Van eenmanszaak of VOF naar bv

Ga jij je rechtsvorm veranderen van een eenmanszaak (ZZP) of VOF naar een bv dan heeft dit ook gevolgen voor je boekhouding. Hoe je overgaat naar de nieuwe bv bepaalt of je een nieuwe administratie moet starten voor je nieuwe bv. Je bv krijgt altijd een eigen btw nummer en een eigen KvK nummer.

Voor je nieuwe bedrijf open je ook een nieuwe zakelijke rekening. Hierdoor houd je de rekeningen gescheiden, dit voorkomt veel rekenwerk en tijd aan het eind van het jaar.

Kan ik doorwerken in mijn oude administratie?

Je kunt niet zomaar je activiteiten stoppen en simpelweg verdergaan met je nieuwe bv. Er zijn 3 manieren om deze overgang te maken en elke manier heeft zijn eigen financiële gevolgen. Afhankelijk van welke manier je kiest, moet er afgerekend worden met de Belastingdienst over het vermogen dat in je eenmanszaak of VOF zit. Wij adviseren je om je hier goed over te laten informeren. Dit zijn de 3 manieren:

  • Activa-passiva transactie (Omzetten zonder inbreng)
  • Ruisende inbreng
  • Geruisloze inbreng

Activa-passiva transactie

bv aanmaken in nieuwe administratie

Je verkoopt alle bezittingen en schulden van de eenmanszaak of VOF aan de bv. Hiervoor maak je een opsomming van alle posten die op de balans staan (activa-passivadocument). We adviseren je om dit document op te laten maken door een notaris. Zitten er reserves in je bedrijf, zoals stille reserves, fiscale reserves en goodwill? Houd er dan rekening mee dat je over deze reserves inkomstenbelasting moet betalen. Voorbeeld van een stille reserve is een auto die voor €3.000 op de balans staat maar bij taxatie €5.000 waard blijkt te zijn. In je eenmanszaak of VOF komt dan een winst te staan van €2.000 en in de administratie van je bv is de aankoopwaarde van de auto €5.000.

Ruisende inbreng

bv aanmaken in een nieuwe administratie

Als je je bedrijf wil omzetten van een eenmanszaak of VOF naar een bv én je bent van plan om je onderneming binnen drie jaar te verkopen, dan is een ruisende inbreng het meest geschikt. Dit loopt via een notaris en je hebt een accountant nodig die de waardebepaling doet en een inbrengbalans maakt. Voor de Belastingdienst staak jij je eenmanszaak en begin je met een nieuw bedrijf. Als er reserves in je eenmanszaak zitten, dan moet je hier inkomstenbelasting over betalen.

Geruisloze inbreng

bv aanmaken in een nieuwe administratie niet noodzakelijk

Hier breng je het hele vermogen van de eenmanszaak of VOF in in de bv zonder hierover direct af te rekenen. Uiteindelijk wordt er in de bv afgerekend. Dit loopt via een notaris en je hebt een accountant nodig die de waardebepaling doet en een inbrengbalans maakt. Voorwaarde is wel dat je de hele onderneming moet inbrengen en dat je de aandelen van de bv niet binnen drie jaar mag verkopen.In dit geval hoef je geen nieuwe administratie aan te maken. Pas je KvK en btw nummer aan bij Bedrijfsgegevens op het moment dat je een bv bent. Wil je de eenmanszaak of VOF inbrengen met terugwerkende kracht? Neem dan contact op met een adviseur om de juiste stappen te nemen.

Pas de volgende boekingen aan wanneer je met terugwerkende kracht een bv bent geworden:

  • de betaling aan jezelf gaat nu via Lonen ipv Privé opname/storting
  • boekingen op Lunch- diner en representatiekosten

Op zoek naar een boekhoud coach met Jortt ervaring die je kan adviseren? Ga dan naar: Ik zoek een administratiekantoor.

Wat verandert er in je administratie?

In loondienst bij eigen bv

Het belangrijkste wat er voor jou verandert is dat je als werknemer in loondienst komt bij je eigen bv. Je betaalt jezelf elke maand salaris uit én je betaalt elke maand loonbelasting aan de Belastingdienst. De betalingen die je aan jezelf doet boek je niet meer als Privé opname / storting maar als Lonen. Om dit te kunnen boeken moet je eerst bij je bedrijfsgegevens aangeven dat je personeel in dienst hebt. De categorie Lonen wordt dan getoond bij de categorieën. De loonbelasting die je elke maand betaalt wordt automatisch verwerkt door de Boekhoudbot.

Je kunt het maken van salarisstroken uitbesteden aan een salariskantoor. Wil je dit zelf berekenen? In onderstaand artikel leggen we uit hoe je dit doet Loonheffingen berekenen dga. Hier vind je ook informatie over de regels van de Belastingdienst over bijvoorbeeld de hoogte van je salaris. Meer informatie over het boeken van je salaris in Jortt vind je hier: hoe boek ik een dga salaris?

Lunch, diner en representatiekosten

Lunch, diner en representatiekosten zijn in de eenmanszaak voor 80% aftrekbaar van je winst (je betaalt hier dus zelf 20% van). Voor een bv zijn deze kosten voor 73,5% aftrekbaar (in dit geval betaal je dus 26,5% zelf). Heb jij bij Instellingen - Bedrijfsgegevens de juiste rechtsvorm opgegeven? Dan boekt Jortt automatisch het juiste percentage voor jou.

Privé betalingen of stortingen via rekening-courant

Heb je iets gepind van je zakelijke rekening voor privé? Dan boek je dit niet meer op Mijn privé opname / storting maar op Mijn rekening-courant. Dit geldt ook voor kosten die je van je privérekening hebt betaald en voor je bedrijf zijn; de kostenboeking koppel je dan ook aan Mijn rekening-courant in plaats van aan Mijn privé opname / storting.

Afronden oude administratie

Wanneer alles afgehandeld is voor je eenmanszaak of VOF kun je het abonnement voor deze administratie stoppen. Wij adviseren je dat pas te doen nadat je de aangifte inkomstenbelasting hebt ingediend bij de Belastingdienst, dan is immers alles pas echt klaar. Wij adviseren je je administratie op een Jortt gratis te zetten, je hebt immers nog 7 jaar bewaarplicht!

Voor je je administratie stopt adviseren we je de jaarrekeningen en auditfiles te downloaden. Met een Jortt gratis abonnement blijven je gegevens bewaard en kun je er na upgraden altijd weer bij. Kies je ervoor om je administratie helemaal te verwijderen, dan is alles ook echt weg. Wij bewaren dan ook geen back-up van je gegevens.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.