Boekhoudprogramma Jortt

Hoe boek ik aanloopkosten?

Kosten gemaakt voor het opstarten van je bedrijf

Alle kosten die je uit zakelijk oogpunt voor een onderneming maakt, zijn aftrekbaar. Dat zijn dus ook de kosten die zijn gemaakt met de bedoeling om je onderneming te beginnen. Dit worden aanloopkosten genoemd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een adviesrapport of een computer die je nodig hebt om je bedrijf te beginnen. Maar ook hosting en kosten voor domeinregistratie worden vaak al gemaakt voordat je officieel bent begonnen.

Tip: Kosten die je ook zou hebben als je geen onderneming zou starten, zijn geen zakelijke kosten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan je internetkosten. Je zou thuis ook een internetverbinding hebben gehad als je geen bedrijf zou beginnen. Dit zijn dus geen zakelijke kosten.

Bewaar dus alle facturen van je aanloopkosten. Je kunt de btw hiervan terugvragen op het moment dat je van start gaat met je bedrijf. De facturen mogen maximaal 5 jaar oud zijn op het moment dat je begint.

Aanloopkosten boeken

In boekhoudprogramma Jortt verwerk je de aanloopkosten in het eerste kwartaal dat je bent begonnen. Kies Nieuwe boeking en boek de kosten in de juiste categorie met de juiste btw. Als omschrijving geef je mee dat het om aanloopkosten gaat.

Als datum geef je de startmaand van je bedrijf op. Sla de boeking op, kies Inboeken en voeg als betaalmethode 'Betaald met privé opname/ storting toe'.

Aanloopkosten boeken

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.