huidige administratie alleen de gegevens van de eenmanszaak of vof staan, zodat je het rapport voor de aangifte inkomstenbelasting uit Jortt kunt gebruiken als je belastingaangifte gaat doen.

Dit artikel is van het niveau 'boekhouden voor gevorderden'. Raadpleeg een boekhoudcoach met Jortt ervaring die je hierbij kan ondersteunen. Je vindt een coach via: Ik zoek een administratiekantoor.

Start moment van de bv

Vaak wordt een bv met terugwerkende kracht opgericht. Concreet betekent dit dat jij je boekhouding hebt gedaan als eenmanszaak of vof, terwijl dit uiteindelijk onder de vlag van de bv valt. De eenmanszaak of vof wordt ingebracht in de bv. Vindt de inbreng plaats met terugwerkende kracht tot 1 januari, dan kun je dit relatief eenvoudig aanpassen. In het artikel Van zzp of vof naar bv met terugwerkende kracht lees je hoe je dit doet.

Vindt de inbreng plaats met terugwerkende kracht tot bijvoorbeeld 1 maart, dan adviseren we om voor de bv een nieuw account aan te maken.

Stel: De boekhouding van de bv start op 1 maart in een nieuw account. Voor de eenmanszaak of vof moet je dan aangifte inkomstenbelasting doen over de periode van 1 januari tot en met 28 februari. Hoe pas je het account van de eenmanszaak of vof aan zodat je het rapport voor de aangifte inkomstenbelasting kunt gebruiken?

Boekhouding (algemeen)

In het account van de eenmanszaak of vof wil je alleen de boekingen houden die betrekking hebben op je eenmanszaak of vof. Als je alles wat met de bv te maken heeft eruit filtert, dan kun je aan het einde van het jaar de jaarrekening voor de eenmanszaak of vof maken én het rapport voor je aangifte inkomstenbelasting gebruiken. Op de balans moeten alle posten overblijven die bij de eenmanszaak of vof horen. Ook de winst- en verliesrekening moet alleen de bedragen laten zien die bij de eenmanszaak of vof horen.

Maak eerst een auditfile én een jaarrekening voordat je start met het doorvoeren van de wijzigingen. Maak ook een print van de btw-aangiften die je via Jortt hebt ingediend en bewaar deze.

Bij- en afschrijvingen

We gaan uit van het voorbeeld dat de eenmanszaak of vof met ingang van 1 maart is ingebracht in de bv. De boekhouding van de eenmanszaak of vof eindigt dan op 28 februari. Alle bij- en afschrijvingen die na deze datum zijn gedaan, horen bij de bv.

Het is niet mogelijk om bij- en afschrijvingen uit je boekhouding te verwijderen. De kosten- en opbrengstenboekingen die je aan de hand van deze bij- en afschrijvingen hebt gemaakt kun je wel verwijderen. Voordat je dit doet ga je bij Geldzaken een handmatige rekening toevoegen:

  1. Ga naar Geldzaken links in het hoofdmenu.
  2. Klik bij Kas en bank op Toevoegen en kies Overige rekening.
  3. Geef bij rekeningnummer en omschrijving aan 'handmatige rekening ivm overgang'.
  4. Klik op Opslaan.

Verwijder nu de kosten- en opbrengstenboekingen die in de periode van de bv zijn gemaakt:

Ga links in het menu naar Boekingen en selecteer de boekingen die je wil verwijderen. Dit zijn dus alle boekingen die horen bij de bv. Zitten deze boekingen in een afgesloten btw-periode, dan zet je eerst de btw-periode open zodat je de boekingen in bulk kunt verwijderen.

Heb je de boekingen verwijderd, dan vind je de bij- en afschrijvingen weer bij Nog te doen - Boek de bij- en afschrijvingen. Deze horen bij de bv en dus niet in jouw balans of winst- en verliesrekening. Je boekt deze bij- en afschrijvingen op Balans - handmatige rekening (de rekening die je zojuist hebt aangemaakt).

Omzet uit facturen

Vraag je nu de winst- en verliesrekening op voor de maanden die bij de bv horen, dan vind je hier alleen nog opbrengsten die horen bij de facturen die je hebt aangemaakt in Jortt. Maak hiervoor per maand een negatieve opbrengstenboeking aan en kies het juiste btw-bedrag.

De negatieve opbrengstenboeking koppel je aan de handmatige rekening.

Controle winst-en-verliesrekening

De bedragen in je winst- en verliesrekening voor de maanden die bij de bv horen moeten nu op nul staan. Is dit niet het geval, klik dan op de categorieën waar nog een bedrag op staat. Je ziet dan direct welke boekingen je nog moet aanpassen.

Controle btw-aangiften

De bedragen in je btw-aangiften voor de maanden die bij de bv horen moeten nu op nul staan. Is dit niet het geval, klik dan op de btw-categorieën waar nog een bedrag op staat. Je ziet dan direct welke boekingen je nog moet aanpassen.

Tips voor de boekhouding van de bv

Heeft de bv de bankrekening van de eenmanszaak of vof overgenomen? Dan koppel je de bankrekening die in de eenmanszaak of vof staat met ingang van de startdatum van je bv aan het account van de bv, in ons voorbeeld 1 maart. Je verwerkt je boekhouding op dezelfde manier alsof je overstapt naar Jortt.

De btw-aangiften die nu in je bv staan, moeten overeenkomen met de btw-aangiften die je eerder in je eenmanszaak of vof hebt gedaan. Controleer dit aan de hand van de aangiften die je aan het begin van het traject hebt geprint/ opgeslagen.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.