Van eenmanszaak naar vof

Heb jij een eenmanszaak en ga je samen met een partner een vof starten? En breng jij jouw eenmanszaak in in de vof? Dan heeft dit gevolgen voor je boekhouding. De vof krijgt altijd een eigen btw-nummer en een eigen KvK-nummer.

In dit artikel beschrijven we de situatie waarin je doorwerkt in de administratie van de eenmanszaak.

Ga je gedurende het jaar over van eenmanszaak naar vof? We adviseren je om voor de vof een nieuwe administratie aan te maken. Werk je door in de administratie van de eenmanszaak, dan wordt het doen van je aangifte inkomstenbelasting een uitdaging. Je moet dan zelf alle bedragen die op je balans en winst-en-verliesrekening staan splitsen zodat je cijfers hebt voor je eenmanszaak en voor de vof.

Btw-aangifte

Voor de btw-aangiften is de situatie het makkelijkst wanneer de eenmanszaak overgaat in de vof op de 1e dag van een nieuw kwartaal (dus 1 januari, 1 april, 1 juli of 1 oktober). Stel dat de vof op 1 april wordt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Je doet de btw-aangifte over het eerste kwartaal op naam van de eenmanszaak, en de aangifte vanaf het tweede kwartaal op naam van de vof. Je kunt de btw-aangiften dan gewoon via Jortt indienen.

Wordt de vof op bijvoorbeeld 1 mei ingeschreven, dan moet je voor de eenmanszaak btw-aangifte doen voor de periode 1 april tot en met 30 april, en voor de vof van 1 mei tot en met 30 juni. Je kunt de btw-aangiften nu niet via Jortt indienen. De btw-aangifte die in Jortt staat, is namelijk voor het hele kwartaal, dus van 1 april tot en met 30 juni. Je moet dan zelf de btw-aangifte splitsen voor de eenmanszaak en voor de vof. Via DigiD geef je de cijfers van de eenmanszaak op bij de Belastingdienst. Met eHerkenning doe je dit voor je vof. Het totaal van beide aangiften moet hetzelfde zijn als wat bij de btw-aangifte in Jortt staat. Zorg ervoor dat je de btw-periode wel afsluit in Jortt.

Instellingen aanpassen

Als je de btw-aangifte via Jortt indient, pas je na het indienen een aantal gegevens aan. Dit doe je als volgt:

  1. Ga naar Instellingen links in het hoofdmenu.
  2. Klik op Bedrijfsgegevens.
  3. Vul je nieuwe KvK nummer en btw-nummer in.
  4. Wijzig de rechtsvorm naar vof.
  5. Klik op Opslaan.

Eigen vermogen en privé opname / storting

Bij een vof bestaat het eigen vermogen uit het vermogen van twee of meerdere vennoten. Om dit in je boekhouding te verwerken maak je per vennoot voor het eigen vermogen en voor de privé opname / storting extra categorieën aan:

  1. Ga naar Geldzaken links in het hoofdmenu.
  2. Klik bij Eigen vermogen op Toevoegen.
  3. Vul een omschrijving voor het eigen vermogen in, bijvoorbeeld Eigen vermogen vennoot A.
  4. Kies bij Soort eigen vermogen voor Overige reserve.
  5. Klik op Opslaan.
  1. Ga naar Geldzaken links in het hoofdmenu.
  2. Klik bij Privé opname/storting op Toevoegen.
  3. Vul een omschrijving voor het eigen vermogen in, bijvoorbeeld Privé opname/storting vennoot A.
  4. Kies bij Soort eigen vermogen voor Overige reserve.
  5. Klik op Opslaan.

Je maakt per vennoot een nieuwe categorie aan, dus ook voor jezelf. De categorie Mijn privé opname/storting en Overige reserve (de standaard categorieën) gebruik je niet meer.

Openingsbalans / inbrengbalans

Omdat je doorwerkt in je eigen administratie, hoef je voor jezelf geen openingsbalans / inbrengbalans in te boeken. Heeft de partner met wie je gaat samenwerken ook een eenmanszaak die wordt ingebracht in de vof, dan moet dit wel worden ingeboekt. Je kunt geen administraties samenvoegen. We adviseren je om verder te werken in de administratie waarin de meeste boekingen gebeuren of waar de meest belangrijke informatie staat. Zoals in de vorige alinea beschreven maak je voor elke vennoot extra categorieën aan. Het saldo van het eigen vermogen per 31 december van het oude jaar zet je in dat jaar over naar de Overige reserve van jezelf.

Privé opnamen / stortingen

Heb je automatische regels ingesteld voor overboekingen van en naar je privérekening? Pas deze regel dan aan zodat de overboekingen op de juiste (nieuwe) categorie worden geboekt.

Mollie-rekening

Heeft jouw eenmanszaak een Mollie-rekening? Informeer dan tijdig bij Mollie wat te doen om Mollie te kunnen blijven gebruiken. Een Mollie-account is namelijk gekoppeld aan een KvK nummer. De vof krijgt een nieuw KvK nummer, dus heb je ook een nieuw Mollie-account nodig. Lees hoe je een nieuw Mollie-account koppelt.

Overig

Heb jij overeenkomsten gesloten met leveranciers of klanten? Laat je dan goed informeren over de (juridische) gevolgen van de overgang naar de vof. Een leverancier of klant heeft een overeenkomst immers met de eenmanszaak, en niet met de vof. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een huurovereenkomst, verzekeringen of automatische incasso.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.