Hoe boek ik aanloopkosten?

Kosten gemaakt voor het opstarten van je bedrijf

Alle kosten die je uit zakelijk oogpunt voor een onderneming maakt, zijn aftrekbaar. Dat zijn dus ook de kosten die zijn gemaakt met de bedoeling om je onderneming te beginnen. Dit worden aanloopkosten genoemd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een adviesrapport of een computer die je nodig hebt om je bedrijf te beginnen. Maar ook hosting en kosten voor domeinregistratie worden vaak al gemaakt voordat je officieel bent begonnen. Zo verwerk je aanloopkosten goed in boekhoudprogramma Jortt.

Kosten die je ook zou hebben als je geen onderneming zou starten, zijn geen zakelijke kosten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan je internetkosten. Je zou thuis ook een internetverbinding hebben gehad als je geen bedrijf zou beginnen. Dit zijn dus geen zakelijke kosten.

Bewaar dus alle facturen van je aanloopkosten. Je kunt de btw hiervan terugvragen op het moment dat je van start gaat met je bedrijf. De facturen mogen maximaal 5 jaar oud zijn op het moment dat je begint.

Aanloopkosten boeken

In boekhoudprogramma Jortt verwerk je de aanloopkosten in het eerste kwartaal dat je bent begonnen.

  1. Ga naar Boekingen links in het hoofdmenu.
  2. Klik op Boeking. Er wordt een paneel geopend voor een nieuwe boeking.
  3. Kies als boeking soort Kosten en de juiste categorie.
  4. Voer zelf de Omschrijving, Datum, Totaalbedrag incl. btw en het Totaal aan btw in.
  5. Voeg de inkoopbon toe.
  6. Klik op Opslaan.
  7. Klik in de boeking bij Mogelijke koppelingen op Geef aan dat de boeking is betaald met:.
  8. Klik op Mijn privé opname / storting (boekhouding zzp, eenmanszaak, vof, maatschap, verreniging / stichting). Of klik op Mijn rekening-courant (boekhouding bv).
Aanloopkosten boeken

De content is door Jortt met de grootst mogelijke zorg samengesteld, doch, aanvaardt Jortt geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van het getoonde. Lees de volledige disclaimer.