Inschrijven bij de KvK

Wanneer je gaat beginnen met ondernemen, moet je je volgens de Handelsregister Wet (artikel 5 Handelsregisterwet 2007) inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Hier krijgt iedere ondernemer of rechtspersoon (bijvoorbeeld een bv) een uniek KvK-nummer.

Wanneer moet je inschrijven bij de KvK

Je moet staan ingeschreven bij de KvK, voordat je gaat deelnemen aan het handelsverkeer. Wanneer dat is? Daarvoor gelden de volgende richtlijnen:

  1. Je levert goederen of diensten. Je verkoopt bijvoorbeeld taarten of je repareert computers.
  2. Je vraagt daar een redelijke vergoeding voor. Dus meer dan een symbolische vergoeding zoals een cadeaubon of en vriendenprijsje.
  3. Je neemt deel aan het economisch verkeer. Oftewel, je levert je diensten buiten je vrienden en familie.
  4. Er is een vorm van regelmaat. Wanneer je eenmalig een feest organiseert en daar een bijdrage voor vraagt, ben je geen ondernemer. Organiseer je feesten voor een ander en verdien je daar geld aan, dan ben je wel ondernemer.

Dus voordat je de eerste factuur gaat sturen, moet je staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Een factuurnummer is dan ook een verplicht onderdeel op een factuur.

Btw-nummer aanvragen

Wanneer je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel, ontvang je vanzelf ook een btw-nummer van de Belastingdienst. De Belastingdienst stuurt een brief met daarin de bevestiging van het btw-nummer. Houd rekening met een periode van minstens 5 werkdagen voordat je deze bevestiging ontvangt. Je hebt het btw-nummer nodig voor je btw-aangifte. Ook je btw-nummer is een verplicht onderdeel van een factuur. Zorg dus dat je je op tijd inschrijft bij de KvK. Je kunt je inschrijven vanaf een week voor de start van je bedrijf.

Voor de inschrijving van een nieuwe onderneming of organisatie in het Handelsregister betaal je een eenmalige inschrijfvergoeding van € 50,-. Op deze kosten wordt geen btw gerekend.

Kosten voordat je bent ingeschreven bij de KvK

Je mag al wel spullen inkopen voor je bedrijf, voordat je bent ingeschreven bij de KvK. Dit zijn je aanloopkosten. Je mag alle aanloopkosten verrekenen bij je eerste btw-aangifte die je tot 5 jaar voor het inschrijven van je bedrijf bij de KvK voor je bedrijf hebt aangeschaft.

KvK Startersdagen

3 maal per jaar organiseert de Kamer van Koophandel grootse startersdagen. Daar komen ieder jaar meer dan 18.000 beginende ondernemers op af. Kijk op de website van de KvK om meer informatie te vinden over deze startersdagen.

Starten als Zomerondernemer

Ben je tussen de 15 en 22 jaar? ZomerOndernemer helpt jongeren met het starten van hun eigen bedrijf tijdens de zomervakantie. Je krijgt dan steun van professionele begeleiders die je onder andere training, advies en tips geven. Je bent in je eigen tijd bezig met je bedrijf en je komt wekelijks met een groep bij elkaar om de voortgang te bespreken.

ZomerOndernemer duurt ongeveer zes weken en na afloop bepaal je zelf of je verder gaat met je bedrijf.

Beginnen met boekhouden

Als ondernemer ben je verplicht je inkomsten en uitgaven digitaal te registreren. Het is verstandig hiervoor een boekhoudprogramma te gebruiken, die speciaal is ontworpen voor ondernemers. Door als ondernemer zelf je boekhouding bij te houden, heb je een goed inzicht in de kosten en opbrengsten. Zo leer je zelf de beste keuzes te maken voor je onderneming.

Met boekhoudprogramma Jortt kun je zelf je boekhouding bijhouden. En dat is net zo eenvoudig als het lezen van de bij- en afschriften van je bankrekening.

Jortt heeft alles wat een boekhouder doet geautomatiseerd, zoals het opstellen van de winst-en-verliesrekening, het opstellen van de balans, het doen van de jaarafsluiting, het opstellen van de KvK jaarrekening en Jortt maakt zet zelfs automatisch een inkomstenbelastingrapport voor je klaar. Daarmee geef je zelf als ondernemer eenvoudig je inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting aan. Zo heb je geen boekhouder meer nodig.

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.